Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Notificaties en meldingen aan- of uitzetten op je Android tablet

Geschreven door
Geplaatst op28 april 2014, 11:06 CategorieTablet Tips

We krijgen de laatste tijd heel wat vragen over het beheren van notificaties en meldingen op een Android tablet en dus is het tijd er een artikel aan te besteden. Binnen Android kan nagenoeg elke app notificaties geven over belangrijke gebeurtenissen als bijvoorbeeld een nieuwe e-mail of een mention op Twitter. Maar, hoe kun je deze meldingen zelf beheren en hoe schakel je ze uit?

Wat zijn notificaties?

Als je een Android tablet of smartphone hebt dan heb je vast bovenin weleens een melding gekregen over een nieuwe e-mail, een update die gedownload is of een Skype-gesprek dat aangevraagd werd. Dit zijn de zogenaamde notificaties die je als gebruiker op de hoogte stellen van belangrijke acties of gebeurtenissen, zonder dat je in de betreffende applicatie hoeft te zitten.

Android-tablet-notificaties-2

Notificaties uitschakelen

Sinds de komst van Android Jelly Bean is het alleen mogelijk om via de applicaties zelf de meldingen en notificaties te beheren. Je kunt dus niet alle notificaties uitzetten maar moet per app bepalen wat je wel of niet wilt zien in de vorm van een notificatie. Wanneer je van bepaalde apps helemaal geen meldingen meer wilt ontvangen kun je dit via de instellingen van je Android tablet aangeven.

Android-tablet-notificaties-instellingen

Ga naar de instellingen van je tablet of smartphone, klik op het kopje apps en ga op zoek naar de applicatie waarvan je de meldingen wilt uitschakelen. Klik op de betreffende applicatie en vervolgens zie je onder de knoppen ‘Nu stoppen’ en ‘Verwijderen’ de optie ‘Meldingen weergeven’. Als het goed is, is dit vakje aangevinkt en kun je het uitvinken om alle notificaties van deze applicatie uit te schakelen. Doe dit bij elke app waarvan je niks meer wilt horen in de notificatiebalk. Echter, er zijn ook bepaalde toepassingen en apps die een grijs vinkje hebben dat je niet uit kunt schakelen. Dit zijn toepassingen die belangrijk zijn voor je Android tablet en waarvan je dus sowieso meldingen krijgt.

Notificaties beheren

Wil je echter de meldingen wat uitgebreider beheren dan is het verstandig naar de app zelf te gaan om zo aan te geven wat je wel en niet wilt zien in de notificatiebalk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde meldingen wel wilt zien en andere meldingen niet. Dit soort aanpassingen zijn alleen in de app zelf aan te geven. Zoek dus de betreffende app op in de app-tray, ga vervolgens naar de instellingen van de app en zoek de instellingen voor meldingen/notificaties.

Android-tablet-meldingen-facebook

Eén van de beste voorbeelden van hoe je de meldingen kunt beheren vinden we in de Facebook-applicatie. Deze beschikt onder het kopje ‘App Instellingen’ over een groot aantal opties voor ‘Instellingen voor meldingen’. Hier kun je onder meer aangeven of je tablet of smartphone moet trillen bij een melding en of je een notificatie wilt krijgen bij tags, reacties, vriendschapsverzoeken en prikbordberichten.

Let wel; als je in de instellingen van Android al aangegeven hebt dat je geen meldingen van een app meer wilt ontvangen dan heeft het aanpassen van de meldingen in de app geen zin. De instellingen van Android worden als eerste gecontroleerd en vervolgens wordt gekeken naar de app-specifieke instellingen.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Vraag & Antwoord.

 • Delen:

Reacties

 1. Bieters
  10 februari, 2015 om 17:02

  Als je de meldingen via Android zelf uitschakelt, krijg je dan nog een melding dat er een update is voor de app?

 2. L. Schouten
  27 september, 2016 om 12:37

  Hoe krijg ik een geluidsmelding van een ingekomen mail opmijn Acer-tablet???

 3. Fini
  24 juli, 2017 om 19:45

  dank jullie wel voor de uitleg. Ik heb de meldingen van met name FB uitgezet, want ik heb geen zin dat mijn tegoed opgaat hieraan. Nu nog even gaan kijken hoe ik de updates uit kan zetten. Mijn tablet is nl. via wifi verbonden met mijn telefoon.

 4. staelens kurt
  20 januari, 2018 om 8:43

  ik zit momenteel met vraag rond meldingen van bepaalde externe apps
  onlangs merkte ik op dat wanneer mijn internet was uitgeschakeld via wifi en ook mijn G4 netwerk was uit geschakeld (wat evenveel betekend als internet blind) ik toch app mededelingen kreeg het telefoon nr van mijn Gsm was niet gekend bij deze app maar toch via welke weg kan deze app dan nog meldingen ontvangen als het niet via de telefoon optie of internet kan ???? reageer gerust op kurtstael@hotmail.be

 5. carla
  04 december, 2018 om 13:33

  Hallo allemaal,
  Heb sinds kort een galaxy tab a 10.5 2018.
  Maar heb daar nu even een vraagje over want ik krijg geen meldingen te zien in mijn apps als die er zijn, alles staat aan zowel in app zelf als op mijn tablet.
  Wat doe ik verkeerd (voorbeeld Facebook ook niet).
  Vind dit erg lastig was mijn mijn vorige tablet wel.
  Wat kan ik nog doen.

 6. Marina
  09 februari, 2020 om 21:37

  Hoe geraak ik van meldingen van Wish af op mijn tablet.ik heb de app al lang verwijderd maar de meldingen blijven komen.

  • Wesley Akkerman
   10 februari, 2020 om 12:38

   Het kan zijn dat een andere app verantwoordelijk is voor de notificaties / pop-ups. Probeer eens onder Instellingen > Apps en meldingen (of een kopje dat daarop lijkt) te controleren welke app de melding verstuurt. Doe dit meteen nadat je de notificatie ziet, zodat de app in kwestie bovenaan staat. Ga vervolgens naar je lijst met apps en zoek die app op, zodat je hem kunt verwijderen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.