Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review en weggeefactie: Logitech Ultrathin Keyboard Cover voor de iPad

Geschreven door
Geplaatst op27 mei 2014, 14:22 CategorieAccessoire reviews

Eén van de meest populaire accessoires voor de iPad blijf de Logitech Ultrathin Keyboard Cover. Het is alweer ruim twee jaar geleden dat we de originele versie aan een review onderwierpen en ook voor de huidige versie is sinds vandaag alweer een update aangekondigd. Maar nog voordat die allernieuwste versie op de markt verschijnt bekijken we in dit artikel de huidige versie van de Ultrathin Keyboard Cover voor de iPad Air en iPad mini. En we geven ze ook alletwee weer weg!

De Ultrathin Keyboard Cover

Zoals gezegd is dit een populaire en vrij bekende accessoire voor de iPad. Wat dit product tot zo’n success heeft gemaakt is combinatie die Logitech gemaakt heeft tussen een Smart Cover en een keyboard. Door gebruik te maken van de magnetische verbindingsmogelijkheden die de iPad sinds de tweede versie biedt kon Logitech met een keyboard op de markt komen die niet in een volledige hoes verborgen zat, en hadden ze daarmee direct de dunste keyboard-oplossing voor de lichte en dunne iPad. Juist dit feit is denk ik een van de belangrijkste redenen voor het succes van deze accessoire.

Logitech-Ultrathin-keyboard-cover-iPad-review

Logitech zit niet stil en heeft constant kleine aanpassingen doorgevoerd in de Ultrathin Keyboard Cover voor iPad. Zoals gezegd is nu alweer een nieuwere versie aangekondigd, het grootste verschil is dat de cover nog dunner is en er nu ook meer controle over de hoek waarin de iPad staat mogelijk is. De huidige versie is overigens ook al superdun en omdat millimeters zo weinig zeggen zou ik het willen omschrijven als een verdubbeling van de dikte van je iPad. Dus op het moment dat de keyboard cover gesloten op de iPad ligt is het pakketje dat je onder de arm moet nemen of in je tas moet stoppen dubbel zo dik als alleen de iPad. Qua gewicht is er niet eens sprake van een verdubbeling, het gewicht neemt in combinatie ongeveer met de helft toe. Ik hoop dat je uit de bovenstaande zinnen kan opmaken dat het praten over gewicht en formaat bijna irrelevant aan het worden is. Waar de Ultrathin in de naam van de Ultrathin Keyboard Cover vandaan komt is dus wat mij betreft geen verassing.

Logitech-Ultrathin-keyboard-cover-iPad-review-3

De gebruikte materialen zijn in de loop der tijd ongeveer hetzelfde gebleven. De toetsen en het omliggende frame (het zijn island-style toesten) zijn van plastic, terwijl de achterkant van de cover van aluminium is. In de huidige generatie is de achterkant voorzien van een paar dunnen rubberen elementen, om wat grip te bieden en de aluminium achterkant net iets boven de ondergrond te houden, en daarmee de ergste krassen te voorkomen. Qua kleur is er gekozen voor een een kleur die in lijn ligt met de huidige iPads, het beste te omschrijven als gunmetal grey. Er is ook een witte variant van de cover verkrijgbaar.

Magneten spelen zoals gezegd een enorm belangrijke rol in de Ultrathin Keyboard Covers. Niet alleen de zijkant van de de iPad wordt gebruikt om de cover tijdens vervoer op z’n plek te houden maar de magneten aan de zijkant van de iPad worden ook gebruikt om in keyboard-stand een extra stevige verbinding met het keyboard te maken. In principe zou je het keyboard kunnen oppakken en verplaatsen zonder dat de iPad eruit zal vallen. Hoewel ik het niet zou aanraden is de extra stevigheid in verbinding wel een lekker gevoel. Het scharnier waarmee de zijkant van de iPad wordt vastgegrepen valt weg in de cover als het niet gebruikt wordt, zodra de magneten in de buurt komen ‘popt’ de scharnier omhoog. Echt praktische voordelen zie ik er er niet van maar een leuk detail is het zonder meer. Het illustreert vooral het feit dat dit een product is dat al een paar generaties bestaat en dus lekker doorontwikkeld is. Natuurlijk gaat de iPad automatisch aan/uit door de cover en als klap op de vuurpijl wordt de Bluetooth-verbinding tussen de cover en iPad automatisch geïnitieerd op het moment dat de cover in de type-stand gezet wordt.

