Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Dell XPS 11

Geschreven door
Geplaatst op14 mei 2014, 13:54 CategorieReviews

Windows 8 hybrides komen er in veel verschillen soorten en maten. Toch zijn de meeste apparaten wel binnen een bepaalde categorie te plaatsen, zoals tablets die een los toetsenbord hebben of laptops met touchscreen en een handig scharnier. Dan zijn er natuurlijk nog de laptops met een toetsenbord-accessoire die dan samen een ‘laptop vervanger’ moeten vormen. In de laatste categorie valt bijvoorbeeld de Surface Pro 2 van Microsoft. Het apparaat dat we vandaag bespreken gaat de concurrentie met juist die machine aan, maar valt qua hardware-omschrijving in een andere categorie. De Dell XPS 11 is een laptop met extreem flexibel scharnier waardoor het touchscreen als tablet gebruikt kan worden.

Dell XPS 11 – Specificaties

Dell XPS 11
Scherm 11.6 inch 2560 x 1440
Digitizer Ja
Processor Intel Core i5 (4th gen) – Intel Core i3 (4th gen)
RAM 4GB
Opslaggeheugen 256 GB
(Micro)SD Ja, Volledig formaat
HDMI Ja, HDMI
(Micro)USB Ja, 2 x USB 3.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s VGA Webcam
Accu 40 Wh Lithium Polymer

Zoals we ondertussen wel gewend zijn van Dell-producten zijn de processor, het werkgeheugen en het opslaggeheugen afhankelijk van de configuratie die je kiest. Het lastige alleen is dat het aanbod nog wel eens wilt fluctueren en het dus zomaar zo kan zijn dat op het moment dat je deze review leest het aanbod iets afwijkt dan hier staat aangegeven. Het loont dus om de website van Dell te bekijken voor de verschillende configuraties.

De Dell XPS 11 is net als de modellen Lenove Yoga-lijn een hybride Windows 8.1 computer. Deze computers kunnen het scherm naar achter draaien zodat deze plat tegen de ‘achterkant’ ligt waardoor het systeem als tablet gebuikt kan worden. Deze Dell XPS 11 is bijzonder dun en licht. Deze computer is namelijk maar 15mm dik en weegt 1.100 gram.

Dell XPS 11 – hardware en design

De Dell XPS 11 is een extreem dun en compacte hybride. De behuizing rondom het 11.6-inch scherm is enorm compact gehouden en gemaakt van interessante materialen. De behuizing lijkt namelijk van een soort kevlar/carbon plastic gemaakt te zijn. Met het bekende weef-motief en al. Hoewel ik het de bezuinig dus als plastic zou omschrijven voelt de machine wel erg stevig aan.

Dan hebben we het vooral over de buitenkant, de binnenkant van de laptop is de plek waar het allemaal wat bijzonderder wordt. Echt verbaasd en onder de indruk zijn we niet meer van een touchscreen maar zoals je verderop in deze review kan lezen komt deze Dell XPS 11 met een exemplaar met hoge resulotie. Het scherm wordt beschermd door een glasplaat. Wat uiteindelijk het meest opvallende is, is het toetsenbord. In plaats van een traditioneel toetsenbord met ‘klikkende’ toetsen die allemaal los op een mechaniek staan is het toetsenbord van de Dell XPS 11 nog het meest te vergelijken met de touch cover van de Surface (Pro). Je typt op een rubber mat waar de verschillende letters en cijfers op geprint zijn maar die dus niet daadwerkelijk klikken, bijzonder! We hebben het straks nog even uitgebreider over de het toetsenbord maar door deze keuze is het het systeem dus enorm dun en compact gehouden, de Dell XPS 11 meet namelijk maar 15mm dik. Ter vergelijking, de Surface Pro is 13,5 mm dik, zonder toetsenbordcover.

Dell-XPS-11-review-design

De bouwkwaliteit is in het algemeen vrij solide en de Dell XPS 11 voelt zoals gezegd dus stevig aan. Maar dat wilt niet zeggen dat er niet een paar verbeterpunten zijn. Her en der zijn er punten op de Dell XPS 11 te vinden waar de boel een beetje kraakt (als je er druk op zet) en ook het scharnier had iets meer weerstand mogen hebben. Het scherm is nu namelijk wel heel gemakkelijk achterover te drukken. Maar als totaalplaatje krijgt deze Dell XPS 11 een dikke voldoende voor zowel design als bouwkwaliteit.

