Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Gigaset QV1030

Geschreven door
Geplaatst op27 februari 2014, 14:29 CategorieReviews

Tablets van onbekende merken waren er natuurlijk altijd al en vaak bleek de focus van die merken vooral op het prijskaartje te liggen en niet op de specificaties. De tablet uit deze review valt echter niet binnen dit kader. Gigaset is een merk dat de meesten van ons alleen kennen van de huistelefoons (je weet wel, die ouderwetse dingen zonder browser en WhatsApp Telegram). Gigaset is sinds vorig jaar echter ook fabrikant van een heuse Android smartphone en nu maakt het bedrijf ook zijn eerste stappen de tabletmarkt. De Gigaset QV1030 uit deze review is een Android tablet met 10.1-inch hoge resolutie scherm en interessante specificaties. Zowel de specificaties als prijskaartje plaatsen deze tablet buiten het budgetsegment, want een prijs van 360 euro is toch best aan de maat.

Specificaties

Gigaset QV1030
Scherm 10.1 inch 2560 x 1600
Digitizer Nee
Processor Quadcore Nvidia Tegra 4, 1.8GHz
RAM 2 GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
MicroUSB Ja
GPS Ja
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 1.2MP webcam en 8MP camera
Accu 9000 mAh

Vooral het scherm en de processor zijn hier de uitblinkers te noemen, maar de 9.000 mAh accu valt ook op. De hardware zit verscholen in een tablet met afmetingen van 262 x 183 x 8,9 mm en een gewicht van 590 gram. Deze Gigaset QV1030 is te koop voor zo’n 360 euro.

Gigaset QV1030 – Hardware en design

Qua design is deze tablet precies wat je van een tablet verwacht. Een 10.1-inch scherm dat omringd wordt door zwarte randen (bezels) en een aluminium-kleurige achterkant. Niks bijzonders dus.

Gigaset-QV1030-design

Ik blijf erbij dat ik zeker bij onbekende merken mijn verwachtingen vaak richting het budgetsegment laat varen en dat ik dus misschien wel iets te snel onder de indruk ben van de hardware die ik dan in handen krijg. Ik tik dit omdat ik namelijk in eerste instantie meteen onder de indruk was van de Gigaset QV1030 toen ik hem uit de doos haalde. Er is gebruik gemaakt van glas en aluminium, en de boel lijkt mooi stevig in elkaar te zitten. Nadere inspectie leert echter wel dat hoewel de materialen luxe zijn de methode om de voor- en achterkant aan elkaar te verbinden dezelfde is als we van budgetmerken kennen. Ook hier vind je dus een plastic rand rondom de tablet die als verbindings- en designelement fungeert.

Gigaset-QV1030-design-2

Een extra plastic strook aan de achterkant moet ervoor zorgen dat de draadloze signalen beter hun weg kunnen vinden, en biedt tegelijkertijd ruimte voor de 8 megapixel  camera met dual led flister. De speaker grill is uit het aluminium gestanst en zelfs het klepje dat de poort voor de microSD-kaart beschermt is gemaakt van aluminium, niet (alleen) van plastic gekleurd aluminium. De afwerking van de tablet is een stap beter dan soortgelijke behuizingen die we kennen van bijvoorbeeld Archos en Yarvik, maar schiet nog wel tekort in vergelijking met bijvoorbeeld een iPad.

Display

Het scherm van de Gigaset QV1030 is natuurlijk één van de blikvangers. Met een resolutie van 2560 bij 1600 pixels speelt deze tablet mee in het hogere segment van de markt. Deze resolutie op een 10.1-inch scherm komt neer op bijna 300 pixels per inch (PPI) en dat betekent dus dat teksten er superscherp uitzien en dat bij foto’s alle details zichtbaar zijn. Het ips-paneel scoort voor mijn ogen ook prima binnen de verwachtingen als het gaat om kijkhoeken, contrast en natuurlijk kleurweergave.

Gigaset-QV1030-totaal-review

De lichtopbrengst (helderheid) van het scherm is iets minder indrukwekkend. Het is niet slecht te noemen en echt meer dan prima bruikbaar in de meeste situaties, maar wat mij betreft had er net een tikje meer licht in gemogen. Dit is vooral belangrijk omdat deze tablet een bekend probleem heeft met het scherm; niet het paneel is slecht maar de glazen bescherming aan de voorkant mist een oleophobic coating. Dit scherm is dus extreem gevoelig voor vingerafdrukken en andere vlekken, met als gevolg dat het scherm er eigenlijk constant smerig uitziet. Poetsen is natuurlijk een optie, maar zodra je de Gigaset QV1030 ook maar weer een paar seconden hebt gebruikt is de boel weer vies.

