Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia A3 (A3-A10)

Geschreven door
Geplaatst op3 januari 2014, 13:54 CategorieReviews

Ben je op zoek naar een goedkope 10.1-inch Android tablet? Dan hebben we vandaag een review van een tablet die je vast al meegenomen hebt in je vergelijkingen; de Acer Iconia A3-A10. Dit is een 10.1-inch Android tablet mee een prijskaartje van rond de 200 euro. Acer voelt zich kennelijk thuis in dit segment want het is niet de eerste goedkope middenklasser die ze op de markt brengen. Of deze laatste generatie het waard is om 200 euro voor gedag te zeggen lees je in deze review.

Acer Iconia A3 – Specificaties

De Acer Iconia A3 is geen tablet met de meest moderne of bijzondere specificaties maar komt wel met een vrij compleet aanbod aan aansluitingen en mogelijkheden.

  Acer Iconia A3
Scherm 10.1-inch 1280 x 800
Processor Quadcore MT8125T 1.2GHz
RAM 1GB DDR3
Opslaggeheugen 16-32GB
MicroSD Ja
MicroHDMI Ja
MicroUSB Ja
NFC Nee
GPS Ja
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 0.3 MP webcam en 5.0 MP camera
Accu 7300 mAh

Zoals je ziet ontbreekt er maar weinig aan deze tablet. De schermresolutie is niet indrukwekkend en ook de Mediatek-processor zal weinig harten sneller doen kloppen. Het ontbreken van NFC begint een steeds kleiner probleem te worden want als we terugkijken naar 2013 zien we nog steeds geen ruime acceptatie en/of een goed aanbod aan praktische toepassingen. Het interessantste van deze Acer Iconia A3 blijft misschien wel gewoon de prijs, op het moment van schrijven ligt de laagste prijs net boven de 200 euro.

Acer Iconia A3 – Hardware en design

De Acer Iconia A3 is qua design geen bijzondere tablet, het is zelf een zeer standaard 10.1-inch tablet. Een glazen plaat beschermt het ips-paneel en is omringt met dikke zwarte randen (bezels). De rand om de zijkanten zijn van een metaal kleur maar blijken van plastic te zijn. De verschillende poorten, knoppen en stereo speakers zijn in deze rand verwerkt. De plastic achterkant is precies dat, een plastic achterkant met een uitsparing voor de camera.

Acer-Iconia-A3-design-achter

In eerste instantie dacht ik dat de Acer Iconia A3 een leuke mogelijkheid bood om de plastic achterkant te vervangen door een andere kleur maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Ik ging van deze personalisatie-optie uit omdat ik de hele plastic achterkant op gegeven moment los van de tablet had liggen. Je kan zonder al te veel moeite de hele achterkant dus lostrekken van de Acer Iconia A3. Maar gelukkig kan je het ook zonder noemenswaardige moeite weer terug op z’n plek klikken. Toch geeft dit wel een beetje weer hoe deze Acer Iconia A3 in elkaar zit. De materialen zijn niet enorm premium maar de bouwkwaliteit zelf is ook niet erg bijzonder. Niet bijzonder goed maar zeker ook niet bijzonder slecht.

Acer-Iconia-A3-open

De tablet is met een profiel 10.2 mm niet heel erg dun en dat voel je wel. De fijne afronding van de hoeken en ‘zachte’ (plastic) materialen zorgen er wel voor dat de tablet lekker in de hand ligt. Met 560 gram is het gewicht van deze Acer Iconia A3 vergelijkbaar met andere tablets in dit segment.

Display

Een 10.1-inch scherm met een resolutie van 1.280 x 800 pixels voelde in 2013 al een beetje verouderd aan, en nu we een jaar verder zijn (ok ok, een paar dagen dan) is het alleen maar erger geworden. Het is niet zo dat ik het scherm als onbruikbaar kan of mag bestempelen maar je ziet gewoon een gebrek aan scherpte als het gaat om teksten op websites, e-mail, boeken en meer. Dat is natuurlijk jammer maar voor dit geld mag ik misschien ook niet heel veel meer verwachten. Als je eenmaal (weer) gewend bent aan de resolutie is het allemaal best bruikbaar al zul je soms wat moeten inzoomen om kleinere lettertypes op websites te kunnen lezen.

