Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia W4 (W4-820)

Geschreven door
Geplaatst op5 februari 2014, 14:36 CategorieReviews

Een van de nieuwste categorieën in de tabletwereld is die van de 8-inch (kleine) Window 8 tablets. Er is nog niet gek veel en wat er was vonden we nog niet echt de moeite om uitgebreid te bespreken. Daarmee doel ik vooral de Acer Iconia W3 die vorig jaar als eerste kleine Windows 8 tablet op de markt kwam. Deze eerste generatie kon overigens van geen enkele reviewer op (positieve) aandacht rekenen. De Acer Iconia W4 is de opvolger van deze eerste generatie kleine Windows tablet. Dapper van Acer om het weer te proberen, is de verbeterde versie een interessante machine geworden of voeren ze nog steeds een verloren strijd. Acer is ondertussen niet meer de enige fabrikant met een kleine Windows tablet. Toshiba, Lenovo en Asus beginnen zich ook in de strijd te mengen. Of de interesse van die fabrikanten dit segment valideert moeten we nog maar zien. Vandaag kijken we in ieder geval naar de Acer Iconia W4-820.

Acer Iconia W4 – Specificaties

  Acer Iconia W4
Scherm 8.1-inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3740 1.3 GHz
RAM 2 GB
Opslaggeheugen 32-64 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja
MicroUSB Ja
GPS Nee
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 2MP webcam en 5MP camera
Accu 4960 mAh

Deze specificaties zijn misschien niet enorm tot de verbeelding sprekend maar vallen tegelijkertijd ook niet echt tegen. Het grootste probleem is misschien wel dat de mobiele Intel-processors niet zo bekend zijn dat we als lezer nu kunnen inschatten of die Z3740 wel of niet snel/modern is. De resolutie herkennen we natuurlijk wel allemaal als potentieel pijnpunt (maar waarschijnlijk niet om de juiste reden, later meer).

Een kleine Windows tablet gaat vooral over het schermformaat natuurlijk, 8.1-inch in dit geval. Ik zeg dit omdat in verhouding met kleine Android en iOS tablets de afmetingen nu niet per se als klein omschreven kunnen worden. Met 218.9 x 134.9 x 10.75 millimeter is dit namelijk niet de kleinste tablet en al zeker niet de dunste, en met 415 gram dus ook niet de lichtste kleine tablet op de markt. Maar een tablet met de volledige kracht (versie) van Windows 8.1 in een klein pakketje is het natuurlijk wel.

De configuratie die getest heb in deze review (32GB-versie) is verkrijgbaar voor zo’n 300 euro. 32GB extra kost je ook 50 euro extra.

Acer Iconia W4 – Hardware en Design

De afmetingen hebben we net al een beetje besproken maar qua design is er natuurlijk ook nog wel wat te zeggen over de Acer Iconia W4. Zoals je op de foto’s kan zien is de voorkant bijna volledig zwart (en beschermd door glas), met als uitzondering een uitstekend randje aan de de onderkant van de tablet (van een portrait oriëntatie uitgaande). In deze plastic rand zit ook de Windows 8 ‘start’-knop. Deze plastic rand heeft net als de achterkant een soort titanium kleurtje meegekregen, als is de plastic achterkant ook nog eens bewerkt met een borstel-effect, maar blijft ook deze geborstelde titanium (gun smoke grey?) look alsnog van plastic.

Acer-Iconia-W4-design

Naast een verzameling stickers aan de achterkant vind je er ook de 5 megapixel camera en led-indicator. Aan de voorkant vind je naast het randje met de knop ook de 2 megapixel webcam en een sticker (schande!). Overige knoppen en aansluitingen zijn in de randen van de Acer Iconia W4 te vinden. Opvallend is wel dat de twee speakers beiden aan de onderkant geplaatst zijn (net als bijvoorbeeld bij de iPad mini) en dus maar een beperkt stereo-effect kunnen creëren, en wederom wijzen op een portrait design/voorkeur.