Display

Het 11.6-inch IPS display heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels en dat is gewoon erg hoog voor een Windows-machine. De hoge pixeldichtheid was zeker in de eerste versies van Windows 8 nog wel een nadeel en hoewel nog niet alle scherpe randjes weggewerkt zijn kan Microsofts besturingssysteem ondertussen beter uit de voeten met dit soort mooie schermen. Met de kwaliteit van het display is sowieso helemaal niets mis. Naast de hoge resolutie scoort het scherm ook hoge ogen als het gaat om kleurweergave, contrast, kijkhoeken en zelfs de helderheid van het scherm is heel aardig. Ik lijk persoonlijk altijd meer te willen qua helderheid maar het scherm op de Dell XPS 11 kan in ieder geval fel genoeg om ook in felverlichte omgevingen binnenshuis te werken, en buiten komt hij ook heel aardig mee! Het display ligt mooi dicht onder de beschermende glasplaat en vermomt een hoop reflecties. Dell lijkt ook gekozen te hebben voor een oleophobic coating over de glasplaat, zodat de gevoeligheid voor vingerafdrukken ook binnen de perken wordt gehouden.

Dell-XPS-11-review-tablet

Ik had in deze review niet de beschikking over de optionele stylus pen. Maar de Dell XPS 11 heeft een digitizer verwerkt zitten in het scherm en voor zo’n 35 euro kan de optionele stylus gekocht worden. Alle apparaten die wij het laatste jaar gezien met deze mogelijkheid hebben de integratie prima voor elkaar. Ik heb dan ook geen enkele reden aan te nemen dat het bij Dell anders zou zijn. Het enige nadeel dat ik zo snel kan verzinnen is het gebrek van een mogelijkheid om de pen in de behuizing te vervoeren. Deze zul je dus altijd los met je mee moeten dragen.

Keyboard

Qua form-factor is de Dell XPS 11 een echte laptop. Het toetsenbord is toch iets dat je eerder op een tablet-accessoire zou vinden dan op een laptop. Ik ken in ieder geval geen enkel andere laptop met een dergelijk toetsenbord. Alle tekens zijn op een rubberen mat geprint en onder de tekens zit geen mechanisch systeem maar eentje die gebaseerd is op touch/aanraakgevoeligheid. Dit betekent dat er dus geen daadwerkelijke feedback is op het moment dat je toetsen gebruikt, en met feedback bedoel ik dus de ‘klik’ die je gewend bent van een normaal toetsenbord. Dit betekent ook dat de travel 0 nul is, je drukt de toetsen dus niet in. Overigens kan je het toetsenbord wel zo instellen dat je bij iedere aanraking van het toetsenbord een geluidje hoort en dus op die manier wat feedback krijgt. De toesten zijn daarbij verlicht, wat altijd een goede zaak is en in dit geval het tikken toch ook net iets makkelijker maakt.

Dell-XPS-11-review-toetsenbord

De gevoeligheid van de toetsen is erg goed, alleen vergt het wel wat gewenning. Uiteindelijk denk ik dat ik nu na een week gebruik op zo’n 85% snelheid zit in vergelijking met een normaal toetsenbord. Het zijn vooral de spaties en hoofdletters (SHIFT+x) waar ik soms nog moeite mee heb. Ik denk dat er voor de meeste gebruikers wel te wennen is aan dit toetsenbord, maar denk tegelijkertijd dat het voor een enorm grote groep potentiële kopers ook de reden gaat zijn om dit product links te laten liggen.

Dell-XPS-11-review-toetsenbord-2

De Dell XPS 11 beschikt over een groot trackpad (muisvlak) dat goed en snel reageert. Trackpads op Windows-apparaten vind ik doorgaans niet zo enorm indrukwekkend maar het trackpad op deze Dell XPS 11 is daar een fijne uitzondering op en werkt goed. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor de verschillende Windows 8 specifieke swipes en bewegingen, zoals het switchen tussen apps door van links naar rechts te swipen over (van buiten) het trackpad.

