Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste Windows 8 tablets van dit moment (lente 2014)

Geschreven door
Geplaatst op21 maart 2014, 20:40 CategorieBeste tablets koopgids

Het is alweer drie maanden geleden dat we de beste tablets van het moment onder elkaar gezet hebben en in de tussentijd zijn er een hoop nieuwe modellen voorbij gekomen. De meeste nieuwe Windows 8 tablets, hybride laptops en convertibles hebben we reeds aan een review kunnen onderwerpen en dus is het tijd om de beste Windows 8 tablets voor de lente van 2014 te kiezen.

Het overzicht van de beste Windows 8 tablets van dit moment samengesteld aan de hand van onze eigen reviews, ervaringen van gebruikers en ontwikkelingen in de markt. Naast Windows 8 tablets kijken we ook naar de beste Android tablets van dit moment en maken we een overzicht van de beste tablets algemeen. Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals bij elk lijst met de beste tablets is het belangrijk om te weten dat niet elke tablet die wij beoordelen als goed voor jou de beste tablet is. De voor jou beste tablet is vanzelfsprekend afhankelijk van je eigen voorkeuren en eisen, onder meer qua budget, besturingssysteem en formaat. Daarom raden we je aan ons tablet review archief door te nemen om een goed beeld te krijgen van de tablets die momenteel in Nederland te koop zijn.

Wat is Windows 8?

Windows 8 is inmiddels ruim anderhalf jaar beschikbaar en zal dus bij de meeste mensen wel bekend zijn. Microsoft heeft in anderhalf jaar een aantal kleine updates doorgevoerd en in de herfst van 2013 de Windows 8.1-update uitgerold. Deze update verbetert het besturingssysteem voor gebruik op tablets maar voegt ook nieuwe functies aan de desktopinterface toe. De verwachting is dat Microsoft in de lente met Windows 8.2 komt. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat het aantal apps in de Windows Store de afgelopen maanden flink gegroeid is, iets dat zeker voor tablets waarop de moderne interface veel gebruikt wordt interessant is. Meer informatie over het Windows 8 besturingssysteem vind je in onze Windows 8 gids en in het artikel over Windows 8.1. Mocht je er nog niet helemaal uit zijn of Windows 8 het besturingssysteem voor jou is, neem dan onze vijf redenen om voor Windows 8 te gaan door. 

De beste tablets van dit moment

Er zijn de afgelopen maanden veel nieuwe Windows 8 tablets gelanceerd en een belangrijke ontwikkeling is de komst van ‘kleine’ Windows 8 tablets. Onder meer Dell, Lenovo, Acer en Toshiba hebben Windows 8 tablets met een formaat van 8-inch gelanceerd. Daarnaast hebben we ook weer een groot aantal hybride laptops en convertibles voorbij zien komen. Dit zijn modellen waarbij het display afneembaar of te draaien is zodat het apparaat als tablet gebruikt kan worden. In onderstaand overzicht, waarin geen volgorde aangehouden wordt, vind je de beste Windows 8 tablets, hybride laptops en convertibles van dit moment.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Microsoft Surface tablets

Microsoft heeft in september van 2013 de tweede generatie Surface tablets gelanceerd; de Surface 2 met Windows 8.1 RT en de Surface Pro 2 met Windows 8.1. Beide tablets kunnen voorzien worden van een keyboard cover en hebben in onze reviews kunnen overtuigen. De Surface 2 is een prima tablet voor diegenen die basistaken als e-mailen, surfen en media consumeren het belangrijkste vinden, maar beschikt ook over Office-software waarmee productief gewerkt kan worden. Zoals hierboven al aangegeven is de groei van apps in de Windows Store een groot pluspunt voor de Surface 2, welke niet over de mogelijkheid beschikt om programma’s in de desktopinterface te installeren. De tablet biedt indrukwekkende prestaties, een lange batterijduur en een zeer goed display. 

Microsoft-Surface-2

Wanneer je echter meer gericht bent op productief werken, veel waarde hecht aan programma’s binnen de desktopinterface en meer verlangt qua prestaties dan is de Surface Pro 2 de betere optie. Dit model is de krachtpatser van de twee, is uitgerust met een active digitizer stylus en komt met meer opslaggeheugen en werkgeheugen. De tablet biedt indrukwekkende prestaties, een zeer goed display, een prima batterijduur en onbeperkte toegang tot de desktopinterface. Voor de productieve en/of creatieve gebruikers is de Surface 2 Pro een echte aanrader, met name wanneer de tablet gecombineerd wordt met één van de keyboard covers.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface 2 of lees onze Surface 2 review
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 2 of lees onze Surface Pro 2 review.

Dell Venue 8 Pro

De Dell Venue 8 Pro is een tablet die we recentelijk aan een review onderworpen hebben. Het is één van de ‘kleine’ Windows 8 tablets die de afgelopen weken in Nederland gelanceerd zijn, en van de modellen die we reeds hebben kunnen testen ook de beste kleine Windows 8 tablet. De Dell Venue 8 Pro is een uitstekende tablet met indrukwekkende prestaties, een goed display en een prima bouwkwaliteit. Daarbij beschikt de tablet over een active digitizer (stylus niet inbegrepen), kun je diverse interessante accessoires aanschaffen en heb je volledige toegang tot de desktopinterface door het gebruik van Windows 8.1. Het nadeel van kleine Windows 8 tablets heeft te maken met Windows 8 zelf. Het besturingssysteem gaat nog niet optimaal om met kleine displays waardoor elementen soms te klein worden weergegeven.

