Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Toshiba Encore (WT8-A-102)

Geschreven door
Geplaatst op17 april 2014, 22:21 CategorieReviews

Kleine Windows 8 tablets zijn een redelijk hot item op het moment. Of het bij de consument een populair product is durven wij (nog) niet te zeggen maar fabrikanten lijken er geloof in te hebben. We hebben het huidige aanbod kleine Windows tablets van Dell, Lenovo en Acer bekeken, en vandaag is het dan de beurt aan Toshiba. De Toshiba Encore is een 8-inch Windows 8 tablet die zich zo op het eerste gezicht vooral van de concurrentie onderscheidt door de beschikbaarheid van een HDMI-uitgang, maar voor de rest dus vooral heel erg overeenkomt.

Toshiba Encore – Specificaties

Toshiba Encore (WT8-A-102)
Scherm 8″ 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3740 1.3 GHz
RAM 2 GB
Opslaggeheugen 32-64 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja
MicroUSB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja, optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2.2MP webcam en 8MP camera
Accu 20Wh

Deze hardware zit verpakt in kleine tablet met afmetingen van 213 x 136 x 10,68 mm en een gewicht van 445 gram. Niet de dunste, kleinste of lichtste kleine tablet maar tegelijkertijd dus ook zeker geen zwaargewicht.

Toshiba Encore – Hardware en design

De zilver/zwarte behuizing van de Toshiba Encore is er eentje van het standaard 12 in een dozijn-kaliber. De tablet is gemaakt van plastic en glas, en onder de glazen voorkant zitten de standaard zwarte bezels (randen) rondom het ips-paneel. De lange randen zijn iets minder breed dan de korte zijden maar het verschil is minimaal, toch is het genoeg om de tablet een redelijk modern uiterlijk mee te geven.

Toshiba-Encore-review-design

De afronding van de hoeken en randen zijn redelijk zacht te noemen en geven de Toshiba Encore een vriendelijk uiterlijk, belangrijker nog is dat de tablet hierdoor lekker in de hand ligt. Aan de voorkant vind je naast het Toshiba logo en een webcam ook een Windows-logo dat dubbelt als aanraakgevoelige startknop.

Toshiba-Encore-review-design-2

De achterkant van de Toshiba Encore is van een zilverkleurig plastic en heeft een bultjes-structuur meegekregen, ongetwijfeld bedoeld om wat extra grip te bieden. De achterkant biedt verder ook de ruimte aan de camera. De achterkant van de behuizing bolt zachtjes richting de voorkant en omrandt de volledige voorkant, het glas ligt dus ‘in’ de achterkant. In de randen zijn natuurlijk de verschillende knoppen en uitsparingen verwerkt voor zaken als het microSD-slot en de speakers.

Toshiba-Encore-review-design-3

Display

Het scherm van de Toshiba Encore is niet heel bijzonder. Het 8-inch display is een typische middenmoter en heeft de bekende resolutie van 1280 x 800 pixels, met een ppi van 188. Wat ons betreft goed genoeg om scherp genoemd te worden maar het meet zich natuurlijk niet met een echt ‘retina’ display. Bij Windows 8.1 kijken we hier echter graag en makkelijk overheen, want Windows 8 gaat nog steeds niet optimaal om met deze hoge resolutie schermen.

Toshiba-Encore-review-display

Qua kleurweergaven, contrast en kijkhoeken scoort de Toshiba Encore ook gewoon heel redelijk. Ips-panelen zijn al een jaar of wat de standaard en we vinden er bijna geen echt slechte meer tussen. De kleurweergaven zijn dus redelijk goed, de helderheid is voldoende om met wat feller omgevingslicht te kunnen werken, en het contrast ligt op gemiddeld niveau. Waar het scherm in dit geval tegenvalt is vooral de behuizing. Het paneel ligt relatief ver onder de glazen beschermplaat en daardoor is het totaalpakketje een stuk gevoeliger voor reflecties. De glazen plaat zelf zou ik willen omschrijven als extreem gevoelig voor vingerafdrukken, jammer. Het is en blijft jammer dat fabrikanten blijven besparen op iets simpels als een coating, want het verschil in gebruik is echt enorm.

Connectiviteit

De Toshiba Encore heeft het standaard aanbod van aansluitingen en verbindingsmogelijkheden, maar gaat door de toevoeging van zowel een microHDMI-poort als GPS-chip is wel een stapje verder dan de directe concurrentie. Onder het standaard pakket verbidingsmogelijkheden vallen de 802.11 a/b/g/n WiFi verbinding, Bluetooth 4.0, microUSB 2.0 en natuurlijk het microSD-slot dat je relatief goedkoop het geheugen uit laat breiden.

