Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Microsoft blaast Windows RT nieuw leven in met goedkope tablets’

Geschreven door
Geplaatst op13 januari 2014, 15:09 CategorieMicrosoft

Anderhalf jaar gelden introduceerde Microsoft met veel toeters en bellen twee nieuwe Windows-versies; Windows RT en Windows 8. Inmiddels zijn er een hoop Windows 8 tablets gelanceerd maar van Windows RT horen we nauwelijks iets meer. Met een nieuwe strategie hoopt Microsoft deze versie van het besturingssysteem nieuw leven in te blazen.

Windows 8 vs Windows RT

Windows RT werd in 2012 tegelijk met Windows 8 gelanceerd en is speciaal ontwikkeld voor tablets met een ARM-processor. Deze versie biedt onder meer geen mogelijkheid om traditionele Windows-software in de desktopomgeving te installeren. Hiermee wilde Microsoft de concurrentie aangaan met Android tablets die een lange batterijduur hebben en zonder actieve koeling functioneren. Het is echter snel veranderd want ook Intel heeft inmiddels diverse chips gelanceerd die zonder actieve koeling functioneren en een lange batterijduur bieden. Windows 8 kan met deze chips overweg en dus is er niet direct een reden meer om tablets uit te rusten met een ARM-chip en de uitgeklede versie van Windows RT.

Lees meer over het verschil tussen Windows 8 en Windows RT.

Windows RT tablets

Op dit moment zijn er nog maar twee tablets die op Windows RT draaien; de Surface 2 van Microsoft en de Lumia 2520 van Nokia. Andere fabrikanten hebben reeds aangegeven voorlopig geen Windows RT tablets meer uit te brengen en zich te focussen op de volledige versie van het besturingssysteem. Toch zou daar mogelijk binnenkort weer verandering in kunnen komen.

Goedkope tablets met ARM-chip

Volgens de bronnen van het Chinese Padnews slaat Microsoft namelijk een andere weg in met Windows RT. De softwaregigant zou een samenwerking aangaan met Alwinner, een Chinese fabrikant van ARM-chips, om in de nabije toekomst goedkopere Windows tablets op de markt te brengen. De chipfabrikant zou hiervoor een octacore-processor met de big.LITTLE-architectuur ontwikkelen. Het zou gaan om middenklasse tablets met Windows RT als besturingssysteem en een prijs van rond de 150 dollar. Momenteel zijn de goedkoopste Windows 8 tablets te vinden in de 250-300 euro prijsklasse. Deze beschikken echter wel vaak over een 8-inch display.

  • Delen:
Microsoft Surface 2
Windows RT

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.