Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Geschreven door
Geplaatst op14 februari 2014, 14:55 CategorieReviews

Toen ik bij de presentatie van de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 aanwezig was hoorde ik dat er iedere dag zo’n 50.000 mensen voor Samsung naar hun werk gaan die zich met “innovatie” bezig houden. 50.000 mensen die op afdelingen met namen als Research & Design werken dus. Toen ik dat hoorde kon ik niet anders denken dan: “En die vijftigduizend mensen komen ieder kwartaal met hetzelfde advies; maak onze bestaande producten nog een slag groter?” Ook bij de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 lijkt dit de belangrijkste ‘innovatie’ in het formaat te zitten, en of die 50.000 mensen met het “groter is beter” advies hun salaris verdiend hebben lees je in deze review.

Samsung Galaxy NotePRO – Specificaties

  Samsung Galaxy NotePRO 12.2
Scherm 12.2 inch met 2560 x 1600 pixels
Digitizer Ja, inclusief S-Pen
Processor Octa Core: 1,9 GHz Quad + 1,3 GHz Quad
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 32 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, via los aan te schaffen kabel
MicroUSB Ja, 3.0
GPS Ja
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 2MP webcam en 8MP camera
Accu 9500 mAh

Serieuze specificaties dus. Zeer serieuze hardware en een serieus groot scherm resulteert in een flinke tablet met afmetingen van 204 x 295,5 x 7,95 mm en een gewicht van 750 gram. In vergelijking met andere tablets lijkt het nogal groot maar in praktijk valt het reuze mee. Vooral omdat Samsung in staat is gebleken de tablet vrij dun te houden voelt de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 niet overdreven groot aan. Qua oppervlak is het ongeveer zo groot als een A4-tje.

Samsung Galaxy NotePRO – Hardware en design

Net als bij de 10.1-inch versie van de Galaxy Note heeft Samsung weer voor het uiterlijk van luxe materialen gekozen, zonder daarvoor ook daadwerkelijk luxe materialen te gebruiken. Dit betekent dus wederom een nep lederen achterkant inclusief stiksels die geen stiksels zijn, een aluminium lijst die van plastic blijkt te zijn en een S-Pen die een machined aluminium bovenkant heeft zonder dat er ook maar iets van metaal aan te pas is gekomen.

Galaxy-NotePRO-12-design

Dat klinkt negatief en persoonlijk hou ik ook niet zo van het faken, maar desondanks voelt deze tablet (net als de 10.1-inch versie) wel als een luxe apparaat aan, en is er over de bouwkwaliteit niets te klagen. Toch moet ik nog wel even kwijt dat het scherm niet enorm krasvast blijkt te zijn. Na mijn week voorzichtig maar regelmatig gebruik zit er wel een krasje op het scherm, zonder dat ik weet waar die vandaan is gekomen, jammer! Al met al is het qua hardware gewoon een grotere versie van Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) en is alleen het grotere formaat en een apart ogend poortje aan de rechterkant (later meer) anders aan deze tablet.

Galaxy-NotePRO-12-design-2

Display

Het 12.2-inch scherm heeft 2560 x 1600 pixels en waar we normaal meteen over pixels kletsen moeten we nu natuurlijk eerst even een andere opmerking uit ons systeem krijgen: Holy wow, dat is groot! Ja 12.2-inch is erg groot en hoewel zo’n schermdiagonaal wat verwarrend klinkt komt het er op neer dat deze tablet ongeveer 1.5x zo groot is als een 10.1-inch tablet, een hoop extra ruimte dus. Het 12.2-inch scherm heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels en dat is evenveel als op de 10.1-inch versie (en zelfs de 8.4-inch TabPRO). In vergelijking met de 10.1-inch versie wordt alles dus groter weergeven en is de boel dus iets minder scherp, 247 ppi versus 299 ppi dus. In de praktijk valt het verschil qua detail en scherpte van tekst echt wel mee en zul je vooral zaken als ‘groter’ ervaren, vooral opvallend bij de icoontjes.

