Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

TV-series, live programma’s en films kijken op je iPad: hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op8 maart 2014, 10:40 CategorieTablet Tips

De iPad is het perfecte apparaat om ’s avonds op de bank of in bed nog even lekker tv-series, tv-programma’s en films te kijken voor het slapen gaan. Het scherm is groot en helder, het geluid is goed en de iPad is licht genoeg om gewoon in je handen te houden zonder dat je last van je armen krijgt.

Bijkomend voordeel is dat je kunt beginnen met het kijken van een serie of film, en deze later kunt afkijken op je grote tv via bijvoorbeeld Airplay of Chromecast. Daarop gaan we verder in in het artikel over video’s en foto’s van je iPad op tv weergeven. In dit artikel focussen we ons op het op je iPad kijken van tv-series, films en live tv-programma’s. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze content te kijken op je iPad, en we zetten de meest populaire en handige opties onder elkaar.

Films en series op je iPad zetten en afspelen

De meest logische manier om tv-series en films te kijken op je iPad is door ze over te zetten vanaf je computer. Waarschijnlijk heb je daar al een grote bibliotheek met je favoriete films. Bovendien gaat het overzetten vanaf je computer erg snel.

Omdat de iPad een gesloten systeem is kun je bestanden alleen overzetten naar je iPad via iTunes op je computer. Om dit te doen sluit je je iPad aan, selecteer je je iPad in iTunes en open je het tabblad video’s. Daarna kun je een of meerdere bestanden slepen naar je iPad. Je hoeft alleen nog even te synchroniseren en de bestanden staan op je iPad. Om de overgezette TV-series en films te kunnen kijken op je iPad moet je naar de standaard app Video’s gaan. Hierin kun je alle video-bestanden vinden die je hebt overgezet. 

VLC-ipad

Een nadeel van deze methode is dat er maar een paar bestandstypes worden ondersteund, en veel films zul je moeten omzetten (converteren) naar een ander bestandstype voor je ze kunt kijken. Je kunt films en tv-series omzetten met software zoals HandBrake, VLC, en Xilisoft. De eerste twee genoemde zijn gratis, Xilisoft niet.

Zonder bestanden om te zetten

Omdat het omzetten van bestanden een tijdrovende klus is waarvoor je ook een redelijk krachtige computer nodig hebt, is het vaak handiger om een speciale mediaspeler-apps te gebruiken. Deze apps kunnen namelijk met meerdere bestandsformaten overweg, iets wat de standaard Video’s app niet kan. Een bekende app die met veel bestandsformaten overweg kan is VLC. VLC is open-source en kan daardoor nagenoeg alle bekende bestandsformaten afspelen en wordt continue bijgewerkt door de ontwikkelaars.

Andere populaire en goede apps waarmee je films en tv-series kunt afspelen en dus niet hoeft te converteren zijn Flex:Player, MoliPlayer Goodplayer, playable en CineaXPlayer. De laatste is handig voor mensen die hun iPad aansluiten op een bestaande geluidsinstallatie, CineaXPlayer support namelijk surround-sound.

Films en series streamen

Als je het overzetten van tv-series en films via iTunes veel werk vindt, dan kun je ook draadloos bestanden overzetten. De eerder genoemde app VLC kan dat bijvoorbeeld, maar ook de app Air Video. Er zijn twee mogelijkheden om films draadloos over te zetten.

Beide mogelijkheden werken via WiFi, dus je hoeft je iPad niet op een computer aan te sluiten. Het verschil zit hem in het opslaan. De eerste mogelijkheid is letterlijk streamen. Je installeert een programma op de computer, waarna je het naar je iPad streamt. Het bestand blijft dus op je computer staan, maar je bekijkt de film of TV-serie via je iPad.

Bij de andere mogelijkheid wordt via de WiFi het bestand wel overgezet op je iPad. Hier is geen programma voor nodig.  Je krijgt namelijk van de app, zoals bijvoorbeeld VLC, een IP-adres dat je in de browser moet invoeren. Vervolgens selecteer je de films en tv-series die je op je iPad wilt kijken en zet je ze draadloos over.

Live tv-kijken

Ook op tv zijn vaak veel films te zien en natuurlik komt er dagelijks veel live content voorbij. Dit alles kun je ook met je iPad kijken. Zo heeft de Nederlandse Omroep de kanalen Nederland 1, 2 en 3 voor iedereen opengesteld. Via NPO.nl kun je ze bekijken, of via de NPO app.

UPC-iPad

Ook veel internet- en digitale tv-providers geven je de mogelijkheid om met je tablet live tv te kijken. Het aanbod is veel groter dan alleen Nederland 1, 2 en 3 maar wel afhankelijk van je provider en het abonnement dat afgesloten is. Lees voor meer informatie over de providers, de mogelijkheden en het aanbod ons artikel over live tv kijken op je tablet.

Betaalde on-demand diensten

Een relatief nieuwe ontwikkeling zijn de on-demand diensten. Dit zijn diensten waarbij je zelf kunt kiezen wat je wilt kijken, waarna het gestreamd wordt naar je tablet. Voor de meeste diensten heb je een abonnement nodig waarvoor je maandelijks een klein bedrag betaalt. Hieronder vind je een aantal van de meest populaire diensten waarmee on-demand content bekeken kan worden.