Toshiba-Encore-review-aansluitingen

Speakers

De speakers op de Toshiba Encore zijn aan de onderkant geplaatst en zitten wat mij betreft niet echt ver genoeg uit elkaar om een hoorbaar stereo-effect te creëren. Het volume kan wel tot een zeer respectable niveau worden opgeschroefd zonder dat er al te veel vervorming optreedt. Hoewel het natuurlijk tablet speakers scoort de Toshiba Encore hier in vergelijking met de concurrentie wel boven het gemiddelde. Zoals altijd zul je voor de serieuzere toepassingen al gauw de 3.5mm poort of de Bluetooth 4.0 verbinding willen gebruiken.

Camera’s

De webcam aan de voorkant is geen hoogvlieger maar doet precies waar het voor bedoeld is, beelden maken voor tijdens een videogesprek, of het nemen van selfies als dat je ding is. Natuurlijk is een goede belichting weer een vereiste maar in het algemeen is deze webcam niet beter of slechter dan de tegenhangers op andere tablets.

Toshiba-Encore-review-camera

Waar het helemaal fout gaat is bij de camera aan de achterzijde. Deze is van schrikbarend slechte kwaliteit en staat met een veel te hoog contrast ingesteld. De resultaten die je met deze 8 megapixel schieter maakt zijn daardoor gewoon slecht te noemen. Toch kan het zomaar zijn dat dit een bewuste keuze is geweest, want de camera op 8-inch windows tablets lijkt vooral handig te zijn voor het ‘scannen’ van documenten. Laat dat nu juist een type toepassing zijn die voordeel heeft van een verhoogd contrast (witter wit en zwarter zwart maakt voor beter leesbare tekst).

Accuduur

De 20Wh accu is in staat om de Toshiba Encore een uur of 6-7 draaiende te houden. Geen enorme hoogvlieger dus maar ook hier geldt weer dat het in vergelijking met de directe concurrentie weer best aardig is. Opladen gaat via microUSB maar neemt om de een of andere reden wel een hoop tijd in beslag, een volle accu krijgen kost je toch al gauw een uurtje of 5!

Toshiba Encore – Software

De Toshiba Encore draait op Windows 8.1. De volledige versie van Microsoft Office Home & Student 2013 wordt gratis meegeleverd waardoor je programma’s als Excel en Word kunt gebruiken. Met 7GB gratis online OneDrive-opslag kunnen bestanden in de cloud worden opgeslagen voor snelle toegang en synchronisatie met andere Windows-toestellen.

Toshiba-Encore-review-gebruik

Windows 8.1 is natuurlijk meer dan bekend en door de keuze voor een Intel Atom Bay Trail-processor heb je als gebruiker zelfs mogelijkheden om apps in de traditionele desktopomgeving te draaien. Handig voor de momenten dat je het echt nodig hebt. Wat dan op die momenten dat je het echt nodig hebt wel onhandig is, is het schermformaat, want de desktopomgeving op een 8-inch schermpje draaien is geen luxe. Ik zou persoonlijk ieder touch-target als (veel) te klein omschrijven waardoor het gebruik alleen maar handig is in combinatie met een muis en toetsenbord. Dat Office ook nog steeds in de desktopomgeving draait is wat mij betreft een enorm raadsel. Overigens biedt de HDMI-uitgang hier wel een ‘out’. Je zou naast het aansluiten van een muis en toetsenbord dus ook een scherm kunnen koppelen waardoor het hele systeem opeens een stuk bruikbaarder wordt.

Toshiba-Encore-review-software

De moderne tegeltjes omgeving van Windows 8 is echter de plek waar je (hopelijk) de meeste tijd doorbrengt en hier vind je natuurlijk het standaard aanbod aan tablet-apps, uit te breiden via apps die je kan downloaden via de Windows Store. Toshiba heeft het qua meeleveren van apps heel erg beperkt gehouden (Office is natuurlijk wel erg handig). Vooraf geïnstalleerd op de Toshiba Encore staan Spotify (Desktop app), Netflix, Pinball en Mahjong, Kindle (ereader) en McAfee Central… Dat laatste blijft natuurlijk een beetje jammer want de ingebouwde mogelijkheden van Windows zijn tegenwoordig echt meer dan goed genoeg om je te beschermen tegen digitale boeven. Naast de bovengenoemde apps heeft Toshiba ook een paar eigen apps meegeleverd, zoals een handleiding, Toshiba Services, Toshiba Places en Toshiba Games. Geen van deze apps zijn de moeite waard om uitgebreid te bespreken.