Galaxy-NotePRO-12-totaal-review

Natuurlijk is het paneel dat door Samsung gebruikt is weer van prima kwaliteit. Niet de standaard ips techniek maar een paneel met wat omschreven wordt als Super PLS. Het komt echter grotendeels op hetzelfde neer; een prima kwaliteit met indrukwekkend goede helderheid, kleurweergave en kijkhoeken. Wat ik in mijn Galaxy Note 10.1 (2014) review schreef is ook hier van toepassing:

Waar je normaal gesproken op dit punt van de review iets leest over een ips scherm dat prima kleurweergave, contrast en kijkhoeken biedt, moeten we in het geval van de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) ips met pls vervangen. Wat het daadwerkelijke verschil is zou ik echt niet durven te zeggen, want ook de pls schermen van Samsung hebben (je raadt het al…) goede kijkhoeken, kleurweergave en contrast. Net als bij de meeste Samsung producten komen de kleuren voor sommigen ietwat (te) verzadigd over maar is het minder opvallend dan je bijvoorbeeld ziet op de smartphones die Samsung op de markt heeft. In de software zit overigens een instellingen waar met de kleurweergave gerommeld kan worden.

S-Pen

De S-Pen is ondertussen een bekend onderdeel van de Samsung Galaxy Note-lijn en dat is bij de NotePRO-lijn niet anders. Ik zal er dan ook niet al te gek veel aandacht aan besteden in deze review en verwijs je graag naar de Galaxy Note 10.1 2014 review wanneer je meer over de mogelijkheden en het gebruik van deze stylus, welke overigens in de behuizing weggestopt kan worden, wil weten. Ook op de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 is het plastic pennetje weer in staat om 1.024 drukniveaus te onderscheiden en heeft Samsung via software weer handige toepassingen bedacht voor de pen. Je krijgt toegang tot verschillende apps die met de pen gebruikt kunnen worden, voor zowel tekenen als schrijven, maar in de interface is het Air Command pop-up menu (hieronder getoond) het meest interessant. Hiermee kun je onder meer screenshots maken, notities maken, zoeken en tekenen.

AirCommand (uit 10.1 review)

Samsung levert ook met deze tablet weer een paar extra tipjes en een speciale tool mee zodat ook voor intensieve gebruikers van de S-Pen een landurig plezier mogelijk is. Hoe snel de tipjes slijten durf ik niet te zeggen want helaas zijn de reviewperiodes daar nooit toereikend voor gebleken. De S-Pen reageert echter perfect en werkt precies zoals je dat mag verwachten. Waar ik het bij de 10.1-inch versie al de beste integratie noemde pas ik nu mijn mening aan en noem ik hier de combinatie nog beter want zeker voor tekenen is groter toch echt beter.

Galaxy-NotePRO-12-s-pen

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit neemt de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 afstand van andere tablets op de markt en komt Samsung met een enorm breed pakket aan aansluitingen over de brug. Zoveel dat ik voor opsommingen ga;

Draadloos:

 • Dual Band (MIMO) WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4+5GHz, Wifi Direct
 • Bluetooth 4.0
 • GPS, Glonass
 • Infrarood-poort voor afstandsbedieningfunctie
 • Aparte 3G/4G-versie verkrijgbaar (mogelijk niet in Nederland)

Poorten:

 • MicroUSB 3.0: De nieuwste versie van microUSB waarmee zowel snellere bestandsoverdracht als laadtijden mogelijk gemaakt worden. Komt in de vorm van een vreemd ogende connector.
 • MHL ondersteuning voor microUSB
 • MicroSD (tot max 64GB)
 • 3.5mm koptelefoonaansluiting
 • HDMI via externe kabel (niet meegeleverd)

Galaxy-NotePRO-12-aansluitingen

Uiteindelijk is het dus vooral de ondersteuning van het hypermoderne Wifi ac-protocol en de minstens even nieuwe microUSB 3.0-poort waar de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 echt mee voorop loopt. De rest van de aansluitingen zijn natuurlijk mooi en het pakket is erg compleet te noemen, al is het jammer dat je voor HDMI-verbindingen een los kabeltje aan moet schaffen.

Speakers

De speakers zitten weer in de randen aan de zijkant verwerkt en met een 12.2-inch scherm in het midden is er dus een daadwerkelijk een stereo-effect waar te nemen. Ondanks de toevoeging van PRO in de naam is juist het kijken en consumeren van content extra interessant op zo’n groot scherm. Samsung heeft gelukkig ook voor ‘grotere’ speakers gezorgd. Of ze qua fysiek formaat groter zijn weet ik niet maar ze klinken wel groter, en beter. Natuurlijk zijn het nog steeds relatief kleine speakers en moet je niet al te gek veel verwachten van de lage tonen, maar in het algemeen kan ik zeggen dat deze speakers best geschikt zijn om een filmpje mee te kijken of wat muziek te luisteren. Natuurlijk kunnen de echt serieuze toepassingen beter ingevuld worden door gebruik te maken van de 3.5mm aansluiting of de Bluetooth 4.0-verbinding.

