Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft topman: “Windows RT is niet dood”

Geschreven door
Geplaatst op29 mei 2014, 11:37 CategorieMicrosoft

Toen vorige week de Microsoft Surface Pro 3 gepresenteerd werd was er een grote afwezige op het podium; Windows RT. Via een Reddit AMA (Ask me Anything) heeft Microsoft topman Panos Panay laten weten dat Windows RT, wat Microsoft zelf betreft, nog niet dood is.

Windows RT

Dat Windows RT geen weglopend succes is blijkt wel uit het feit dat ook wij er maar weinig over schrijven. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat er eigenlijk geen fabrikanten zijn die producten met Windows RT op de markt brengen. Er lijkt duidelijk gekozen te worden voor de “versie die alles kan”. Nokia was hier een uitzondering op want de Nokia Lumia 2520 met Windows 8.1 RT is sinds deze week te koop in Nederland. Maar aangezien Nokia overgenomen is door Microsoft zou je kunnen zeggen dat het nog steeds alleen de Redmond giant is die Windows RT-producten op de markt brengt.

Dat er tijdens de lancering van de nieuwste generatie Surface voor het eerst geen nieuwe Windows RT-tablet werd aangekondigd was dus een slecht teken voor de ARM-variant van het besturingssysteem. Toch blijkt dus nu dat het wat Microsoft betreft nog niet einde verhaal is voor de beperktere versie van het OS:

Windows on ARM continues to be an important part of the Windows strategy. The Surface 2 (which runs Windows RT) is a great choice for both play and getting work done. Windows on ARM got even better with recent additions including third-party MDM, workplace join and Outlook, which is preinstalled along with the other Microsoft Office apps (Word, Excel, PowerPoint and OneNote), with the Windows RT 8.1 update.

Panay zegt dus dat RT een belangrijk onderdeel blijft van de strategie voor Windows. Ook probeert hij nog wat aandacht te vestigen op het feit dat Windows RT-apparaten geleverd worden met een Office-installatie, waar Outlook sinds kort ook deel van uit maakt. Opvallend is dat hij wel de softwarematige producten van third-parties noemt (zoals MDM, Multi Device Management) maar dus nog niets te delen heeft over de wil/wens van fabrikaten om Windows RT-apparaten op de markt te brengen.

Voor nu nemen we het maar aan als waarheid. ARM-chips zijn nu eenmaal de processoren die de betere energie/kracht verhouding weten te bereiken (vandaar dat we het de “mobile processor” noemen), en daarmee dus vooralsnog de toekomst hebben. Het feit dat de structuur van de processor het niet toestaat om ook de desktop-software te draaien is het grootste nadeel. Maar wat jaren in de toekomst kijkend lijkt het uitfaseren van de desktopomgeving in Windows een voor de hand liggend doel te zijn.

Lees ook ons artikel over de verschillen tussen Windows 8 en Windows RT.

 • Delen:
Nokia Lumia 2520
Windows RT
Microsoft Surface 2
Windows RT

Reacties

 1. Leon Meijer
  29 mei, 2014 om 17:39

  Windows on ARM oftewel Windows RT zijn zeker nog niet dood, ik verwacht dat in het komende jaar hier veel nieuws over komt. Microsoft is met de overgang van Windows Phone 7 naar Windows Phone 8 overgestapt van een Windows CE platform naar een aangepaste versie van Windows 8 die op ARM kan draaien. Windows RT en Windows Phone 8 zijn allebei ‘Windows on ARM’, maar hebben nog niet dezelfde code base. Ze zijn overigens al wel dichtbij, want sinds Windows Phone 8.1 en Windows 8.1 kunnen app developers zgn. ‘Universal Apps’ bouwen.

  Op de PC heeft Windows t/m versie 7 een uitgebreide API gehad onder de namen Win32 en Win64. 64-bits versies van Windows hebben beiden, want Win32 werkt prima op een PC met 64-bits Windows en een 64-bits processor. Zo’n beetje alle applicaties gebruiken deze APIs, ook .NET applicaties, want het .NET framework is deels een abstractie van deze Win32/64 APIs.

