Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nvidia Tegra K1-chip geeft concurrentie het nakijken

Geschreven door
Geplaatst op14 januari 2014, 18:21 CategorieHardware

Het zal niemand ontgaan zijn dat wij in reviews geen aandacht besteden aan benchmarks, met als reden dat ze ons te weinig zeggen over de praktijkervaring. Maar, toch is het soms wel interessant om te zien hoe verschillende processors ten opzichte van elkaar presteren op specifieke punten. Zo zijn deze week benchmarkresultaten van Nvidia’s Tegra K1-chip opgedoken. De chip lijkt de concurrentie het nakijken te geven.

De Tegra K1 is de nieuwste mobiele processor van chipfabrikant Nvidia en werd vorige week tijdens CES 2014 aangekondigd. De chip beschikt over maar liefst 192 grafische kernen en is volgens de chipfabrikant een flinke sprong vooruit in vergelijking met de Tegra 4-chip. Uit de deze week opgedoken benchmarkresultaten kunnen we inderdaad halen dat de processor menig concurrerende chip uit het veld slaat. De benchmarks zijn gedraaid op een nieuwe all-in-one pc van Lenovo met Tegra K1-chip welke over een 2GHz kloksnelheid beschikt. 

In de Future 3DMark-benchmark prijkt de Tegra K1 bovenaan de lijst en verlaat de chip onder meer de Apple A7-processor in de iPhone 5S, de Snapdragon 800-processor van Qualcomm in de Google Nexus 5 smartphone en de Tegra 4-processor in de Tegra Note 7 tablet. Het grootste verschil met de concurrentie zien we in de off-screen benchmarks van GFXBench waar de Tegra K1-chip een dubbel zo hoge score haalt dan de concurrentie. De on-screen scores liggen overigens lager omdat de chip een 4K-resolutie scherm moet aansturen. 

Tegra-K1-benchmarks

Hoewel dit dus niet alles zegt is het in ieder geval indicatie voor wat we kunnen verwachten van de eerste tablets die op een Tegra K1-chip draaien. Echter moet bij deze scores wel vermeld worden dat de Tegra K1-chip pas in de tweede helft van 2014 in de eerste tablets en smartphones verwacht wordt. Tegen die tijd zien we waarschijnlijk ook de nieuwe chips van onder andere Qualcomm en Apple verschijnen en zullen de verschillen wellicht minder groot zijn.

 • Delen:

Reacties

 1. Jan Bos
  15 januari, 2014 om 13:50

  Net gelezen dat Intel met z’n 64bit chip iedereen het nakijken geeft. Wat is het nou ?

  • Martijn Chel
   15 januari, 2014 om 13:54

   Dan heb je niet goed gelezen ;)
   Intel’s chip is al geschikt voor 64bit en reeds gelanceerd. Android is door Google nog niet geschikt gemaakt voor 64bit maar door Intel wel. Dit heeft niks te maken met de prestaties.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.