Galaxy-NotePRO-12-speakers

Camera’s

Hoewel niet heel bijzonder zijn de camera’s op de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 meer dan bruikbaar, zeker in goed belichtte situaties. Zoals verwacht holt de kwaliteit hard achteruit zodra de verlichting minder is, en dit geldt voor beide camera’s. De webcam is echter meer dan prima voor de toepassingen die je met een webcam doet en de 8 megapixel camera is gewoon de beste camera die ik tot op heden op een Android tablet heb gezien. Samsung heeft in de skin ook gebruik gemaakt van allerlei handige instellingsmogelijkheden die het gebruik van de camera vergroten, zowel op het gebied van kwaliteit als plezier. Denk dus aan zowel de mogelijkheden om zaken als ISO in te stellen maar ook het gebruik kunnen maken van filters.

Galaxy-NotePRO-12-camera

Accuduur

Een extreem groot scherm en een octacore-processor vragen natuurlijk om een forse accu en Samsung heeft dat gelukkig op tijd begrepen en een 9500 mAh accu in de Galaxy NotePRO 12.2 verwerkt. Dit resulteert een een accuduur van ruim 10 uur en bij normaal gebruik nog wel wat meer ook, tot wel 13 uur! Voor normale gebruikers en een normaal takenpakket komt dit dus neer op het één keer per 2-3 dagen moeten opladen van deze Samsung Galaxy NotePRO 12.2. Via de microUSB 3.0-verbinding en de 5.3V 2A adapter gaat het opladen ook lekker rap. Gelukkig kan er ook nog altijd gebruik gemaakt worden van de standaard microUSB kabel, maar dat gaat wel ten koste van de laadtijd.

Samsung Galaxy NotePRO 12.2 – Software

Deze grootste tablet van Samsung is natuurlijk ook weer voorzien van de typische TouchWiz skin. Of heet het nu Magazine UX? Hoe dan ook is het een Samsung skin die over een Android-versie heen gelegd is, in dit geval Android 4.4 KitKat. Google heeft natuurlijk weer zijn goedkeuring aan Samsung verleend en dat betekent dat je volledig toegang hebt tot de alle diensten en apps die bij Google’s Android horen, waaronder Google Now en de Google Play Store.

Galaxy-NotePRO-12-software

Van de verschillende generaties TouchWiz/Samsung skin die ik voorbij heb zien komen vind ik persoonlijk deze generatie een van de minder storende, maar dat betekent niet dat het een alom aanwezige skin is. Twee van de home-panels zijn volledig onderdeel van de skin. Eentje om handig allerlei informatie weer te geven uit apps als agenda en e-mail, en een ander (het Magazine UX) paneel dat eigenlijk niets anders is dan een perfecte intergratie van Flipboard als homescreen. Hier krijg je dus snel een overzicht van het laatste (social) nieuws, al is het voor mijn smaak wel een beetje aan de zware kant qua afbeeldingen.

Naast deze home panelen zien natuurlijk ook een hoop van de andere standaard elementen er weer iets anders uit in de skin. Denk aan een afwijkend uiterlijk voor het notificatiemenu, de instellingen en de app-drawer. Gelukkig lijkt het allemaal wel enorm op standaard Android (en op voorgaande Samsung skins) dat je niet zomaar verdwaald in de skin, iets dat ik bij vorige generaties best wel een probleem vond. Naast de uiterlijke aanpassingen zijn er natuurlijk ook handigheidjes die met integratie van de hardware te maken hebben, zoals Samsung WatchON (super instabiel) om de infraroodzender in te zetten als afstandsbediening en het al eerder genoemde Air Command menu voor de S-Pen stylus.

Galaxy-NotePRO-12-skin

Misschien wel de belangrijkste verandering in deze versie van de skin is dat er, omdat er een 12.2-inch scherm is, gebruik gemaakt kan worden van maar liefst vier apps tegelijkertijd. Het scherm kan dus in vier kwadranten opgedeeld worden, die overigens niet per se een vierde de van het scherm in moeten nemen (vrij om te schuiven dus). Naast deze vier schermen-mogelijkheid is het zelfs mogelijk om traditionelere windowing te gebruiken, dus zoals op je huidige computer het mogelijk is om meerdere schermen (half) overal elkaar te positioneren. Nu moet ik toegeven dat ik daarop een tablet eigenlijk geen enkele handige toepassing voor zie. Moet je het een keer nodig hebben dan kan het in ieder geval wel.

