Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste iPad-apps voor kinderen: spelenderwijs leren

Geschreven door
Geplaatst op17 maart 2014, 9:24 CategorieTablet Tips

Afgelopen schooljaar openden de eerste ‘iPad-scholen’ hun deuren in onder andere Almere, Sneek, Emmen en Amsterdam. Op deze scholen krijgen leerlingen een iPad, die ze op school maar ook thuis mogen gebruiken.

De beste iPad-apps voor kinderen

Niet iedereen woont in een buurt van een iPad-school, maar het is heel goed mogelijk om thuis je eigen iPad-school te creëren met apps uit de App Store. Dit zijn niet zomaar spelletjes, maar speciale spellen die spelenderwijs je kind dingen bijbrengen.

Toca Boca

Zo is er het Zweedse Toca Boca, een bedrijf dat zich helemaal toespitst op het maken van iPad apps voor kinderen. Ze hebben al tientallen apps uitgebracht, die er allemaal gelikt uitzien. De apps zijn duidelijk, en met visuele effecten wordt er duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren. Zo kunnen zelfs kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen de apps van Toca Boca gebruiken, en de tekst die gebruikt wordt is gewoon Nederlands.

iPad apps voor kinderen Toca Boca

Toca Boca heeft als doel veilige en leerzame apps te maken. Aan het veilige wordt veel aandacht besteedt. Er zijn veel verhalen bekend van kinderen die de in-app aankopen ontzettend vaak gebruikten, waardoor de ouders met een enorme rekening kwamen te zitten. Toca Boca apps hebben reclame’s voor andere apps van de maker, maar die leiden je alleen door naar de App Store wanneer je je geboortejaar invult. Weinig kans dus dat je kinderen per ongeluk vele honderden euro’s uitgeven.

De apps van Toca Boca kosten allemaal €2.69. Er zijn meerdere gratis apps beschikbaar, zodat je kennis kunt maken met Toca Boca. De afgebeelde app is Toca Cars, waarin je vrij rond kunt racen met kartonnen auto’s.

  • Toca Cars

Dr Panda

Dr Panda maakt net als Toca Boca alleen maar apps voor jonge kinderen. Je zult veel van hun apps vinden in de top betaalde apps, en ze zijn ook erg goed. Waar Toca Boca meer apps maakt over taken zoals opruimen en autorijden, gaat Dr Panda vooral over evenementen een plaatsen, zoals Dr Panda Vliegveld (afgebeeld) en Dr Panda Restaurant.

iPad apps voor kinderen Dr Panda

De apps zijn iets goedkoper, namelijk €1.79 per stuk. Ook hierin zijn de advertenties beschermd tegen misbruik. Je moet namelijk een aantal keer op het slot tikken voor je de advertentie kunt openen. In het instellingen menu kun je zelfs de advertenties uitschakelen! De app maakt amper gebruik van taal, maar waar gebruik wordt gemaakt van taal is alles Nederlands.

  • Dr Panda Vliegveld

Ninjafish Studios

Ninjafish Studios maakt onder andere apps voor jonge kinderen, maar ook spelletjes. Let dus goed op welke apps je van ze download. Zelf probeerde ik Play House, een soort poppenhuis. Net als in de andere apps is duidelijk wat er moet gebeuren, (de weinige teksten die er zijn zijn Engels) maar het valt op dat er veel reclame’s voor andere apps in de app aanwezig zijn.

iPad apps voor kinderen Ninjafish Studios

Dat komt waarschijnlijk omdat de app gratis is, en de ontwikkelaars toch willen verdienen. Veel mogelijkheden zijn geblokkeerd zonder betaling. Anders dan Toca Boca en Dr Panda zijn de advertenties niet beveiligd met bijvoorbeeld een geboortedatum-code en heb je dus kans dat het mis gaat, met flinke rekeningen tot gevolg.

  • Play House

Agnitus

Het meest uitgebreid zijn toch wel de apps van Agnitus. Niet alleen zijn de apps leuk voor kinderen, er zit ook een heel systeem achter. Als ouder kun je namelijk een account aanmaken waarna je kunt zien wat je kind allemaal gedaan heeft, en waar hij of zij moeite mee heeft. Je kunt de score’s zelfs vergelijken met andere kinderen die van de app gebruik maken. 

iPad apps voor kinderen

De eerder genoemde apps gaan vooral om plezier maken en de wereld van grote mensen ontdekken, waarbij wat geleerd kan worden, maar Agnitus gaat echt om het spelenderwijs leren. Zo leren kinderen over kleuren, vormen en nog veel meer. Nadeel is wel dat de app alleen in het Engels werkt. De app is gratis, bovendien krijg je een proefversie van 7 dagen voor het systeem achter Agnitus. Na 7 dagen zul je echter moeten betalen voor je account. 

  • Kids Learning Companion

Leuke iPad-apps voor kinderen

Er zijn veel leuke en leerzame apps voor kinderen beschikbaar, maar er zijn wel bepaalde dingen waar je even op moet letten. Zo zijn de apps van Toca Boca en Dr Panda beschermd tegen hoge kosten, maar Ninjafish Studios niet. Ook is niet elke app geschikt voor elke leeftijd. Voor sommige apps moet de gebruiker al kunnen lezen of schrijven, dus probeer altijd apps even zelf voor je ze aan je kind geeft.

Samen met mijn achterneefjes probeer ik deze apps uit. De genoemde apps in dit artikel vinden wij het beste en leukst, maar er zijn er nog veel meer. Mocht je dus aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag zodat we deze lijst nog completer kunnen maken.

Meer tips en apps

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Of zoek je de beste apps voor specifiek gebruik? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad

  • Delen:

Reacties

  1. Martine den Engelsen
    17 maart, 2014 om 15:55

    Er zijn heel veel leuke en leerzame apps te vinden, van diverse developers. Wil je specifiek voor rekenen aan de slag? Kijk dan op http://www.rekenapps.com voor mooie overzichten van betaalde, maar ook gratis apps voor rekenen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.