  De Win32 en Win64 APIs zijn opgevolgd door WinRT (geen afkorting van Windows RT). WinRT is ontwikkeld voor de volgende generatie computing. Het is stabielier (en geprogrammeerd in C++ (ipv C) dus voor MSFT beter onderhoudbaar) en vooral veiliger. Applicaties bovenop WinRT draaien standaard in een sandbox (net als mobiele Apps), kunnen geen schade aanrichten aan het OS en zijn makkelijk te (de)installeren. WinRT is ontwikkeld voor x86 (32 en 64 bit) en ARM. En het nieuwe platform is energiezuiniger (zo bevriest je app als je hem niet gebruikt). Windows 8, Windows RT en XBOX 360 zijn de eerste versies met WinRT. Win32 en Win64 zijn er ook nog (voor de desktop applicties) en deze zullen nog heel veel jaren naast elkaar blijven bestaan. En bij Windows RT heeft Microsoft ervoor gekozen om alleen WinRT applicaties (de Store apps) toe te staan, plus een standaard Win32-Windows applicaties zoals calc.exe en notepad.exe en Office (whitelisting principe).

  De officiele uitrol van Windows Phone 8.1 is aanstaande. Grote technische vernieuwing is dat WinRT naar Phone is gebracht. T/m Phone 8 waren er native C++ en Silverlight applicties mogelijk, vanaf Phone 8.1 komt daar WinRT bij. En omdat Windows 8.1, Windows RT en Windows Phone 8.1 nu allemaal WinRT hebben, kunnen app developers ‘universal apps’ ontwikkelen. Microsoft heeft al demo’s laten zien van Office als een universal app, dus in de toekomst krijg je dezelfde krachtige Office op je Phone, Phablet, Tablet, PC of XBOX.

  Ik denk dat Microsoft nog bezig is om Windows RT en Windows Phone verder samen te voegen, om zo één codebase over te houden: Windows on ARM. Er is toekomst voor universele applicaties die bovenop WinRT gebouwd zijn. Mogelijk dat Windows RT (en bijbehorende tablets) op een laag pitje staan vanwege het gebrek aan goede apps. Maar ik denk niet dat ze ermee stoppen, want zodra het ecosysteem verbeterd is zullen veel meer mensen hierin geïnteresseerd zijn. Want ARM chips hebben nu eenmaal de beste energie/performance verhouding.

  • Leon Meijer
   29 mei, 2014 om 17:42

   Met XBOX 360 bedoelde ik natuurlijk XBOX ONE.

 2. petra
  04 juni, 2014 om 18:17

  Ik ben een gebruiker van de Windows RT tablet.
  Hiervoor had ik zakelijk een iPad in gebruik.
  En wat een verschil!!
  Ik ben veel blijer met mijn RT tablet.
  Zelfs mijn nieuwe Windows laptop heb ik niet in gebruik, maar weggegeven aan m’n dochter.
  Met m’n toetsenbordje (goedkoop dingetje via internet) erbij is de tablet gewoon een handzame computer met een Microsoftpakket.
  Ook de ingang voor m’n USB gebruik ik veel.
  Nooit meer een iPad. Zo beperkt!
  Maar voor de spelletjesmensen…ja dan is een iPad of andere android prima.
  Ook ik heb voldoende apps met spelletjes in gebruik.
  Valt me alles mee.

  Mijn omgeving is verbaasd over de windowsRTtablet en velen volgen enthousiast m’n voorbeeld.
  Voor mij als zzp-er een ideaal en werkbaar apparaat waar ik ook privé m’n kinderen gerust op laat spelen.

  Jammer dat de kritieken soms andere geluiden laten horen.
  Laatst hier nog in de winkel zo’n verhaal toen mijn vader ook zo’n ding wilde halen.
  Nee, geen i-pad? Doe dan tenminste een android zoals Samsung, want….. de hele riedel zoals je ook kunt lezen.
  Op mijn vraag of ie ooit zo’n ding had gebruikt en in handen had gehad bleef het stil.
  Nee dus.
  Samen hebben we gekeken naar mijn tablet, de snelheid en mogelijkheden.
  Tjonge…. wat een eye-opener!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.