Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Dell Venue 8 Pro

Geschreven door
Geplaatst op7 maart 2014, 16:43 CategorieReviews

Vorig jaar herfst was het moment dat veel fabrikanten besloten hun Windows productaanbod te verbreden. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat het uitblijven van een succes voor Windows 8 tablets/hybrides in het 10/11-inch segment de reden was dat zoveel fabrikanten opgelucht ademhaalden toen bekend werd dat Microsoft het mogelijk ging maken kleine Windows tablets te ontwikkelen. Dell is één van die fabrikanten die ook brood zag in dit nieuwe segment, en in deze review gaan we kijken naar Dells te lanceren kleine Window 8 tablet; de Dell Venue 8 Pro.

Dell Venue 8 Pro – Specificaties

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste specificaties van deze tablet. Wil je meer specificaties zien of meer over de belangrijkste kenmerken lezen, dan kun je terecht op de productpagina van de Dell Venue 8 Pro.

  Dell Venue 8 Pro
Scherm 8.0 inch 1280 x 800
Digitizer Ja
Processor Intel Atom Z3740 1.3 GHz
RAM 2 GB
Opslaggeheugen 32GB – 64GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
MicroUSB Ja
GPS Nee
3G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 1.2MP webcam en 5MP camera
Accu 4830 mAh

Deze hardware zit verpakt in een tablet met afmetingen van 21,6 x 13,0 x 0,9 mm en kent een gewicht van 400 gram. De Dell Venue 8 Pro is dus best licht en compacte tablet te noemen. De advies prijs van deze tablet met 32GB aan opslaggeheugen is 299 euro, voor de 64GB-versie betaal je momenteel 389 euro. Versies met mobiele internetverbinding zijn al wel aangekondigd maar over het prijspunt hebben we op dit moment geen betrouwbare informatie. Mocht je de tablet willen kopen dan kun je op het moment van schrijven alleen op de website van Dell terecht.

Dell Venue 8 Pro – Hardware en design

De Dell Venue 8 Pro is misschien een wat saai ogend pakketje want Dell heeft – geheel in de stijl van het bedrijf – ervoor gekozen niet te experimenteren met design. De tablet is gemaakt van zwarte materialen, een plastic achterkant en een glazen voorkant. Maar juist voortborduren op ‘saai’ design geeft de mogelijkheid tot het verfijnen van de gevestigde keuzes. Dell heeft wat mij betreft een heel geschikte coating gevonden voor de plastic achterkant van de tablet waardoor deze lekker aanvoelt. In combinatie met een cirkelvormig reliëf biedt de achterkant ook de nodige grip. De voorkant is natuurlijk saai en zwart, met een grazen plaat die het IPS paneel beschermt. Het mooie hiervan is echter dat Dell ervoor heeft gekozen – volgens moderne maatstaven – de randen (bezels) aan de zijkanten wat smaller te houden. De ‘kin’ en het ‘voorhoofd’ van de tablet zijn dus wat breder dan de randen aan de zijkant. Knoppen en poorten zijn in de rand van de tablet verwerkt, en de tablet was kennelijk wel zo dun dan het nodig was om zowel een verdikking voor de koptelefoon als de 5.0 MP camera aan de achterzijde te integreren.

Dell-Venue-8-Pro-design

Het enige echt opvallende (en aparte) is de plaatsing van de Windows ‘home’-knop. Vaak is er voorop een tablet plek voor een Windows logo dat tegelijkertijd als aanraakgevoelige knop fungeert. Dell heeft ervoor gekozen deze knop heel klein te maken en bovenop de tablet te verwerken, in de rand. Dit is de plek waar je normaal gesproken de aan/uit knop verwacht (zit hier aan de zijkant van de tablet). Dit vergt natuurlijk enige gewenning en zelfs na een flinke periode gebruik zou ik mezelf niet als fan van deze keuze omschrijven.

Dell-Venue-8-Pro-design-2

Display

Het 8-inch IPS-paneel in de Dell Venue 8 Pro heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels en van prima kwaliteit. Zoals je mag verwachten van een IPS paneel zijn de kleuren prima maar niet bijzonder indrukwekkend, biedt het scherm wijde kijkhoeken en is het contrast van gemiddelde kwaliteit. Over het display is wat dit betreft dus weinig te klagen.

