Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

MWC 2014 round-up: 4G tablets, 64bit-chips en hogere resoluties

Geschreven door
Geplaatst op1 maart 2014, 13:54 CategorieNieuws

Het Mobile World Congress in Barcelona is weer voorbij en dat betekent dat we de balans kunnen opmaken. We hebben weer een groot aantal nieuwe tablets, processors en ontwikkelingen voorbij zien komen. In dit artikel zetten we de belangrijkste nieuwtjes vanaf MWC 2014 onder elkaar.

MWC 2014 round-up

Het moet gezegd worden dat de verwachtingen die we voor MWC 2014 uiteengezet hebben niet allemaal uitgekomen zijn. Zo hebben sommige fabrikanten waar we veel van verwachtten nauwelijks tot niets van zich laten horen en was bijvoorbeeld Windows 8 zo goed als afwezig. Er waren wel een aantal belangrijke trends waar te nemen, waaronder de opkomst van tablets met 4G-verbinding, 64bit-processors en hogere resoluties voor tablets.

Huawei

Het was al zo goed als zeker dat Huawei tijdens MWC 2014 met nieuwe tablets zou komen en er werden dan ook twee nieuwe modellen gepresenteerd. Het Chinese bedrijf introduceerde een high-end 7-inch tablet in de vorm van de MediaPad X1. Dit model beschikt onder meer over een hoge resolutie display, een quadcore-processor en de mogelijkheid voor snel mobiel internet middels een 4G-verbinding. Huawei introduceerde ook de MediaPad M1, een 8-inch Android tablet die in het middenklassesegment van de markt geplaatst wordt. Dit model beschikt onder meer over een quadcore-processor, optioneel 3G/4G voor mobiel internet en Android 4.2 Jelly Bean software.

Huawei-MediaPad-X1-7

Lenovo

We hebben de afgelopen maanden diverse geruchten over nieuwe tablets van Lenovo voorbij zien komen en de verwachtingen voor MWC 2014 waren dan ook hooggespannen. Lenovo introduceerde echter maar één nieuwe tablet in de vorm van de Yoga Tablet 10 HD+. Dit model is een verbeterde versie van de Yoga Tablet 10 die vorig jaar geïntroduceerd werd en beschikt onder meer over een Qualcomm Snapdragon 400-processor, een Full HD-display, 2GB aan werkgeheugen en Android 4.3 Jelly Bean als besturingssysteem. De belangrijkste features van de Yoga Tablet-serie, waaronder de lange accuduur en het design met ingebouwde standaard, blijven ongewijzigd. Lenovo lanceerde samen met dit model ook een nieuwe suite met DOit-apps. Een aantal van deze apps worden ook beschikbaar gesteld voor de iPad en Windows tablets.

Sony

Sony bracht geen grote verrassingen mee naar MWC 2014. Het was al zo goed als duidelijk Japanse fabrikant een verbeterde versie van de Xperia Tablet Z zou presenteren en dat was dan ook het geval. De nieuwe Xperia Z2 Tablet is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo beschikt de tablet over een nieuwe Qualcomm Snapdragon 801-processor, 3GB aan werkgeheugen, Android 4.4 KitKat en een nog slankere en lichtere behuizing. Het display is nog steeds voorzien van een 1.920 bij 1.200 pixels resolutie. De Xperia Z2 Tablet moet binnenkort al in Nederland verschijnen voor een prijs vanaf 499 euro. Ook komt er een 4G-versie van dit model op de markt.

Sony-Xperia-Z2-Tablet-2

HP

HP was één van de weinige fabrikanten die zich tijdens MWC 2014 ook op Windows 8 richtte. Het Amerikaanse bedrijf introduceerde diverse nieuwe tablets en convertibles, waaronder de Pavilion x360 convertible met een prijskaartje van 449 euro en de ProPad 600 stand-alone tablet met een 64bit Intel Atom Z3795-processor en een 64bit-versie van Windows 8.1. Daarnaast brengt HP dit jaar de vorig jaar gelanceerde Slate6 en Slate 7 VoiceTab tablets waarmee ook gebeld kan worden naar Nederland, en introduceert het bedrijf de ElitePad 1000 G2 Windows 8.1 tablet voor zakelijke gebruikers. 

