Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony VAIO Tap 11

Geschreven door
Geplaatst op21 mei 2014, 17:00 CategorieReviews

Vorige week hadden we al een review van een apparaat dat als echte concurrent gezien kan worden van de Microsoft Surface Pro 2; de Dell XPS 11. Vandaag kijken we naar een andere concurrent voor deze machines, de Sony VAIO Tap 11. Net als de Surface Pro is de insteek van deze computer dat het en tablet is die laptop-taken kan uitvoeren, in tegenstelling tot de Dell XPS 11 die als laptop die tablet taken kan uitvoeren. Of de keuze van Sony voor de tablet met los toetsenbord een goede is geweest lees je in deze review.

Sony VAIO Tap 11 – specificaties

Sony VAIO Tap 11
Scherm 11.6 inch 1920 x 1080
Digitizer Ja
Processor Intel Core i5 of Pentium 3560Y
RAM 4GB
Opslaggeheugen 128 of 256 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, mini HDMI
(Micro)USB Ja, 1 x USB 3.0
GPS Ja (indien 3G/4G)
3G/4G Ja (optioneel)
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2mp Webcam & 8mp Camera
Accu 3800 mAh Lithium Polymer

De Sony VAIO Tap 11 heeft afmetingen van 304.6 x 9.9 x 188 millimeter en weegt zo’n 780 gram. De keyboard cover voegt dan nog een 5-6 mm toe aan de dikte en het totale gewicht neemt met een derde toe door het toetsenbord te combineren met tablet.

De VAIO Tap 11 is op het moment van schrijven te koop vanaf zo’n 750 euro, hiervoor krijg je de versie met Pentium-processor, 4GB aan werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen. De 128GB-versie met 4G-verbinding en Core i5-processor, het model dat wij getest hebben, is waarschijnlijk een paar honderd euro duurder, maar op dit moment weten wij van geen enkele winkel waar deze versie verkrijgbaar is. Het feit dat deze computer zelfs bij Sony zelf niet meer verkrijgbaar is wijst erop dat het vinden van een dergelijk uitvoering waarschijnlijk een lastig verhaal gaat worden. Onlangs is bekend geworden dat Sony de VAIO PC-afdeling verkocht heeft, en zich zelf gaat richten op tablets en smartphones (Xperia-lijn).

Sony VAIO Tap 11 – hardware en design

De Sony VAIO Tap 11 is een modulair systeem, en daarmee bedoel ik vooral dat zowel het tablet- als het toetsenbordgedeelte als los onderdeel gezien moet worden en alleen via magnetische verbinding met elkaar verbonden zijn tijdens vervoer. Ook de (optionele) stylus is weer een los onderdeel, al is er wel een clip die gebuikt kan worden om de pen aan de tablet te koppelen.

Sony-VAIO-Tap-11-review-design

De tablet zelf is een lekker standaard 11.6-inch zwarte rechthoek met een glazen voorkant een soft-touch plastic achterzijde. Het enige echt herkenbare Sony-element in het design is de bekende aan/uit-knop. De achterkant van de tablet heeft een soft-touch finish over het plastic meegekregen, in de achterkant is ook een standaard verwerkt met dezelfde afwerking. Het scharnier is traploos dus je kan zelf je hoek kiezen waarin de tablet staat. Door een rubberen onderkant is de grip van de standaard ook prima.

Sony-VAIO-Tap-11-review-design-2

Toetsenbord (cover)

Het toetsenbord is tegelijkertijd een cover voor het scherm van de Sony VAIO Tap 11. Het is een beetje een net-niet oplossing wat mij betreft. Sony heeft gekozen om deze twee onderdelen los van elkaar te houden, en dus gaat de verbinding tussen deze onderdelen via Bluetooth. Sony wilde wel dat de cover opgeladen kon worden via de tablet en dus is er een best lelijke opening/poort rechtsonder aan de voorkant van de tablet. De achterkant van de cover is van een mooi ogend gebosteld aluminium maar mist rubberen hoekjes/pootjes en dus glijdt het toetsenbord zonder al te veel weerstand alle kanten op.