Connectiviteit

De Gigaset QV1030 heeft ondersteuning voor Dual Band WiFi en Bluetooth 4.0, best indrukwekkend. Via een MicroSD-poort kan het interne geheugen van 16GB relatief goedkoop uitgebreid worden en via de microUSB-poort kan je verbinding met de computer of het stopcontact zoeken. Een HMDI-poort ontbreekt op deze tablet maar dat wordt gecompenseerd door de wel bestaande ondersteuning voor DLNA, een techniek die draadloze verbindingen voor het streamen van bestanden mogelijk maakt.

Gigaset-QV1030-aansluitingen

Speakers

De Gigaset QV1030 beschikt over een setje stereo speakers die aan de achterkant van de tablet verwerkt zitten. Qua geluidskwaliteit valt het helaas een beetje tegen want er treedt al snel vervorming op in het geluid, net alsof de speakertjes net een beetje (te) los in de behuizing zitten. Op middelmatig volume zijn het de typische tabletspeakers die we we overal tegen lijken te komen, met dezelfde set problemen als het gaat over de range van het geluid dat kan worden weergegeven. Hier missen de lage tonen ook weer en in de hoge range mis je ook redelijk wat detail. Zeker de trilling/vervorming die optreedt bij elke volume boven het middensegment is storend, en maakt deze tablet alleen geschikt voor het sporadische kijken van een filmpje op YouTube of het luisteren naar muziek. De Bluetooth 4.0-optie en 3.5mm-verbinding bieden natuurlijk wel wegen rondom dit probleem.

Camera’s

De 8 megapixels en dual flash in de beschrijving maakten mijn verwachtingen kennelijk iets te hooggespannen want ondanks de ruime aanwezigheid van pixels en een flitser valt de camera aan de achterzijde van de Gigaset QV1030 wat tegen. Vooral het gebrek aan contrast en een oververtegenwoordiging van ruis maken de plaatjes die de camera schiet niet enorm plezant voor het oog. Aan de andere kant zijn de plaatjes goed genoeg om juist op deze kritische manier naar de resultaten te kijken (en dus de nadelen te ontdekken). Er zijn ook voldoende camera’s die zulke slechte foto’s maken dat ik niet eens de moeite neem om te omschrijven waarom het tegenvalt. Door de dual led-flitser is de Gigaset QV1030 in iets meer situaties inzetbaar, zolang je maar goed beseft dat een flits maar heel zelden een foto echt beter heeft gemaakt.

Gigaset-QV1030-camera

De webcam is wel van een prima kwaliteit, niet top maar zeker boven het gemiddelde. Voor het voeren van een videogesprek is het heel prima te doen, al had de beeldhoek is breder mogen zijn om iets makkelijker een charmant ogend schot te kunnen realiseren. Al met al vallen beiden camera’s helemaal niet tegen, maar een reden om voor de Gigaset QV1030 te gaan zijn ze dus ook niet.

Accuduur

Met 9.000 mAh is de accu in de Gigaset QV1030 enorm te noemen. Deze grote capaciteit was kennelijk nodig om de krachtige processor (Tegra 4) en het scherm met zoveel pixels te voeden want qua accuduur scoort deze Gigaset QV1030 niet echt boven het gemiddelde. De tablet gaat namelijk zo’n 10 uur mee, wat natuurlijk gewoon meer dan prima is en in het algemeen betekent dat je maar eens in de 2-3 dagen op zoek moet naar de oplader.

Gigaset QV1030 – Software

De Gigaset QV1030 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt de goedkeuring van Google. Dit bekent dat je tot alle bekende Google diensten en apps toegang hebt. Gigaset heeft zover ik kan zien geen aanpassingen gemaakt aan de skin, op een (lelijke) standaard wallpaper na. Ook aan apps die geïnstalleerd zijn op het moment dat je de doos opent heeft Gigaset eigenlijk niets toegevoegd. Je krijgt natuurlijk de standaard set apps die je altijd bij Google’s Android krijgt.

Gigaset-QV1030-software-3

Het enige dat is toegevoegd is een app die het mogelijk maakt het systeem te updaten. Ik heb contact gezocht met Gigaset om te vragen of dit ook betekent dat de ze snel naar nieuwe versies van Android kunnen updaten, en heb begrepen dat de update naar Android 4.4 KitKat voor april in de planning staat. Niet slecht!

Gigaset-QV1030-software

Gigaset QV1030 – In gebruik

Zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt tijdens het lezen van deze review heb ik nogal de neiging om deze Gigaset QV1030 te vergelijken met andere tablets van ‘minder bekende’ (lees: B-) merken, de zogenoemde budgettablets. Na een paar dagen gebruik moet ik toch toegeven dat het misschien niet de juiste insteek was voor deze review, want deze tablet is gewoon beter te vergelijken met tablets uit het midden en high-end segment. Toch kon ik het gevoel tijdens gebruik niet van mij afschudden en om die reden vind je het dit dus ook zo prominent terug in deze review.

