Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apps beheren, verplaatsen en verwijderen op je iPad

Geschreven door
Geplaatst op28 juni 2014, 15:22 CategorieTablet Tips

Wanneer je een nieuwe app uit de App Store installeert, zal deze automatisch geplaatst worden op de eerste open plek tussen al je andere apps. Dat is handig, want zo ontstaat geen grote gatenkaas op je iPad. Maar, je kunt apps natuurlijk zelf beheren, verplaatsen en verwijderen. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Apps op je iPad verplaatsen

Soms wil je bepaalde apps bij elkaar zetten, zoals alle nieuws apps op een rijtje. Om dat te doen zul je bepaalde apps moeten verplaatsen. Een app verplaatsen op je iPad is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet.

Om een app ergens anders neer te zetten op het scherm moet je eerst zorgen dat je hem kunt verplaatsen. Doe dit door het icoon van een app lang ingedrukt te houden. Na ongeveer twee seconden zul je zien dat alle app-iconen zullen gaan schudden of trillen. Nu kun je ze verplaatsen. Doe dit door een app aan te tikken, ingedrukt te houden en vervolgens deze over het scherm te slepen.

iPad apps beheren verplaatsen en verwijderen 1

Wanneer je een app tussen twee andere apps wilt plaatsen moet je de nieuwe app tussen de andere twee apps houden, terwijl je je vinger er dus op houdt en de app versleept. Je iPad zal nu automatisch een plaatsje vrij maken. Wanneer je de app loslaat zal deze op zijn plek komen te staan.

Tevreden? Druk op de ronde home-knop van je iPad en de icoontjes zullen stoppen met schudden, waarna je je iPad gewoon weer kunt gebruiken zoals je gewend bent.

Nieuw homescreen aanmaken

Wanneer alle beschikbare plaatsen op je iPad gebruikt zijn zal bij het downloaden van een nieuwe app automatisch een nieuwe pagina aangemaakt worden.

Dit kun je echter ook zelf doen. Net als bij het verplaatsen van een app moet je hiervoor een app ingedrukt houden tot de app gaat schudden. Vervolgens schuif je de app helemaal naar de zijkant van het scherm. Nu zal een nieuwe pagina aangemaakt worden voor deze app.

Mappen

Als je veel apps op je iPad hebt staan is het makkelijk om deze te organiseren in mappen. Om een map te maken sleep je de ene app over de andere app. Uiteraard moet je de icoontjes weer eerst laten schudden zoals hierboven uitgelegd.

Wanneer de twee apps op elkaar zitten zul je zien dat een mapje ontstaat. Als je de app loslaat wordt het mapje ook echt gemaakt. Vervolgens vraagt je iPad om de map een naam te geven. Zelf komt de iPad al met een suggestie, bijvoorbeeld productiviteit. Wanneer je dit een prima naam vindt kun je weer op de home-knop drukken, anders kun je met het toetsenbord de naam veranderen.

iPad apps beheren verplaatsen en verwijderen 3

Een map verwijderen is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer je dat wil doen haal je alle apps uit de map door ze buiten de map te slepen. Zodra alle apps uit de map zijn zal de map verdwijnen.

Apps van je iPad verwijderen

Natuurlijk kun je ook losse apps verwijderen. Dit doe je door alle apps weer te laten schudden zoals hierboven uitgelegd. Je ziet dan ook een kruisje rechtsboven alle iconen verschijnen. Door op dit kruisje te drukken kun je de app verwijderen.

iPad apps beheren verplaatsen en verwijderen 2

Je kunt ook via instellingen apps verwijderen. Open daarvoor instellingen, ga naar ‘algemeen’ en kies vervolgens ‘gebruik’. Je zult nu een laad-tekentje zien. Wanneer deze verdwijnt zie je alle apps die je op je iPad hebt staan, op volgorde van de hoeveelheid opslagcapaciteit ze in beslag nemen. Om een app te verwijderen tik je op de app, en daarna op ‘verwijder app’.

iPad apps beheren verplaatsen en verwijderen 4

Let erop dat je alle apps die je zelf geïnstalleerd hebt kunt verwijderen. Apps van Apple die al op je iPad stonden toen je hem kocht kun je niet verwijderen, maar alleen verplaatsen of in een mapje stoppen.

Apps opnieuw sorteren

Wanneer je de locatie van al je apps wat rommelig vindt kun je ze opnieuw laten sorteren door je iPad. Hierdoor worden alle Apple apps weer op hun originele plek gezet, en alle andere apps worden gesorteerd op alfabetische volgorde.

Om dit te doen ga je naar instellingen, ‘algemeen’ en vervolgens ga je helemaal naar beneden. Kies voor ‘reset’ en dan voor ‘Reset Home screen Layout’. Vervolgens worden alle apps opnieuw voor je gesorteerd.

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

 • Delen:

Reacties

 1. Sam Rijver
  28 juni, 2014 om 23:13

  Ik weet dat het super ouderwets is om je iPad aan je computer aan te sluiten. Maar via iTunes kan je supersnel en makkelijk je indeling aanpassen/bijhouden.

  • bossifrance
   13 september, 2016 om 23:20

   Hoe verplaats ik de icoontjes op een Huawei P8, de beschreven methode werkt hier niet.

 2. Frank
  31 oktober, 2014 om 23:47

  Ho verwijder ik niet meer bestaande apps ook uit iTunes
  Ik draai iTunes op een W7 pc Ik kan hier niet rechts klikken en de app verwijderen.
  Er zijn echter apps die niet meer in de store staan en na een restore dus steeds foutmeldingen blijven geven
  enig idee
  Ze staan niet meer op de iPad maar nog wel in iTunes

 3. Lieve
  20 mei, 2015 om 19:51

  Hoe verwijder ik de apps definitief. Als je ze verwijderd van je scherm blijven ze bij aankopen staan. Ik zou ze daar ook weg willen. Daar kan ik ze alleen verbergen voor eventjes. Kan iemand mij hierbij helpen?

 4. Nzenza
  24 oktober, 2015 om 12:05

  Alle spellen kan ik niet downloaded en dat is irritant

 5. W.doorschodt
  25 december, 2015 om 15:45

  Vroeg hoe ik de
  Picto.all man aanmaken.maar zit totaal op een andere leest

 6. claire
  08 maart, 2018 om 16:30

  Hoe krijg ik het icoon van een geopende app weer terug op mijn home screen?

 7. Jan
  30 maart, 2019 om 9:54

  Op mijn ipad staan onderin de icoontjes van vaak gebruikte apps. Van een paar apps wil ik dat niet. Hoe kan ik dit beheren?m

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.