Sony-VAIO-Tap-11-review-toetsenbord

Bovenstaande is natuurlijk best negatief, maar Sony weet een hoop goed te maken met de kwaliteit van het toetsenbord zelf, als in de toetsen zijn prima. Met een goede travel en prima weerstand zijn de island-style toesten prima om langere teksten op te verwerken. Met een rubberen onderzetter (mijn oplossing) of een andere creatieve grip-bieder is er dus echt prima te tikken op de Sony VAIO Tap 11. Het muisvlak is dan wel weer wat minder. Waar normaal zo’n trackpad iets gladder is en verzonken ligt in een cover is het trackpad op de Sony VAIO Tap 11 cover gewoon vlak in het plastic verwerkt en voorzien van kleine bobbeltjes. Hierdoor is het wel duidelijk waar het trackpad start en stopt, maar is tegelijkertijd de weerstand weer wat groter dan je zou willen. De muisknop is dan wel weer een echte fysieke knop en reageert goed en snel.

Sony-VAIO-Tap-11-review-toetsenbord-2

Display

Het scherm op de Sony VAIO Tap 11 is een voor Windows hardware redelijk standaard 11.6-inch IPS paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit zorgt voor een voldoende scherpe weergave en omdat het een ips-paneel is zijn natuurlijk zaken als kijkhoeken, contrast en kleurweergave dik voor elkaar. De tablet weet door een Triluminos-paneel natuurlijke kleuren weer te geven, met prima zwartwaarden en een goede leesbaarheid vanuit de normale kijkhoeken. Qua helderheid kan het scherm hoog genoeg gezet worden om de zichtbaarheid van reflecties en vingerafdrukken binnen de perken te houden.

Sony-VAIO-Tap-11-review-display

Stylus

Sony heeft een actieve digitizer in het scherm verwerkt waardoor pen-input mogelijk is. De pen die je bij de Sony VAIO Tap 11 gebruikt is van een mooi zware kwaliteit. Ook de knoppen op de stylus voelen goed, net als de kleine pen-tip. Zo bijzonder als bij de pas aangekondigde Microsoft Surface Pro 3 is het allemaal niet, maar de Sony VAIO Tap 11 heeft een stylus integratie die dik voor elkaar is. Lijnen verschijnen snel op het scherm en met de drukgevoeligheid (256 niveau’s) is het ook dik voor elkaar. Het enige echte minpuntje dat ik heb voor de actieve digitizer/stylus-integratie is het gebruik van een pen-garage in de tablet. Je kan via een speciaal stukje plastic de stylus wel aan de tablet koppelen, maar aangezien dit stukje plastic maar op één plek past offer je daarmee wel de toegang tot zowel de USB 3.0-poort als de miniHDM-poort op.

Sony-VAIO-Tap-11-review-stylus

Connectiviteit

MiniHDMI en een volledige USB0poort zijn nu net genoemd, deze aansluitingen zitten keurig onder een klepje verborgen. De Sony VAIO Tap 11 heeft onder een ander klepje ook nog plek voor een simkaart (optioneel) en een microSD-kaartlezer om het geheugen goedkoop uit te breiden. Qua draadloze connectiviteit is het aanbod erg groot. Er is natuurlijk een moderne dual-band a/b/g/n WiFi-chip in de Sony VAIO Tap 11 verwerkt maar er is ook GPS (optioneel), infrarood, NFC en Bluetooth 4.0 in deze tablet te vinden.

Sony-VAIO-Tap-11-review-aansluitingen

Speakers

De speakers op de Sony VAIO Tap 11 zijn van een typische tabletkwaliteit. Door de compacte afmetingen van dit soort speakers worden natuurlijk zaken als volume en detail dat mogelijk is voor zowel het lage als hoge spectrum van het geluid beperkt. Toch zijn de resultaten in vergelijking met andere tablets gewoon meer dan respectabel te noemen en zijn er voor serieuzere toepassingen opties in de vorm van een 3.5mm jack en Bluetooth 4.0 beschikbaar.