Asus

Van Asus hadden we in ieder geval een nieuwe Transformer Pad tablet verwacht maar het bedrijf hield zich nogal stil tijdens MWC 2014. Asus introduceerde twee nieuwe Fonepad 7 tablets, waarvan één model met ondersteuning voor mobiel internet middels een 4G-verbinding, en kondigde de Padfone mini 4.3 voor de Europese markt aan. Deze Padfone mini bestaat uit een 7-inch tablet en een 4.3-inch smartphone, en moet later dit jaar te koop zijn voor een prijs van 379 euro. Echter is van geen van de nieuwe tablets bekend of ze naar Nederland komen. 

Asus-Padfone-mini-4-3

Samsung

Helaas heeft Samsung tijdens MWC 2014 op het gebied van tablets helemaal niks nieuws gepresenteerd. De Koreaanse fabrikant toonde de begin dit jaar gelanceerde Galaxy TabPRO en Galaxy NotePRO tablets maar verder lag de focus met name op de nieuwe Galaxy S5 smartphone. De verwachting was dat Samsung de meerdere malen gelekte Galaxy Tab 4 tablets zou presenteren maar deze tablets waren nergens te bekennen. 

Windows 8

Hoewel we op het gebied van Windows 8 tablets maar weinig nieuws zagen in Barcelona was Microsoft zelf wel van de partij om een update voor Windows 8.1 aan te kondigen. Het bedrijf liet weten dat we in de lente van dit jaar een grote update voor Windows 8.1 kunnen verwachten waarmee vooral verbeteringen voor gebruikers die werken met een muis en keyboard doorgevoerd worden. Ook moet het schakelen tussen openstaande apps sneller en eenvoudiger worden en kun je direct vanuit het homescreen de pc of tablet herstarten of uitzetten door de toevoeging van een standby-knop. 

Processors

De chipfabrikanten waren allemaal goed vertegenwoordigd op het Mobile World Congress en hadden ook allemaal wat interessants te melden. De focus lag voor de meeste chipfabrikanten op ondersteuning voor 64bit-software en octacore-processors. Zo kondigde Qualcomm twee nieuwe 64bit-processors aan. De Snapdragon 615 is een octacore-chip met acht ARM Cortex A53 kernen, terwijl de Snapdragon 610 voorzien is van vier ARM Cortex A53 kernen. Het Chinese MediaTek introduceerde de MT6732, een quadcore-processor met vier ARM Cortex A53 kernen die een kloksnelheid van 1.5GHz hebben.

Qualcomm-Snapdragon-chip

Intel bracht met de nieuwe Atom ‘Merrifield’ Z34xx-processor voor Android tablets en smartphones ook 64bit-chips op de markt, en gaf ook details vrij over zijn volgende generatie 64bit Atom Z35xx-processor, met de codenaam ‘Moorefield’. Ook het wat onbekendere Marvell was van de partij en lanceerde de Armada Mobile PXA1928, een 64bit-chip gebaseerd op een quadcore ARM Cortex A53-design.

Meer tablets en ontwikkelingen

Naast de hierboven genoemde tablets kwamen we meer interessante modellen en ontwikkelingen tegen. Zo toonde Fujitsu een prototype tablet met haptische feedback waardoor je textuur op het touchscreen kunt voelen, en kondigde SanDisk de eerste microSDXC geheugenkaart met 128GB opslagcapaciteit aan. HTC en ZTE begeven zich met de introductie van respectievelijk de Desire 816 en de Grand Memo II wederom op de phablet-markt, en Hisense kondigde zelfs een phablet met een formaat van 6,8-inch aan. Ook de wat onbekendere merken kwamen met tablets. Zo introduceerde TomTom de Bridge tablet voor bedrijven, kondigde Doro een tablet voor senioren aan en lanceerde Alcatel 4G-tablets met Android 4.4 KitKat als besturingssysteem. 

Wil je zelf al het nieuws vanaf MWC 2014 teruglezen? Neem dan een kijkje in ons MWC 2014 archief. Alle nieuwe tablets die tijdens de beurs aangekondigd zijn vind je inmiddels ook terug in onze tablet database. Hier kun je zoals altijd de tablets vergelijken aan de hand van specificaties, prijzen en andere kenmerken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.