Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple schikt rechtszaak e-books voor honderden miljoenen

Geschreven door
Geplaatst op17 juni 2014, 12:25 CategorieApple

Een van de langer lopende rechtszaken waarbij Apple betrokken is nu eindelijk tot een eind gekomen. Apple werd vorig jaar namelijk schuldig bevonden aan het faciliteren van een een samenwerkingsverband tussen verschillende grote uitgevers om als ‘samen sterk blok’ de prijstelling van e-books in handen te houden. In de praktijk kwam het er echter op neer dat de prijzen van e-books wat omhooggingen en aangezien kartelvorming om prijzen op te drijven verboden is bij wet trok Apple vorig jaar al aan het kortste eind in een grote rechtszaak.

De sluwe deal van Apple

WebWereld.nl beschreef de deal vorig jaar als volgt:

Begin 2010 maakte Apple samen met vijf uitgevers de sluwe deal, vlak voor de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. Omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Apple kwam met de ‘redding’ voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple zelf roomde 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden.

Uiteindelijk betekende dit vooral voor Amazon dat de prijzen van de boeken over de breedte wat omhoog gingen en het bedrijf hield zich daarover niet stil. Ze beloofde ook dat een deel van het geld dat eventueel in een rechtszaak toegewezen zou worden terugbetaald zou worden aan de lezende consument. Een rechtszaak volgde en Apple en de uitgevers verloren dus al snel hun gelijk.

Natuurlijk ging Apple daar in eerste instantie niet mee akkoord, ze geven immers nooit makkelijk op. Maar nu lijkt Apple toch echt eieren voor zijn geld gekozen te hebben. Het verwijt dat Apple dit samenwerkingsverband (kartel) bewust zo opgezet had leek namelijk bewezen te kunnen worden, en dat had dan een automatische verdriedubbeling van een eventueel vonnis betekend. We hebben hier overigens over een rechtszaak in Amerika, een zogeheten class action lawsuit waar grote groepen consumenten zich verenigen en samen een grote zaak aangaan. Betrokken uitgevers schikten vorig jaar al en nu staakt ook Apple die verdediging, voordat een daadwerkelijk vonnis ze nog meer pijn kan doen. Naar verluidt zal Apple honderden miljoenen moeten uitkeren.

  • Delen:
Apple iPad mini retina
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.