Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus Transformer Book Trio (TX201LA)

Geschreven door
Geplaatst op28 maart 2014, 13:42 CategorieReviews

Asus staat bij ons bekend als de fabrikant die nog wel eens wat wil proberen. Of het nu goedkopere kleine tablets zijn, tablet/smartphone hybriden of de meer ‘standaard’ Transformer-lijn; de tablets die gecombineerd met een keyboard dock een soort laptop/netbook kunnen worden. Maar laat het maar aan Asus over om een stap verder te gaan en zodoende kijken we vandaag naar de Asus Transformer Book Trio, een Transformer tablet die op zowel Windows 8 als Android draait, en dat zowel tegelijkertijd als los van elkaar kan doen.

Asus Transformer Book Trio – Specificaties

De Asus Transformer Book Trio is een nogal bijzondere machine door twee systemen in één pakketje te verwerken. Het 11.6-inch scherm is voorzien van allerlei hardware om als volledige Android tablet door het leven te kunnen gaan maar in het keyboard dock zit weer genoeg hardware om een volledige Windows 8 computer te zijn. Bijzonder wordt het vooral als je bedenkt dat het ‘tablet scherm’ dus zowel ingezet kan worden om zijn eigen Android te draaien maar ook gebruikt kan worden om Windows 8.1 vanaf het dock te draaien. Via de DVI- of HDMI-uitgang kan het dock dus ook aan een ander scherm gekoppeld worden om zo ‘los’ Windows te draaien terwijl het ‘scherm’ als Android tablet gebruikt kan worden.

  Tablet (Android) Keyboard (Windows 8)
Scherm 11.6 inch – 1920 x1080
Processor Intel Atom Z2560 Intel i5 (4th gen)
RAM 2GB 4GB
Opslaggeheugen 16GB 500GB
(Micro)SD MicroSD Nee
HDMI Nee Ja, mini
DVI Nee Ja, mini
(Micro)USB Ja, Micro Ja, 2 USB 3.0
GPS Ja Nee
3G Nee Nee
Bluetooth Ja, 4.0 Ja, 3.0
Camera’s 720p en 5.0MP Nee
Accu 19Wh 33Wh

Twee machines in een enkel pakket verwerken zorgt wel voor een compromis her en der, in dit geval vooral als we kijken naar het gewicht. Het totaalpakket weegt zo’n 1.7 kilo, waarvan 700 gram voor alleen het tabletgedeelte. Daarmee is de Asus Transformer Book Trio dus niet echt een lichte tablet te noemen. Ook qua afmetingen is de Asus Transformer Book Trio iets groter dan je misschien verwacht, en niet alleen door het 11.6-inch scherm maar vooral door de bij bijna tweeënhalve centimeter die het pakket dik is.

Asus Transformer Book Trio – Hardware en design

Als we kijken naar het design is de Asus Transformer Book Trio gewoon het beste te omschrijven als een een laptop. Een geborstelde aluminium behuizing met een ietwat paarsige tint lijkt vooral door het 11.6-scherm meer op een laptop dan op de (zo verachtte) netbook. Niet alleen is het scherm wat groter maar de extra ruimte zien we ook terug in de iets grotere toetsen op het keyboard en de totale footprint van het apparaat. Het grootste verschil met zo’n beetje iedere andere luxe laptop is dat het scherm hier bij het scharnierpunt losgeklikt kan worden en vanaf dat moment dus een tablet is, een scherm met een eigen besturingsysteem (Android) want het Windows-gedeelte zit verwerkt in het keyboard deel van deze combinatie.

Transformer-Book-Trio-Review-totaal

Zoals gezegd is de Asus Transformer Book Trio met 304.92 x 193.78 x 23.6 mm niet heel compact en met de 1.7 kilo ook niet erg licht te noemen. Door de luxe materialen zoals glas en aluminium voelt de Asus Transformer Book Trio wel erg luxe aan. Overigens is het keyboard-gedeelte wel voornamelijk van plastic gemaakt maar ook daar mag je qua look and feel niet al te veel over klagen. Wat mij betreft is de behuizing van deze Asus Transformer Book Trio dus wel geslaagd.