Toshiba Encore – In gebruik

Ik moet blijven toegeven dat ik dat ik de toepasbaarheid van een kleine Windows 8 tablet niet goed zie, ik snap best dat het fijn is om alles op dezelfde manier in te richten (alles Apple, alles Google of alles Microsoft) maar hoe de kleine Windows 8 tablet in deze mix past blijft mij nog onduidelijk. De ambitie is natuurlijk wel duidelijk, want doordat dit een volledig systeem in een superklein pakketje is zou je in theorie je ‘echte’ pc/laptop en een tablet kunnen vervangen door een enkel apparaatje zoals de Toshiba Encore. De processorkracht is er echter nog niet naar dat dit een enorme aanrader is. Ook het gedoe met aansluiten van kabeltjes zal een hoop mensen niet al te aantrekkelijk in de oren klinken.

Toshiba-Encore-review

Als alles-in-een vervanger falen alle kleine Windows 8 tablets nog op dit moment. Als losstaande tablet gezien is het gebrek van de tablet-apps een issue. Er is steeds meer te vinden in de Windows Store, maar deze digitale winkel kan zich nog lang niet meten met het app-aanbod van iOS en Android. Toch zijn de meeste standaard toepassingen wel te doen met deze tablet en dus kan het apparaatje best al losstaande tablet een rol vervullen, maar een best in class device is het niet.

Toshiba-Encore-review-gebruik-3

Wat mij persoonlijk extra gestoord heeft bij deze tablet is de bouwkwaliteit. Toshiba heeft her en der wat kosten weten te besparen waarschijnlijk maar een gebrek aan coating tegen vingerafdrukken is een misser. Maar ook de algemene bouwkwaliteit is het net niet. De boel kraakt een beetje en geeft mee als je de tablet stevig aanpakt. Het scherm wil ook nog wel eens meebuigen met van die digitale golfjes als gevolg. Maar aan het eind van de rit was vooral het onmogelijk schoonhouden van het scherm iets waar ik me het meest aan geërgerd heb.

Prestaties

De prestaties van de Intel Atom Z3740-processor met een kloksnelheid van 1.3GHz zijn heel aardig, vooral als je jezelf beperkt tot het draaien van apps in de moderne omgeving. Alleen de echt intensievere games willen dan nog wel eens voor een issue zorgen, maar het her en der laten vallen van een frame is niet genoeg om een spel onbruikbaar te maken.

Toshiba-Encore-review-games

Fifa 14 en Halo waren dus speelbaar op deze Toshiba Encore. In de desktopomgeving zal je iets vaker tegen de beperkingen van een ultra mobile processor en 2GB RAM aanlopen. Dit is dus ook vooral de reden dat ik moeite heb deze kleine Windows 8 machine (en zijn concurrentie) als vervanger van zowel laptop/desktop en tablet te zien. Aan het eind van de rit is dit gewoon weer een prima vergelijkbare en gemiddelde prestatie.

Toshiba Encore (WT8-A-102) – Conclusie

De Toshiba Encore is niet de kleinste of dunste kleine Windows 8 tablet (dat is de Lenovo Miix 2) en zelfs niet eens de goedkoopste (dat is de Acer Iconia W4 met 291 euro). De tablet heeft een adviesprijs van 299 euro en is nog niet voor veel minder te koop. Qua prijs zul je de Toshiba Encore met de Acer moeten vergelijken want de Lenovo Miix 2 is 30 euro duurder, de Dell Venue 8 Pro is zelfs 80 euro duurder. In vergelijking met deze andere tablets heeft de Toshiba Encore eigenlijk alleen een HDMI-poort en GPS-verbinding die extra/bijzonder zijn, al heef de Acer Iconia W4 ook een HDMI-uitgang. Qua prestaties en toepasbaarheid zijn alle machines redelijk vergelijkbaar maar qua bouwkwaliteit steekt de Lenovo er met kop en schouders erbovenuit, gevolgd door de Dell. De Acer Iconia W4 en deze Toshiba Encore zou ik vergelijkbaar willen noemen. Een lastig verhaal dus eigenlijk, maar aan het eind van de rit zou mijn advies zijn deze Toshiba Encore links te laten liggen en de 10 procent extra te betalen voor de Lenovo. Als je graag tekent of schrijft met een stylus dan is de Dell de beste optie.

Minpunten

  • Bouwkwaliteit valt tegen
  • Accuduur kan beter
  • In vergelijking met concurrentie geen hoogvlieger

Pluspunten

  • Volledige versie Windows 8.1
  • Office gratis meegeleverd
  • HDMI en GPS
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Toshiba Encore (WT8-A-102)
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.