Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Chipfabrikant Nvidia richt pijlen op gaming en auto’s

Geschreven door
Geplaatst op27 mei 2014, 10:07 CategorieHardware

Twee jaar terug zagen we Nvidia nog als de nummer één fabrikant van chips voor tablets maar het tij kan snel keren. Op dit moment worden er nog nauwelijks nieuwe tablets met een Nvidia-chip aangekondigd en is het bedrijf ingehaald door concurrenten als Qualcomm en Intel. Toch geeft Nvidia niet op en het bedrijf gaat zich meer richten op gaming en auto’s.

Nvidia Tegra-chips

De Nvidia Tegra-processor was tot een jaar geleden een veelgehoorde term wanneer we het over een nieuwe tablet hadden. Onder meer tablets van Asus, Acer en Lenovo werden met Nvidia’s krachtige chips uitgerust. En, aan de kwaliteit lag het niet want de chips wisten prima te presteren. Het lijkt er dan ook op dat Nvidia simpelweg te laat was met de introductie van nieuwe chips en de concurrentie over zich heen liet lopen.

In een interview met CNET bevestigt Nvidia CEO Jen-Hsun Huang dat de chipfabrikant een jaar geleden de boot gemist heeft. De introductie van de Tegra 4-processor, gericht op smartphones en tablets, liet te lang op zich wachten waardoor fabrikanten van mobiele apparaten voor chips van de concurrentie gingen. Onder meer Qualcomm en Intel zagen hun kans schoon en waren ineens in veel nieuwe tablets en smartphones te vinden.

Tegra K1

Ook de opvolger van de Tegra 4-chip, de Nvidia Tegra K1, werd te laat op de markt gebracht en kon dus nauwelijks potten breken, ondanks de prima benchmarks die we voorij zagen komen. Daarbij is Nvidia niet van plan om in de kosten te snijden om te kunnen concurreren met diverse Chinese chipfabrikanten. Onder meer MediaTek en Rockchip hebben het afgelopen jaar prima presterende maar goedkope mobiele chips op de markt gebracht.

Strategiewijziging

Tegenover CNET geeft Jen-Hsun Huang aan dat Nvidia niet helemaal uit de markt voor tablets en smartphones stapt maar dat er wel sprake is van een strategiewijziging. De chipfabrikant gaat zich meer richten op gaming en auto’s. Chips van het bedrijf staan vooral bekend om hun grafische prestaties en daarom moeten ze vooral in apparaten waarbij grafische goede prestaties een belangrijke rol spelen gaan verschijnen. De Shield-console van Nvidia zelf is hier een goed voorbeeld van. Ook beschikken diverse auto’s, waaronder de Tesla, reeds over een Nvidia-chip.

In some phones, visual computing is important, but in a lot of phones, visual computing is just not that important. So what we wanted to do was focus on No. 1. gaming, where we can add a lot of value, and we think gaming on Android is going to be important. We’re going to focus on car computers where visual computing and supercomputing technology is really important to the future of cars. And then we’re going to focus our energy on segments of mobile computing, segments of phones and tablets where computer graphics are really important.

Toch sluit Jen-Hsun Huang niet uit dat er op termijn weer Nvidia-chips in smartphones en tablets gaan verschijnen, maar dat moeten dan wel toestellen zijn die iets unieks bieden qua gaming en daar ook de focus op leggen. Op deze toestellen kan Nvidia volgens de CEO van echte toegevoegde waarde zijn.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.