Transformer-Book-Trio-design

Display

Het 11.6-inch display heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels en is daarmee dus een heel aardig scherm, maar op geen manier een enorme voorloper of bijzonder te noemen. Het is wel een IPS-paneel en heeft daarmee dus alle kwaliteiten die we van een dergelijk paneel verwachten; Vanuit alle ‘normale’ hoeken is de kleurweergave en helderheid prima, het contrast ligt op gemiddeld niveau en de kleurweergave is dik in orde. De zwarte randen (bezels) rondom het scherm zijn wel wat groter dan tegenwoordig mogelijk (gewenst?) is, maar is allerminst een dealbreaker. Het scherm mist wel duidelijk een coating die vingerafdrukken probeert te weren (jammer) en het IPS-paneel ligt relatief ver onder de beschermende glazen voorkant waardoor de Asus Transformer Book Trio ietwat gevoelig is voor spiegelingen. Asus heeft het echter mogelijk gemaakt om dit scherm qua helderheid erg hoog te kunnen zetten, waardoor dit nadeel goed gecompenseerd wordt. In feller verlichte omgevingen is dit apparaat dan ook prima te gebruiken.

Transformer-Book-Trio-review-display

Connectiviteit

Tablet

De tablet beschikt over Bluetooth 3.0, Single Band WiFi, GPS, een microSD-kaartlezer en een microUSB-poort. Ook kan je een koptelefoon gebruiken via de 3.5mm-aansluiting. Naast deze standaard aansluitingen zijn er natuurlijk ook wat gleuven en een connector om een stevige verbinding en communicatie te leggen tussen tablet en het keyboard dock. Deze gleuven, maar ook de knoppen voor onder andere het volume, zijn allemaal netjes afgewerkt.

Transformer-Book-Trio-aansluitingen

Keyboard

Het Windows 8 keyboard is qua aansluitingen wat luxer voorzien. Hoewel GPS hier mist krijg je wel Bluetooth 4.0, Dual-Band WiFI, twee USB 3.0-poorten, een 3.5mm0aansluitingen en zowel een HDMI- als DVI-uitgang. Opvallende misser is hier een (micro)SD-slot, maar aangezien er een traditionele draaiende HHD van 500GB in deze machine zit kom je ook niet snel in de problemen qua opslagcapaciteit. En, zodra het keyboard verbonden is met het tablet/scherm gedeelte dan is de microSD-kaartlezer van de tablet te gebruiken, handig voor bijvoorbeeld bestandsoverdracht.

Speakers

De speakers die zowel in de tablet als in het dock verwerkt zitten doen aardig hun werk maar zijn geen van alle echte uitblinkers. Toch mag je niet klagen als je in je achterhoofd houdt dat we het hier wel over een mobiel apparaat hebben. Het volume kan aardig hoog gezet worden en hoewel lage tonen niet altijd duidelijk (genoeg) aanwezig zijn presteren de speakers vrij aardig, zonder al te veel vervorming bij hogere volumes. Voor een simpel spelletje of een YouTube-video dus prima bruikbaar.

Camera’s

De camera’s op de Asus Transformer Book Trio zijn van het standaard tablet-kaliber. Een 720p webcam voor het voeren van videogesprekken en een 5 megapixel camera aan de achterzijde die het mogelijk maakt foto’s te maken. Helaas betekent het standaard kaliber in dit geval dat de resultaten alleen maar aardig te noemen zijn onder perfecte omstandigheden (goede verlichting) en verder vooral als gimmick gezien kunnen worden. De plaatsing van de 5 megapixel camera is overigens nog best de moeite om te bepreken, want deze zit aan de kant van het scharnier, zodat in laptop-vorm de camera linksonder zit. In tablet-oriëntatie zit hij logischerwijs op dezelfde positie maar heb je meer bewegingsvrijheid om de tablet zo te draaien dat de camera op de gewenste positie komt te zitten.

