Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De basis van Launch Center Pro & URL schemes op de iPad

Geschreven door
Geplaatst op2 februari 2014, 16:56 CategorieTablet Tips

Vorige week verscheen de iPad-versie van Launch Center Pro in de Apple App Store. De iPhone app, die al sinds juni 2012 beschikbaar is, is een veel gebruikte app voor het automatiseren van iPhones door middel van URL schemes, een standaard die door veel apps gebruikt wordt. URL schemes zijn niet moeilijk om zelf te maken, maar je moet de techniek wel doorhebben. Vandaar dit artikel, waarin de basis van URL schemes voor de iPad en iPhone wordt uitgelegd aan de hand van Launch Center Pro.

Introductie

Je hebt vast wel eens gezien dat wanneer je via Safari een YouTube-filmpje probeert te bekijken je apparaat automatisch de YouTube-app opent als deze geïnstalleerd is. Dit is een goed voorbeeld van een URL scheme. Met URL schemes kun je namelijk apps openen vanuit andere apps. Op deze manier kun je bepaalde processen automatiseren. Naast automatiseren en apps openen kun je met URL schemes ook gegevens tussen twee apps uitwisselen, iets wat Apple standaard maar heel beperkt ondersteunt.

Hoe zien URL schemes eruit?

Bij het voorbeeld van YouTube zag je alleen het resultaat van een URL scheme, maar niet een URL scheme zelf. URL schemes zijn links, net als op websites, en sommige delen zullen je dan ook bekend voorkomen.

Als je via een browser op je computer Twitter bezoekt en zoekt op ‘tabletsmagazine’ zul je zien dat het webadres https://twitter.com/search?q=tabletsmagazine is. De https:// laat je browser zien dat het om een website gaat, en dat er een beveiligde verbinding is. Het gedeelte twitter.com zorgt ervoor dat de Twitter-website geladen wordt. /search laadt de zoekpagina van Twitter, en ?q=tabletsmagazine vult automatisch tabletsmagazine in bij het zoekveld.

De URL https://twitter.com/search?q=tabletsmagazine is dus het adres om op de Twitter-website naar tweets met tabletsmagazine erin te zoeken. Het URL scheme voor de iPhone en iPad lijkt hier erg veel op. Deze is namelijk twitter://search?query=tabletsmagazine. Probeer die link maar eens te openen. Als je de link opent op de iPhone of iPad, en je hebt de officiële Twitter app geïnstalleerd, dan wordt de Twitter app geopend, en wordt er gezocht naar tweets met tabletsmagazine erin.

Je ziet dus dat het webadres om de Twitter-website te laden erg veel lijkt op het URL scheme om de Twitter-website te openen. Maak je geen zorgen als je het nu nog niet snapt, het bovenstaande voorbeeld is alleen om te laten zien dat URL schemes geen rocketscience is, maar dat je bepaalde elementen al herkent. In dit artikel wordt elk onderdeel van URL schemes stap voor stap uitgelegd, en aan het eind van het artikel zul je het voorbeeld helemaal snappen.

Nu gaan we beginnen met het maken van URL schemes. We gebruiken daarbij Launch Center Pro, een iPad- en iPhone-app die verkrijgbaar is in de Apple App Store.

Een app lanceren

Het is tijd om je eerste URL scheme te maken. Om dit te doen open je de Launch Center Pro app, en tik je op het potloodje rechtsboven. Tik nu op een van de plusjes om op die plek een URL scheme aan te maken. Launch Center Pro noemt URL schemes actions of acties, dus tik op Action.

Vervolgens kun je de action een naam geven. Vul hier Open Facebook in, want we gaan een URL scheme maken die de Facebook-app opent. Als je de action wilt proberen moet je dus ook de Facebook-app geïnstalleerd hebben!. Voer nu bij URL fb:// in. Tik op done, en je hebt je eerste URL scheme gemaakt. Als je nu op Open Facebook tikt, zul je zien dat de Facebook app geopend wordt!

URL-schemes-iPad-launch-center-pro-3

URL schemes opzoeken

Toevallig wist ik dat om de Facebook-app te openen met een URL scheme, de action moet beginnen met fb://. Fb is een afkorting voor Facebook, maar voor sommige apps is het begin van URL schemes minder logisch. Behalve dat sommige URL schemes niet helemaal logisch beginnen, ondersteunt ook niet elke app het gebruik van URL schemes. Dit moet namelijk door de ontwikkelaar van de app ingebouwd worden. Om te kijken of een app via een URL scheme te gebruiken is en hoe deze gebruikt moeten worden kun je drie manieren gebruiken.

Google

Alles is te vinden via Google, dus URL schemes ook. Vaak loopt de informatie die op Google staat achter, en zijn er dus nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Google gebruik ik dus meestal pas als laatste om URL schemes op te zoeken.

HandleOpenURL.com

Gelukkig is er de website HandleOpenURL.com. Dit is een plek waar ontwikkelaars van apps de mogelijkheden van URL schemes van hun apps plaatsen. Probeer maar eens te zoeken op 8mm, een film-app. Je zult zien dat het URL scheme voor deze app iets minder logisch is, namelijk fb17098769624638://.

Launch Center Pro

Als laatste kun je URL schemes ook gewoon opzoeken via Launch Center Pro. Als je bij het aanmaken van een action op Action Composer drukt, kun je URL schemes van apps opzoeken. Bij Installed Apps vind je de apps die je geïnstalleerd hebt en die URL schemes ondersteunen. Als je de Facebook app geïnstalleerd hebt zul je die hier ook tussen zien staan. Druk erop en fb: wordt automatisch ingevoerd.