Camera’s

Sony staat (terecht) bekend om de kwaliteit van zijn camera’s. Ook de camera’s op de Sony VAIO Tap 11 zijn van opvallend goede kwaliteit. Sony weet echt wat ze doen met hun kleine (en grotere) sensors en optische elementen. De Windows 8.1-software voor foto’s is weinig tot de verbeelding sprekend en speciale camera software zoals Sony meelevert met hun Xperia Z2 Android tablet vind je niet op deze tablet. Er is wel een ArcSoft camera-app maar die voegt wat mij betreft niets toe. Maar dat neemt niet weg dat de 8 megapixel camera aan de achterzijde de beste camera is die ik tot nu toe op een Windows 8-machine hebt gezien. Foto’s maken met een 11.6-inch apparaat is echter dan wel weer iets dat een nadeel blijft. De webcam aan de voorkant van de Sony VAIO Tap 11 is ook van meer dan aardige kwaliteit. Ook hier lijkt Sony weer gekozen te hebben voor hun eigen hardware (logisch) en dus zijn de beelden die je kan nemen met de webcam van bovengemiddelde kwaliteit. Prima voor een videogesprek of een selfie.

Accuduur

De accu gaat op een enkele lading maar zo’n 5 tot 6 uur mee bij gemiddeld gebruik en dat is toch wel wat jammer. Ik had graag een paar uurtjes meer gezien zodat de VAIO Tap 11 in ieder geval op papier een volledige dag mee zou kunnen gaan. Opladen van deze kleine accu gaat dan ook nog eens niet via (micro)USB en dus moet je altijd met de speciale oplader op stap. Jammer!

Sony VAIO Tap 11 – Software

De Sony VAIO Tap 11 draait op Windows en dat is natuurlijk het standaard verhaal aan het worden. Er is ook op deze machine dus weer een moderne tegeltjes-wereld en de stuk traditionelere desktopomgeving. Software in de tegeltjesomgeving kan geïnstalleerd worden vanuit de Windows Store, in desktopomgeving zijn andere bronnen ook toegestaan. Het standaard aanbod aan apps is echter voor de meeste mensen genoeg om in ieder geval de basistaken met een tablet uit te voeren.

Sony-VAIO-Tap-11-review-software-2

Sony levert wel aardig wat software mee. In de desktopomgeving vind je Adobe Photoshop Elements 12, een prima fotobewerker met mooie organisatiefuncties. Het is met recht een mooi programma en door het meeleveren van deze software toont Sony meteen hun geloof van de bruikbaarheid van de desktopomgeving, ook op een tablet als deze. Overigens is het wel nodig om minimaal 150% schaling in te stellen in de desktopomgeving, anders zijn de verschillende elementen in de interface wel erg klein. Andere software die aan deze kant van het systeem meegeleverd is zijn verder niet om over naar huis te schrijven, er wordt weer op een standaard (schandalige) manier reclame gemaakt voor McAfee en ook de eBay-link is weer op het bureaublad aanwezig.

In de moderne omgeving zijn er er ook een heel zooitje apps alvast op de tablet gezet. Ze zijn lang niet allemaal interessant genoeg om te bespreken of zelfs te noemen. Een groot deel van de apps is ter meerdere eer en glorie van het Sony ecosysteem (muziek-app) en natuurlijk de nodige handleiding apps (hoe werkt deze machine, instellingen). Toch zijn er ook een paar meer dan bruikbare en interessante apps op de VAIO Tap 11 te vinden.

Sony-VAIO-Tap-11-review-software

De TV sideview app die al eens uitgebreidt besproken is op Homecinema Magazine vind je bijvoorbeeld op deze Sony VAIO Tap 11, maar natuurlijk kan de infrarood-poort met behulp van de IR Remote app daadwerkelijk gebruikt worden om van deze tablet een mega grootte afstandsbediening te maken. Daarnaast zijn er drie apps die samen een serie vormen; VAIO Clip, VAIO Paper en VAIO Scan zijn apps die optimaal gebruik maken van de hardware in de tablet. VAIO Clip is misschien nog de minst interessante maar biedt Evernote-achtige mogelijkheden om (scherm)afbeeldingen bij te snijden, te bewerken en op te slaan. VAIO Paper is een notitieblok-app die goed met de stylus integreert en de input van de pen snel weet te verweken. Het is een prima app voor het maken van notitie(blokken). VAIO Scan is tot slot dan de app die gebruikt maakt van de camera om via een foto een ‘scan’ te maken van een document. Met handige mogelijkheden als het automatisch bijsnijden van documenten zodat een A4 ook daadwerkelijk een rechthoek is , en vooral de OCR (optical character recognition) is de scan app erg tof. Het mooiste is echter dat deze drie apps goed met elkaar ‘praten’ en in de vorm van een notitieblok een prima plek zijn om je informatie te verzamelen.

