Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Telefoondivisie Nokia nu officieel eigendom van Microsoft

Geschreven door
Geplaatst op25 april 2014, 21:50 CategorieMicrosoft

De telefoondivisie van Nokia is vanaf vandaag officieel eigendom van Microsoft. De overname werd al in september aangekondigd, maar moest door verschillende instanties worden goedgekeurd. Microsoft betaalt 5,44 miljard euro voor de deal.

Door de overname wordt Microsoft eigenaar van de Lumia-lijn, die ongeveer 90 procent van de totale Windows Phone-markt omvat. Naast deze smartphones behoren ook de Asha-toestellen, de Nokia X-modellen met Android en de traditionele Nokia telefoons tot de deal.

Grote hardwarefabrikant

Door de deal verandert Microsoft van een softwaremaker in een grote hardwarefabrikant. Nokia verscheept namelijk jaarlijks zo’n 200 miljoen toestellen. Bovendien neemt de bedenker van Windows 25.000 werknemers over van de Finnen.

De naam Nokia mag niet langer gebruikt worden voor de Windows Phone- en Asha-toestellen. Wel heeft Microsoft een 10-jarig contract afgesloten waardoor ze de merknaam Nokia nog wel voor traditionele telefoons mogen voeren. Onder welke naam de Lumia-toestellen voortaan worden verkocht is nog niet bekend.

Microsoft Mobile

De nieuwe smartphonedivisie gaat voortaan door het leven als Microsoft Mobile. De Amerikaanse softwaremaker verkeerd hierdoor in een soortgelijke positie als Apple, waarbij ze dus zowel de hardware als de software voor hun apparaten produceren.

Dit overwicht kan echter ook nadelige gevolgen hebben voor de Amerikanen. Doordat ze door de deal de markt voor Windows Phone-toestellen gaan overheersen wordt het wellicht voor andere fabrikanten minder aantrekkelijk hierin te stappen. Om fabrikanten over de drempel te helpen maakte Microsoft de licentie van dit mobiele besturingssysteem gratis.

Lumia vs Surface

Ook op de tabletmarkt kan de overname voor een probleem zorgen. Nokia heeft kortgeleden zijn eerste Windows-tablet uitgebracht, de Lumia 2520. Microsoft heeft echter al een succesvolle tabletdivisie onder de naam Surface. Zowel over het ontwerp van de Lumia als dat van de Surface waren de experts enthousiast. Toch zal Microsoft vermoedelijk niet met beiden doorgaan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.