Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Archos 101 XS 2 met Coverboard keyboard

Geschreven door
Geplaatst op21 januari 2014, 15:04 CategorieReviews

De Archos 101 XS 2 is de opvolger van de in 2012 Archos 101 XS, mocht de 2 in de naam je dat nog niet duidelijk gemaakt hebben. Net als de eerste generatie is dit een tablet met een 10.1-inch scherm en wordt deze geleverd met een toetsenbordcover. Naast een update in specificaties en het scherm is dit apparaat extra interessant om te bekijken omdat dit pakket op het moment van schrijven te koop is voor zo’n 220 euro (adviesprijs is 259 euro). De eerste versie werd voor ruim honderd euro meer in de markt gezet. Betere specs en een mindere prijs dus, maar is het ook wat?

Archos 101 XS 2 – Specificaties

In onderstaande tabel vind je de belangrijks specificaties van de tablet. Wil je meer weten dan kun je terecht op de productpagina van de Archos 101 XS 2.

  Archos 101 XS 2
Scherm 10.1 inch 1280 x 800
Processor Quad Core Rockchip 1.6 GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, miniHDMI
MicroUSB Ja
GPS Ja
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 2 x 2 Megapixel
Accu 7000 mAh

Dit zit allemaal verwerkt in een tablet met afmetingen van 272 x 169 x 10.1 mm en een relatief fors gewicht van 636 gram. Het meegeleverde toetsenbord heeft natuurlijk hetzelfde formaat maar is zo’n 4mm dik. Deze tablet nu te koop voor zo’n 220 euro.

Archos 101 XS 2 – Hardware en Design

De Archos 101 XS 2 is voornamelijk vervaardigd van wit plastic met als uitzondering de aluminium plaat die achterop de tablet zit. De randen rondom het scherm zijn ook wit maar het display wordt natuurlijk wel beschermd door een glasplaat, waardoor het wit daar glimt terwijl het op de rest van de tablet een matte afwerking heeft. Aan de voorkant van de tablet zitten twee forse speakers aan weerszijden van het scherm, waardoor de tablet vrij breed is. De eerste versie van de 101 XS vond ik een hoog Fisher Price-gehalte hebben, en hoewel er bij deze update niet gek veel veranderd is moet ik wel toegeven dat het speelgoedgevoel iets is afgenomen. Een heel chique apparaat is het echter nog steeds niet.

Archos-101-XS-2-design

De toetsenbordcover is gemaakt van dezelfde materialen. Ook hier zit weer een aluminium plaat aan de achterkant verwerkt. Rondom de cover zitten ook een grijze rubberen rand die ervoor moet zorgen dat het scherm van de tablet beschermd is tijdens het vervoer. Net als bij de eerste generatie zit er een soort klepje verwerkt in de cover die je omhoog moet zetten om de tablet tegenaan te steunen, en wordt de boel iets steviger op z’n plek gehouden door wat magneten.

Display

Het scherm heeft een flinke upgrade gekregen want er wordt nu gebruik gemaakt van een ips-paneel. Bij de vorige generatie was het nog een standaard lcd-scherm en dus waren de kijkhoek, kleurweergave en contrast een stuk minder net verzorgd. Dat is dus nu een stuk beter maar het is duidelijk dat dit scherm niet van de allerhoogste kwaliteit is. Vooral qua kleurweergave slaat het scherm van de Archos 101 XS 2 voor mij gevoel veel te blauw uit. De resolutie is overigens met 1280 bij 800 pixels hetzelfde gebleven en blijft op 10.1-inch schermen de standaard keuze voor betaalbare tablets. In de praktijk betekent het wel dat niet alles er haarscherp uitziet en tekst ‘kartelig’ over kan komen, en dat je regelmatig in moet zoomen om kleinere teksten te lezen (vooral tijdens het browsen). Afgezien van dat is vanuit alle hoeken redelijk goed naar het display te kijken en kan ook de helderheid voldoende hoog gezet worden om in de wat feller verlichte omgevingen comfortabel te werken.