Dell-Venue-8-Pro-review-feature

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Dell Venue 8 Pro of lees onze Dell Venue 8 Pro review.

Asus Transformer Book T100

De Asus Transformer Book T100 zagen we ook in onze vorige editie van de beste Windows 8 tablets terug. Hoewel deze hybride Windows 8 laptop/tablet niet de beste is qua scherm, bouwkwaliteit of prestaties krijg je voor relatief weinig geld wel een zeer compleet pakket. De Transformer Book T100 beschikt over Windows 8.1-software, komt met een volledig keyboard dock, biedt stabiele prestaties en wordt met een gratis versie van Office geleverd. Dit alles voor minder dan 350 euro. De kosten die bespaard zijn op de behuizing, het scherm en de camera zijn daarmee heel gemakkelijk te vergeven. Dit model is wat ons betreft dan ook een echte aanrader voor diegenen die geen groot budget hebben maar wel een apparaat zoeken dat als laptop en als tablet voldoende mogelijkheden en prima prestaties biedt.

Asus-Transformer-Book-T100-review-gebruik

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus Transformer Book T100 of lees onze Asus Transformer Book T100 review.

Lenovo Yoga 2 Pro 

De laatste twee plekken in dit overzicht zijn gereserveerd voor twee convertible Windows 8 apparaten van Lenovo. De eerste is de Lenovo Yoga 2 Pro, een uiterst complete laptop met de volledige versie van Windows 8 en verschillende handige modi. Zo kan het apparaat in een modus voor de consumptie van media en een modus voor gebruik als tablet op schoot gezet worden. De Lenovo Yoga 2 Pro is geen goedkope Windows 8 convertible maar wel een ideaal apparaat voor diegenen die productief werken willen combineren met ontspanning. De convertible biedt indrukwekkende specificaties, een zeer goed hoge resolutie display en een keyboard met achtergrondverlichting voor de toetsen. We kunnen de Yoga 2 Pro dan ook absoluut aanraden aan diegenen die compleet maar slank systeem met high-end specificaties en prestaties zoeken.

Lenovo-Yoga-2-Pro-review-feature

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga 2 Pro of lees onze Lenovo Yoga 2 Pro review.

Lenovo ThinkPad Yoga

Het zakelijke broertje van de Lenovo Yoga 2 Pro is de Lenovo ThinkPad Yoga. Dit is het eerste apparaat in de zakelijke ThinkPad-serie dat beschikt over een convertible design. Daarnaast is natuurlijk weer rekening gehouden met de wensen van de zakelijke gebruiker. Zo is het een robuust apparaat met een solide bouw, is het matte (!) display voorzien van een active digitizer, kun je kiezen voor een SSD of HDD en is er de mogelijkheid om voor Windows 8.1 Pro te gaan. Ook de ThinkPad Yoga is geen goedkope Windows 8 convertible maar tegenover staan wel krachtige prestaties, een meegeleverde en in de behuizing weg te stoppen stylus, een comfortabel keyboard en een speciaal mechanisme dat ervoor zorgt dat toetsen niet beschadigt raken in de tabletmodus. Kortom, een zeer complete topper voor diegenen die hun apparaat als tablet, laptop en wellicht desktop in willen zetten.

Lenovo-ThinkPad-Yoga-review-tent

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo ThinkPad Yoga of lees onze Lenovo ThinkPad Yoga review.

Overige en nieuwe tablets

Naast de modellen die we hierboven genoemd hebben zijn er tablets, hybride laptops en convertibles die een eervolle vermelding verdienen en zijn er interessante modellen die de komende weken in Nederland verschijnen. Zo waren we ook onder de indruk van de Dell Venue 11 Pro, de grote broer van de Venue 8 Pro, en wist de 8-inch Lenovo Miix 2 ook een prima indruk achter te laten ondanks te beperkingen van Windows 8 kleine tablets. Binnenkort komt Lenovo met nog twee nieuwe maar goedkopere Windows 8 convertibles, waaronder de Yoga 2 13, en ook HP heeft in de vorm van de Pavilion x360 zijn eerste Windows 8 convertible gelanceerd. Daarnaast heeft Lenovo afgelopen week de 8-inch ThinkPad Tablet 8 voor zakelijke gebruikers op de Nederlandse markt gebracht en komt Asus binnenkort met de 8-inch VivoTab Note 8. De nieuwe tablets proberen we vanzelfsprekend zo snel mogelijk aan een review te onderwerpen.

Tablets vergelijken

Alle Windows 8 tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

  • Delen:
Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro
Windows 8
ASUS Transformer Book T100 (T100TA)
Windows 8
Microsoft Surface 2
Windows RT

Reacties

  1. Leo Klepper
    22 maart, 2014 om 13:48

    Qua value for money (inclusief volledige MS Office versie) blijft de Asus Transformer Book T100 m.i. ongeslagen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.