Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Canonical stopt met Ubuntu for Android

Geschreven door
Geplaatst op6 mei 2014, 18:31 CategorieAndroid

Canonical heeft de stekker uit hun Ubuntu for Android-project getrokken. Dit blijkt uit een bug report die de softwaremaker naar buiten bracht. Ze gaan wel door met hun besturingssysteem op tablets beschikbaar te maken.

Dualboot

Ubuntu for Android was een dualboot-systeem. Onderweg draaide je smartphone gewoon Android, terwijl je bijvoorbeeld thuis je toestel in een dock met muis en toetsenbord kon klikken om de desktopversie van Ubuntu te draaien. Hierdoor had je je computer dus eigenlijk altijd bij je.

Ook zou er interactie plaatsvinden tussen beide besturingssystemen. Zo werd bijvoorbeeld je contactenlijst, e-mail en sms-berichten gedeeld tussen de software. Ook het maken en ontvangen van telefoongesprekken zou zowel op Android als op Ubuntu werken.

Volgens website OMG! Ubuntu! is het niet zo vreemd dat Canonical gestopt is met de ontwikkeling. Voor het leveren van een dergelijke dualboot-oplossing is er namelijk ook een contract nodig met een smartphonemaker. Waarschijnlijk kon Canonical geen fabrikant enthousiast krijgen voor hun systeem.

Ubuntu Touch

Het beëindigen van Ubuntu for Android betekent echter niet dat Canonical helemaal stopt met hun besturingssysteem op mobiele apparaten te laten draaien. Hun project Ubuntu Touch gaat gewoon door.

Eerder dit jaar maakte Canonical-oprichter Mark Shuttleworth bekend dat de eerste toestellen met Ubuntu dit najaar uitgebracht worden. Het zou daarbij gaan om zowel smartphones als tablets. De apparaten zouden in eerste instantie enkel door kleine fabrikanten gemaakt worden, maar volgens de Shuttleworth zouden ook grotere fabrikanten geïnteresseerd zijn. Vorige jaar maakte bovendien de Chinese overheid bekend erg enthousiast te zijn over het besturingssysteem.

Ubuntu Touch is net als Android een open source-besturingssysteem. Fabrikanten moeten voor het afnemen van de software licentiekosten betalen aan Canonical. In tegenstelling tot Android kunnen fabrikanten de software geheel naar wens aanpassen zonder dat dit voor compatibiliteitsproblemen met apps zorgt.

 • Delen:

Reacties

 1. Jan Bos
  07 mei, 2014 om 17:14

  Jammer, het leek me wel een mooie optie.

  • Markcortbass
   09 mei, 2014 om 22:24

   Uiteraard wordt het ‘convergence’ idee niet overboord gegooit. Het enkele verschil is dat het niet meer voor Android wordt ontwikkeld.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.