Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nieuw iOS 8 concept toont mogelijke widget implementatie

Geschreven door
Geplaatst op31 mei 2014, 10:58 CategorieBesturingssystemen

In de weken voorafgaand aan een WWDC event van Apple zijn er altijd weer leuke geruchten en concepten om te bekijken. Een paar dagen geleden deelde we al twee video’s die een eventuele splitscreen en de Healthbook app waarover gefluisterd wordt illustreerden. Designer Jay Machalani richt zich echter op een veel ouder ‘probleem’ van iOS… Het gebrek aan widgets!

Al vanaf de eerste versies van iOS is het gebrek aan widgets op het homescreen een populair item om over de discussiëren. Het diende zeker aan het begin ook als belangrijke differentiator tussen Android en iOS. Iedere update van iOS blijven er mensen teleurgesteld achter want Apple blijft er steeds maar voor het strakke icoontjes grid te blijven kiezen.

Machalani heeft juist die vasthoudendheid aan het grid meegenomen in zijn concept-design voor het nieuwe iOS 8 homescherm. Zeker op het eerste gezicht misstaan de widgets niet tussen de icoontjes. In de widgets is live informatie te zien, zoals agenda afspraken of de laatste tekstberichten. Ook zijn er zijn er hotzones in te stellen door ontwikkelaars, zodat het in theorie mogelijk zou moeten zijn muziekcontrole te bieden in de Spotify widget. Een widget blijft overigens ook als app icoon dienen, en een app kan geopend worden door linksonder te tikken.

Machalani heeft verschillende formaten widgets ontwikkeld, eentje voor de iPhone en twee voor de iPad. De tablet kan namelijk in zowel de portrait als landscape oriëntatie gebruikt worden en dat vraagt natuurlijk om enige optimalisatie.

The Verge heeft een uitgebreide bespreking van dit concept gepubliceerd, en bespreekt het samen met de designer. Je kan daar dus terecht voor keer informatie. Het blijft altijd interessant te zien hoe dit oudste probleem van iOS ieder jaar weer getackeld wordt. Dat Apple dit jaar zelf met een oplossing komt wordt niet eens meer verwacht.

WWDC vind maandag 2 juni plaats in San Francisco. Apple lijkt daar onder andere iOS 8 te gaan tonen. Net als vorig jaar lijkt Apple de Keynote live uit te gaan zenden, dus mocht je echt als allereerste het nieuws willen weten hou dan 19:00 vrij in je agenda maandag.

 • Delen:

Reacties

 1. kasuja
  31 mei, 2014 om 11:17

  Heey zo lijkt het wel een beetje op iOS met Windows Phone Live tiles. :D

  • Sam
   31 mei, 2014 om 11:30

   Ja maar deze zijn erg afgerond joh! :)

 2. Olav
  31 mei, 2014 om 12:21

  Blijkt maar weer dat het publiek toch meer richting Android en/of Windows wilt op dit gebied, widgets, live-tiles (formaat wijzigen).

 3. Appledeveloper
  01 juni, 2014 om 23:31

  Natuurlijk gaat apple de richting uit van windows android dat noemt de tegenstanders tegengaan en proberen het beter te maken voor de mensen die zeggen dat apple kopieerd wie is er als eerst begonnen in de tijd me de icoontje die apple nu nog heeft dat heeft windows en android tog ook gekopieerd daar hoor je niemand van klagen.

  • Olav
   01 juni, 2014 om 23:44

   Klopt inderdaad. Voor het publiek was het, het front van Android die als eerste begon met kopiëren.
   Alleen Apple heeft zich altijd hard gemaakt voor innovatie en ‘zijn eigen weg slaan’.
   Aan de andere kant, misschien luistert Apple nu wel naar zijn klanten en geven ze hun nu eindelijk wat ze miste, live-tiles. Ben benieuwd wat het gaat worden.

   • Appledeveloper
    01 juni, 2014 om 23:50

    Jij verstaat mij idd apple heeft zolang altijd hetzelfde want zeg nu eerlijk ios 7 zoveel was er niet veranderd dus ik hoop idd live tiles en ben benieuwd naar healthbook wat dat gaat geven of wat het kan en ook niet te vergeten op welke device het gaat komen ben benieuwd en weet jij iets over the new iphone 6 ?

 4. Olav
  01 juni, 2014 om 23:58

  Idd. Op een gegeven moment is het gewoon lastig elke september met nieuwe innovaties of unieks voor ios te komen. Dat houdt een keer op. Denk ook dat ze innovaties achter houden want als je alle 100% geeft is het jaar daarop alleen maar moeilijker. Ben idd wel benieuwd naar iphone 6, een van de redenen dat ik geen iphone heb is het ‘kleine’ scherm. Denk dat als ze met 4,8 komen, iedereen daar voor kiest en er velen gaan overstappen.

  • Appledeveloper
   02 juni, 2014 om 0:02

   Ja idd het kleine scherm is een van de redenen waarom ze apple niet kopen een andere redenen is de prijs nu ik moet eerlijk zeggen ik vind het duur maar je krijgt er echt iets voor terug de software is stabiel mijn mama heeft een android die haar gsm valt gewoon uit en heeft soms geen bereik ligt trouwens niet aan de provider en apple is veel simpeler dan android echt geloof mij ;)

 5. marco
  02 juni, 2014 om 16:49

  wanneer komt ios 8 en welke iphone kan de nieuwe software om te downlouden

  • Appledeveloper
   02 juni, 2014 om 23:24

   De beta versie van ios 8 is beschikbaar vandaag voor apple ontwikkelaar en developers ik heb hel al maar voor de gewone gebruikers is hij in het najaar te downloaden euhm iphone 4 en lager gaat ios 8 niet draaien kunnen ipod 4 en lager ook niet en dan vanaf ipad 2 ios 8 wel en wat een nieuwe veranderingen wauw apple makes me proud zeer veel humor over android gemaakt in het event zo zei apple van dat er veel mensen zijn overgeschakeld van android naar apple door ios 7 ze zijn bij android gegaan en dat was een grote fout van hu en da weten ze toen ze ios hadden zo geweldig ;)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.