URL-schemes-iPad-launch-center-pro-4

Naar een bepaald scherm

Een app openen met URL schemes is leuk, maar het zal je niet veel tijd besparen, en is eigenlijk dus een beetje onzinnig. Je kunt echter veel verder gaan, zoals een bepaald scherm openen. In het voorbeeld aan het begin zagen we dat twitter://search?query=tabletsmagazine zoekt op tweets met het zoekwoord tabletsmagazine. De ‘search’ in dat URL scheme zorgt ervoor dat het zoekscherm van de Twitter-app geopend wordt.

Maak dus een nieuwe action aan, en voer bij URL twitter://search in. Als je de action probeert zie je dat de Twitter-app opent en dat de app dan automatisch naar het zoek scherm gaat. Hetzelfde geldt voor de meeste apps. fb://profile opent bijvoorbeeld de Facebook-app en gaat dan naar jouw profiel.

Input

Naast een bepaald scherm van een app laden kun je met URL schemes bepaalde velden ook al invullen. In Twitter kun je bijvoorbeeld het nieuwe tweet-scherm openen, en vervolgens automatisch een tekst invullen. Dit wordt gedaan door middel van een input.

Een input komt na het scherm dat geopend moet worden, en begint met een vraagteken om aan te geven dat het een input is. Na het vraagteken komt de naam van de input, vervolgens een =-teken en dan de input. De Twitter-app openen en vervolgens automatisch Hallo in het nieuwe tweet-scherm plaatsen gaat dus met de volgende code: twitter://post?message=Hallo

Het gebruik van spaties

Het kan gebeuren dat je een tweet wilt plaatsen met meerdere woorden, en dus spaties tussen de woorden. Net als bij gewone URL’s kun je geen spaties in URL schemes plaatsen. In plaats daarvan moet je de spatie encoden. Encoden is het omzetten van tekens in een tekstformaat. De spatie wordt bijvoorbeeld %20 als je hem encodeert.

Meerdere woorden in het nieuwe tweet-scherm plaatsen in Twitter doe je dus door bijvoorbeeld het URL scheme twitter://post?message=Hallo%20wereld te gebruiken. Ook bij het plaatsen van inputs geldt dat het in de meeste apps werkt. In Instagram kun je bijvoorbeeld het URL scheme instagram://user?username=coldplay gebruiken om naar het Coldplay Instagram account te gaan, in plaats van Instagram openen, te zoeken op Coldplay en dan naar hun pagina te gaan.

Meerdere inputs

Sommige apps ondersteunen meerdere inputs, zoals Clear, een app voor todo-lijstjes. Het gebruiken van meerdere inputs is bijna hetzelfde als het gebruik van een input. Het enige verschil is dat alle inputs, behalve de eerste, een & krijgen in plaats van een vraagteken.

Ik gebruik de Clear-app om boodschappen lijstjes te maken. Binnen de Clear -pp heb ik dus de lijst Boodschappen. Om bijvoorbeeld melk toe te voegen aan de lijst Boodschappen, gebruik ik het URL scheme clearapp://tastk/create?listName=Boodschappen&taskName=Melk

URL-schemes-iPad-launch-center-pro-5

Je ziet dat de eerste input een vraagteken heeft. De tweede input heeft een &-teken in plaats van het vraagteken. Elke volgende input krijgt ook een &-teken.

Unieke inputs

Een handige toevoeging van Launch Center Pro aan URL schemes is de prompt. Prompt is een feature die een toetsenbord opent, zodat je een unieke input kun gebruiken, in plaats van een input die vaststaat in het URL scheme. Zo kan ik bijvoorbeeld een nieuw product toevoegen aan mijn boodschappenlijstje, en hoef ik niet het hele URL scheme aan te passen maar kan ik het product dat ik wil toevoegen via het toetsenbord intypen.

Er zijn drie verschillende prompts: het standaard-keyboard zoals je het gewend bent, die je aanroept met [prompt]. Daarnaast is er het Fleksy-keyboard, een nieuw soort keyboard waarmee je makkelijker blind kunt typen. Deze open je met [prompt-fleksy]. Als laatste is er het number pad, waarmee je telefoonnummers en bedragen kunt invoeren. Deze roep je op met [prompt-num].

Om een van de toetsenborden in je URL scheme te gebruiken hoef je alleen de juiste code te gebruiken om hem op te roepen. In het eerdere voorbeeld van het boodschappenlijstje stond melk in het URL scheme, nu heb ik dat vervangen door het standaard toetsenbord met de code [prompt]. Als ik het URL scheme gebruikt wordt wat ik met het toetsenbord intyp aan de lijst Boodschappen toegevoegd: clearapp://tastk/create?listName=Boodschappen&taskName=[prompt]

URL-schemes-iPad-launch-center-pro-6

Dit was kort een overzicht van het basisgebruik van URL schemes op de iPad middels Launch Center Pro. Mocht je vragen hebben, laat ze gerust achter in de reacties. Als je het leuk vindt om dieper in URL schemes te duiken, dan raad ik dit artikel op Macstories.net aan. Naast Macstories besteden de blogs theaxx.net en geekswithjuniors.com veel aandacht aan URL schemes.

De iPad versie van Launch Center Pro is ter gelegenheid van de lancering tijdelijk verkrijgbaar voor €4.49 in de App Store. Dit is misschien redelijk veel voor een app, maar je zult er veel tijd mee besparen.

  • Launch Center Pro

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Daarnaast kun je in onze tablet database tablets vergelijken aan de hand van verschillende specificaties, de prijs en het besturingssysteem. Bekijk ons beste tablets archief voor een overzicht van de beste tablets van dit moment.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.