Accuduur

De accuduur voor deze tablet is ietwat lastig te bepalen en los van elkaar gezien niet enorm indrukwekkend. Het mooie is echt dat de 19Wh accu uit de tablet gecombineert kan worden met de 33Wh accu in het toetsenbord. Los is de tablet zo’n 5 tot 6 uur te gebruiken bij normaal gebruik en kan het keyboard Windows 8 zo’n 4.5 uur draaiende houden. In combinatie kunnen beiden systemen dus iets langer vooruit, waar Android natuurlijk het meeste voordeel heeft van de extra 33Wh uit het keyboard. Hoe dan ook, waar deze Asus Transformer Book Trio op een hoop gebieden uit weet te blinken, is accuduur er niet echt eentje van. Een teleurstelling is het echter ook weer niet.

Keyboard

Bouwkwaliteit, aansluitingen en de nodige hardware die verborgen zit in dit keyboard dock zijn ondertussen ruim genoeg besproken maar natuurlijk heeft het keyboard ook nog de functie waar de naamgeving aan te danken is. Asus heeft veel ervaring met het maken van toetsenborden en waar ik doorgaans niet enorm fan ben van de keuzes die Asus maakt ben ik dit keer erg te spreken over het toetsenbord. Het is ongetwijfeld de extra ruimte die er is door het ‘grote’ 11.6-inch scherm, maar de toesten zijn van een normaal en bekend formaat. Een 500GB harddisk, een Intel Core i5-processor en verschillende USB 3.0-poorten zorgen er ook voor dat het dock ‘dik’ genoeg is om de toetsen een aardige aanslag mee te geven. Achtergrondverlichting van de toetsen maakt de ervaring helemaal af, en hoewel dit waarschijnlijk als een wat overdreven luxe klinkt is juist de verlichting van een toetsenbord iets waar ik niet meer zonder wil.

Transformer-Book-Trio-totaal-3

Het trackpad (muisvlak) van het toetsenbord heeft ook een aardig formaat en ondanks dat er fysieke muisknoppen missen werkt zowel het tappen als drukken (klikken) goed, en wordt het verschil tussen links en rechts prima herkend. Andere belangrijke zaken die nog even genoemd moeten worden zijn de scharnierverbinding tussen tablet en keyboard en de balans tussen beiden onderdelen. Het is erg fijn om te kunnen tikken dat beiden zaken goed geregeld zijn; het scharnier is stevig en het keyboard dock is zo propvol gestopt met hardware dat het zwaar genoeg is om het relatief grote en zware tablet(scherm) te dragen zonder om te vallen.

Asus Transformer Book Trio – Software

Het is ondertussen hopelijk overduidelijk dat de Asus Transformer Book Trio twee besturingssystemen heeft; Android en Windows 8.1. Android zit in het scherm verwerkt en is duidelijk het tablet OS, Windows zit in het keyboard en kan de tablet als ware gewoon als scherm gebruiken, maar ook een extern scherm aansturen via HDMI of DVI. Sterker nog, de Asus Transformer Book Trio kan via de DVI/HDMI-aansluiting twee schermen tegelijkertijd aansturen (dus tablet en extern scherm). Android draaien op het externe scherm heb ik dan weer niet voor elkaar gekregen. Switchen tussen beide systemen gaat snel en soepel via een speciale knop op het toetsenbord. Ik heb eigenlijk op geen enkel moment problemen ondervonden met deze switch.

gifbeter

Android

De Asus Transformer Book Trio draait op een door Google goedgekeurde versie van Android 4.2.2 Jelly Bean. Dit betekent dat je toegang hebt tot alle apps en diensten die je op een Android tablet mag verwachten, inclusief Google Now en de natuurlijk de Google Play Store. De aanpassingen die Asus maakt in de vorm van een Android skin hebben we meer dan eens besproken hier op Tablets Magazine en dus zal ik er niet al te veel over tikken in deze review. Asus houdt zijn aanpassingen redelijk beperkt en onder controle. Het zijn vooral het notificatie- en instellingenmenu die duidelijk een ander uiterlijk hebben en de homescreens ogen fris en duidelijk met icoontjes die net iets groter zijn dan normaal. Ook het handigheidje in de vorm van een mini app-launcher onder de homebutton ontbreekt niet op de Asus Transformer Transformer Book Trio.