Connectiviteit

Qua aansluitingen doen betaalbare tablets altijd opvallend weinig onder voor de duurdere tablets op de markt. Er is misschien zelfs wel een omgekeerde correlatie te herkenen: hoe goedkoper de tablet, des te meer aansluitingen er zijn. Hoewel dit niet voor elke tablet opgaat kan zou je de Archos 101 XS 2 wel kunnen gebruiken om deze stelling te valideren. Naast een microSD-kaartlezer en microUSB-poort is er een miniHDMI aansluiting. Draadloos is het helemaal feest want de WiFi chip heeft dual-band ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n en zijn zowel GPS als Bluetooth 4.0 beschikbaar. De toetsenbordcover beschikt ook over een microUSB aansluiting en kan daardoor gebruikt worden als oplaad-dock voor de tablet, handig.

Archos-101-XS-2-aansluitingen

Speakers

Aan weerskanten van het scherm zitten twee grote speakergrills. Nadere inspectie leert echter dat de daadwerkelijke speakers een stuk kleiner zijn (een achtste van de grill!). Het geluid dat deze speakers weergeven is ok maar niet indrukwekkend, en in verhouding met hoe de speakers eruit zien dus ronduit een tegenvaller. Dit neemt niet weg dat het gewoon goed bruikbaar is voor het luisteren van een liedje of het kijken van een YouTube-filmpje. Qua volume kan de Archos 101 XS 2 redelijk hard maar mist op alle volumes een hoop detail in zowel de hoge als lage tonen.

Archos-101-XS-2-speaker

Camera’s

Archos heeft ervoor gekozen om zowel aan de voor- als achterkant dezelfde camera te verwerken. Dat maakt het een stuk makkelijk voor mij als reviewer want nu hoef ik maar één van de twee camera’s op een creatieve manier als slecht te omschrijven. Foto’s missen alle detail, zijn enorm ‘grauw’ en worden zonder contrast weergegeven. Scherpstellen is een zinloze oefening en de kiekjes die je maakt zijn onbruikbaar. Voor iedereen boven de 25: denk aan de foto’s die je ooit maakte met je eerste Nokia mobiel, maar dan tweemaal slechter.

Archos-101-XS-2-camera

Accuduur

De accuduur van deze Archos 101 XS 2 is met zo’n 10 uur heel aardig. Prima voor zo’n beetje elke tablet en zelfs bij intensief gebruik zul je dus het einde van de (werk)dag wel halen. Bij normaal gebruik hoef je maar eens in de 2-3 dagen op zoek naar een microUSB-lader. Een positief punt voor deze nieuwe tablet van Archos dus.

Coverboard – Toetsenbord

Archos noemt het fysieke toetsenbord het Coverboard. Dit maakt dat je het pakketje uit twee losse delen bestaat die via magneten bij elkaar gehouden worden tijdens vervoer. Ook het toetsenbord is met zo’n 4 mm dun te noemen. Helaas is er geen handige opening gemaakt in het Coverboard om deze makkelijk van de tablet zelf te kunnen scheiden. Je zult echt met twee handen (en nagels) aan de gang moeten om de twee los van elkaar te krijgen. Daarna moet je een soort plastic origami-stand omhoog vouwen om de tablet in het Coverboard te kunnen laten steunen. De tablet maakt dan verbinding via de dockconnector en wordt op zijn plaats gehouden door een paar magneetje, zodat je het pakket wel in één keer kan oppakken en verplaatsen.

Archos-101-XS-2-cover

Zoals we heel vaak zien zijn er een heleboel toetsen verwerkt op het toetsenbord. Zes rijen toetsen met een zowel een numerieke rij als een Android-functie specifieke rij. Muziek, volume, helderheid en al die dingen zijn dus direct vanaf het toetsenbord te regelen. Helaas blijft er bij dit soort toetsenborden minder ruimte over voor de echt belangrijke toetsen en is het lastig wennen. Bij veel toetsenborden zien we een verdunning voor de spatiebalk, zodat die goed bereikbaar is. Helaas is Archos niet voor deze bekende design/usability-keuze gegaan en dus moet je met je duim elke keer een kleine drempel over om de spatiebalk te gebruiken. Een nadeel dat je na verloop van tijd toch echt in de weg gaat zitten.

duim gif kleiner

Archos 101 XS 2 – Software

De Archos 101 XS 2 draait op een stock (standaard) versie van Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt de goedkeuring van Google. Je vind dus alle standaard Google apps op deze tablet, inclusief de Google Play Store. Deze versie is redelijk recent en doet maar weinig onder voor de laatste versie van Android, 4.4 KitKat. Of er een update gaat komen voor de Archos 101 XS 2 is nog niet bekend maar daar gaan we gezien het verleden van Archos niet vanuit.

