Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Freemium-apps verantwoordelijk voor 98 procent inkomsten Google Play

Geschreven door
Geplaatst op24 juni 2014, 16:25 CategorieAndroid

Het zal je vast wel opgevallen zijn; steeds meer applicaties in de verschillende app stores, waaronder de Google Play Store voor Android, zijn gratis te downloaden. Toch moeten ontwikkelaars geld verdienen en dit doen ze steeds vaker middels het zogenaamde freemium-model. Dit houdt in dat een app gratis gedownload kan worden maar dat je betaalt voor het ontgrendelen van alle of specifieke functies.

Dat het aanbod van freemium-apps drastisch toeneemt blijkt wel uit een onderzoek van App Annie. Afgelopen zomer waren er een miljoen applicaties te vinden in de Google Play Store maar inmiddels is dit aanbod gegroeid naar 1,5 miljoen apps. Ook de downloads van gebruikers van Android smartphones en tablets nemen toe. Tussen 2013 en 2014 is het aantal downloads met 50 procent gegroeid. De inkomsten die met deze apps gegenereerd worden groeien echter nog harder, met meer dan een verdubbeling in een jaar.

De belangrijkste drijfveer achter deze inkomsten stijging is het freemium-model waarbij apps gratis gedownload kunnen worden maar waar voor extra functies middels een in-app aankoop betaald moet worden. Volgens App Annie zijn de freemium-apps inmiddels verantwoordelijk voor 98 procent van de inkomsten die in de Google Play Store gegenereerd worden, inclusief alle games en apps. Betaalde apps zijn verantwoordelijk voor maar 1 procent van de inkomsten.

Er is ook gekeken naar de regio’s die het meeste uitgeven met in-app aankopen. In Japan wonen de Android-gebruikers met de dikste portemonnee, zij geven het meeste uit in dingen in een app aan te kopen, met name in games. De VS en Zuid-Korea volgen Japan op de voet met plek twee en drie. Games zijn overigens sowieso de meest populaire categorie in de Google Play Store. 40 procent van alle apps die gedownload worden is een spel en 90 procent van alle inkomsten die in de Play Store gegenereerd worden komt van games. Vorig jaar lag dit percentage nog op 80 procent.

Heb je weleens een app gekocht maar bleek deze niet aan je verwachtingen te voldoen of zelfs niet te werken? Je kunt je aankoopbedrag ook na 15 minuten nog terugkrijgen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.