Logitech-Ultrathin-keyboard-cover-iPad-review-4

De verbinding gaat dus via Bluetooth en kan automatisch tot stand gebracht worden. Alleen de allereerste keer is het nodig de koppeling tussen de iPad en het toetsenbord te leggen. Omdat de verbinding via Bluetooth gaat is er dus ook een accu in het spel. De batterij zit ergens in het toetsenbord verwerkt en kan opgeladen worden via een standaard microUSB-poort. Er wordt wel een kabel meegeleverd om te laden, maar een stekkerblokje mist. Gelukkig hebben de meeste mensen wel een dergelijk blokje over, en USB-poorten zijn natuurlijk ook hiervoor inzetbaar.

Keyboard en verschillen

De iPad mini-versie is eigenlijk gewoon een kleine versie van de iPad Air-variant, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen die duidelijk gemaakt moeten worden. Niet alleen zijn alle toetsen iets kleiner waardoor het typen lastiger is (of op z’n minst een langere gewenning vraagt), maar is bij de mini-variant ook weer gekozen voor de ruimtebesparende Logitech lay-out. Dat betekent dat de linker rij van het toetsenbord is samengevoegd met de eerste rij tekens. Zo is bijvoorbeeld CAPSLOCK is samengevoegd met de A-toets (capslock is dus alleen maar in combinatie te gebruiken). Het uitroepteken is helemaal linksboven te vinden, terwijl je die doorgaans toch ook een rij verder naar rechts verwacht. Aan deze afwijkende lay-out is wat mij betreft wel te wennen, maar het vergt wat tijd. Het wennen aan de kleine toetsen bleek voor mij persoonlijk een iets groter probleem.

Logitech-Ultrathin-keyboard-cover-iPad-review-2

De iPad Air-versie heeft ook geen toetsenbord van 100 procent volledig formaat maar komt wel heel aardig in de buurt. Het wennen aan het formaat toetsen was voor mij in ieder geval geen probleem, en aangezien dit toetsenbord een vrijwel standaard lay-out heeft is daar ook niet gek veel over te zeggen. Wat natuurlijk wel leuk en handig is zijn de speciale iOS-toetsen. Natuurlijk zijn er toetsen voor standaard zaken zoals een home-knop, volume en play/pauze. De grotere iPad Air-variant heeft ook nog een dedicated knop voor het locken van de iPad Air. Beide toetsenborden ondersteunen verschillende keyboardcombo’s die het leven van een tikker een stuk makkelijk maken (qua selectie van tekst en het kopiëren/plakken).

Conclusie

Voor mij persoonlijk is de keuze voor de iPad Air-versie heel gemakkelijk te te verdedigen. Door de Ultrathin Keyboard cover ontsluit je een heleboel mogelijkheden die normaal gesproken minder optimaal uit te voeren zijn op een iPad. Het is dus vooral het toetsenbord dat voor die extra mogelijkheden zorgt, maar belangrijker misschien wel is dat het een toetsenbord is waar makkelijk aan te wennen en op te werken is. De iPad mini-versie krijgt net zoveel extra mogelijkheden maar het bijbehorende veel kleinere toetsenbord vraagt toch een stuk meer gewenning, en is minder fijn om op te werken. Beide toetsenborden bieden hun mogelijkheden wel aan zonder teveel toe te voegen aan het gewicht en formaat van de iPad, en dat is waarschijnlijk de reden dat deze covers zoveel mensen aanspreken.