Acer-Iconia-A3-display

Qua kleurweergave, contrast en kijkhoeken is de Acer Iconia A3 niets bijzonders. De helderheid die haalbaar is met deze tablet valt ook niet op in positieve of negatieve zin. Of de Acer Iconia A3 een oleophobic coating heeft meegekregen weet ik niet zeker, maar het moet gezegd worden dat deze tablet iets minder gevoelig lijkt voor vingerafdrukken dan andere tablets uit dit segment, een goede zaak dus. Het ips-paneel ligt relatief ver onder de glasplaat en waar dit normaal gesproken voor extra storende reflecties zorgt valt ook dat mee op de Acer Iconia A3. Hoe Acer dit voor elkaar heeft gekregen weet ik niet, maar positief is het natuurlijk wel!

Connectiviteit

Op het gebied van aansluitingen biedt de Acer Iconia A3 aardig wat opties, maar is tegelijkertijd ook weer geen uitblinker te noemen. De tablet beschikt over een microUSB-poort die je kan gebruiken voor het opladen, een verbinding met computer maar heeft ook ondersteuning om als host-poort op te treden zodat je een USB apparaten kunt gebruiken. Via de microHDMI-poort kan je de Acer Iconia A3 aan je tv koppelen en via microSD kan je relatief goedkoop het geheugen uitbreiden.

Acer-Iconia-A3-aansluitingen

Draadloze connectiviteit is er natuurlijk ook. Qua WiFi is het jammer dat er geen dual-band ondersteuning is maar de beschikbare chip doet het wel heel aardig en zorgde bij mij geen moment voor problemen met de verbinding. Verbinden met een 5GHz netwerk zit er echter niet in. De chip kent ondersteuning voor WiFi 802.11b/g/n 2.4 GHz. De Bluetooth chip is wel iets moderner en heeft ondersteuning voor het 4.0 protocol, ook wel Bluetooth LE genoemd. Het is dus mogelijk energiezuinige verbindingen te leggen leggen via Bluetooth. Verder is er natuurlijk een koptelefoonaansluiting en zijn er 2 microfoontjes (noise-cancelling) in de behuizing verwerkt. Zoals gezegd zitten alle poorten in de rand rondom de tablet verwerkt, aan de linkerkant in dit geval.

Speakers

Ook in de rand verwerkt zijn de stereo speakers, eindelijk iets dat dus aan de rechterkant verwerkt zit (voor wie score bijhoudt, de volumeknoppen zitten ook rechts). De speakers zijn van redelijke kwaliteit maar zoals het thema een beetje aan het worden is bij deze tablet vallen ze niet in positieve of negatieve zin op. Het volume van de Acer Iconia A3 kan wel opvallend hoog gezet worden maar dan moet je wel aardig wat vervorming van het geluid voor lief nemen. Bij een instelling rond of net boven het midden is het geluid prima voor een tablet en bruikbaar voor het kijken van een Youtube filmpje of luisteren van een muziekje. Voor serieuzere toepassingen is er de koptelefoonaansluiting en Bluetooth verbindingsmogelijkheid. Al met al zijn deze speakers dus het zoveelste voorbeeld dat een kreet als Dolby of iets dergelijks op de doos (en zelfs in de software!) niet zoveel betekent.

Camera’s

De camera’s op deze tablet lijken er vooral te zijn zodat Acer ze ook op de specsheet kon zetten, goed voor gebruikers die vooral vergelijken op basis van lijstjes. De camera’s op deze tablet zijn echt niet goed, en zelfs wat slechter dan de camera’s die we op andere tablets vinden, waar we doorgaans ook al geen fan van zijn.

Acer-Iconia-A3-camera

De foto’s die je neemt met de 5 megapixel camera missen detail en vaak ook focus. Zodra je dan binnenshuis of tijdens schemering iets op de gevoelige plaat wilt leggen blijkt de camera niet gevoelig genoeg om een bruikbaar resultaat te krijgen. De webcam is ook niet erg goed en kent naast een fixed-focus probleem dezelfde beperkingen als het gaat om licht.