Connectiviteit

Qua aansluitingen is er een standaard ultrabook-pakket aanwezig. Er zijn twee USB 3.0 poorten, een volledig formaat HDMI-poort en ook een volledig formaat SD-kaartlezer. De Dell XPS 11 heeft WiFi dual band a/b/g/n en natuurlijk ook Bluetooth 4.0 aan boord. GPS en mobiel internet vind je echter niet op deze machine, en is tot nu toe ook nog geen configuratie-optie.

Dell-XPS-11-review-aansluitingen

Speakers

De speakers op de Dell XPS 11 zitten aan beide kanten van de basis (toetsenbord kant) en zijn verantwoordelijk voor de audioweergave. De speakers zijn het best te vergelijken met tablet-speakers. Het volume dat deze speakers halen is vrij aardig maar mist natuurlijk wel een hoop detail in zowel het spectrum van de hoge als de lage tonen. Toch zou ik het geluid willen omschrijven als goed bruikbaar voor het kijken van een YouTube filmpje of luisten van wat muziek. Voor serieuzere toepassingen moet je (net zoals altijd) vertrouwen op de 3.5mm verbinding (koptelefoon) of Bluetooth 4.0 mogelijkheid.

Dell-XPS-11-review-speakers

Camera

De DXPS 11 heeft alleen maar een VGA-webcam aan de voorzijde en mist dus een tweede camera. De VGA webcam is van precies die kwaliteit, VGA. Dat betekent dus een extreem beperkte resolutie en ook de lichtgevoeligheid is vrij beroerd. Uiteindelijk betekent dit dus gewoon een teleurstelling. Op een laptop van een kleine 1.000 euro verwacht ik gewoon een betere webcam dan dit, met name voor het voeren van een videogesprek.

Accuduur

De accuduur van de Dell XPS 11 is heel aardig, zeker met het oog op het formaat van deze laptop. Op een enkele lading kan je zo’n 6 to 8 uur mee, afhankelijk van de taken die je de computer geeft. Met alleen maar Photoshop en vergelijkbare programma’s kan je de tank waarschijnlijk nog wel sneller leeg krijgen maar in mijn ‘normale’ gebruik kwam ik op een heel respectabel 7 uur gemiddelde. Opladen gaat via een speciale Dell connector en een volledige lading neemt zo’n 4 uur in beslag.

Dell XPS 11 – Software

Qua software is de Dell XPS 11 helemaal niets bijzonders. Het systeem draait op Windows 8.1 en daar weten we ondertussen het fijne wel van. De moderne tegeltjes omgeving zit er echt wel extreem goed uit op het hoge resolutie scherm van de Dell XPS 11. De traditionelere desktopomgeving heeft iets meer problemen maar in de juiste schaling-stand is ook deze omgeving goed bruikbaar te noemen. Vooral het betrouwbare trackpad speelt hier een belangrijke rol natuurlijk.

Dell-XPS-11-review-tablet-2

Op het gebied van software heeft Dell opvallend genoeg helemaal niets toegevoegd aan de Dell XPS 11. De enige app die ik heb kunnen vinden die niet bij het standaard Microsoft-aanbod hoort is een registratie/management app van Dell zelf. Via deze app kan je back-ups managen en zorgen dat het systeem op het gebied van stuurprogamma’s up-to-date is. Zelfs nare linkjes naar Ebay of een ‘probeer’ versie van een virusscanner zijn niet aanwezig. De enige reclame die je nog eventueel als extra kan beschouwen is de link naar een Microsoft Office probeer-pagina. Maar al met al heeft Dell dit apparaat mooi schoon weten te houden.

Dell XPS 11 – In gebruik

De Dell XPS 11 is een nogal aparte machine, en natuurlijk is vooral het afwijkende toetsenbord daarvoor verantwoordelijk. Tegelijkertijd is het ook een erg tot de verbeelding sprekende machine. Veel collega’s van me komen regelmatig aan mijn bureau neuzen om te kijken naar de nieuwste speeltjes. Deze week was het vooral de Dell XPS 11 die alle aandacht naar zich toe trok. Het grappige was vooral de de mening over het toetsenbord unaniem leek te zijn: “Wow raar, wennen zeg!” maar tegelijkertijd vond niemand het toetsenbord raar genoeg om het apparaat weer snel terug te geven aan mij. Ook op mijn vraag het toetsenbord afwijkend genoeg was om niet serieus als aankoop overwogen te worden vonden de meeste mensen een antwoord in het voordeel van Dell, dat had ik toch eerlijk gezegd aan het begin van de week niet verwacht.

