Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Chinese fabrikanten werken aan Windows 8 tablets met prijs van 45 euro

Geschreven door
Geplaatst op9 april 2014, 12:47 CategorieWindows

Er gaan al een tijdje geruchten over goedkopere Windows 8 tablets maar tot op heden moet je nog minimaal zo’n 250 euro neerleggen voor een tablet met Windows 8. Alles wijst er echter op dat hier dit jaar nog verandering in komt. Chinese fabrikanten werken zelfs al aan Windows 8 tablets met een prijskaartje van maar 45 euro.

Microsoft heeft al diverse keren aangegeven vol in te zetten op tablets. Momenteel speelt Windows 8 nog geen rol van betekenis in de tabletmarkt, maar 2014 is het jaar dat daar verandering in moet komen. Het bedrijf uit Redmond maakt dit onder meer mogelijk door geen licentievergoeding meer te vragen voor Windows 8 op tablets. Fabrikanten die tablets met een formaat van 9-inch of kleiner lanceren hoeven dus geen vergoeding voor het gebruik van het besturingssysteem meer af te dragen aan Microsoft.

Daarnaast heeft Microsoft Windows 8 in de laatste update geoptimaliseerd voor het gebruik op goedkopere tablets met minimale specificaties. Het besturingssysteem zou volgens de softwaregigant soepel moeten kunnen draaien op tablets met 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslaggeheugen, wat het aanbod van tablets moet doen vergroten. 

Eerder deze week verschenen er ook geruchten dat Microsoft een samenwerking aangegaan zou zijn met chipfabrikant MediaTek. De bedrijven zouden gaan samenwerken voor de ontwikkeling van goedkope tablets die draaien op Windows RT en een ARM-processor. Daarnaast heeft Intel al diverse malen aangegeven de nieuwe en goedkopere Bay Trail-processors in goedkope Windows 8 tablets te willen integreren. De chipfabrikant gaf onlangs aan dit jaar nog Windows 8 tablets met prijzen van rond de 99 dollar te verwachten.

Het lijkt erop dat de Chinese fabrikanten als eerste aan de slag gaan met de goedkopere chips en ook als eerste profiteren van de veranderingen die Microsoft doorvoert. Een gelekte roadmap van het Chinese Emdoor toont namelijk plannen voor de lancering van een 7-inch Windows 8 tablet met een prijskaartje van 99 dollar. Voor dit geld krijg je een Intel Bay Trail-processor met een kloksnelheid van 1.33GHz, een 1.024 bij 600 pixels resolutie, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen en zelfs een 3G-module voor mobiel internet. Als die 3G-module niet nodig is kun je de WiFi-only variant voor maar 60 dollar, omgerekend zo’n 45 euro, aanschaffen.

Helaas kunnen we nog niet inschatten wat de prestaties en bouwkwaliteit van een dergelijke tablet zijn maar het is goed om te zien dat we binnenkort daadwerkelijk betaalbare Windows 8 tablets kunnen verwachten die de concurrentie met Android tablets aan kunnen gaan. Niet alleen de Chinese fabrikanten zullen hiervan profiteren, ook fabrikanten als Asus, Acer en Lenovo komen mogelijk met goedkopere modellen. 

  • Delen:

Reacties

  1. Zhubajie
    24 april, 2014 om 16:31

    En dan nog een fatsoenlijke verzameling apps om het aantrekkelijk te maken…
    Ik heb zowel een iPad Air als een android tablet en een Windows 8 tablet maar voor de laatste is de spoeling nog maar bar dun. Hij ligt dan ook in de regel stof te vergaren.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.