Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia A1-830

Geschreven door
Geplaatst op4 april 2014, 14:38 CategorieReviews

De Acer Iconia A1-830 is een goedkope Android tablet die in 2014 het low-end segment van de tabletmarkt moet gaan veroveren. Een goedkope tablet van een a-merk dus, eentje die de concurrentie aan moet gaan met het productaanbod van onder andere Asus en Samsung. De tablet beschikt ook over een design van een a-merk, maar niet een design van Acer want de Iconia A1-830 is qua uiterlijk gewoon een schaamteloze kopie van Apple’s iPad mini. Morele bedenkingen daargelaten kunnen we het niet al te erg vinden, de iPad mini is gewoon een van de mooiere tablets op de markt. De vraag blijft dan of deze goedkope maar mooie kleine tablet een interessante optie is om je geld aan uit te geven.

Acer Iconia A1-830 – Specificaties

  Acer Iconia A1
Scherm 7.9″ 1024 x 768
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z2560
RAM 1 GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
MicroUSB Ja
GPS Ja
3G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s 2MP webcam en 8MP camera
Accu 14.8Wh

Deze hardware zit verstopt in een pakketje van 8.15 mm dik en kent een gewicht van 380 gram. Opvallende veranderingen ten opzichte van het model van het vorige jaar zijn de Mediatek-processor die nu vervangen is door een Intel-processor en de aluminium (verassing!) achterkant die het premium design ook een premium feel moet geven.

Acer Iconia A1-830 – Hardware en design

In de eerste paar alinea’s van deze review is eigenlijk al duidelijk geworden wat hier moet staan; de Acer Iconia A1-830 lijkt enorm op een iPad mini. De bouwkwaliteit heeft dit jaar een flinke boost gekregen met de aluminium achterkant, maar in de directe vergelijking met een iPad mini verliest de Acer het nog wel (ruim).

Acer-Iconia-A1-830-review-design-iPad

Een glazen voorkant beschermt het IPS lcd-paneel maar er zit wel opvallend veel ruimte tussen glasplaat en paneel. Aan de voorkant zit bovenaan ook een 2 megapixel webcam voor het voeren van videogesprekken. De bezels (randen rondom het scherm) zijn breed aan boven- en onderkant maar zeer small aan de zijkanten.

Acer-Iconia-A1-830-review-design-achterzijde

De aluminium achterkant is voorzien van een 5 megapixel camera en zit verwerkt in een plastic randje die ervoor moet zorgen dat WiFi- en Bluetooth-signalen de vrije loop krijgen. Een beetje zoals je we het kennen van de 4G-versie van de ‘design vader’ van deze tablet… Aan de achterzijde van de tablet vind je dan ook nog de stereospeakers die via kleine uitgestane gaatjes de vrijheid krijgen om hun geluid weer te geven.

Display

Deze tablet is mooier op het moment dat hij uitstaat. Het IPS paneel met een resolutie van 1.024 bij 768 pixels is namelijk geen blikvanger, in ieder geval niet in de positieve zin van het woord. Met een pixeldichtheid van 162 pixels per inch valt het allemaal een beetje tegen qua scherpte en detail in foto’s/icoontjes en andere visuele elementen.

Het scherm heeft een beeldverhouding van 4:3 en is daarmee dus afwijkend van de meeste andere Android tablets die doorgaans een schermverhouding van 16:9 of 16:10 hebben. 4:3 kennen we natuurlijk voornamelijk van de iPad. Dit is wat mij betreft wel een voordeel want ik vind de meeste taken die je op een tablet uitvoert fijner in deze verhouding. Denk hierbij aan browsen, e-mail en spelletjes. Zoals ik al eens eerder schreef (waarschijnlijk in een iPad mini review) blijft een ~8-inch scherm met 4:3 verhouding voelen als een kleine tablet waar een ~7-inch scherm met 16:9 verhouding nog regelmatig aanvoelt als een grote smartphone.

Acer-Iconia-A1-830-review-design-voorzijde

Kleurweergave, contrast en kijkhoeken zijn van een redelijk niveau op deze Acer Iconia A1-830, maar niets om speciaal aandacht aan te geven. Helaas licht het paneel redelijk ver onder de glazen voorkant waardoor deze tablet aardig last heeft van reflecties. Ook mist er een oleophobic coating waardoor vingerafdrukken en andere vlekken bijna extra lijken te worden aangetrokken door deze tablet.

Connectiviteit

Draadloze verbindingen zijn mogelijk via Bluetooth 4.0 en WiFi 802.11 b/g/n (geen dual-band). Ook heeft deze Acer Iconia A1-830 gps maar missen mogelijkheden als NFC, waarschijnlijk om de kosten een beetje te drukken. Wel heeft deze Acer Iconia A1-830 een microSD slot waarmee het interne geheugen van 16GB relatief goedkoop uitgebreid kan worden. Opladen en een verbinding met de computer kan gelegd worden via de microUSB-poort. Om het af te maken is natuurlijk ook een 3.5mm-poort voor speakers/koptelefoon aanwezig. Een HDMI-poort mist helaas op deze tablet.

