Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Miix 2 (8-inch)

Geschreven door
Geplaatst op13 februari 2014, 12:56 CategorieReviews

Het spreekwoord ‘als er een schaap over de dam is, volgen er meer’ lijkt van toepassing als we naar het kleine Windows 8 tablet segment kijken. Het is ons nog niet helemaal duidelijk waarom de kleine Windows 8 tablets bestaan en verschillende fabrikanten apparaten van dit formaat op de markt brengen. Eerder bekeek ik de Acer Iconia W4 en vandaag is het de beurt aan de 8-inch Miix 2 van Lenovo.

Lenovo Miix 2 – Specificaties

  Lenovo Miix 2
Scherm 8.1 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3740 1.7 GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB – 64GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
MicroUSB Ja
GPS Nee
3G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 2MP webcam en 5MP camera
Accu 4730 mAh

Waar de eerder genoemde Acer Iconia W4 vooral een kleine Windows 8 tablet is vanwege het 8.1-inch schermformaat heeft deze Lenovo Miix 2 naast hetzelfde kleine scherm ook een knap dunne en lichte behuizing. Met een formaat van 131,5 x 215,4 x 8,35 mm en een gewicht van 350 gram voelt deze tablet dun, klein en licht.

Lenovo Miix 2 – Hardware en design

Een zwarte voorkant een plastic zilverkleurige achterkant klinkt in eerste instantie misschien wat saai, maar de Lenovo Miix 2 voelt enorm goed aan. Deze dunne tablet zit namelijk enorm goed in elkaar en oogt en voelt daardoor echt als een premium product. Ook kleine details als afwerkingen rondom de camera’s en speakers zorgen voor een extra chique uiterlijk. De glazen voorkant is volledig glad en de asymmetrische randen (zijkanten zijn iets smaller dan boven/onderkant) rondom het 8.1-inch display ogen strak. Onderaan de voorkant van deze Lenovo Miix 2 vind je de typische Windows start-knop, dit keer gaat het om een logo onder de glasplaat die aanraakgevoelig is.

Lenovo-Miix-2-design

De randen rondom de Lenovo Miix 2 zijn voor het oog dan weer wat minder chique maart dat komt vooral door de aansluitingen en knoppen die natuurlijk ergens op de tablet een plaats moesten krijgen. Aan/uit, volumeknoppen (rocker), microfoon en de microUSB-aansluiting zijn alleen zichtbaar aan de rechterkant van de tablet. Ook de microSD-kaartlezer zit rechts maar die zit verborgen achter een klepje. De bovenrand van de tablet biedt dan nog ruimte voor een koptelefoon (3.5mm) en de overige twee kanten/randen zijn helemaal clean (leeg). De onderste rand en een rand op de achterkant hebben dan nog wel een wat afwijkende afwerking meegekregen, want daar glimt het plastic extra hard. Tegelijkertijd is juist deze plek wel het meest gevoelig voor krasjes.

Lenovo-Miix-2-design-2

Display

De Lenovo Miix 2 heeft een 8.1-inch display met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Het ips paneel scoort goed qua kleurweergave, kijkhoeken en contrast. Precies zoals je van een modern ips paneel mag verwachten. Net als bij de Iconia W4 ligt het paneel erg dicht onder de glasplaat en dat zorgt niet alleen voor een beter uiterlijk maar beperkt ook de gevoeligheid voor reflecties, die nog weer verder tegengegaan worden door de relatief hoge helderheid (brightness) die mogelijk is met het scherm. De TL balken boven mijn bureau zijn vaak een goede indicator voor de bruikbaarheid buiten, en deze Lenovo Miix 2 lijkt ook daar dus best inzetbaar te zijn. De huidige limitaties van schermtechnieken zijn er natuurlijk nog wel steeds en felle zon maakt iedere tablet ‘onbruikbaar’.

Lenovo-Miix-2-review-2

De kritiek die ik al uitte in de Acer Iconia W4 review is echter nog steeds volledig van toepassing:

De resolutie van 1280 bij 800 pixels klinkt niet super hoog maar op een 8-inch schermformaat zorgt het toch nog veel een redelijk pixeldichtheid. Meer pixels op een klein oppervlak zorgen natuurlijk voor scherpere teksten en meer detail in foto’s. Het probleem is echter dat Windows 8(.1) niet enorm goed met het schalen van content om gaat, en hoewel er wel verbeteringen te herkennen zijn, zijn het de 8-inch tablets die een nieuw probleem aan het licht brengen. Zelfs de moderne tegeltjes interface van Windows 8 ziet er klein uit! Vooral teksten die binnen een app gerenderd worden zijn nu wel heel klein, zo vond ik (en mijn collega huurders van het kantoor waar ik zit) de tekst in de NOS app toch echt te klein om comfortabel te lezen. In de desktopomgeving biedt Windows je de mogelijkheid om content (teksten e.d.) te schalen (groter weer te geven) maar zelfs op de 125% mogelijkheid zijn teksten en knoppen erg klein. Om Office te gebruiken zul je het lettertype dus erg groot moeten zetten.