Display

Het grootste probleem van de W3, de voorganger van deze W4, was het scherm en zijn schrikbarend slechte kwaliteit. Reviewers en anderen hadden er (terecht) geen goed woord voor over. Gelukkig heeft Acer voor deze W4 geleerd van zijn fout en een beter ips-paneel in de Acer Iconia W4 geschroefd. Het enige dat hetzelfde is gebleven is de resolutie van 1280 bij 800 pixels. Kijkhoeken, contrast en kleurweergaven zijn drastisch verbeterd en on-par met de verwachtingen die je die van een ips-paneel mag hebben. Acer heeft extra aandacht geschonken aan de ruimte die er tussen de glasplaat en het schermpaneel ligt en gaat zelfs zover als het “Zero Air Gap technology” te noemen. Voor mijn ogen ziet het er niet als ‘0’ ruimte uit (gelamineerd) maar is het duidelijk dat het scherm mooi dicht onder de glasplaat ligt, en dat komt de bruikbaarheid buiten en in ruimtes met veel licht (bijvoorbeeld die fijne TL-balken in mijn kantoor) ten goede.

Acer-Iconia-W4-app

De resolutie van 1280 x 800 klinkt niet super hoog maar op een 8-inch schermformaat zorgt het toch nog voor een redelijke pixeldichtheid. Meer pixels op een klein oppervlak zorgen voor scherpere teksten en meer detail in foto’s. Het probleem is echter dat Windows 8(.1) niet enorm goed met het schalen van content omgaat. Hoewel er wel verbeteringen te herkennen zijn, zijn het de 8-inch tablets die een nieuw probleem aan het licht brengen, zelfs de moderne tegeltjes interface van Windows 8 ziet er klein uit! Vooral teksten die binnen een app gerenderd worden zijn nu wel heel klein. Zo vond ik (en vonden mijn collega-huurders van het kantoor waar ik zit) de tekst in de NOS-app toch echt te klein om comfortabel te lezen. In de desktopomgeving biedt Windows je de mogelijkheid om content (teksten e.d.) te schalen (groter weer te geven) maar zelfs op de 125 procent mogelijkheid (maximaal voor de w4) zijn teksten en knoppen erg klein. Om Office te gebruiken zul je het lettertype dus erg groot moeten zetten.

Connectiviteit

Qua aansluitingen zal de Acer Iconia W4 je niet teleurstellen maar tegelijkertijd ook niet verrassen, er is eigenlijk niets opvallends te noemen. Opladen en verbinden met computer (of accessoires) gaat via microUSB, er is een microHDMI (type D) poort voor het verbinden aan een extern scherm en het geheugen kan relatief goedkoop uitgebreid worden door gebruik te maken van het microSD-slot. Draadloze verbingen zijn er in de vorm van 802.11 b/g/n dual-band Wifi en Bluetooth 4.0. In tegenstelling tot wat veel winkels en lijstjes op tech-sites denken zit er volgens Acer geen GPS chip in de (Nederlandse versie van?) de Acer Iconia W4. Ook zal je geen NFC vinden. In principe dus precies wat je verwachten mag van een tablet van dit formaat en deze prijsklasse. Acer levert overigens wel een verloopstukje mee van microUSB naar het volledige formaat en dat valt natuurlijk wel te prijzen.

Acer-Iconia-W4-aansluitingen

Speakers

De twee kleine speakertjes aan de onderkant van de Acer Iconia W4 kunnen een redelijk bruikbaar geluid produceren. Het blijven natuurlijk kleine speakertjes en dus moet je niet al te gek veel verwachten van zowel de hoge als lage tonen, maar qua volume draait deze Acer Iconia W4 aardig mee. Natuurlijk blijft het geluid voor de geoefende oren wel als wat tinnerig overkomen. Voor een filmpje op Youtube of het luisteren van een liedje op Spotify is het prima bruikbaar, voor serieuze toepassingen is de 3.5mm-aansluiting of Bluetooth 4.0 natuurlijk de betere keuze.

Camera’s

Camera’s op tablets zijn nooit iets om je al te druk over te maken, en al helemaal niet belangrijk genoeg om een aanschaf(advies) op te baseren. De camera’s op deze Acer Iconia W4 zijn van redelijke kwaliteit. De 5 megapixel camera aan de achterkant kan heel aardige plaatjes maken zolang de verlicht maar goed is, maar holt in kwaliteit hard achteruit bij mindere verlichting. De webcam doet prima zijn werk maar is ook niet bijzonder te noemen. Filmen met de camera zou moeten kunnen maar twee van de drie keer dat ik de knop aanraakte liep het systeem op de Acer Iconia W4 vast met een geforceerde reset tot gevolgd. Die ene keer dat het wel werkte kwam er nu niet bepaald zo’n mooi filmpje uitrollen dat ik een vierde keer de filmknop indrukken de moeite waard vond.

