Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Intel lanceert Atom ‘Merrifield’ Z3480-processor voor Android tablets

Geschreven door
Geplaatst op24 februari 2014, 11:30 CategorieHardware

Intel heeft deze week tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de nieuwe Atom ‘Merrifield’ Z34xx-processor voor Android tablets en smartphones gelanceerd. De chip biedt 64bit-ondersteuning en moet volgens de fabrikant krachtige prestaties combineren met een lange batterijduur.

Intel Merrifield-processor

De nieuwe processor van Intel is gericht op het middenklasse en high-end segment en komt in twee varianten. De Z3460 heeft een maximale kloksnelheid 1,6GHz, terwijl de Z3480 een kloksnelheid van 2,13GHz heeft. Beide chips zijn gebaseerd is op Intels 22nm Silvermont microarchitectuur, zijn voorzien van twee kernen en beschikken over een PowerVR Series 6 Graphics IP-core van Imagination Technologies. De chips kunnen ook gecombineerd worden met het Intel XMM 7160 LTE-platform. Hiermee gaat Intel de concurrentie dus aan met Qualcomm.

Intel biedt de nieuwe chips aan voor Android tablets en smartphones maar tot op heden heeft Google nog geen 64bit-versie van Android gelanceerd. De chipfabrikant biedt daarom ook een 64bit Android-kernel, zodat klanten die een Atom-chip kiezen, kunnen rekenen op een optimale 64-bit Android-beleving, naarmate het besturingssysteem en de applicaties zich verder ontwikkelen.

Intel verwacht dat de eerste toestellen op basis van Merrifield van verschillende fabrikanten aan het begin van het tweede kwartaal gelanceerd zullen worden. De chipfabrikant gaf ook details vrij over zijn volgende generatie 64bit Atom Z35xx-processor, met de codenaam ‘Moorefield’. De Atom Z3560 en Z3580 zijn voorzien van vier kernen, met  kloksnelheden van respectievelijk 1,6GHz en 2,13GHz. Deze chips zullen naar verwachting in de tweede helft van het jaar verschijnen in nieuwe toestellen. Moorefield voegt twee additionele IA (Intel Architecture) cores toe, voor maximaal 2,3GHz aan rekenkracht, evenals een verbeterde gpu en ondersteuning voor sneller geheugen. Moorefield is geoptimaliseerd voor Intels 2014 LTE-platform, de XMM 7260.

Tablets met Atom-chip

We kunnen dit jaar heel wat tablets met een Intel-processor verwachten. De chipfabrikant geeft aan dat samengewerkt wordt met onder meer Asus, Dell en Lenovo voor de introductie van nieuwe tablets. Asus onthult tijdens MWC 2013 de Fonepad 7 LTE (ME3762CL), een versie van de Fonepad 7 met Intel Atom-processor en ondersteuning voor mobiel internet middels een 4G-verbinding. Daarnaast gaan Foxconn en Intel samenwerken aan de ontwikkeling van betaalbare Android-tablets op basis van Intel-technologie.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.