Qua look en feel zit de Gigaset QV1030 precies tussen deze twee werelden in. De tablet volgt een hoop van de design queues en keuzes die we ook van merken als Archos en Yarvik kennen maar scoort qua afwerking en bouwkwaliteit een stukje beter. Als we kijken naar de prestaties van de camera’s komt een soortgelijk patroon naar voren; beter dan de budget merken maar minder dan of vergelijkbaar met tablets uit het middensegment. Alleen de speakers horen in het budgetsegment thuis.

Gigaset-QV1030-gebruik

Prestaties

Hierboven noemde ik al de bouwkwaliteit, camera’s en speakers. Wat deze Gigaset QV1030 het uiteindelijk het beste doet is het draaien van Android, en de bijbehorende apps. De Tegra 4-processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen, het hoge resolutie scherm en de vrijwel stock installatie van Android 4.2.2 zorgen gewoon voor een prima en snelle ervaring. Ik denk dat dit zelfs de snelste en meest stabiele ervaring is geweest die ik ooit op een Android tablet heb gehad! Ik had de eerste dag wat problemen met het updaten van de verschillende apps maar dat blijkt uiteindelijk meer een probleem aan Google’s server kant geweest te zijn. Ook games draaien soepel en snel, en zien er natuurlijk prima. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer onder de indruk ben van de prestaties van deze Gigaset QV1030.

Gigaset QV1030 – Conclusie

Door het uitbrengen van een tablet met een prijskaartje dat hoort bij het middensegment maar met specificaties die hem strak tussen de high-end tablet plaatsen zet Gigaset hier een indrukwekkende eerste stap op de tabletmarkt. Het is duidelijk dat Gigaset van plan is een speler te worden die concurreert met merken als Samsung, LG en Asus en niet vergeleken wil worden met de merken als Archos, Point of View en Yarvik. De Gigaset QV1030 belichaamt die insteek wat mij betreft perfect maar laat tegelijkertijd nog wat ruimte over voor verbetering, vooral als het gaat om het wat saaie design, de slechte speakers en andere kleine zaken. Maar dat zijn wat mij betreft nu allemaal kleine nadelen waarmee nog prima te leven is, want dit is een high-end tablet voor 360 euro. En dat had ik dus niet verwacht. Helaas voor Gigaset concurreert de tablet wel tegen de Xperia Tablet Z van Sony (beter qua behuizing en scherm) en de Kobo Arc 10HD (behuizing voelt wat steviger aan, scherm is iets beter). Zeker met de mooi schone Android installatie heeft de Gigaset QV1030 een mooi wapen in de vergelijking met de zojuist genoemde tablets. Maar ja, onbekend maakt onbemind.

Minpunten

 • Saai design
 • Helderheid scherm laat te wensen over
 • Extreem gevoelig voor vingerafdrukken

Pluspunten

 • Snelle en krachtige prestaties
 • Hoge resolutie display
 • Prima standaard Android-ervaring
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Gigaset QV1030
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Dirk
  01 maart, 2014 om 13:17

  Een nadeel van de QV1030 is dat hij erg lang doet over het opladen van de accu, wat niet raar is gezien het vermogen. Ook wordt hij erg warm tijdens het opladen. Het snoertje van de stekker is volgens velen veel te kort, maar dat is natuurlijk makkelijk zelf op te lossen. Als hij onder de € 300,- duikt dan zou dit mijn eerste keuze zijn, liever dan de idioot dure Sony Xperia Z serie.

 2. sten
  08 juni, 2014 om 15:30

  In de review staat android 4.4.2 maar is dit niet 4.2.2 zie in andere review juist commentaar dat de tablet verouderde software dus niet meest recente android versie zou bevatten.

  • Martijn Chel
   08 juni, 2014 om 21:08

   Waar staat in de review Android 4.4.2? Er staat dat er een update zou komen, meer niet.

   • Henk
    29 september, 2014 om 14:56

    dag Martijn

    daar ik op zoek was naar reviews kwam ik dit tegen .

    hieronder het gedeelte wat Sten bedoeld .

    Prestaties

    Hierboven noemde ik al de bouwkwaliteit, camera’s en speakers. Wat deze Gigaset QV1030 het uiteindelijk het beste doet is het draaien van Android, en de bijbehorende apps. De Tegra 4-processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen, het hoge resolutie scherm en de vrijwel stock installatie van Android 4.4.2 zorgen gewoon voor een prima en snelle ervaring.

    m.v.g.

    Henk

 3. Jan Bos
  03 september, 2014 om 18:17

  Bij prestaties: en de vrijwel stock installatie van Android 4.4.2 zorgen

 4. Margo davina
  09 mei, 2017 om 21:15

  Ik heb een nieuwe, na grote problemen met de vorige. Een maandag morgen monster. Maar op deze nieuwe kan ik geen kpn tv installeren. Waarom niet?

  Gr. Margo

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.