Acer-Iconia-W4-camera

Accuduur

De Acer Iconia W4 gaat zo’n 7 tot 8 uur mee op een enkele lading. Voor een Windows machine is het vrij aardig maar niet bijzonder. De gemiddelde gebruiker kan er echter wel een volle dag mee vooruit. Opladen gaat via de MicroUSB poort en een volledige lading in de Acer Iconia W4 krijgen gaan redelijk rap (uurtje of drie).

Acer Iconia W4 – Software

De Acer Iconia W4 draait op de volledige versie van Windows 8.1 en geeft je dus de volledige kracht en mogelijkheden van Windows. In de moderne omgeving kan je apps installeren vanuit de Windows Store en alle andere software gaat richting en via de traditionele desktopomgeving. Het standaard app-pakket dat je op een Windows 8.1 machine vind biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor het standaard takenpakket dat de meeste gebruikers voor een tablet in gedachte hebben. Een groot voordeel en kostenbesparing komt in de vorm van Office 2013 Home & Student edition. Microsofts Office pakket is en blijft gewoon één van de meest populaire opties in zowel het bedrijfsleven als het onderwijs en het is dus gewoon erg handig dat je meteen toegang hebt tot de kracht en mogelijkheden van dit pakket.

Acer-Iconia-W4-software-review

De software die Acer meelevert is niet enorm interessant om uitgebreid te bespreken. Er is een cloud opslag-app van Acer zelf (Skydrive, nee Onedrive is beter) en een Acer Docs-app (Je krijgt er gratis Office bij deze tablet dus open deze ook maar niet). Apps als Skitch, Kindle, Music Maker Jam en TuneIn radio zijn dan wel weer leuk en mogen wat mij betreft blijven. De rest (onder andere Norton!) zou ik persoonlijk zo snel mogelijk verwijderen.

Acer Iconia W4 – In gebruik

Het kopje software is in deze review waarschijnlijk iets korter dan je gewend bent van andere reviews op Tablets Magazine. Een groot probleem van de hardware/software-combinatie heb ik al onder de aandacht gebracht onder het kopje ‘Display’; Windows 8 gaat gewoon niet goed genoeg om kleine scherm en schermen met een hoge pixeldichtheid. Teksten en interface elementen zijn gewoon vaak nog net een tikje te klein om comfortabel te noemen.

Verder moet ik ook zeggen dat ik toch wat moeite heb een goede toepassing te verzinnen voor een Windows 8 tablet van dit formaat. De Metro (ok ok, moderne tegeltjes) apps zijn best handig te noemen maar de meeste en leukste mobiele applicaties vind je momenteel toch nog op een OS als iOS en Android. Als tekstverwerker of machine om andere desktopsoftware op te draaien moet 8.1-inch toch wel als beperking opgevoerd worden. Wat er dan overblijft is een machine die – zeker vanwege de volledige Windows 8-versie – alles kan maar nergens in uitblinkt. In de toekomst zie ik een dergelijk formaat wel meer waarde gaan krijgen, als draadloze schermverbinding-technologie wat meer volwassen is en het apparaat zelf een stuk krachtiger wordt. Dan zou het natuurlijk best gaaf zijn om een 8-inch tablet te hebben die verbonden is aan je 27-inch scherm, toetsenbord en muis, en je de volledige kracht en mogelijkheden van Windows geeft. Voor nu is het systeem nog niet snel genoeg en moet je prutsen met kabels (microHDMI) om de Acer Iconia W4 te verbinden met een extern scherm.

Acer-Iconia-W4-gebruik-review

Prestaties

Deze quadcore Intel Bay Trail-processor (Z3740) met een kloksnelheid van 1.3 GHz en gecombineerd met 2GB RAM geheugen is een heel aardig motortje te noemen. Windows 8.1 draait heel aardig en zeker in de moderne omgeving is alles lekker vlot. Toch merk je dat we hier niet met een heel krachtig systeem te maken hebben, vooral op de momenten dat een grafisch intensieve website gerenderd moeten worden. Maar het doet niet heel veel af aan de browse-ervaring. Software van de zwaardere categorie is logischerwijs een stuk problematischer. Een Photoshop of videobewerkingsprogramma zal ik niet graag willen/moeten draaien op deze tablet (om het 8.1-inch schermformaat nadeel maar even te vergeten voor het gemak). De casual games die je in de Windows Store kan vinden voor de moderne omgeving draaien heel aardig. Toch loop je met een intensieve game als Halo: Spartan Assault zowel tegen beperkingen van de processor als tegen de schermnadelen (wederom te kleine touch targets) aan. Een spelletje als Jet Pack Joyride draait echter prima en moet je een beetje als benchmark-game zien voor een systeem als dit.