Archos-101-XS-2-feature

Archos heeft qua apps wel een paar leuke apps toegevoegd, zoals Archos Remote en Archos Video/Muziek. Dit zijn apps die ook onder gebruikers van andere Android tablets populaire zijn door onder meer de brede ondersteuning van digitale bestanden. Ook zal je als gebruiker de OfficeSuite 6 vinden op de Archos 101 XS 2. Dit pakket is geschikt voor het bewerken van Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-bestanden. In het verleden is al gebleken dat dit prima werkt, dus dat dit pakket niet op mijn testmodel te vinden was niet zo’n enorm probleem wat mij betreft.

Archos 101 XS 2 – In gebruik

De Archos 101 XS 2 biedt vrij veel waar voor je geld. Voor (op dit moment) 220 euro krijg je een tablet met een recente versie van Android en dan ook nog eens een Coverboard (toetsenbord) en dat is gewoon een aantrekkelijk aanbod. Dat het toetsenbord enige gewenning vraagt en het nadeel heeft dat je de spatiebalk ietwat lastig kan bereiken moet je dan maar voor lief nemen. Ik heb deze review rustig op het apparaat kunnen tikken en dat ging zonder noemenswaardige frustratie. Als ik moet kiezen ga ik toch liever voor mijn eigen MacBook, maar dat is een puur oneerlijke vergelijking natuurlijk.

Archos-101-XS-2-gebruik

Het grootste nadeel van de cover is vooral het feit dat de tablet maar in één hoek gebruikt kan worden. Aangezien dit redelijk rechtop is moet je de tablet vrij ver van je af houden om comfortabel te kunnen kijken/tikken. Dat maakt gebruik op schoot en in de trein dus een stuk minder fijn. Dat het Coverboard ook als stand gebruikt kan worden tijdens het kijken van een filmpje en als oplaadstation kan fungeren maakt wat mij betreft wel een hoop goed.

Archos-101-XS-2-cover-2

Het grootste nadeel van de tablet zelf vond ik persoonlijk niet het saaie design, het forse gewicht, of de slechte camera’s maar vooral het scherm dat iets te veel blauw uitslaat. Dat vond ik zeker tijdens het browsen redelijk storend.

Prestaties

Qua prestaties doet de quadcore Rockchip-processor heel aardig zijn taak. Eigenlijk heb ik niets dan lof voor de prestaties van deze tablet, zeker kijkend naar wat je er voor betaalt. De kleinere Nexus 7 is wel sneller maar voor voor een 10.1-inch tablet doet deze Archos 101 XS 2 heel aardig mee. Of het komt door de vrijwel standaard versie van Android of het feit dat er ook 2GB werkgeheugen beschikbaar is weet ik niet, maar dat maakt ook niets uit natuurlijk. Voor de gamers valt het dan wel weer wat tegen, hier merk je dat het wat langer duurt voordat apps openen en zul je zelfs een paar beelden moeten missen (frame drops) tijdens de grafisch intensieve 3D shooters. Toch kan deze tablet de meeste apps en games op een zeer bruikbaar niveau draaien.

Archos 101 XS 2 – Conclusie

Kijkend naar het totale pakket in combinatie met het prijskaartje kan ik haast niet anders dan positief zijn. Het is jammer dat het scherm net wat te blauw is en dat het hele pakket een beetje goedkoop oogt, maar het doet wel precies wat de doos belooft. Je kan prima alle standaard toepassingen van een tablet gebruiken, en via de Google Play Store is nog veel meer dan dat mogelijk. Niet alles is misschien even snel, maar alles is wel bruikbaar. Het toetsenbord is niet het beste op de markt en kent zijn eigen nadelen, maar heeft genoeg (andere) toepassingen om toch handig genoemd te mogen worden. En het zit nog bij de prijs inbegrepen ook.

Minpunten

  • Blauwe kleur display overheerst teveel
  • Matige camera’s
  • Tegenvallende speakers

Pluspunten

  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Inclusief prima Coverboard keyboard
  • Prima prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Archos 101 XS 2
Android Jelly Bean (4.2)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.