Netflix

Sinds september is de Amerikaanse service Netflix beschikbaar in Nederland. Eerst verhuurde Netflix DVD’s via de post (alleen in de VS), nu kun je films en tv-series streamen met de app. De Netflix-app is gratis, een abonnement kost wel 7,99 euro per maand, waarmee je onbeperkt een maand lang op verschillende apparaten films en tv-series kunt kijken. Het aanbond van Netflix is uitgebreid, en groeit continu. Het materiaal van Netflix is altijd in HD maar de kwaliteit is afhankelijk van je internetverbinding en apparaat. Via de website van Netflix kun je abonnement een maand gratis op proef nemen, waarbij je toegang hebt tot alle content.

Netflix-iPad

iTunes

Apple biedt zelf ook films aan in de iTunes-app, waar je ook muziek kunt kopen. Er zijn twee opties; huren en kopen. Als je een film huurt kun je wachten met afspelen tot 30 na aankoop. Zodra je begint met een film heb je 48 uur om hem af te kijken, daarna moet je hem opnieuw huren. Het huren van een film kost ongeveer 5 euro.

Het kopen van een film via iTunes is duurder dan het huren van een film –  ongeveer 16 euro -, maar er zit dan ook geen houdbaarheidsdatum op. Zodra je een film gekocht hebt kun je hem altijd blijven kijken. Het voordeel van iTunes is dat vrijwel alles in High Definition beschikbaar is, met 5.1 surround sound. Mocht je geen behoefte hebben aan HD-kwaliteit, dan kun je voor SD-kwaliteit kiezen. Deze kwaliteit is lager, maar de prijs is dat ook.

HBO GO

Het Amerikaanse merk HBO heeft ook een app in de Nederlandse App Store; HBO GO. Deze werkt net als Netflix, je kunt er onbeperkt TV-series en films mee kijken. Anders dan Netflix kun je HBO GO alleen gebruiken als je internet- en digitale tv-provider je toegang gegeven heeft, wat 15 euro per maand kost. Je kunt dus geen afzonderlijk abonnement kopen zoals met Netflix kan maar sluit dit via een provider als UPC of Ziggo af. Gelukkig werken bijna alle Nederlandse aanbieders mee. Je kunt de volledige lijst met aanbieders die HBO verkopen vinden in de beschrijving van de app.

Pathé Thuis

Bioscoopketen Pathé heeft ook een app waarmee je films kunt kijken met je iPad. De applicatie heet Pathé Thuis. Het aanbod van Pathé Thuis groeit elke week, en alles is in hoge kwaliteit beschikbaar, inclusief Nederlandse ondertiteling. Net als iTunes heeft Pathé Thuis twee mogelijkheden; huren of kopen. De prijzen zijn echter iets lager. Films huren kan vanaf 2,99 euro, waarna je de film binnen 48 uur moet kijken. Een film kun je kopen vanaf 7,99 euro, waarna je de film onbeperkt kunt kijken.

Pathe-Thuis-iPad

Provider

Net als dat veel digitale tv-providers je de mogelijkheid bieden om live tv te kijken op je tablet, bieden ze ook on-demand diensten aan. Echter maakt niet elke provider het mogelijk om gehuurde films en series op je iPad te kijken. Ook hierop gaan we verder in, in het artikel live tv kijken op je tablet.

Andere apps

Ook is er in de App Store een populaire app genaamd Live tv kijken te vinden. Middels deze app krijg je toegang tot zo’n 100 verschillende zenders waar zonder betaling naar gekeken kan worden. De app zelf kost wel 3,99 euro maar krijgt in de App Store veel positieve reacties.

Gratis on-demand diensten

Naast de betaalde on-demand diensten zijn er ook de gratis on-demand diensten. Deze bieden meestal een wat lagere kwaliteit omdat ze gratis zijn, of zijn voorzien van advertenties. Zo zijn er de uitzending gemist applicaties waarmee je gratis programma’s terug kunt kijken. Voor Nederland 1, 2 en 3 is dit Uitzending Gemist, en voor RTL is er de RTL XL app. Net 5, SBS 6 en Veronica hebben gelijknamige apps. 

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad

 • Delen:

Reacties

 1. ari
  08 maart, 2014 om 19:07

  Andere apps
  Ik heb de LIVE TV KIJKEN app al een tijdje en hij wordt beter en beter. Goede kwaliteit streams en sinds kort ook RTL4. Daarnaast bieden ze ook Video on Demand aan, ze hebben een paar series die Netflix ook aanbied, ze zeggen dat er meer aan komt.
  Voor de prijs zeker een aanrader en wie een betere app weet laat het weten, tot zover de beste die ik ken.

 2. Rodney
  08 maart, 2014 om 19:09

  Super live tv app voor 4€ nu zit ik niet aan een abbo vast bij ziggo en kpn heerlijk :)

 3. Rogier
  15 februari, 2015 om 22:32

  Ik gebruik zelf vaak ziggo on demand maar nu met de Popcorn Time app gratis films en series weet ik het wel hoor. heb de mijne gedownload van http://download-popcorntime.be kan alle films zelfs de nieuwste probleemloos afspelen.

  • Samantha
   05 maart, 2015 om 22:56

   Ik heb het geprobeerd via popcorn, maar voordat ik hem wil downloaden moet ik eerst mee dien aan een winactie wat geld kost voor ik hem kan downloaden …?

 4. Samantha
  05 maart, 2015 om 22:57

  Hoor graag van u gr

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.