Speakers

De speakers op deze tablet zijn niet enorm indrukwekkend maar doen redelijk hun werk voor een enkel filmpje op Youtube of het luisten van een stukje muziek via Spotify. Voor iedere serieuzere of langere toepassing is het fijn dat je beschikking hebt over zowel een 3.5mm poort en Bluetooth 4.0-verbinding.

Camera’s

De camera’s op deze tablet met een adviesprijs van zo’n 170 euro voldoen precies aan de verwachtingen. Dat is alleen maar ‘goed’ nieuws omdat mijn verwachtingen enorm laag zijn. In dit geval is het vooral de webcam die bruikbaar genoemd kan worden want deze 2 megapixel camera kan redelijk mooie beelden maken die je kan gebruiken als illustratie bij een videogesprek. De 5 megapixel camera aan de achterkant van de tablet is de grotere tegenvaller van de twee, ondanks een autofocus modus en de mogelijkheid om al je foto’s te tangen met gps Geo-informatie. De resultaten die deze camera geeft missen toch steeds bijna ‘elk’ detail en hebben een laag contrast. Het komt allemaal een beetje troebel over, zelfs op het scherm met lage resolutie. Bekeken op mijn retina MacBook valt de kwaliteit nog eens extra tegen.

Acer-Iconia-A1-830-review-camera

Accuduur

De accuduur van de Acer Iconia A1-830 is best indrukwekkend. De tablet gaat zo’n 12 uur mee op een enkele lading, helemaal niets mis mee dus! Met normaal gebruik betekent dit dus dat je zo’n 2-3 dagen vooruitt kant zonder de tablet tussentijds te hoeven opladen. De laadtijd via de microUSB-poort is echter wel ietwat lang want de grote 4.000mAh accu is natuurlijk niet zomaar gevuld. Maar, accuduur is zonder meer een positief punt van deze tablet.

Acer Iconia A1-830 – Software

De Acer Iconia A1-830 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en is bijna onaangepast door Acer. Met deze relatief recente versie van Android heb je toegang tot zo’n beetje alles wat Google biedt aan de Android gebruikers, inclusief Google Now en natuurlijk de Play Store.

Acer-Iconia-A1-830-review-software

Naast wat wallpapers en wat widgets heeft Acer Android dus eigenlijk gewoon met rust gelaten. Wel is er een zooitje apps geïnstalleerd op de Acer Iconia A1-830 zodat je meteen na het uitpakken van de tablet aan de gang kan met onder meer Kobo (boeken) en 7digital (muziek),. Ook zijn er apps van Acer zelf zoals de AcerCloud, CloudDocs (Office viewer) en een file-browser voor bestandsbeheer. Niet alle apps zijn even interessant maar Acer heeft het aardig beperkt weten te houden en het basis-aanbod van Android-apps uitgebreid met redelijk verdedigbare (begrijpelijke) keuzes.

Acer Iconia A1-830 – In gebruik

Als iPad mini-gebruiker was het voor mij persoonlijk gewoon onmogelijk te vergeten wat een ongelofelijk rip-off deze tablet qua design is. Er zijn verschillende redenen dat ik zo’n fan ben van de iPad mini en het schermformaat is daar een van, en die deelt de Acer Iconia A1-830 met mijn favoriete tablet. Helaas is het hier de resolutie die roet in het eten gooit en dus de pret een beetje drukte. Het scherm is helaas op geen enkele manier indrukwekkend te noemen en in 2014 zijn de verwachtingen gewoon wat hoger gespannen dan in 2012. De meeste Android-apps zien er op z’n minst redelijk uit op een 4:3 scherm maar er zijn ook apps die ronduit beroerd ogen op dit scherm met ‘afwijkende’ beeldverhouding. Het aanbod van Android-apps is tegenwoordig echter zo uitgebreid dat er voor dergelijke apps altijd wel een alternatief te vinden is die wel aardig oogt op dit scherm.

De accuduur van deze tablet is zonder meer een pluspunt en zo was deze tablet zomaar een paar dagen in staat de speakers aan te sturen als een soort ‘dedicated Spotify machine’ hier op kantoor. Ook voor simpele zaken als browsen, e-mailen en een beetje gamen is de Acer Iconia A1-830 gewoon prima geschikt.

Prestaties

De Intel-processor heeft wat mij betreft een mooie balans te pakken tussen prestaties en energieverbruik. De Acer Iconia A1-830 voelt niet supersnel aan maar ook zeker niet langzaam. De standaard en schone installatie van Android heeft daar ongetwijfeld ook een belangrijke rol in. Voor de meeste games is deze tablet ook wel geschikt, met als uitzondering de 3D-racers en shooters. Dat wil overigens niet zeggen dat deze games niet bruikbaar zijn, je mist alleen her en der wat frames en/of wat speciale effecten van details zoals reflecties en schaduwen. Een optimale ervaring mogen we het dus niet noemen.

