Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google breidt beveiliging Android uit met scannen apps na installatie

Geschreven door
Geplaatst op11 april 2014, 9:47 CategorieAndroid

In februari liet Google weten op korte termijn verbeteringen in de beveiliging van Android door te voeren om gebruikers van Android tablets en smartphones beter te beschermen tegen apps die malware verspreiden of kwade bedoelingen hebben. Google brengt nu een extra beveiligingslaag aan binnen Android met ‘Verify Apps’.

Apps in de Google Play Store worden al door Google gescand op malafide praktijken en malware, en bovendien worden apps tijdens installatie op een tablet of smartphone gecheckt. Het kan echter zo zijn dat een applicatie na installatie malware verspreidt zonder dat de gebruiker dit in de gaten heeft, of dat de applicatie zich niet houdt aan de vooraf aangegeven voorwaarden als toegang tot contacten of toegang tot het externe opslaggeheugen.

Om ook na installatie beter beveiligd te zijn tegen malware en het tegen de voorwaarden in gebruik van data breidt Google de beveiliging van Android uit met ‘Verify Apps’. De uitbreiding van programma zorgt ervoor dat applicaties ook na installatie in de gaten gehouden worden. Google scant applicaties in de achtergrond en controleert welke software na installatie geïnstalleerd wordt. Ook wordt gekeken naar de data die vergaard wordt door de app.

Verify Apps is een programma dat op de achtergrond draait en waar de gebruiker zelf dus geen last van heeft. De check wordt uitgevoerd bij apps die uit de Google Play Store komen, maar ook de zogenaamde sideloaded apps die buiten de Play Store om geïnstalleerd worden. Zodra een app volgens Google verdachte handelingen uitvoert krijg je een melding op je scherm te zien en heb je de keuze om het opstarten van de app te onderbreken en deze van je tablet of smartphone te verwijderen.

Google geeft aan dat de kans dat je malafide apps installeert relatief klein is. Volgens de internetgigant was 0,18 procent van alle app-installaties in 2013 “potentieel gevaarlijk”. De nieuwe beveiligingslaag voor Verify Apps wordt beschikbaar gesteld voor bezitters van een Android tablet of smartphone die draait op Android 2.3 Gingerbread of nieuwer, en komt in de vorm van een update voor Google Play Services.

Lees meer over het beveiligen van je Android tablet.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.