Tot slot is het nog even leuk om de foto-app van ArcSoft, de VAIO Movie maker en Playmemories home te noemen. Deze apps zijn er om gebruik te maken van zowel de camera in de Sony VAIO Tap 11 maar integreren in principe natuurlijk ook perfect met andere (Sony) camera’s. Het aanbod van apps in de moderne omgeving is al met al erg compleet en bruikbaar.

Sony VAIO Tap 11 – In gebruik

De Sony VAIO Tap 11 is een beetje een net-niet apparaat wat mij betreft. Deze tablet moet concurreren met de Surface Pro en apparaten als de Lenovo Yoga 2 Pro en Dell XPS 11. Juist in de vergelijking met de laatste verliest de Sony VAIO Tap 11 het toch wel. In directe vergelijking met een Surface Pro is er nog wel wat te zeggen voor de Sony VAIO Tap 11, al moet het losse (en makkelijk glijdende) toetsenbord dan wel als vrij groot praktijknadeel genoemd worden. Het probleem dat ik heb is dus eigenlijk dat ik niet zo heel veel mis zie met deze Sony VAIO Tap 11, maar dat ik ook niet zie voor wie deze tablet nu precies de beste keuze zou zijn. Ik denk dat je als poweruser eerder uitkomt bij een Lenovo Yoga-computer, als prosumer bij de Dell XPS 11 en als je gewoon een early adopter op Microsoft gebied bent of wilt zijn dan spreken de Surface tablets je ongetwijfeld meer aan. Daarbij moet gezegd worden dat de VAIO Tap 11 lastig op schoot te gebruiken is, met name door de zeer smalle kickstand die gewoon niet op schoot te plaatsen is. Bij dergelijk gebruik is een XPS 11 of Lenovo Yoga toch een betere optie.

Sony-VAIO-Tap-11-review-stylus-2

Maar mocht je deze tablet toch gekocht hebben dan is het best een leuk apparaat. Met een paar dirty hacks kan het toetsenbord best wat grip krijgen en zolang je de oplader maar in de buurt houdt dan kan er ook nog eens goed gewerkt worden op de Sony VAIO Tap 11. Het software-aanbod dat je bij deze VAIO krijgt maakt in ieder geval een paar leuke toepassingen mogelijk.

Prestaties

Prestaties zijn zoals je mag verwachten van een Windows 8 machine met een Intel Core i5-processor en 4GB aan werkgeheugen. Zeker in de moderne omgeving is er geen app waar je je zorgen om hoeft te maken, alles draait supersnel en soepel. In de desktopomgeving zijn er natuurlijk altijd toepassingen te vinden waar zelfs de aller-snelste en dure computers moeite mee kunnen hebben, op de VAIO 11 stoot je misschien iets eerder tegen dit soort plafonds aan. Bij het standaard gebruik van bijvoorbeeld Office en de fotobewerkingssoftware was echter niks van deze beperkingen te merken.

Sony VAIO Tap 11 – Conclusie

De Sony VAIO Tap 11 is een heel leuke Windows 8 tablet, met een toetsenbordcover om het een complete machine te maken. Vooral op het gebied van de cover zijn wat keuzes gemaakt waar ik moeite mee heb maar als tablet/computer zelf is de Sony VAIO Tap 11 een heel aardige machine. Ik zou alleen niet weten aan welk type gebruiker deze tablet nu precies te verkopen is. Sony wist het kennelijk ook niet en biedt deze tablet niet eens meer aan op haar eigen website. Dit gezegd hebbende kan het dus zomaar een zijn dat deze machine voor bodemprijzen verkocht gaat worden. Mocht je hem tegenkomen voor 300-500 euro dan heb je echt een gaaf koopje. Voor nu is de (ongeveer) 1000 euro die dit exacte model kost waarschijnlijk verstandiger uit te geven aan een ander apparaat. Neem je genoegen met een Pentium-chip dan kun je al voor 750 euro naar de winkel.

Minpunten

  • Los toetsenbord
  • Tegenvallende accuduur
  • Nauwelijks meer te koop

Pluspunten

  • Dun en licht
  • Leuk extra app-aanbod
  • Goede stylus
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
  • Delen:
Sony VAIO Tap 11
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.