Dell-XPS-11-review-gebruik

De machine is dun en licht, waardoor het 360 graden scharnier ook echt een rol heeft. Door het scherm helemaal naar achter te klappen is de Dell XPS 11 erg goed bruikbaar als tablet. Natuurlijk is het nog een vrij groot apparaat voor een tablet maar qua draagbaarheid doet deze tablet niets onder voor een apparaat als de Surface Pro. De andere mogelijkheden om het scharnier te gebruiken (Martijn heeft deze een keertje uitgebreid besproken en de Lenovo Ideapad Yoga 2 Pro review) zijn handig maar daar vond ik persoonlijk niet vaak een reden/excuus voor.

Dell-XPS-11-review-modus

Verder is vooral de stevige aanvoelende behuizing als pluspunt te noemen. De versie die ik als review unit ontvangen heb had dan wel een beschadiging (kras op de klep) in de behuizing maar zelfs met die beschadiging voelde het systeem nog als iets dat een stootje kon verwerken. Ik heb de Dell XPS 11 zonder twijfels en zorgen in mijn tas vervoerd naar verschillende afspraken en zelf bij kleine stootjes zoals bij het in/uit stappen van tram en metro voelde ik mezelf niet als iemand die de Dell XPS 11 op het spel aan het zetten was.

Prestaties

Voor deze review heb ik de versie met Intel Core i5-processor gebruikt en dit systeem is meer dan krachtig genoeg om zo’n beetje alle taken die je van een moderne laptop verwacht uit te voeren, op misschien de pure pro-taken na. Juist voor die pro-taken wordt natuurlijk ook vaak een echte desktop gebuikt maar het draaien van Photoshop of een videobewerkingsprogramma voor ‘als het even moet’ is ook op deze Dell XPS 11 geen enkele straf. De machine is snel en reageert zeker in de moderne tegeltjes omgeving erg goed. Helaas is de 4GB aan werkgeheugen die beschikbaar is wel soms een beperkende factor, maar hopelijk maakt Dell de upgrade naar 8GB werkgeheugen configuratie-optie ook in Nederland beschikbaar. Als gaming-machine is de Dell XPS 11 niet de beste optie, maar dat komt vooral door het schermformaat en het ‘gekke’ toetsenbord. Games die in de moderne omgeving gespeeld worden en vooral gebruikmaken van touch zijn natuurlijk wel weer helemaal goed te doen.

Dell-XPS-11-review-modus-2

Dell XPS 11 – Conclusie

De Dell XPS 11 is de machine die de concurrentie met de Surface Pro van Microsoft aan lijkt te gaan. Qua afmetingen en gewicht doet de machine niet echt onder voor de Surface Pro maar biedt wel verbeterde laptopkwaliteiten en gebruiksmogelijkheden. Zelfs op het gebied van prijs zijn de laptops goed vergelijkbaar maar wint de Dell het weer. De dappere keuze voor een extreem dun toetsenbord waardoor de behuizing zo bijzonder dun gehouden is lijkt zich terug te gaan betalen voor Dell. Op dit moment zou dit de machine zijn die ik aanraad aan mensen die bij mij komen met de vraag voor een krachtige Windows 8 tablet/hybride met een budget van zo’n 1.000 euro. Mocht je budget wat hoger liggen dan blijft de Lenovo Thinkpad Yoga mijn voorkeur hebben. Voor een meer dan half zo groot budget blijf je uitkomen bij de Asus Transformer Book T100TA tablet/laptop. Het middenhoog-segment heeft Dell met deze Dell XPS 11 in ieder geval stevig in handen.

Minpunten

  • Toetsenbord vergt gewenning
  • Slechte webcam
  • Weerstand scharnier valt tegen

Pluspunten

  • Dun en licht
  • Indrukwekkend display
  • Goed als tablet bruikbaar
  • Bonus: Hip en tot de verbeelding sprekend device
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Dell XPS 11
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.