Review: Transporter, je eigen Dropbox

14 januari 2014 + 10 minuten 25 Reacties
Transporter-review

In deze review gaan we kijken naar een alternatief voor Dropbox. Transporter positioneert zichzelf namelijk met de kreet "Precies zoals Dropbox, maar met je eigen hardware en zonder de terugkerende kosten".

Drobo Transporter (Sync) in het kort

Met de Drobo Transporter-oplossing maak je het mogelijk je eigen persoonlijke cloud op te zetten, zonder daadwerkelijk ‘cloud’ element. Al je data is namelijk te vinden op een plek waar je zelf de controle over hebt, en op hardware die je zelf bezit. Via software en apps benadert deze Transporter-oplossing echter de mogelijkheden die je kent van Dropbox, maar dan zonder de maandelijks terugkerende kosten.

De Transporter software is beschikbaar voor:

  • Mac OS
  • Windows
  • iPhone & iPad
  • Android
  • Kindle Fire

Naast de software en apps zijn is de hardware ook online te managen.

Over Connected Data

Connected Data is gestart door 4 vrienden die gefrustreerd waren door het gebrek aan makkelijke opties om grote bestanden over het internet te delen. De heren werkten op dat moment bij Drobo en zijn hun eigen weg ingeslagen met hun nieuwe product. Al snel kwam de frustratie van de maandelijks terugkerende kosten van Dropbox ook bij hun op de radar. Na een succesvolle Kickstarter campagne werd de Transporter werkelijkheid en na een paar updates van de software, apps en het verbreden van hun aanbod (de sync die ik in deze review bekijk) werd het bedrijf (terug)gekocht door Drobo, de voormalige werkgever van de 4 vrienden. De Transporter hardware is dus nu onderdeel van Drobo, een fabrikant die zijn sporen al ruim verdiend heeft in de network attatched storage (NAS) markt.

Transporter en Transporter Sync

Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van een Transporter Sync, het goedkoopste apparaatje uit de line-up van Transporter. De Transporter is in Nederland beschikbaar in verschillende configuraties (prijzen gebruikt van het Nederlandse verkooppunt):

  • Transporter Sync, €99: Goedkoopste oplossing die je zelf aan een externe harde schijf hangt.
  • Transporter leeg, €149: Dit is het originele product en biedt ruimte aan 1 2.5″ SATA schijfje. Je kan dus zelf kiezen hoe groot de disk is die je in deze Transporter plaatst.
  • Transporter 500GB, €194: Transporter met een 2.5″ SATA schijf van 500GB
  • Transporter 1TB, €222: Transporter met een 2.5″ SATA schijf van 1TB

Verschillen Transporter en Transporter Sync

Het meest opvallende verschil tussen deze opties is natuurlijk dat de Transporter Sync een los apparaat is waar je via USB een harde schijf aan verbindt. De Transporter biedt ruimte aan een enkele 2.5″ Sata schijf. Deze ‘laptop’ harde schijven zijn vaak een stukje duurder in aanschaf, zeker als je naar de grotere formaten kijkt.

Er is echter op dit moment nog een ander belangrijk verschil. De Transporters met ingebouwde (of zelf inbouw) schijf hebben namelijk ondersteuning voor Transporter Library, een plek (map) op de Transporter waar je data kan zetten die alleen op de Transporter staat en dus niet ook op je interne harde schijf te vinden is. Zie het voor het gemak het NAS-gedeelte. Via Twitter heeft het bedrijf echter bekend gemaakt in een toekomstige update ook voor de Transporter Sync beschikbaar te maken.

In je afweging tussen beide opties moet je wat mij betreft rekening houden met de volgende vragen:

  • Wil je alles in één of vind je het niet erg op twee losse (sync en HDD) onderdelen te hebben?
  • Het is goedkoper om via USB een schijf aan te sluiten (sync)
  • Soms hebben USB schijven wel een eigen voeding nodig
  • Hoe belangrijk is Transporter Library op dit moment voor je?

Installatie en gebruik

Zoals gezegd heb ik de goedkoopste oplossing gebruikt om een harde schijf die ik al in het bezig had om te toveren naar een privé Dropbox-oplossing. In het geval van de Transporter Sync komt het erop neer dat je de USB-poort gebruikt om een HDD aan te sluiten en dat je de Gigabit LAN-poort gebruikt om de combinatie aan je router te pluggen. Het gebrek aan fotomateriaal bij deze review heeft er dus voornamelijk mee te maken dat mijn Transporter in de meterkast staat, waar je er dus eigenlijk niets van ziet.

