Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Geen Play Store meer voor nieuwe tablets met Android 4.1 of ouder’

Geschreven door
Geplaatst op11 februari 2014, 11:47 CategorieAndroid

Google zou volgens geruchten stoppen met de ondersteuning voor nieuwe tablets met Android 4.1 Jelly Bean of ouder. Deze tablets zouden daardoor geen toegang meer tot de Google Play Store en Google Now krijgen.

Android tablets die gelanceerd worden moeten nog steeds de zogenaamde stempel van Google krijgen om de Google Play Store vooraf te installeren, toegang te bieden tot Google Now en Google Play Services te integreren. Ook mogen dan apps als Gmail en Maps geïnstalleerd worden. Nagenoeg alle tablets die tegenwoordig het daglicht zien worden voorzien van een stempel, wat niet vreemd is aangezien Google tot 1 februari alle Android-versies nog accepteerde.

Volgens de bronnen van AndroidPolice komt er een einde aan de brede ondersteuning van Google. Sinds 1 februari worden alle Android-versies tot en met Android 4.1 Jelly Bean niet meer ondersteund en krijgen nieuwe tablets met één van deze oude versies geen stempel van Google meer. Gevolg hiervan is dat ze het zonder onder andere de Play Store en Google Now moeten stellen.

Google gaat vanaf nu strakke deadlines hanteren voor oudere versies van Android en de eerstvolgende versie die niet meer ondersteund wordt is Android 4.2 Jelly Bean. Vanaf 24 april zouden nieuwe tablets met deze versie van Android het zonder de stempel van Google moeten stellen. Vanaf 31 juli wordt Android 4.3 Jelly Bean niet meer ondersteund en verwacht Google dus dat nieuwe tablets op het recente Android 4.4 KitKat draaien.

Versie Release Stop ondersteuning
Android 2.3 Gingerbread 6 december 2010 1 februari 2014
Android 3.x Honeycomb 24 februari 2011 1 februari 2014
Android 4.0 ICS 16 december 2011 1 februari 2014
Android 4.1 Jelly Bean 12 juli 2012 1 februari 2014
Android 4.2 Jelly Bean 13 november 2012 24 april 2014
Android 4.3 Jelly Bean 25 juli 2013 31 juli 2014
Android 4.4 Kitkat 31 oktober 2013 Nog aan te kondigen

Hoewel Google deze gang van zaken niet bevestigd heeft is het wel een logische stap. Fabrikanten van tablets worden zo gedwongen om voor een recente versie van Android te kiezen, ook voor de goedkopere modellen. Dit moet de fragmentatie van Android, het grote aantal verschillende versies, aanpakken. Momenteel heeft de wijziging weinig invloed op wat we in de winkels vinden maar vanaf komende zomer zal het aantal tablets met Android 4.4 KitKat waarschijnlijk flink toenemen.

Ter verduidelijking; bovenstaande geldt alleen voor nieuwe tablets, niet voor tablets die reeds gelanceerd zijn. Ook kunnen tablets met een oudere Android-versie die de goedkeuring van Google reeds gekregen hebben na de deadline met Google-stempel in de winkel liggen.

 • Delen:

Reacties

 1. Jan Bos
  11 februari, 2014 om 12:45

  Maar eenmaal eerder gekochte tablets blijven wel de ondersteuning behouden ?
  Anders wil ik een deel van mijn geld terug, ik heb immers betaald voor de Googlemarkt toegang ?

  • Martijn Chel
   11 februari, 2014 om 12:46

   Correct, gaat alleen om nieuwe tablets.

 2. ron westra
  11 februari, 2014 om 22:11

  Ik heb mijn Samsung tablet in feb 2014 gekocht dus ik krijg geen plastory meer per 1 july??????

  • Martijn Chel
   11 februari, 2014 om 22:12

   Bovenstaande reactie gelezen? :)

 3. ed
  22 februari, 2014 om 11:25

  Dit zou het einde kunnen zijn van android, je gaat geen tablet kopen als je weet dat deze geen
  update meer krijgt na bv 2 jaar dat is gewoon zonder van het geld.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.