Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Kleine tablets minder populair, grotere tablets op komst in 2014’

Geschreven door
Geplaatst op18 februari 2014, 17:38 CategorieAndroid

De tabletmarkt is een dynamische markt waarin fabrikanten en consumenten het ideale formaat nog niet gevonden lijken te hebben. Afgelopen jaar was de kleine tablet met een formaat van 7-inch tot 8-inch populair maar mogelijk nemen de extreem grote tablets het over een aantal jaar over.

Populaire kleine tablets

Volgens Digitimes, dat zich baseert op analisten uit de industrie, verwachten fabrikanten van tablets dat dit jaar 56 procent van het totale aantal verkochte tablets een formaat van 7- tot 8-inch heeft. Dit is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. In 2013 was namelijk 70 procent van alle verkochte tablets een zogenaamde ‘kleine tablet’. Onder meer de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0), de iPad mini en de Google Nexus 7 (2013) waren populaire modellen.

Phablets

De fabrikanten verwachten volgens de analisten dat de populariteit van deze kleine tablets zal afnemen, met name door het alsmaar groeiende aanbod van grote smartphones. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor smartphones met formaten van 5.5-inch tot 7-inch uit te brengen. Deze kunnen als tablet en als smartphone gebruikt worden. Momenteel zijn de Samsung Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z Ultra populaire phablets.

Nieuwe strategie

Volgens Digitimes zorgt deze ontwikkeling ervoor dat fabrikanten een nieuwe strategie moeten verzinnen. Google zou bijvoorbeeld aan een 8-inch Nexus tablet werken door de (niet bevestigde) tegenvallende verkoopcijfers Google Nexus 7 (2013). Andere fabrikanten zouden nog verder willen gaan en bezig zijn met de ontwikkeling van extreem grote tablets met formaten van 11-inch tot 13.9-inch. Deze formaten zien we al regelmatig terug in de Windows 8-markt, met name bij hybride laptops en convertibles, maar ook fabrikanten van Android tablets zouden hier nu mee aan de slag gaan.

Grote tablets

Tablets groter dan 10.1-inch zien we nog nauwelijks verschijnen. Vorig jaar hebben wat kleinere fabrikanten als Archos en Yarvik tablets met een formaat van 12.2-inch gelanceerd maar daar hebben we na lancering nauwelijks meer iets van vernomen. Samsung neemt nu echter het voortouw en zet vol in op grotere tablets. De Koreaanse fabrikant heeft onlangs de 12.2-inch Galaxy NotePRO 12.2 in Nederland gelanceerd en brengt binnenkort ook de 12.2-inch Galaxy TabPRO 12.2 op de markt. Volgens de laatste geruchten zou ook Apple aan een grotere iPad werken, welke we mogelijk eind dit jaar of volgend jaar gaan zien.

Volgens de analisten van Digitimes nemen de grotere tablets een deel van het marktaandeel van de kleine tablets over en heeft in 2018 9 procent van het totale aantal verkochte tablets een formaat van 11-inch tot 13.9-inch. Is een grote tablet met een formaat van 12.2-inch dan het ideale formaat? Lees onze Galaxy NotePRO 12.2 review voor het antwoord.

  • Delen:
Samsung Galaxy NotePRO 12.2
Android KitKat (4.4)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.