De eerste keer dat je de HDD aansluit formatteert de Transporter Sync de HDD (staat duidelijk aangegeven en toch liet ik me erdoor verrassen, leer alsjeblieft van mijn fouten!) om het geschikt te maken als je eigen cloud-storage. Het is echt een kwestie van plug-and-play en een beetje geduld. Mijn 4TB HDD had bijna een uur nodig om geformatteerd te worden en online beschikbaar te komen. Nadat de Transporter online is, is het een kwestie van de software downloaden voor mijn Macbook. Na installatie krijg je, net als bij Dropbox, een map in je folderstuctuur waar je allerlei data kwijt kan. Ook is er een contextueel menu (rechtermuisknop) om ‘acties’ op te roepen als het delen van een folder.

Naast deze Transporter-map op je harde schijf kan je via de instellingen van de Transporter software ook andere mappen aanwijzen om synchroon te houden. Denk aan de standaard mappen als Documenten, Afbeeldingen en Muziek. Deze ‘standaard’ OS X mappen hoef je dus niet eerst onder te brengen in de Transporter-map, maar kunnen gewoon als extra te synchroniseren onderdeel aangewezen worden. Via instellingen heb je ook mogelijkheden om standaard locaties aan te wijzen voor mappen die met je gedeeld zijn en kan je zaken als bandbreedtebeperkingen1 instellen.

Bestanden en data leven vanaf de synchronisatie dus op twee plekken, op je eigen harde schijf en op de Transporter HDD die in de meterkast staat. Het is natuurlijk ook mogelijk om de Transporter elders aan te sluiten, veiliger als je de Transporter ook (deels) als back-up wilt gebruiken. Mixen en matchen met verschillende andere Transporters die verspreid over heel de wereld kunnen staan is ook mogelijk en makkelijk te managen. Zo kan je data dus over verschillende harde schijven over heel de wereld gekloond worden en altijd beschikbaar zijn via het internet. Zonder dat het daadwerkelijk op een ‘cloud’2 staat. Drobo (Transporter) bewaart dus helemaal niets op hun eigen servers.

Delen van bestanden en mappen

Het is heel gemakkelijk om hele mappen te delen met vrienden, familie of collega’s. Zeker de zakelijke toepassingen van dit systeem moeten niet onderschat worden3. Via een simpele rechtermuisklik kan een map deelbaar gemaakt worden. Helaas moeten gebruikers die toegang willen tot de map wel een Transporter account aanmaken (gratis, hardware is niet nodig) en voor extreem simpel gebruik is het natuurlijk ook verstanding/handig om de software te installeren. Het aanwijzen van gebruikers die toegang hebben tot de map(pen) gaat via de online interface. Bestaande gebruikers krijgen een notificatie en de bestanden zijn direct beschikbaar, nieuwe gebruikers krijgen een uitnodiging om een account aan te maken. Voor mappen is dit wat mij betreft een prima oplossing en de hordes die genomen moeten worden zijn laagdrempelig genoeg en de voordelen wegen op tegen dit nadeel. Helaas moeten gebruikers dezelfde hordes nemen als er een enkel bestand gedeeld wordt, zoals een foto of video. Dit kan op dit moment nog niet zonder account en dat is jammer. Voor het delen van één enkel bestand is dit dus (nog) niet de ideale oplossing.

Mobiel gebruik

Net als bij Dropbox heb je de mogelijkheid om via apps toegang te krijgen tot al je data die binnen je Transporter-omgeving staat. Bestanden zijn inzichtelijk maar worden niet automatisch gedownload naar je apparaat. Apps zijn beschikbaar voor iOS, Android en voor de Kindle tablets. Via de apps heb je dus wel toegang tot al je bestanden en kan je nadat je ze (tijdelijk) downloadt dus openen in de verschillende apps op je tablet. Voor bijvoorbeeld foto’s en video’s kan je gewoon binnen de app blijven, het is zelfs mogelijk om video’s te Airplayen naar een Apple TV vanuit de app (iOS only).

De apps kennen nog wel wat ruimte voor verbetering. Het opstarten van de app duurt nog best wel lang omdat er altijd verbinding gemaakt moet worden met een (of meerdere) online Transporters en er worden geen bestanden gecached. Ook heb ik meer dan eens een crash ondervonden tijdens het downloaden van een groter (video)bestand, iets dat je gewoon niet (meer) tegenkomt bij een app als Dropbox. Foto’s en video’s kan je net als bij Dropbox gewoon uploaden vanuit de app, maar in tegenstelling tot Dropbox gaat dit (nog) niet automatisch en wordt er (nog) geen gebruik gemaakt van nieuwigheden als background-sync (iOS). Ook op Android zijn er soortgelijke problemen met de app. Het is zeker bruikbaar op beide platformen maar het is duidelijk dat we het hier nog over ‘jonge’ software hebben.

Duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik

Hoewel dit artikel echt niet bedoeld was om een directe vergelijking te maken met Dropbox ontkom je er toch niet aan bij deze hardware. Op hun eigen website maken ze er zelfs overigens ook geen geheim van met de volgende informatie op de learn more-pagina:

Dropbox is convenient for syncing or sharing a few files, but is just too expensive for everything. Transporter offers all the convenience of Dropbox in a private device, with no monthly fees. This means no more juggling multiple cloud accounts to save money or deciding what gets protected and what doesn’t. With Transporter you can sync, share, protect and own it all.

Een simpele vergelijking maakt als snel duidelijk dat je voor zelfs het kleinste formaat HDD (500GB is denk ik zo’n beetje de kleinst verkrijgbare externe HDD) gaat en combineert met een Transporter Sync dat de kosten al na een half jaar “eruit” zijn. De eenmalige aanschafkosten versus de maandelijks terugkerende kosten zijn enorm in het voordeel van de Transporter. Ook moet je niet vergeten dat je makkelijk (en relatief goedkoop) schijven die (veel) groter zijn dat 500GB kan gebruiken. Transporter Sync ondersteunt schijven tot 4TB.

Goedkoper maar wel iets minder praktisch

Hoewel de Transporter in gebruik dus best goedkoop is moeten we in deze vergelijking niet vergeten dat Dropbox een groot deel van het succes te danken heeft aan een ruime bekendheid en acceptatie onder allerlei developers. Bijna alle apps die data zoals foto’s, video’s en vooral ook documenten verwerken/gebruiken kunnen integreren met Dropbox en dat is heel erg handig. Op dit moment is de API van Transporter nog niet publiek en kunnen developers het nog niet integreren, er zijn echter al wel uitspraken gedaan dat dit gaat komen. Voor nu moet je dus nog wel vaak een stap extra doen om vanaf je tablet data op te slaan of openen vanaf de Transporter.

Conclusie

Qua stabiliteit en betrouwbaarheid zit het wel snor met de hardware die Transporter biedt. Qua software is er zeker op het gebied van apps nog wel een beetje winst te behalen. Ook is het belangrijk dat de API die straks beschikbaar komt goed ondersteund wordt en er actief achter developers aangegaan wordt. Met het gelijktrekken in functionaliteit tussen de Transporter en Transporter Sync via een al aangekondige software-update maak ik me daar niet zoveel zorgen over. Met een grote naam als Drobo die de kar trekt voorzie ik een positieve toekomst voor Transporter.

Win je eigen Transporter!

De Transporters zijn te koop bij mobile-harddisk.nl en in samenwerking deze webwinkel geven we een Transporter Sync weg aan één van onze lezers. Meedoen kan door een reactie achter te laten onder dit artikel. Laat ons weten wat jij met een overvloed aan cloud storage zou doen. Al je foto’s beschikbaar maken op al je apparaten? Documenten delen met mensen collega’s? Etc. Meedoen kan tot vrijdag 18:00 en de winnaar wordt daarna willekeurig gekozen en bekendgemaakt.

UPDATE: De winnaar van deze actie is FrasierFreud. Gefeliciteerd! We hebben een email verstuurd naar het adres dat gebruikt is om de reactie te plaatsen. Bedankt voor het meedoen allemaal! De Drobo Transporter is al verkrijgbaar vanaf 99 euro bij  mobile-harddisk.nl!

UPDATE 2: De Transporter software is ondertussen geüpdatet en nu ondersteund de Transporter Sync ook de Library folder functionaliteit.


  1. Handig voor verschillende typen internetverbindingen waar uploads de totale internetverbinding af kan knijpen of in de weg kan zitten.

  2. Traditionelere interpretatie van een cloud, want natuurlijk staat als je data sowieso op fysieke hardware. Hardware in een groot datacenter waar je zelf niet de controle hebt en ook niet per se weet wie er wel of geen toegang heeft tot de data.

  3. Met deze privé Dropbox is het namelijk ook mogelijk om gevoelige informatie met elkaar te delen zonder dat er een derde partij (in theorie) toegang tot heeft. Dit biedt dus mogelijkheden voor o.a. medische professionals, adviesbureau’s ect.

Reacties (25)