De kritiek die ik al uitte in de Acer Iconia W4 review (en ook al geciteerd heb  in de Lenovo Miix 2 review) is echter nog steeds volledig van toepassing:

De resolutie van 1280 x 800 pixels klinkt niet super hoog maar op een 8-inch schermformaat zorgt het toch nog veel een redelijk pixeldichtheid. Meer pixels op een klein oppervlak zorgt natuurlijk voor scherpere teksten en meer detail in foto’s. Het probleem is echter dat Windows 8(.1) niet enorm goed met het schalen van content omgaat. En hoewel er wel verbeteringen te herkennen zijn, zijn het de 8-inch tablets die een nieuw probleem aan het licht brengen, zelfs de moderne tegeltjes interface van Windows 8 ziet er klein uit! Vooral teksten die binnen een app gerenderd worden zijn nu wel heel klein, zo vond ik (en mijn collega huurders van het kantoor waar ik zit) de tekst in de NOS-app toch echt te klein om comfortabel te lezen. In de desktopomgeving biedt Windows je de mogelijkheid om content (teksten e.d.) te schalen (groter weer te geven) maar zelfs op de 125% mogelijkheid zijn teksten en knoppen erg klein. Om Office te gebruiken zul je het lettertype dus erg groot moeten zetten.

Dell-Venue-8-Pro-display

Het meest bijzondere van dit scherm is de actieve digitizer, waardoor er in combinatie met een stylus (35 euro, niet meegeleverd) mogelijkheden als tekenen en schrijven toegevoegd worden. Helaas heb ik dit niet kunnen testen aangezien de tablet zonder deze stylus geleverd werd, maar de tablets en computers met deze ondersteuning die wij het laatste jaar in handen gehad hebben deden allemaal precies wat ze beloofden. Ik zie het niet als waarschijnlijk dat Dell hier dus teleur zou gaan stellen. Deze combinatie geeft je als gebruiker natuurlijk de mogelijkheid om te schrijven, tekenen en ondertekenen met de de Dell Venue 8 Pro.

Connectiviteit

Op het gebied van aansluitingen heeft deze Dell Venue 8 Pro het standaard aanbod dat we zijn komen te verwachten bij een kleine Windows 8 tablet. Een HDMI-poort ontbreekt maar zaken als geheugen uitbreiding via microSD en een microUSB-poort zijn natuurlijk wel van de partij. De Dell Venue 8 Pro heeft ondersteuning voor dual band Wifi a/b/g/n en Bluetooth 4.0. Er zullen losse versies verkocht worden van de tablet met 3G (en naar verwachting GPS) ondersteuning, maar die zijn op dit moment nog niet op de markt.

Dell-Venue-8-Pro-aansluitingen

Speakers

De speaker van de Dell Venue 8 Pro zit onderaan de tablet verwerkt en doet vrij aardig zijn ding, voor wat het is. Het is en blijft namelijk gewoon een klein speakertje in een klein tabletje, en dat betekent dus een gebrek aan volume, lage tonen (bass) en detail in de hoge tonen. Voor het kijken van een een enkel Youtube filmpje of het voeren van een Skype-gesprek is het echter prima bruikbaar. Voor alle serieuzere toepassingen kan je beter gebruik maken van de 3.5mm poort met een koptelefoon of Bluetooth 4.0 met een leuk luidsprekersysteem.

Camera’s

De camera’s op de Dell Venue 8 Pro zijn wat teleurstellend, maar in verhouding met andere kleine tablets zo’n beetje gemiddeld. Er is weinig bijzonders over de camera’s te zeggen; de 5 megapixel camera aan de achterzijde is prima voor het maken van kleine fotootjes ter herinnering van documenten of visitekaartjes, en de 1.2 megapixel camera aan de voorkant stelt je in staat videogesprekken te voeren, echt charmant zal het echter niet ogen.

Dell-Venue-8-Pro-camera

Accuduur

Met zo’n 7 tot 8 uur op een enkele lading, bij normaal gebruik, vind ik de de accuduur van de Dell Venue 8 Pro best indrukwekkend. Het blijft nu eenmaal een Windows systeem waar de verwachtingen in het algemeen wat lager van liggen; 8 uur is goed terwijl op Android en iOS die lat toch wel op 10 uur ligt. Opladen gaat via microUSB en gaat relatief rap, zeker de eerste 50-60% gaat binnen het uur. Handig!

Dell Venue 8 Pro – Software

De Dell Venue 8 Pro draait op Windows 8.1 en Dell heeft eigenlijk niets bijzonders toegevoegd aan deze installatie, op een stukje managementsoftware (voor updates/registratie) na. Juist de keuze om ‘niets’ toe te voegen is heel erg positief wat mij betreft. Nu kan je de eerste uurtjes met je nieuwe tablet besteden aan het ontdekken van de standaard apps en het aanbod in de Windows Store, in plaats van uitvogelen hoe je de verschillende trials (van Anti-virus software) kan verwijderen van je gloednieuwe machine.