Acer Iconia W4 – Conclusie

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik (of iemand anders) met een een 8.1-inch Windows 8.1 tablet moet. Je komt schermruimte tekort voor serieuzere toepassingen en Windows zelf maakt je het niet makkelijker om zo’n klein scherm optimaal te gebruiken. Het echte pure tablet app-aanbod is nog niet van dien aard dat Windows 8 het gaat winnen van een iOS of Android tablet, en zelfs al zou je bergen leuke apps weten voor Windows dan verliest de W4 de vergelijking met iOS en Android tablets weer op gebied van formaat van de behuizing en de accuduur. De Miix2 tablet van Lenovo die we binnenkort aan een review onderwerpen lijkt in ieder geval het probleem van de forse behuizing aangepakt te hebben, maar of dat genoeg is om ons (mij) te doen geloven in een 8-inch Windows 8.1 tablet segment is nog maar de vraag. De Acer Iconia W4 was daar niet toe in staat.

Minpunten

 • Elementen worden vaak te klein weergegeven
 • Beperkt aanbod interessante tablet-apps
 • Accuduur laat te wensen over

Pluspunten

 • Alle (Windows) mogelijkheden in een klein pakketje
 • Goede kijkhoeken, helderheid en kleurweergave
 • Inclusief gratis Microsoft Office
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Iconia W4 (W4-820)
Windows 8

Reacties

 1. Matthijs
  20 februari, 2014 om 20:43

  Kan iemand mij vertellen om deze tablet als USB host te gebruiken?

 2. Konrad Swart
  08 februari, 2015 om 18:08

  Ik ben het niet helemaal eens met de conclusie van dit artikel. Ikzelf ben in éérste instantie op Android toestellen gedoken. Het éérste tablet wat ik aanschafte deed helmaal niets. Hij wordt nu uitsltuitend als programmeerbare WEKKER gebruikt.

  Daarna ben ik naar de Samsung Note 10.1 en zelfs de Note Pro 12.1 gegaan. Ik heb zelfs de Note 4 telefoon aangeschaft. Ik hoopte pdf bestanden te maken, die van allerlei multimedia voorzien zou worden. Wat bleek? In Acrobat Reader werken die multimedia bestanden helemaal niet! Je moet voor Android daarvoor een speciale Acrobat Reader aanschaffen. Bovendien, in de office applicaties voor Android, en zelfs windows RT werken de macro’s niet.

  Met Windows 8.1 is dat allemaal probleemloos.

  Een heel mooie toepassing, die de Acer Iconia W4 uiterst bruikbaar is, is dat je er Mathematica 10 en Maple 18 op kunt installeren. Je hebt dan de meest geavanceerde calculator die er maar kan zijn. Kwa formaat is zo’n ‘calculator’niet veel groter dan de Hp Prime, de meest geavanceerde dedicated calculator die er op dit moment is. Kwa prijs (bij Mediamarkt afgeprijst tot € 170!) is hij dan zelfs goedkoper! (Je moet dan wel Mathematica aanschaffen, wat behoorlijk veel meer kost.)

  Een ander heel mooe toepassing is in combinatie met Powerpoint en De Microsoft Wireless Display Adapter. Voorheen, als ik lezingen gaf, moest ik een laptop meezeulen, en ook nog een heleboel kabels. Maar nu kan ik een Powerpoint presentatie voorbereiden, die op de Acer Iconia zetten, en via Miracast doorgeven naar een beamer. Die display adapter en deze computer wegen dan praktisch niets.

  Voor zo’n windows tablet geldt min of meer hetzelfde als voor de Android tabletten. Iets, waar ik echt aan moest wennen. Je moet zo’n tablet beoordelen op waarvoor hij ingezet kan worden, en niet vergelijken met een Desktop of Laptop. Wat dat betreft heb ik, wegens de beperkingen van Android, eigenlijk genoeg van Android, en ben helemaal terug naar Windows.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.