Uiteindelijk is de skin wel degelijk iets waar je rekening mee moet houden bij het overwegen van een Samsung tablet. Niet iedereen zal fan zijn voor de enorme aanpassingen die Samsung doet aan Android. Voor mij persoonlijk is dit een van de minder storende generaties van de Samsung skin, maar dat komt misschien ook wel omdat ik ondertussen enorm gewend ben aan Samsung producten die duidelijk hun eigen karakter meegekregen hebben in de software. Hoe dan ook, Samsung heeft laten weten dat de Magazine UX niet uitgeschakeld kan worden op hun PRO-lijn tablets.

Galaxy-NotePRO-12-magazine-ux

Samsung levert de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 met verschillende vooraf geïnstalleerde apps, en gebruikers van de PRO-lijn tablets kunnen binnenkort ook een gratis Office pakket downloaden via Samsung (nog niet beschikbaar dus ik heb het niet meegenomen in deze review). Naast deze gratis apps zijn er ook proef/probeer deals die je bij de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 krijgt, zoals 6 maanden Netflix en tijdelijke abonnementen op NRC, Bloomberg en de New York Times. Een wat cynisch ingestelde lezer interpreet dit misschien al spam, maar aangezien het wat mij betreft goede diensten zijn is het een prima en leuk extraatje. Een reden om de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 te komen is het natuurlijk niet.

Samsung Galaxy NotePRO 12.2 – In gebruik

Het draait natuurlijk eindelijk vooral om het scherm op de NotePRO 12.2, want dit is de plek waar Samsung iets anders doet dan de concurrentie. Innovatief wil ik het toch echt niet noemen en het betekent ook niet dat het formaat nieuw is. Er zijn immers al Android tablets met een groter formaat dan 10.1-inch op de markt gebracht door kleinere merken. Ik heb er echter wel fan van.

Ik was, net als zo’n beetje iedere andere reviewer, niet zo overtuigd van de noodzaak om een tablet met een groter scherm op de markt te brengen. Hoeveel meer kan je nu op zo’n groot scherm? Nou, uiteindelijk weet ik daar het antwoord niet echt op, volgens mij kan niet niet zo heel veel meer op een groter scherm. Natuurlijk is het in zeldzame situaties best handig maar ik vraag me af wanneer je dat in praktijk tegenkomt. Twee apps tegelijkertijd naast elkaar draaien kan ik me dan makkelijker een voorstelling bij maken. Bijvoorbeeld de Olympische Spelen stream plus Twitter. Maar uiteindelijk kan dat natuurlijk ook op verschillende 10.1-inch tablets. Nee. ik ben fan van het 12.2-inch formaat omdat het gewoon beter kan op een groter scherm. Bij twee apps tegelijk zijn beiden gewoon wat groter. Maar ook een enkele app is groter natuurlijk. Bij de browser is het leuk maar niet per se veel beter. Bij (PDF) magazines is het opeens wel weer heel veel beter/handiger. Net als voor tekenen, meer ruimte is gewoon handig! En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen waarbij het grotere scherm toch meer dan welkom is.

Galaxy-NotePRO-12-formaat

Het belangrijkste om te beseffen is dat je deze Samsung Galaxy NotePRO 12.2 moet vergelijken met een 10.1-inch tablet, en dat je qua portabiliteit eigenlijk niets inlevert. Natuurlijk is dit apparaat groter en houdt het iets minder fijn vast in één hand, maar ook een 10.1-inch tablet moet je al snel tegen iets steunen om comfortabel te gebruiken. En ja, tijdens vervoer past de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 niet in je kontzak, maar dat past een 10.1-inch tablet ook niet. Wat dat betreft ben ik, tot mijn eigen verbazing, dus wel overtuigd van het 12.2-inch schermformaat. Ik vind het een mooi formaat zonder dat het invloed heeft op het mobiele computer gevoel dat bij een tablet hoort. Persoonlijk ben ik nog steeds het meest fan van 8-inch tablets, maar dat is vooral omdat de verhouding heel erg de andere kant op valt. Kleiner en minder handig voor sommige apps maar enorm veel mobieler. Maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk. Als ik een grote Samsung tablet ‘moest’ kiezen zou ik zonder meer voor 12.2-inch gaan.