Accuduur

Gelukkig blijken de camera’s het enige te zijn dat echt als slecht bestempeld kan worden want qua accuduur is de Acer Iconia A3 wel weer heel aardig. Net als de meeste tablets in dit segment kan je zo’n 9 tot 10 uur voort op een enkele lading, en dat is gewoon prima. Opladen gaat via de microUSB-poort en zoals we weten is natuurlijk altijd handig omdat die kabeltjes bijna overal (in overvloede) beschikbaar zijn.

Acer Iconia A3 – Software

De Acer Iconia A3 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt natuurlijk ook de goedkeuring van Google. Deze combinatie van een recente versie van Android en Google’s goedkeuring betekent dat je toegang hebt tot alle apps en diensten die je verwacht van een Android tablet. De standaard Google apps zijn aanwezig en via de Google Play Store heb je toegang tot de ‘rest’ van de apps. Ook Google Now werkt goed op de Acer Iconia A3 en is beschikbaar via de home-knop (tap>swipe omhoog).

Acer-Iconia-A3-software

Acer lijkt qua skin eigenlijk niets toegevoegd te hebben op een wallpaper en een weer-widget na. Qua apps zijn er een paar Acer-apps zoals een fotogalerij-app en Acer Cloud. Extra standaard vooraf geïnstalleerde apps zijn er (aardig) wat van, met Evernote, FIFA 14 en Flipboard als meest positieve voorbeelden. Apps met dezelfde functie en reclame (spam!?) apps zijn er echter ook zat; er zijn twee file-browsers, een hotel-boekings app (die een smartphone interface heeft), twee spelletjes promoties/verzamel apps, drie boeken-apps  (Google, Kobo en Kindle) enz, enz. De grootste ergernis komt helaas in de vorm van McAfee antivirus software.

Acer Iconia A3 intellispin

Maar naast een overvloed aan (onzinnige) apps zijn er ook nuttige zaken die Acer heeft gedaan met de de Acer Iconia A3. In de .gif afbeelding zie je bijvoorbeeld dat Acer een extra gevoelige accelerometer heeft ingebouwd en in combinatie met een software trucje (Intellispin) draait deze tablet veel beter mee met de oriëntatie waarin je de tablet gebruikt (landscape of portrait). Dit werkt zelfs als de tablet plat op tafel ligt! Pretty cool!

Acer Iconia A3 unlock

Ook tof is de mogelijkheid om de tablet te unlocken/wakker te maken door 5 vingers tegelijkertijd op het scherm te zetten (zie .gif hierboven). Er is ook een twee-vinger variant die werkt en beide varianten zijn in te stellen naar eigen wens. Op deze manier kan je de tablet dus snel wakker maken en direct de app starten die je wilt. Ik heb de 5-vinger variant gebruikt om me naar het home-screen te brengen en de 2-vinger variant om de browser te direct te openen op Google.com. Handig! Verder is er niet gek veel te vertellen over de software op de Acer Iconia A3, behalve dan dat de boel prima en stabiel draait.

Acer Iconia A3 – In gebruik

Deze 10.1-inch tablet is echt een typische middenklasser en aangezien ik (nogal) verwend ben door allerlei mooiere tablets die ik tot mijn beschikking heb moest ik wel een beetje wennen. Het is vooral de resolutie die voor mij als een (te grote) stap terug voelde. Eenmaal gewend herkende ook ik wel weer de bruikbaarheid en vond ik het geen straf de Acer Iconia A3 te gebruiken. Het gebrek aan resolutie werd ook een beetje goedgemaakt door het gebrek aan gevoeligheid voor vingerafdrukken. Ik blijf me daar bij andere tablets toch opvallend hard aan ergeren. De tablet ligt lekker in de hand en hoewel het niet de dunste of lichtste tablet op de markt is vind ik dat bij een 10.1-inch apparaat ook niet het belangrijkste. Ik was vooral onder de indruk van hoe stabiel de twee extraatjes werken (intellispin en vinger unlocks). De verdere stock-Android ervaring is prima, al heb ik me meer vermaakt met het tellen van dubbele apps dan ik me vermaakt heb met het daadwerkelijk gebruiken van die apps.