Transformer-Book-Trio-totaal-2

Natuurlijk levert Asus ook de Floating Apps weer mee, waarmee je kleine widgets als bijvoorbeeld de calculator over een openstaande app kunt gebruiken. Daarnaast worden de standaard apps van Asus en Google meegeleverd, waaronder diverse Google apps, MyLibrary, ASUS, Studio, SuperNote Lite, Polaris Office, en ASUS CloudStorage met 5GB gratis opslagruimte in de cloud.

Windows

De Asus Transformer Book Trio wordt geleverd met Windows 8 maar de Windows 8.1-update is ondertussen ook beschikbaar en kan dus direct geïnstalleerd worden. Hoewel de update van Windows als vrij fors omschreven mag worden is er in de basis niet heel veel veranderd. Er bestaan nog steeds ‘twee werelden’ in Windows 8.1; de moderne omgeving met de tegeltjes en de apps die fullscreen draaien (of in ieder geval starten) en de desktopomgeving waar de traditionele/legacy software geïnstalleerd kan worden.

Het aanbod van apps die via de Windows Store in de moderne omgeving geïnstalleerd kunnen worden blijft redelijk gestaag groeien en er zijn steeds minder apps die missen. Grote nieuwkomer sinds de Windows 8.1 update was in ieder geval Facebook, maar ook Netflix heeft een prima ogende app voor de moderne omgeving beschikbaar. Toch zijn er nog altijd grote afwezigen zoals bijvoorbeeld een (officiële) Spotify app.

Transformer-Book-Trio-desktop-3

Asus heeft in de Windows-omgeving bijna niets toegevoegd, en het is jammer dat de Office-installatie alleen maar een proefperiode betreft want je krijgt dit pakket bij best veel Windows-machines gratis tegenwoordig. Qua vooraf geïnstalleerde apps zijn er alleen Asus’ eigen SuperNote-app en wat management tools die je op de Asus Transformer Book Trio vindt.

Bestandsuitwisseling

Het delen van bestanden tussen beiden werelden is in principe goed geregeld. In de Windows 8-omgeving wordt de tablet met Android getoond, net zoals je het zou zien als je een Android aan de computer verbindt. Vervolgens krijg je binnen Windows toegang tot de data op de tablet. Van keyboard naar tablet zodra je in Android zit is wel ietwat apart want die bestandsuitwisseling gaat via WiFi. Mocht je geen WiFI verbinding hebben dan kan het dock zelf een directe verbinding opzetten via WiFi. De ervaring is niet helemaal optimaal maar het werkt uiteindelijk wel, en dat is het belangrijkste. Persoonlijk zou ik voor bestandswisseling tussen deze twee delen zelf opteren voor een Dropbox-synchronisatie. Dat klinkt misschien raar maar dat is wat mij betreft de meest betrouwbaar een recht-toe-recht-aan oplossing.

Ook leuk is de mogelijkheid om de laatst bekeken webpagina’s te delen tussen beiden systemen. Dit werkt echter alleen met de standaard Android browser (niet met Chrome) en Internet Explorer aan de Windows kant. Beide browsers hebben niet mijn voorkeur en ik vond de toepasbaarheid van dit trucje dus (te) beperkt.

Asus Transformer Book Trio – In gebruik

Het hele idee van de Asus Transformer Book Trio is natuurlijk dat je het beste van twee werelden krijgt. Android als tablet OS en Windows 8 als laptop OS. Asus is in dat opzicht goed geslaagd en doet wat het belooft. Dat de Windows-computer eigenlijk gewoon volledig in het toetsenbord verstopt zit en de tablet eigenlijk vooral als display gebruikt is een mooie extra, omdat je deze systemen dus los van kan draaien mocht de situatie daarom vragen. Het delen van resources en mogelijkheden maakt de Asus Transformer Book Trio echter extra speciaal. In Android kan je ‘alles’ van het dock gebruiken, inclusief accu. Andersom kan je via de Windows-omgeving ook ‘alles’ van de tablet gebruiken, inclusief accu en microSD-kaartlezer.