Prestaties

Met 3GB aan werkgeheugen en maar liefst twee quadcore-processors (die samen de octacore-processor vormen) zou je verwachten dat ik niets te klagen heb over de prestaties. En eigenlijk heb ik dat ook niet echt. Ik heb meer wat te klagen over de zware skin die volgens mij gewoon soms nog wat lag heeft, maar ik kan me haast niet voorstellen dat dit komt door gebrek aan kracht in de processor(s). Voor de rest is deze tablet gewoon heel snel. Je kan er perfect mee browsen en als je wilt dus wel vier apps tegelijkertijd draaien. Games werken ook perfect al zien de graphics er in een game als Asphalt 8 of Modern Warfare 4 soms wel wat opgeblazen uit, jammer! Ook hier weer hebben we het over software en niet een hardware-gebrek, want de games spelen soepel en laden snel. Het scherm op zichzelf is meer dan prima. De Samsung Galaxy NotePRO 12.2 doet zijn naam wat mij betreft eer aan en is een echte high-end performer.

Galaxy-NotePRO-12-gebruik

Samsung Galaxy NotePRO 12.2 – Conclusie

De Samsung Galaxy NotePRO 12.2 is in het grote tabletsegment (10.1-inch en meer) een van de meest interessante modellen, vooral als je fan bent van Android en dan met name Samsung’s smaak/implementatie van Android. De tablet is krachtig en door het grote scherm zeer geschikt voor de verschillende opties die de S-Pen, digizer en Android apps combinatie de gebruiker bieden. Het grote scherm maakt ook andere dingen ‘beter’, en in vergelijking met 10.1-inch tablets lever je maar weinig in op gebied van draagbaarheid. Toch denk ik dat professionals die een tablet in dit formaat en segment overwegen er ook goed aan doen te kijken naar het aanbod dat er is op gebied van Windows 8 hardware, want dat is toch uiteindelijk nog wel het serieuzere ‘professional’ platform. Dit is extra relevant omdat we het hier wel over een tablet hebben met een adviesprijs van maar liefst 750 euro! Qua materialen had ik er misschien voor dit geld wat meer van verwacht, maar voor gebruikers die weten dat ze met Android uit de voeten kunnen en dat graag op een zo’n groot mogelijk scherm doen is de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 de mooiste en beste tablet op de markt.

Minpunten

 • Doet zich qua materialen luxueuzer voor dan hij is
 • Extreem aanwezige Samsung skin
 • Prijzig

Pluspunten

 • Snelle en krachtige prestaties
 • Zeer geschikt voor de S-Pen toepassingen
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy NotePRO 12.2
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Dirk
  14 februari, 2014 om 15:41

  Mooie review, dingen die we graag horen en weten van nieuwe apparaten. Toch zal er bij mij geen Samsung in huis komen zolang de Koreanen tablets met plastic nepleren backcovers afleveren met krasgevoelige schermen. De specs mogen dan geweldig zijn, ik wil een metalen/aluminium/magnesium body, krasvrij glas en een perfecte afwerking, geen nep-metalen randjes en s-pennen.

  • Frank
   26 februari, 2014 om 14:14

   Dit is wat men spijkers op laag water zoeken noemt….
   Dacht je mss dat alles wat met een I begint zoveel beter is?

 2. DG
  16 februari, 2014 om 22:51

  Ik heb hem sinds gisterochtend en tot nu toe bevalt hij mij erg goed.
  Een hele vooruitgang ten opzichte mijn 10″ Medion lifetab.

  • Marianne
   16 mei, 2014 om 1:21

   Heb de tablet nu klein weekje, prima maar lukt me niet een usb connectie te maken. Hoe kan ik een usb stick aansluiten? En waar vind ik mijn e-book welke ik gedownload heb. In welke file zit die en met welke app kan ik die lezen? Wie helpt mij?

 3. Saranne
  18 mei, 2014 om 10:00

  Ik vind de samsungskin juist fijn

 4. Look
  10 november, 2014 om 22:32

  Krijg steeds bericht dat ik mijn tablet moet uploaden via telefoon want software is verouderd.
  Moet ik dat doen ?

  • Martijn Chel
   11 november, 2014 om 10:12

   Ja, dat kun je zeker doen.

 5. Jos van Hoof
  02 april, 2015 om 22:29

  Het lukt me niet om de tablet aan te sluiten via HDMI op mijn HD tv.
  Ik heb een MHL adapter aangeschaft met aparte voeding en diverse kabeltjes maar krijg het geheel niet aan de praat. Moet ik op de tablet misschien iets instellen?
  De usb poort werkt overigens wel als host. Ik kan er zonder problemen mijn nikon d7100 dslr mee bedienen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.