Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Sharp werkt aan 600 ppi-displays voor smartphones en tablets

Geschreven door
Geplaatst op7 mei 2014, 17:25 CategorieHardware

Sharp werkt aan schermen met pixeldichtheid van 600 ppi. Dit meldt website Android Authority. Het zou in eerste instantie gaan om schermen van 5,5 inch voor smartphones, later gevolgd door 7- en 9-inch modellen voor tablets.

4K-materiaal

De productie start volgend voorjaar, voor dit jaar staat er dus nog niks op stapel. De nieuwe schermen moeten in staat zijn 4K-materiaal af te spelen. Volgens Android Authority zou dit echter niet gelden voor het 5,5 inch exemplaar. Voor 4K is een resolutie vereist van 3840 x 2160 pixels, wat bij het kleiner scherm een ppi van 800 zou betekenen. Bij de tabletschermen moet dit echter geen probleem vormen. Met een dergelijke resolutie kom je op een formaat van 7,3 inch uit bij een dichtheid van 600 ppi.

IGZO

Naast het produceren van 600 ppi-displays zou Sharp ook hun IGZO-technologie verder uit willen rollen. Deze energiezuinige techniek wordt momenteel enkel in schermen gebruikt met een ppi van rond de 300. De fabrikant zou IGZO in meer schermformaten willen gebruiken en er wordt zelfs gesproken van een stap naar displays voor smartwatches.

Sharp is momenteel de tweede fabrikant van display wereldwijd. De nummer één, Japan Display, liet vorig maand een prototype 4k-scherm zien. Dat was een 10,1 inch display met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels en een ppi van 438.

Grote stap

De stap naar 600 ppi lijkt een vrij grote, zeker bij tablets. Momenteel zijn de resoluties hier nog een stuk lager. Zo heeft Samsung’s topmodel, de Galaxy TabPRO 8.4 een resolutie van 2560 bij 1600 pixels, wat neer komt op 359 ppi. Zijn concurrent, de iPad Mini retina, beschikt over een 7,9 inch scherm met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels en 326 ppi. De pixeldichtheid zal over een jaar dus bijna moeten verdubbelen.

Ook is het natuurlijk maar de vraag of wij als tabletgebruiker op zo’n hoge resolutie zitten te wachten. Bij de huidige tablets zie je de afzonderlijke pixels al niet meer, dus de stap naar 600 ppi lijkt wat onzinnig. Een dergelijk scherm zou weleens erg energie onzuinig kunnen zijn.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.