Lenovo-Miix-2-tekst-2

Connectiviteit

Bij de Lenovo Miix 2 heeft Lenovo qua aansluitingen voor een redelijk beperkte uitrusting gekozen. De draadloze verbindingen die er zijn hebben gelukkig wel de moderne versies gekregen en dus vind je dual-band WiFi en Bluetooth 4.0 op het toestel. Geen GPS en NFC, maar er is wel een 3G-versie van de Lenovo Miix 2 verkrijgbaar. De fans van 4G zullen teleurgesteld naar het specsheet kijken.

Lenovo-Miix-2-zijkant

Opladen en verbinden met computer/accessoires gaat via een microUSB-poort. De microSD-kaartlezer zit achter een klepje verborgen maar het is natuurlijk fijn dat die beschikbaar is, zeker als je de keuze maakt voor de 32GB uitvoering van deze tablet zal deze uitbreidingsmogelijkheid al snel onmisbaar blijken. Windows 8 neemt in dat geval toch als snel meer dan de helft van de beschikbare ruimte.

Speakers

De speaker op de Lenovo Miix 2 kan aardig hard gezet worden, maar niet zonder het geluid een beetje te vervormen. Toch is het aardig bruikbaar, vooral voor casual toepassingen zoals het kijken van een Youtube filmpje of luisteren van muziek (al is er nog steeds geen ‘Metro’ Spofity app beschikbaar). Voor serieuzere toepassingen is het toch al snel verstandig om te kiezen voor de Bluetooh of een 3.5mm verbinding.

Lenovo-Miix-2-speakers

Camera’s

De camera’s op de Lenovo Miix 2 zijn weer van die typische tablet cameraatjes. De webcam is leuk voor het voeren van een Skype-gesprek en kan aardige beelden produceren. Het probleem van deze camera is vooral de beeldhoek die niet heel breed is en dus moet de kleine Windows tablet minmaal een armlengte vanaf je gezicht gehouden worden, wat iedere andere toepassing van de Lenovo Miix 2 dus buiten spel zet. De 5 megapixel camera aan de achterkant is weer zo’n typische tegenvaller. Foto’s missen contrast en detail, en zelfs kiekjes die je maakt in goed verlichte omgevingen zijn niet enorm bruikbaar. Via software is de camera waarschijnlijk in praktijk vooral handig voor het ‘scannen’ van documenten.

Lenovo-Miix-2-camera

Accuduur

De 4730mAh accu heeft genoeg kracht om de Lenovo Miix 2 bij gemiddeld gebruik zo’n 9 uur te laten draaien op een enkele lading. Natuurlijk is dit wel afhankelijk aan het takenpakket dat je probeert uit te voeren op de tablet maar in het algemeen moet je de dag dus wel doorkomen. Opladen via de microUSB-poort gaat redelijk rap.

Lenovo Miix 2 – Software

De Lenovo Miix 2 draait op de volledige versie van Windows 8 en geeft dus alle mogelijkheden die je van een moderne Windows 8 tablet verwacht. Natuurlijk zul je vanwege het schermformaat vooral binnen de moderne tegeltjes omgeving werken, waar je naast een hoop standaard apps ook nieuwe apps kan installeren vanuit de Windows Store. De desktopomgeving is er natuurlijk ook en daar zou je alle software die je nu a gebruikt kunnen installeren, al zijn de prestaties niet zo krachtig dat je programma’s als Photoshop zou moeten willen gebruiken. Helaas is het probleem van schaling (de boel wordt te klein weergegeven) enorm groot en maakt het bijna iedere serieuze toepassing lastig te gebruiken.

Lenovo-Miix-2-display

De Lenovo Miix 2 wordt geleverd met verschillende apps zoals eBay, Evernote en verschillende handleidingen en Lenovo sync/management apps. Ook is er (helaas) een trial-versie van de McAfee antivirus software aanwezig op de tablet. Veel interessanter en mooier is dat je bij de aanschaf van deze tablet ook Office 2013 Home & Student Edition meegeleverd krijgt, wat toch een besparing van ruim 100 euro betekent. Maar als we eerlijk zijn had het er net zo goed niet op kunnen zitten, want omdat Office in de desktopomgeving gebruikt wordt is alles zo klein dat elke vorm van serieus werk een frustrerende situatie oplevert. De volgende versie wordt ongetwijfeld geleverd met een snelkoppeling naar Brillen24.nl. Maar goed, mocht je het nodig hebben en je het lettertype op 100 willen zetten dan heb je met deze Lenovo in ieder geval de mogelijkheid.

