Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

64-bit Android tablets verschijnen eind dit jaar

Geschreven door
Geplaatst op24 april 2014, 14:31 CategorieAndroid

We hebben het al een tijdje over 64-bit tablets, onder meer omdat Apple’s nieuwste generatie iPads over een 64-bit-processor beschikken. Ook op het gebied van Android wordt hard aan 64-bit-ondersteuning gewerkt en voor het einde van dit jaar moeten de eerste Android tablets met een dergelijke processor op de markt verschijnen.

Een 64-bit-processor geeft fabrikanten van tablets en ontwikkelaars van software meer mogelijkheden. Zo kan er meer werkgeheugen gebruikt worden in tablets en kunnen toepassingen die veel rekenkracht vragen sneller draaien. Op dit moment zien we in tablets en smartphones alleen nog 32-bit-processors terug, terwijl in laptops en desktops vaak 64-bit-chips gebruikt worden.

In een interview met CNET laat Tom Lantzsch, topman van ARM, weten dat we voor het einde van dit jaar de eerste Android smartphones en tablets met een 64-bit-processor op de markt kunnen verwachten. ARM verzorgt de architectuur van de chips die door onder andere Qualcomm en Intel geproduceerd worden. Hoewel een 64-bit-processor pas volledig benut wordt wanneer er ook 64-bit-software op het apparaat draait biedt een dergelijke processor volgens Lantzsch ook voordelen voor 32-bit-code, zoals bijvoorbeeld het huidige Android besturingssysteem. Een 64-bit-processor moet de batterijduur en snelheid verbeteren.

Nog geen enkele fabrikant heeft een tablet of smartphone met 64-bit-processor aangekondigd maar dat zal volgens Lantzsch niet lang meer op zich laten wachten. Onder meer Intel, MediaTek en Qualcomm hebben reeds de benodigde processors aangekondigd en dus is het nu aan de fabrikanten van tablets om deze in hardware te integreren. Vervolgens is het aan Google om een 64-bit-versie van Android te ontwikkelen om optimaal van de chips te profiteren en aan ontwikkelaars om applicaties met 64-bit-ondersteuning te lanceren.

 • Delen:

Reacties

 1. HRG van Raalten
  07 augustus, 2020 om 13:54

  Ik zie door het bos de tablets niet meer. Heeft mijn Huawei Mediapad M5 lite nou 32 of 64 bit

  • Wesley Akkerman
   10 augustus, 2020 om 8:58

   64-bit.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.