Microsoft topman: “Windows RT is niet dood”

29 mei 2014 2 Minuten 3 Reacties
Nokia-Lumia-2520-retina

Microsoft topman Panos Panay heeft tijdens een Reddit interview (AMA) laten weten dat Windows RT nog steeds belangrijk is voor Microsoft.

Toen vorige week de Microsoft Surface Pro 3 gepresenteerd werd was er een grote afwezige op het podium; Windows RT. Via een Reddit AMA (Ask me Anything) heeft Microsoft topman Panos Panay laten weten dat Windows RT, wat Microsoft zelf betreft, nog niet dood is.

Windows RT

Dat Windows RT geen weglopend succes is blijkt wel uit het feit dat ook wij er maar weinig over schrijven. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat er eigenlijk geen fabrikanten zijn die producten met Windows RT op de markt brengen. Er lijkt duidelijk gekozen te worden voor de “versie die alles kan”. Nokia was hier een uitzondering op want de Nokia Lumia 2520 met Windows 8.1 RT is sinds deze week te koop in Nederland. Maar aangezien Nokia overgenomen is door Microsoft zou je kunnen zeggen dat het nog steeds alleen de Redmond giant is die Windows RT-producten op de markt brengt.

Dat er tijdens de lancering van de nieuwste generatie Surface voor het eerst geen nieuwe Windows RT-tablet werd aangekondigd was dus een slecht teken voor de ARM-variant van het besturingssysteem. Toch blijkt dus nu dat het wat Microsoft betreft nog niet einde verhaal is voor de beperktere versie van het OS:

Windows on ARM continues to be an important part of the Windows strategy. The Surface 2 (which runs Windows RT) is a great choice for both play and getting work done. Windows on ARM got even better with recent additions including third-party MDM, workplace join and Outlook, which is preinstalled along with the other Microsoft Office apps (Word, Excel, PowerPoint and OneNote), with the Windows RT 8.1 update.

Panay zegt dus dat RT een belangrijk onderdeel blijft van de strategie voor Windows. Ook probeert hij nog wat aandacht te vestigen op het feit dat Windows RT-apparaten geleverd worden met een Office-installatie, waar Outlook sinds kort ook deel van uit maakt. Opvallend is dat hij wel de softwarematige producten van third-parties noemt (zoals MDM, Multi Device Management) maar dus nog niets te delen heeft over de wil/wens van fabrikaten om Windows RT-apparaten op de markt te brengen.

Voor nu nemen we het maar aan als waarheid. ARM-chips zijn nu eenmaal de processoren die de betere energie/kracht verhouding weten te bereiken (vandaar dat we het de “mobile processor” noemen), en daarmee dus vooralsnog de toekomst hebben. Het feit dat de structuur van de processor het niet toestaat om ook de desktop-software te draaien is het grootste nadeel. Maar wat jaren in de toekomst kijkend lijkt het uitfaseren van de desktopomgeving in Windows een voor de hand liggend doel te zijn.

Lees ook ons artikel over de verschillen tussen Windows 8 en Windows RT.

Bron Reddit.com Via wpCentral.com

Reacties (3)