Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Mozilla lanceert Firefox Beta-app voor Windows 8

Geschreven door
Geplaatst op7 februari 2014, 10:36 CategorieApplicaties

Na de lancering van de Firefox browser-app voor Windows 8 diverse malen uitgesteld te hebben heeft Mozilla vandaag een beta-versie van de app online gezet. Hiermee kunnen gebruikers van Windows 8 en Windows RT apparaten de Firefox-browser in de Metro-interface gebruiken.

Het is alweer twee jaar geleden dan Mozilla aankondigde een Firefox-app voor Windows 8 en Windows RT te gaan ontwikkelen. Deze app moet het mogelijk maken om Firefox in de tegels-interface te draaien. Via de desktopinterface is de desktopversie van de browser al te gebruiken maar deze is niet geoptimaliseerd voor het gebruik middels touch.

Vorig jaar liet Mozilla weten de app ergens in december te lanceren maar door de vakantieperiode en diverse problemen werd de lancering uitgesteld naar januari. Dit bleek echter ook niet haalbaar en vervolgens werd de nieuwe lanceerdatum op 18 maart gezet. Aan deze datum wordt nog steeds vastgehouden en sinds vandaag is het mogelijk om een beta-versie van de browser te installeren.

Firefox-Windows-8

De Windows 8-app van Firefox is speciaal ontwikkeld voor de Modern UI, ook wel Metro-interface genoemd. Het design is geheel afgestemd op de tegelsweergave die we in de Modern UI vinden, met onder andere tegels die de vaak bezochte websites tonen. Daarnaast is het mogelijk om middels multitouch-gestures te navigeren binnen de browser.

Net als in Internet Explorer voor de modern UI worden websites fullscreen weergegeven zodra je begint met scrollen. De titelbalk verdwijnt dan maar kan weer in het beeld geschoven worden wanneer nodig. Ook wordt de snapview-weergave van Windows 8 ondersteund, wat inhoudt dat je de Firefox-browser in een kleiner venster naast een andere app kunt draaien of minimaal twee tabbladen naast elkaar kunt zetten.

De beta-versie van Firefox voor Windows 8 kan via de website van Mozilla gedownload worden. De uiteindelijke release staat gepland voor 18 maart.

 • Delen:

Reacties

 1. Ivo
  07 februari, 2014 om 21:47

  Wat me niet helemaal duidelijk wordt uit alle berichten; komt deze ook uit voor RT?

  • Martijn Chel
   07 februari, 2014 om 22:42

   Ja, als het goed is wel maar de beta-versie kan daar niet op geïnstalleerd worden.

 2. Frank
  08 februari, 2014 om 14:48

  Jammer, ben een Windows 8 rt gebruiker met Firefox en wellicht kunnen jullie hier aangeven wanneer het wel te gebruiken valt. Oh ja, Google Chrome, kunnen jullie deze eens onder de loep nemen voor Windows 8 rt.

  • Martijn Chel
   08 februari, 2014 om 14:54

   Dat heb ik toch gemeld? De app zelf wordt wel beschikbaar gesteld voor RT.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.