 • De Ultrathin Keyboard cover voor de iPad Air kost: 89,99 euro
 • De Ultrathin Keyboard cover voor de iPad Mini kost: 79,99 euro

Weggeefactie

In samenwerking met Logitech Nederland geven we de twee covers die gebruikt zijn voor dit artikel weg aan twee gelukkige lezers. Meedoen is simpel: Laat een reactie achter onder dit bericht waarin je aangeeft welke van de twee covers je graag zou willen winnen (iPad Air- of iPad mini-versie). Meedoen kan tot donderdag 29 mei 23:59. Vrijdag verdelen wij de deelnemers in twee categorieën en kiezen we twee random winnaars. Naast publicatie van de winnaars in dit artikelen nemen we via e-mail contact op dus zorg dat je met actief adres reageert.

 

UPDATE: De winnaars zijn gekozen.  Wij nemen contact op via email om de verzending af te handelen. Iedereen weer bedankt voor het meedingen. Hou de website in de gaten, we hebben met regelmaat leuke weggeefacties!

 • De iPad Air cover: Oskar van Rijswijk
 • De iPad mini cover: M. Oenema
 • Delen:
Apple iPad Air
iOS

Reacties

 1. Rosanne Ruikes
  27 mei, 2014 om 14:58

  Klinkt als een geweldige aanvulling op mijn iPad Mini. Daar wil ik dan ook zeker wel kans op maken. Thanks voor de review!

 2. Hans
  27 mei, 2014 om 15:00

  wil graag de iPad mini-versie winnen.

 3. Frank Visser
  27 mei, 2014 om 15:02

  Klinkt geweldig voor mijn iPad Air. Ik wil daar wel kans op maken.
  Bedankt voor de review!

 4. Frank van Exter
  27 mei, 2014 om 15:45

  Ik ga voor de Logitech Ultrathin Keyboard voor de iPad Air. Weer een mooi gebaar van zowelTablets Magazine als Logitech Nederland!

 5. Oskar van Rijswijk
  27 mei, 2014 om 16:34

  Beide toetsendeksels lijken mij wel handig als aanvulling op mijn iKantoor in mijn tas. Meer met minder!

 6. Henry G
  27 mei, 2014 om 16:36

  Ik zou mijn vrouw heel blij maken met een keyboard voor haar Ipad Mini. Goede actie!

 7. kevin
  27 mei, 2014 om 17:03

  handig voor school!!!

 8. ReneL
  27 mei, 2014 om 20:30

  Graag ga ik voor de iPad Air keyboardcover

 9. wim
  27 mei, 2014 om 20:44

  gewoon ideaal

 10. Vanessa
  27 mei, 2014 om 20:45

  Ik wil de mini proberen.

 11. Guido
  27 mei, 2014 om 20:45

  Yes, gun mezelf de Ipad Air cover………

 12. Cornelis
  27 mei, 2014 om 20:51

  Ik heb vandaag mijn eerste ipad en wel de ipad air binnen!!
  Wat een top apparaat, nu op zoek naar cover vv keyboard, ik ga voor de ipad air versie!

 13. Arien
  27 mei, 2014 om 20:53

  Net een ipad mini besteld dus de keuze lijkt mij makkelijk, de ipad mini cover

 14. Harjan
  27 mei, 2014 om 21:01

  ik ga voor de ipad air versie!

 15. Jolanda
  27 mei, 2014 om 21:06

  Graag de Ipad air versie

 16. David Vos
  27 mei, 2014 om 21:13

  De iPad-mini versie zou erg leuk zijn!

 17. Stuart
  27 mei, 2014 om 21:23

  Heel graag de ipad air versie, lijkt mij geweldig.

 18. Joenedu
  27 mei, 2014 om 21:36

  Klinkt erg goed en klinkt als een prima aanvulling op de iPad Mini hier in huis. Jammer dat ze relatief duur zijn. Of duur is misschien niet het goede woord, maar het is wel veel geld om in 1 keer uit te geven ;) Mooie actie.

 19. Daan
  27 mei, 2014 om 22:04

  Mooie review. Als ik win dan graag de iPad Air versie. Erg goede actie van tabletsmagazine.

