Nieuw iOS 8 concept toont mogelijke widget implementatie

31 mei 2014 2 Minuten 10 Reacties
DSC09461_Main

Met een nieuw iOS concept tackelt designer Jay Machalani een van de oudste klachten van iOS. In zijn iOS 8 concept zitten namelijk widgets!

In de weken voorafgaand aan een WWDC event van Apple zijn er altijd weer leuke geruchten en concepten om te bekijken. Een paar dagen geleden deelde we al twee video’s die een eventuele splitscreen en de Healthbook app waarover gefluisterd wordt illustreerden. Designer Jay Machalani richt zich echter op een veel ouder ‘probleem’ van iOS… Het gebrek aan widgets!

Al vanaf de eerste versies van iOS is het gebrek aan widgets op het homescreen een populair item om over de discussiëren. Het diende zeker aan het begin ook als belangrijke differentiator tussen Android en iOS. Iedere update van iOS blijven er mensen teleurgesteld achter want Apple blijft er steeds maar voor het strakke icoontjes grid te blijven kiezen.

Machalani heeft juist die vasthoudendheid aan het grid meegenomen in zijn concept-design voor het nieuwe iOS 8 homescherm. Zeker op het eerste gezicht misstaan de widgets niet tussen de icoontjes. In de widgets is live informatie te zien, zoals agenda afspraken of de laatste tekstberichten. Ook zijn er zijn er hotzones in te stellen door ontwikkelaars, zodat het in theorie mogelijk zou moeten zijn muziekcontrole te bieden in de Spotify widget. Een widget blijft overigens ook als app icoon dienen, en een app kan geopend worden door linksonder te tikken.

Machalani heeft verschillende formaten widgets ontwikkeld, eentje voor de iPhone en twee voor de iPad. De tablet kan namelijk in zowel de portrait als landscape oriëntatie gebruikt worden en dat vraagt natuurlijk om enige optimalisatie.

The Verge heeft een uitgebreide bespreking van dit concept gepubliceerd, en bespreekt het samen met de designer. Je kan daar dus terecht voor keer informatie. Het blijft altijd interessant te zien hoe dit oudste probleem van iOS ieder jaar weer getackeld wordt. Dat Apple dit jaar zelf met een oplossing komt wordt niet eens meer verwacht.

WWDC vind maandag 2 juni plaats in San Francisco. Apple lijkt daar onder andere iOS 8 te gaan tonen. Net als vorig jaar lijkt Apple de Keynote live uit te gaan zenden, dus mocht je echt als allereerste het nieuws willen weten hou dan 19:00 vrij in je agenda maandag.

Reacties (10)