Acer-Iconia-A1-830-review-gebruik

Voor de standaard navigatie door de interface is de tablet echter absoluut meer dan snel te noemen. Het browsen op het internet gaat prima maar vergt soms een klein beetje extra geduld, maar grafisch intensieve sites als Tablets Magazine en The Verge laden snel genoeg om prima bruikbaar genoemd te mogen worden. Al met al is er qua prestaties dus vrij weinig te klagen, zeker als we kijken naar de doelgroep van deze tablet en het segment waar deze in geplaatst wordt.

Acer Iconia A1-830 – Conclusie

De Acer Iconia A1-830 is een Android tablet in iPad mini-vorm. Daarnaast is de Acer Iconia A1-830 ook een budget tablet, en dat merk je vooral aan het scherm. Het scherm van deze tablet is namelijk de grootste tegenvaller en dat is jammer. Een scherm blijft toch het belangrijkste onderdeel van een tablet. Natuurlijk zijn ook de speakers en camera’s niet enorm indrukwekkend maar juist door het prijskaartje van zo’n 170 euro zijn die nadelen makkelijker te bedekken met een mantel der liefde begrip. De Acer Iconia A1-830 heeft desondanks nog een best fijne prijs- kwaliteitverhouding. Met een schone en snelle Android-installatie waarmee je alles kan wat je van een moderne Android tablet verwacht, de 4:3 beeldverhouding en een indrukwekkende accuduur is deze Acer Iconia A1-830 het overwegen waard. De concurrentie van verschillende andere tablets in deze prijsklasse is echter moordend.

Minpunten

 • Tegenvallende resolutie display
 • Camera laat te wensen over
 • Niet alle apps ogen lekker in 4:3 verhouding

Pluspunten

 • Schone Android-installatie
 • Prima prestaties
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Iconia A1 (A1-830)
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Dirk
  04 april, 2014 om 15:36

  Ik vind het voor dit geld een zeer interessante tablet, zelfs met de 1024×768 resolutie. Overigens lijkt hij sprekend op de Teclast P89: laat Acer hem daar stiekem maken?
  Kan je nog iets vertellen over Bluetooth? Las ergens dat de functionaliteit beperkt is, maar kan hij een externe Bluetooth-speaker of gps-module aansturen?

  • Sam
   04 april, 2014 om 15:38

   Mijn simpele bluetooth test wees uit dat het gewoon werkte. Ik zal morgenochtend nog even een speaker meenemen naar kantoor om het AD2P (muziek controls) systeem te testen.

 2. Dirk
  05 april, 2014 om 19:56

  En Sam, is het gelukt met de Bluetooth speaker?

  • Sam
   05 april, 2014 om 20:30

   Hoi Dirk,

   Muziek afspelen bleek geen enkel probleem. Helaas was ik in de war en dacht ik nog een speaker te hebben met <> knoppen (voor navigatie tussen nummers) maar dat bleek niet zo te zijn. Tot nu toe zie ik echt geen enkele reden om aan te nemen dat dit _niet_ zou werken, er is gewoon ondersteuning voor het A2DP protocol.

   Hoe het zit met een GPS module zou ik echt niet weten. De laatste keer dat ik een losse gps module in handen had is denk ik zo’n tien jaar geleden. Ik ben bang dat je het er gewoon op moet gokken en anders het apparaat terug naar de winkel moet brengen (tip: aankopen via het internet zijn in dat geval het ‘makkelijkste’ want je hoeft geen reden op te geven waarom het apparaat niet aan je voorwaarden voldoet en krijgt gewoon geld terug).

   Ik hoop dat je ons nog even laat weten of het apparaat aan je wensen voldoet.

   Succes,

   -Sam

 3. Dirk
  05 april, 2014 om 21:09

  Dank voor het uitproberen Sam.

 4. riepke
  17 juni, 2014 om 23:33

  ik bezit een acer iconia 80 km mety geen nogelijkheid op het intyernet ,geeft wel vebinding aan maar doet niets ,help ,wie o wie ==-

 5. Madelein
  19 november, 2014 om 10:55

  Ik ben op dit moment aan het kijken voor de aanschaf van een 8 inch tablet. Ik twijfel tussen de Acer Iconia A1-830 (150 euro), Samsung Galaxy S3 (129 euro) en de Asus Memo Pad 8 inch (180 euro). Wat zouden jullie adviseren te kopen?

  • Jordan
   30 april, 2015 om 1:20

   De asus hij is geweldig volgens me famillie

 6. Jordan
  30 april, 2015 om 1:19

  Ik heb eigenlijk alleen maar problemen ermee hij is al een keer naar de winkel gegaan maar de touch doet t weer slecht, hij blijft hangen bij elke app, hij sluit zichzelf af na iets te verwijderen, hij is traag enz.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.