 20. Dennis
  27 mei, 2014 om 22:52

  Graag voor de Ipad Air… Dan kan ik de laptop bij het grofvuil zetten ;-)

 21. Mirjam
  27 mei, 2014 om 23:17

  iPad air

 22. Peter Lindeman
  27 mei, 2014 om 23:21

  Gaaf, zou hem graag voor de iPad Air winnen!

 23. Leo
  27 mei, 2014 om 23:59

  Een bedankje naar Logitech en Tabletsmagazine voor deze actie.
  Heb bij het typen van deze tekst al een paar maal de correctie-toets moeten gebruiken, dus Logitech toetsenbord meer dan welkom.

  Doe mee voor de IPAD AIR versie.

 24. Adri
  28 mei, 2014 om 0:42

  De iPad Air versie zou mooi zijn

 25. Sandra
  28 mei, 2014 om 1:03

  iPad air versie

 26. cindy smits
  28 mei, 2014 om 1:04

  Dat zou mooi zijn, een iPad Air winnen…… Wordt het niet meer de MacBook delen en voor mij weer een stuk makkelijker werken.

 27. Fawzi
  28 mei, 2014 om 1:50

  Is wel handig , zo’n toetsenbord voor de Ipad mini ;-)

 28. MarliesS
  28 mei, 2014 om 9:03

  graag de iPad Air-versie

 29. Arie
  28 mei, 2014 om 9:06

  Zou hem graag voor de iPad Air winnen.

 30. Bas
  28 mei, 2014 om 9:11

  Cool weer een weggeef aktie.
  Ik zou graag de Ipad Air versie winnen :-)

 31. Xenia
  28 mei, 2014 om 12:42

  Geweldige review! Ik zou graag de ipad air versie winnen.

 32. Chris
  28 mei, 2014 om 13:10

  Bedankt voor de review. Ik heb nu de ultrathin voor de iPad 2 en die bevalt mij al twee jaar erg goed. Batterijduur erg lang!! Binnenkort krijg ik de iPad air, dus een nieuw keyboard voor de iPad air is erg welkom.

 33. TED
  28 mei, 2014 om 16:32

  Ik hoop dat de iPad mini niet te klein zal zijn voor mijn handen, maar ik zou die graag willen proberen.

 34. Bert
  28 mei, 2014 om 17:09

  Ik doe graag mee met de trekking van de iPad Air versie van het Ultrathin toetsenbord.

 35. Sijmen
  28 mei, 2014 om 20:16

  Mooie review. Ik zou graag de Logitech Ultrathin voor de iPad Air willen winnen. Dat lijkt me een geweldig mooi toetsenbord.

 36. Maarten
  28 mei, 2014 om 23:28

  De Ipad Air versie zou super zijn! Niet voor mezelf maar wel voor iemand die ik daar erg blij mee kan maken. Leuke actie.

 37. L. Grijsen
  29 mei, 2014 om 7:19

  Mooi en duidelijke beschrijving van de mogelijkheden van het logitech toetsenbord voor de ipad air. Ik sta voor de keus voor een nieuwe ipad, of een mini notebook. Ik werk nu met een ipad 3 en kensington toetsenbord.
  Als hulpmiddel om nota’s te lezen vind ik de ipad geweldig. Met toetsenbord erbij, heel erg handig om makkelijk aantekeningen te maken. Het enige wat voor mij nog ontbreekt is een app waarmee office-documenten eenvoudig bewerkt kunnen worden.
  Met uw recensie heeft u me volledig overtuigd van de voordelen van het logitech toetsenbord. Ik ga voor een nieuwe ipad. Mocht u het toetsenbord erbij willen schenken, dan hou ik me warm aanbevolen.

  Met vriendelijke groet,

  Liesbeth

 38. Pieter
  29 mei, 2014 om 15:28

  Dat is handig…. graag voor de Ipad Mini

 39. M. Oenema
  29 mei, 2014 om 22:31

  Cool! Perfect voor mn mini

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.