Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft Surface Pro 3 met 12-inch display gepresenteerd

Geschreven door
Geplaatst op20 mei 2014, 17:36 CategorieWindows

Microsoft heeft vandaag tijdens een persevenement in New York de derde generatie Surface Pro gepresenteerd. De nieuwe tablet krijgt een groter display dan zijn voorganger, komt met een iets krachtigere processor en draait op Windows 8.1 Pro-software. De Surface Pro 3 moet binnen enkele maanden in de Nederlandse winkels liggen voor een adviesprijs vanaf 799 euro.

Tablet en laptop komen samen

Microsoft had het tijdens de presentatie van de Surface Pro 3 met name over het probleem dat een tablet en een laptop nog steeds voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De tablet voor media consumptie en de laptop voor productief werken. Microsoft wil dit nu allemaal samenvoegen in één apparaat; de Surface Pro 3. Dit apparaat moet de eerste tablet zijn die daadwerkelijk je laptop kan vervangen.

Surface Pro 3

Om productiever te zijn en de laptop echt te kunnen vervangen is een groter formaat volgens het bedrijf een must. De tablet is dan ook voorzien van een 12-inch display, tegenover het 10.6-inch display van zijn voorganger. Het display heeft een resolutie van 2.160 bij 1.440 pixels, een 3:2 beeldverhouding en is net als zijn voorganger gekalibreerd. De hoge resolutie komt neer op 216 pixels per inch, volgens Microsoft een dichtheid die ervoor zorgt dat je de pixels niet kunt waarnemen. Het display is daarbij voorzien van een active digitizer voor bediening met de meegeleverde stylus. De techniek hierachter is volgens Microsoft flink verbeterd, mede door de overstap van Wacom- naar N-Trig-technologie. Zo moet de herkenning van de stylus nog nauwkeuriger zijn en is er geen latency (vertraging tussen lijnen tekenen en het verschijnen). Daarnaast zijn er wat leuke features toegevoegd. Zo kun je met een klik van de pen snel een foto maken, kun je op de pen klikken om het scherm te activeren en de OneNote-app op te starten, en kun je de pen gebruiken om notities direct in de cloud op te slaan en met je andere apparaten te synchroniseren.

Microsoft-Surface-Pro-3-kickstand

Ondanks dat de tablet een groter display gekregen heeft is het gewicht verlaagd naar nog maar 800 gram. Ook is de Surface Pro 3 met een profiel van 9.1 millimeter 1,5 millimeter dunner dan zijn voorganger. De kickstand is nog steeds aanwezig maar Microsoft heeft ook deze feature op verschillende punten verbeterd. Zo kun je de tablet nu in nagenoeg elke hoek zetten door een nieuwe mechanisme. Je bent dus niet meer aangewezen op een klein aantal vaste posities, de tablet is in een hoek van 22 graden tot een hoek van 150 graden te plaatsen. De behuizing van het geheel is nog steeds van magnesium gemaakt, maar dan lichter en dunner. Toch garandeert Microsoft dat de Surface Pro 3 steviger is dan zijn voorganger en zelfs zonder moeite tegen stoten kan.

Microsoft-Surface-Pro-3-7

Intel Core i7-chip

Onder de motorkap zien we (optioneel) een Intel Core i7 Haswell-processor die voor 10 procent betere prestaties moet zorgen dan de Core-processor in de Surface Pro 2. Daarbij is de tablet ‘fanless’, wat eigenlijk inhoudt dat je geen koeling hoort of voelt maar er zit wel een ventilator in. Deze is volgens Microsoft 30 procent efficiënter dan andere ventilatoren in tablets. Goedkopere versie beschikken over een Core i3- of Core i5-processor. De Intel-chip wordt vergezeld door 4GB of 8GB aan werkgeheugen, 64GB tot 512GB aan opslaggeheugen dat met een microSD-kaart uitgebreid kan worden, een USB 3.0-poort en een Mini DisplayPort-poort. Voor draadloze communicatie is de tablet voorzien van WiFi en Bluetooth 4.0. Het geheel draait op Windows 8.1 Pro-software en een gratis versie van Office 2013 wordt standaard meegeleverd. Overigens zijn de luidsprekers die aan de voorzijde geplaatst zijn 45 procent krachtiger dan de speakers in de voorgaande versies, wat ook het consumeren van media ten goede moet komen. Aan de voorzijde van de tablet bevindt zich nog een webcam voor videogesprekken en aan de achterzijde een 5 megapixel camera voor het maken van foto’s en video’s.

Microsoft-Surface-Pro-3-6

Accessoires

Zoals bij de lancering van eerdere generaties worden er verschillende accessoires op de markt gebracht, waaronder voor het 12-inch display ontwikkelde Touch en Type Covers en een desktop dock. De covers die voor de Surface Pro 3 ontwikkeld zijn, zijn ook op verschillende punten verbeterd. Zo gaat het koppelen van cover en tablet via een nieuwe magnetisch systeem dat voor extra stabiliteit moet zorgen. Samen met een extra scharnier moet de tablet zelfs op schoot comfortabel met een cover te gebruiken zijn, net als een normale laptop. De covers komen wederom in verschillende kleuren en beschikken daarnaast over een groter touchpad dat sneller moet reageren op input. Het desktop dock biedt overigens 4K-ondersteuning waardoor je een monitor met 4K-resolutie kunt aansluiten.

Microsoft-Surface-Pro-3-8

Video

In onderstaande video wordt de Surface Pro 3 officieel gepresenteerd en wordt een aantal van de belangrijkste features uitgelicht.

Prijs en beschikbaarheid

De Microsoft Surface Pro 3 moet deze maand nog op de markt verschijnen voor een prijs vanaf 819 euro. Hiervoor krijg je de Core i3-versie met 64GB aan opslaggeheugen en 4GB aan werkgeheugen. De Core i5-versie met 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslaggeheugen gaat 1.019 euro kosten. Dezelfde processor met 256GB opslaggeheugen en 8GB aan werkgeheugen kost 1.319 euro. De meest krachtige versie met Core i7-processor komt in een versie met 256GB en 8GB voor 1.569 euro, en een versie met 512GB aan opslaggeheugen voor 1.969 euro. Wat betreft accessoire zal de Surface Pro Type Cover 129 dollar kosten en het docking station krijgt een prijs van 199,99 dollar.

Inmiddels kunnen in de VS reeds pre-orders geplaatst worden. Microsoft geeft aan dat de tablet deze maand waarschijnlijk nog geleverd wordt. In Nederland moeten we helaas nog even geduld hebben. De tablet wordt hier namelijk pas eind augustus verwacht.

Surface Mini en Surface 2

Helaas werd er, in tegenstelling tot de vloedgolf aan geruchten, geen Surface Mini gepresenteerd door Microsoft. Het bedrijf zet duidelijk in op een groter formaat dat de tablet en laptop moet samensmelten. Of er later alsnog een Surface Mini aan het assortiment toegevoegd wordt is niet duidelijk. Overigens was ook Windows RT een opvallende afwezige. De vorig jaar gelanceerde Surface 2 krijgt dus voorlopig geen opvolger.

  • Delen:
Microsoft Surface Pro 3
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.