Transformer-Book-Trio-desktop

Zelf ben ik wel zo gewend aan de lichtere besturingssystemen als Android en iOS dat ik maar weinig toepassingen vond voor Windows. Dat wil niet zeggen dan andere gebruikers misschien wel helemaal andersom tegen de situatie aankijken, en vooral het Android tabletgedeelte als extra beschouwen. Android heeft verreweg het betere app-aanbod van de twee, maar Windows wint het natuurlijk wel ruim op ‘echte software’ die je in een desktopomgeving dient te gebruiken. Je hebt met de Asus Transformer Book Trio in ieder geval de mogelijkheden om het beste van beiden werelden te gebruiken, precies het doel van Asus.

Prestaties

De tablet is de minder snelle van de twee. Met de Intel Atom-processor loop je soms toch tegen de beperkingen aan, vooral qua laadsnelheid en grafische mogelijkheden. Maar her en der een paar seconden extra geduld en het missen van wat textuur hier en daar in een spelletje is geen dealbreaker. Misschien is juist het grote 11.6-inch scherm wel het grootste nadeel van dit onderdeel. We hebben het toch over een vrij forse tablet met een flink gewicht van 700 gram. Maar over schermformaat voorkeuren valt te twisten, want het bestaan van de Galaxy NotePRO 12.2 tablet bewijst dat er ook voor dat formaat tablet een markt is.

De prestaties van het Windows-gedeelte van deze machine zijn gewoon goed te noemen. De Intel Core i5-processor in combinatie met 4GB aan werkgeheugen geeft meer dan genoeg mogelijkheden om zelfs relatief zware software aardig te draaien. Denk aan apps als Photoshop en AutoCAD die inzetbaar zijn via deze machine. Waar het 11.6-inch scherm bij het tablet gedeelte het nadeel was omdat het net wat ‘te groot’ is, kan je het 11.6-inch display juist bij deze toepassingen weer het nadeel noemen omdat het scherm weer net wat ‘te klein’ is. Maar met een HMDI- en DVI- uitgang heb je dus meer dan genoeg mogelijkheden om deze serieuze apps op een serieus schermformaat te draaien.

Transformer-Book-Trio-review-gebruik

Qua prestaties heb ik me het meest verbaasd over het gebrek aan een SSD aan de Windows-kant. Dit had het systeem van gewoon goed naar gewoon snel kunnen optillen. SSD’s zijn voor moderne computers het onderdeel waar het meeste praktische snelheidswinst te behalen valt, meer dan dan bij een “betere” processor zoals Core i7 vs Core i5 of 4GB vs 8GB werkgeheugen. Het is dan ook jammer dat er op dit moment geen upgrade-mogelijkheid naar SSD lijkt te zijn.

Asus Transformer Book Trio – Conclusie

Asus heeft met de Asus Transformer Book Trio een indrukwekkend product op de markt weten te brengen. Ik heb het in deze review vaak gehad over de twee werelden (Android en Windows) maar de toepasbaarheid van deze Asus Transformer Book Trio is eigenlijk drievoudig:

  • Als Android tablet/hybride met goed toetsenbord en extra accuduur.
  • Als ‘kleine’ maar krachtige Windows 8 laptop met mooi touchscreen.
  • Als losstaande ‘desktop’ met extern scherm (en eventueel extern toetsenbord/muis).

Vandaar dus de naam Trio. Het is vrij zeldzaam in de tabletwereld dat de naamgeving van een tablet ook nog daadwerkelijk ergens op slaat, dus laten we het maar gewoon als pure winst zien in dit geval. De machine is niet zonder compromissen want als tablet is het best een lomp ding en valt de accuduur wat tegen. Als krachtige Windows laptop is het eigenlijk net een te kleine machine en als desktop is de form factor op z’n minst vreemd te noemen. Maar geen van deze kleine nadelen zijn ernstig of onoverkomelijk. De prijs van inmiddels zo’n 950 euro is voor de meeste mensen waarschijnlijk een veel groter issue. Maar ja, je krijg daar dan wel ‘drie’ computers voor terug.

Minpunten

  • Tegenvallende accuduur
  • Ietwat groot en zwaar (vooral als tablet)
  • Bestandsuitwisseling nog niet optimaal

Pluspunten

  • Goede Windows- en Android-combinatie
  • Goede bouwkwaliteit
  • Prima toetsenbord en trackpad
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
ASUS Transformer Book Trio
Android Jelly Bean (4.2) - Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.