Acer-Iconia-A3-design-voor

Prestaties

De gebruikte Mediatek-processor is geen hoogvlieger. Een echte tegenvaller was het ook niet op deze tablet. Ik denk dat het vooral het vrijwel standaard (stock) houden van Android hier zijn voordelen laat zien. De tablet reageert vlot en zonder noemenswaardige vertragingen bij het navigeren door de interface. Tijdens het browsen waren er wel her en der wat kleine hick-ups en vertragingen maar niets dat de ervaring echt in de weg zat. Niets dat je niet mocht verwachten van een tablet met dit prijskaartje. Ook qua gaming moet en mag je niet al te gek veel van de Acer Iconia A3 verwachten. Als je goede framerates wilt bij het spelen van een of andere 3D-shooter dan moet je toch echt op zoek naar een andere tablet. Voor casual games voldoet de Acer Iconia A3 echter prima, al zul je bij de grotere apps iets langer dan ‘normaal’ moeten wachten tot de app geladen is.

Acer Iconia A3 – Conclusie

De Acer Iconia A3 is geen uitblinker qua specificaties. De tablet valt in dat opzichte niet echt in positieve of negatieve zin op, en op het moment dat je die informatie verbindt aan een prijskaartje van 200 euro kom je toch op een positief netto resultaat uit. Dit zijn toch prijzen die we eerder bij de 7-inch tablets verwachten. En hoewel een 1.280 x 800 pixels resolutie op een 7-inch tablet veel makkelijker te vergeven is dan op een 10.1-inch tablet kan ik deze Acer Iconia A3 best het overwegen waard noemen voor mensen die per se een grote tablet voor een klein budget willen hebben.

Op het moment dat deze review verschijnt is de Asus MeMO Pad 10 via een aanbieding te koop voor maar 179 euro, erg interessant om ook te overwegen!

Minpunten

 • Scherm is niet indrukwekkend
 • Teveel dubbele en spam apps
 • Bouwkwaliteit laat te wensen over

Pluspunten

 • Goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Stick-android met twee handige extra’s
 • Prima accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Iconia A3
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Hartjes
  12 februari, 2014 om 8:41

  Ik heb sinds twee Weken de acer iconia a3-a10, hij bevalt op zich prima ik heb alleen één ding aan te merken en dat is als de tablet uit word gezet en opnieuw aan dat ik mijn instelling kwijt ben , ik wil niet dat hij trilt met het aanraken van de meest onderste knoppen , heel soms vergeet hij die instelling ook als ik de tablet een dag niet heb gebruikt, wat kan ik hieraan doen of is dit een fabrieksfout ?
  Mvg C Hartjes

  • ton
   17 augustus, 2014 om 20:01

   U kunt bij instellingen naar geluid gaan, en dan kan je bij toets trillingen het vinkje wegdoen, en dat is die geluidloos !

 2. carine
  22 juli, 2014 om 9:38

  Ik heb bijna 2 maand geleden deze tablet gekocht. Zeer ontevreden, lelijke miskoop. Na 1 maand blokkeerde gans de boel, terug naar de winkel. Moest alles resetten, dus alles eraf en ging wel weer werken erna. Werkte idd even, nu na 3 weken weer an het flippen, niets ging nog. Wordt amper paar uurtjes op een dag gebruikt. Durf hem niet meer te gebruiken maar desondanks toch weer moete nresetten en weer alles kwijt. Gaat dit om de 2 weken zo zijn? Ik voel mij ronduit bedrogen!!! Vy

  • ton
   17 augustus, 2014 om 20:07

   Moet gewoon de geluidsknop en de aanzetknop tegelijkertijd 5 seconde induwen, daarna zie je wat gegevens, en dan kan je met de geluidsknop aangeven, om te resetten,of terug te zetten naar fabriek winstdeling en, of backup , ben je wel 1 uur kwijt , om sommige apps weer opnieuw te downloaden, en opnieuw wifi en emailadres instellen, heb het 1 keer gehad in 3 maanden tijd !

 3. Eddy
  28 december, 2016 om 9:02

  Zeer tevreden over tablet, nog nooit problemen met gehad terwijl ik er dagelijks gebruik van maak.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.