Dell-Venue-8-Pro-software

Natuurlijk is Windows 8.1 precies wat je ervan verwacht. De moderne tegeltjes interface is uitgerust met standaard apps voor zo’n beetje alles wat je met een tablet wil doen. Denk hierbij aan internetten, e-mailen, weerberichten, nieuwsberichten, etc. Via de Windows Store kunnen er uit het (groeiende) aanbod apps gedownload worden voor deze omgeving. In de desktopomgeving kan natuurlijk alle andere software geïnstalleerd worden, maar hier loopt de Atom-processor natuurlijk wel tegen zijn beperkingen en is het bovendien het kleine scherm en de slechte ondersteuning voor schaling dat roet in het eten gooit. Het is handig dat je de optie hebt om legacy software te gebruiken voor als je het echt nodig hebt, maar zie het als iets dat fijn is om achter de hand te hebben, niet als echte functie van het apparaat.

Dell Venue 8 Pro – In gebruik

Het grootste probleem van de kleine Windows 8 tablets blijft de software zelf en het gebrek aan goede ondersteuning voor (relatief hoge) resoluties op (kleine) schermen. Dit betekent dat een hoop apps, ook in de moderne omgeving, een minder dan optimale ervaring bieden. De Dell Venue 8 Pro zelf kan daar niet gek veel aan doen want voor wat het is, is het echt een best indrukwekkende kleine tablet. De bouwkwaliteit is dik in orde en voelt solide aan. De tablet wordt tijdens intensievere taken wel wat warm, maar dat blijft een standaard nadeel van de Intel-processor en valt in vergelijking met concurrentie binnen de verwachtingen.

Dell-Venue-8-Pro-cover

De startknop blijft wat mij betreft op een verkeerde plek zitten maar er is natuurlijk best aan de wennen, en het is geen dealbreaker. Wat Dell goed doet is het beschikbaar stellen van accessoires bij deze Dell Venue 8 Pro. Vanaf dag één zal er zowel een beschermhoes (35 euro) en een stylus (35 euro) beschikbaar zijn. De stylus hebben we helaas niet kunnen testen. Dit vergroot de toepasbaarheid van de Dell Venue 8 Pro toch aardig, en beperkt het nadeel een klein aanbod aan accessoires waar andere tablets regelmatig mee kampen. De beschermhoes is een vrij standaard ding en gemaakt van verschillende soorten plastic. De Dell Venue 8 Pro klikt in een hard plastic frame en kan door de verschillende vouwen in een paar posities gezet worden. Er is ook een lus beschikbaar waar de stylus in kan, mocht je die ook hebben.

Dell-Venue-8-Pro-cover-2

Prestaties

De Intel Atom  Z3740-processor is een aardige performer maar natuurlijk geen krachtpatser. Ik zou willen stellen dat alles dat je vanuit de moderne omgeving richting het rekenwondertje stuurt prima uitgevoerd kan worden, inclusief een game als Halo (indrukwekkend!). Opdrachten die vanuit de desktopomgeving komen lopen sneller tegen beperkingen van de processor op (en het scherm). De balans tussen rekenkracht en energieverbruik is echter goed gevonden, want de eerder genoemde 7-8 uur accuduur is belangrijker dan de opstartsnelheid van Photoshop, wat je toch niet kan gebruiken op zo’n klein schermpje.

Dell-Venue-8-Pro-review-prestaties

Dell Venue 8 Pro – Conclusie

De Dell Venue 8 Pro is een heel indrukwekkende kleine Windows 8 tablet maar wordt beperkt door Windows zelf. Het gebrek aan goede ondersteuning voor de resolutie op dit formaat scherm kan redelijk storend werken. Maar het is niets dat Microsoft niet op kan lossen door middel van nieuwe updates, en het is niets waar Dell een verwijt voor te maken is. De hardware is precies wat je ervan verwacht, in een pakketje dat beter aanvoelt dan gemiddeld. Het aanbod van accessoires maakt de Dell Venue 8 Pro extra interessant, vooral de stylus kan de inzetbaarheid van deze tablet enorm vergroten.

Minpunten

 • Kan wat warm worden
 • Tekst en elementen vaak te klein
 • Rare plek voor de Windows startknop

Pluspunten

 • Goed scherm met active digitizer
 • Goede bouwkwaliteit
 • Prima accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Dell Venue 8 Pro
Windows 8

Reacties

 1. Abdsalam Bamigbaye
  05 november, 2015 om 20:47

  Want to repare the venue 7

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.