Updates van Windows 8 gaan het probleem van schaling hopelijk in de toekomst minder groot maken maar of ik daar als gebruiker op zou willen gokken (en vooral wachten) durf ik niet te zeggen, voor mijn geld wil ik denk ik toch sneller meteen een optimaler gebruikerservaring. Microsoft en Lenovo hebben trouwens ook nog wel wat winst te behalen qua stabiliteit, lees daarover meer bij het kopje prestaties.

Lenovo Miix 2 – In gebruik

Het probleem van de te kleine teksten en interface elementen is bij de kleine Windows 8 tablets dus niet alleen voorbehouden aan de desktopomgeving, de moderne tegeltjes omgeving kent soortgelijke problemen. Dit werkt dus door op alles wat je doet op de Lenovo Miix 2. Op dit moment zie ik ook nog niet echt waarom iemand serieus een kleine Windows 8 tablet wil hebben. Qua tablet-app aanbod valt het allemaal nog steeds nogal tegen en kan je op een platform als iOS en Android gewoon veel meer, leukere en vooral ook bruikbaardere apps vinden. In de moderne omgeving zou je alles wat je hart begeert kunnen installeren maar loop je tegen de (nog grotere) beperkingen van het 8.1-inch scherm aan. Ook qua prestaties is lang niet alles wat je kan installeren daarna ook echt enorm goed bruikbaar.

Lenovo-Miix-2-tekst

Prestaties

De Intel processor in deze Lenovo Miix 2 die gecombineerd wordt met 2GB werkgeheugen biedt genoeg mogelijkheden om in ieder geval alle tablet-gerelateerde toepassingen mogelijk te maken en soepel te laten draaien. Ook browsen voelt goed op de Lenovo Miix 2 (en daar is het probleem van schaling lang niet zo groot!) en hoewel het soms wat lang duurt voordat een (moderne) app opstart werkt het daarna wel soepel. Ook games kan je spelen op de Lenovo Miix 2 maar voor de echt krachtige games kom je naast scherm toch ook de pure kracht tekort. Maar voor een tablet is het allemaal vrij aardig en is wat mij betreft een goede combinatie gevonden tussen kracht en accuduur, want 9 uur gebruik op een enkele lading is toch ook een belangrijk onderdeel van de tablet-ervaring.

Lenovo-Miix-2-review-3

Qua stabiliteit is er helaas wel een probleem met deze Lenovo Miix 2. Meerdere malen is de boel bij mij vast gelopen en heb ik zelfs het zo gevreesde BSOD scherm gezien (Blue Screen of Death). Hopelijk kan het via verschillende updates van Lenovo/Microsoft beter worden.

Lenovo Miix 2 – Conclusie

Qua look & feel en bouwkwaliteit is de Lenovo Miix 2 een van de betere tablets op de markt. Ook de schermkwaliteit op zichzelf is gewoon goed. Het probleem zit hem vooral in de Windows software op dit moment. Door een beperkt aanbod aan tablet applicaties en de nodige problemen met het weergeven van Windows op een klein scherm als dit is de gebruikservaring wat mij betreft toch echt onder de maat. Op zichzelf is het positief dat deze problemen beide softwarematig zijn en na verloop van tijd dus best opgelost kunnen worden, maar of je daar als gebruiker op moet gokken en of op moet willen wachten is weer een ander verhaal. Op dit moment hebben de kleine Windows 8 tablets die ik heb gezien mij nog niet kunnen overtuigen van de levensvatbaarheid van dit segment. Als je een kleine tablet wilt doe je er wat mij betreft verstandiger aan je geld uit te geven aan een iOS of Android product.

De Lenovo Miix 2 (8-inch) ligt in de winkel voor een adviesprijs vanaf 299 euro. Hiervoor krijg je de 32GB-versie. De 64GB-variant kost je 50 euro meer. Met deze prijzen houdt Lenovo hetzelfde prijsniveau aan als de directe concurrentie.

Minpunten

 • Tekst en elementen worden vaak te klein weergegeven
 • Beperkt aanbod interessante tablet-apps
 • Geen HDMI (voor het koppelen aan groter scherm)

Pluspunten

 • Goede bouwkwaliteit en fraai design
 • Inclusief Microsoft Office 2013
 • Prima accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Lenovo Miix 2
Lenovo Miix 2 (8-inch)
Windows 8

Reacties

 1. jerom
  24 mei, 2014 om 14:00

  Ik wil een opmerking geven over het te kleine letters , is hier geen probleem is goed leesbaar , en over de weinig apps we hebben heel veel exe bestanden die beter en volwassener zijn dan de meeste apps

  • Martijn Chel
   24 mei, 2014 om 15:23

   Het is wellicht subjectief, maar daarom hebben we ook meerdere mensen laten kijken. Het is niet onleesbaar maar verre van optimaal. Qua .exe-bestanden; klopt maar die zijn dus niet geoptimaliseerd voor touch en dus lastiger te gebruiken. Ook zijn de zwaardere programma’s niet geschikt voor deze hardware.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.