Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google geeft preview Android L (5.0): wat is er nieuw?

Geschreven door
Geplaatst op25 juni 2014, 19:05 CategorieAndroid

Google heeft vandaag op de eerste dag van de Google I/O-conferentie een nieuwe versie van Android aangekondigd. De internetgigant presenteert Android 5.0, de L-versie. Deze versie staat vooral in het teken van een nieuwe gebruikservaring en moet komende herfst uitgebracht worden.

Nieuw ‘Material’ design Android

Het nieuwe Android 5.0, waarvan de naam met een L begint maar nog niet bekendgemaakt is, beschikt over een compleet nieuw design dat Google ‘Material design’ noemt. Dit design moet voor een verbeterd gebruiksgemak zorgen maar heeft ook veel weg van de manier waarop we in het echte leven bepaalde objecten aanraken of gebruiken.

Google-Android-5-L-design

De interface van Android L (5.0) is grotendeels gebaseerd op kaarten, vensters die een eigen real-time shadow krijgen en over elkaar kunnen liggen/zweven. Ook wordt gebruik gemaakt van levendige kleuren, strakke lijnen en duidelijke icons. Daarnaast heeft het Roboto-font een update gekregen. Animaties maken het voor ontwikkelaars mogelijk om soepele overgangen tussen vensters in apps of zelfs tussen apps te creëren. Deze geanimeerde overgangen zijn ook te zien in de apps en de interface van Android zelf.

Android-5-L-gmail

Google wil dat je ziet wat je doet, simpel gezegd. Er is dus duidelijke feedback vanuit apps en het besturingssysteem. Het druppel-effect in de telefoon-app is hier een voorbeeld van. Je ziet als je op het scherm tikt een minimalistisch effect dat je toont waar je op getikt hebt. Ook wanneer elementen over elkaar heen zweven krijg je bij het slepen van elementen een idee van beweging door de nieuwe animaties.

Android-5-L-agenda

Een belangrijk aandachtspunt van Google is dat Android op alle apparaten eenzelfde look moet krijgen. Zo moet de interface voor een smartphone grotendeels vergelijkbaar zijn met de interface op een tablet en een laptop, natuurlijk met de ruimte geoptimaliseerd voor het betreffende apparaat. Voor ontwikkelaars wordt het middels nieuwe api’s en software eenvoudiger gemaakt om apps eenzelfde interface en uiterlijk te geven voor een smartphone en voor een tablet.

Video

In onderstaande video toont Google het nieuwe Material Design van Android L.

Notificaties

Ook de notificaties krijgen een grote make-over, niet alleen qua design maar ook qua functionaliteit. Zo kun je direct vanuit het ontgrendelscherm acties uitvoeren en notificaties negeren. De weergave is weer met de zogenaamde kaarten, waar je eenvoudig door kunt bladeren. De notificaties zijn niet meer per se op volgorde van tijdstip of naam te zien, maar op volgorde van belang. Dit is gebaseerd op je gebruik, de app en nog een aantal factoren. Wanneer je in een spel of belangrijk gesprek zit krijg je voortaan een heads-up notificatie. Deze notificaties hindert je niet in het spel of gesprek en kan eenvoudig genegeerd worden. Mocht je het willen kan er direct actie ondernomen worden.

Android-5-L-notificaties

Ontgrendelen

Een opvallende nieuwe feature is te vinden in de manier waarop we een tablet of smartphone ontgrendelen. Hiervoor moet tot nu toe nog steeds een pincode of patroon ingevoerd worden, maar volgens Google kan dit eenvoudiger. Zo kan een smartphone of tablet via Bluetooth communiceren met bijvoorbeeld je Bluetooth-horloge. Hierdoor weet het apparaat dat een vertrouwd persoon, jij als gebruiker, in de buurt is en wordt het invoeren van de pincode of het patroon overgeslagen. Dit kan ook geactiveerd worden wanneer de tablet of smartphone verbinding maakt met een bekend WiFi-netwerk. Ideaal voor diegenen die hun telefoon of tablet dagelijks honderden keren openen.

Kill Switch

Android L krijgt ook een zogenaamde Kill Switch. Hiermee kan de gebruiker ervoor zorgen dat een tablet of smartphone niet meer terug te zetten is naar de fabrieksinstellingen zonder dat hiervoor een wachtwoord of patroon ingevoerd moet worden. Dit is met name handig wanneer de tablet of smartphone gestolen is. De dief kan hierdoor nauwelijks iets met het apparaat en de eigenaar kan de telefoon of tablet blijven volgen.

Batterijduur

Je kent vast Project Butter nog, het concept van Google waarmee Android soepeler draait op hardware met mindere specs en ook de batterijduur verbeterd wordt. Met Android L wordt Project Volta geïntroduceerd, een concept waarmee de batterijduur verder verbeterd wordt. Om dit te bereiken biedt Google ontwikkelaars verschillende tools waarmee ze het batterijverbruik in kaart kunnen brengen en verbeteren. Apps die in de achtergrond draaien moeten in Android L ook minder energie verbruiken, mede doordat ze kunnen aangeven of een bepaalde actie direct of later uitgevoerd kan worden. Dat is echter niet het enige want Google introduceert in Android L ook een speciale Battery Saver-modus waarmee de batterijduur verlengd kan worden, onder meer door notificaties uit te schakelen, de processorsnelheid te verlagen of de refresh rate van het display te verminderen. Op een Nexus smartphone zou dit je 90 minuten aan extra werk- of speelplezier kunnen geven.

Google-Android-5-L-battery-saver

64-bit ondersteuning

Het was natuurlijk al zo goed als duidelijk maar Android L zal ook ondersteuning voor 64-bit-processors bieden en hier volledig voor geoptimaliseerd zijn. Dit houdt in dat intensieve taken sneller verwerkt kunnen worden, wat zowel (geoptimaliseerde) apps als het besturingssysteem sneller moet maken. Daarbij maakt de ondersteuning van 64-bit ook meer werkgeheugen mogelijk en dus zien we waarschijnlijk high-end tablets met meer werkgeheugen verschijnen. Ook is ART de nieuwe standaard en wordt Dalvik vaarwel gezegd, wederom om het systeem sneller te maken. Volgens Google kan dit apps tot wel twee keer sneller openen.

Natuurlijk kunnen ook de grafische prestaties niet achterblijven en volgens Google brengt Android L weer een groot aantal optimalisaties om alles uit de krachtige chip te halen die in je tablet of smartphone verwerkt zit. Google geeft aan dat graphics zoals we ze op pc’s zien naar mobiele apparaten komen.

Toetsenbord

Google geeft ook het on-screen toetsenbord van Android L een make-over. De toetsen krijgen meer ruimte en worden qua kleurstelling aangepast aan de rest van het besturingssysteem. Daarnaast wordt het duidelijker weergegeven wanneer de gebruiker een zoekopdracht invoert en kun je snel een tekst die ingevoerd is delen, vertalen of gebruiken om te zoeken.

Zakelijke functies

Google zet ook vol in op het zakelijk gebruik van Android. De internetgigant heeft hier immers nog heel wat terrein te winnen. Speciaal hiervoor is een samenwerking met Samsung aangegaan. De Koreaanse fabrikant leent delen van Samsung Knox aan Google waarmee Android Work ontwikkeld is. Lees meer over Android Work.

Meer verbeteringen en vernieuwingen

Andere nieuwe features van Android L, waar we op een later tijdstip dieper op ingaan, zijn nieuwe quick settings die extra opties bieden, een Do Not Disturb-modus waarmee geluiden en notificaties uitgeschakeld worden en een nieuwe Bluetooth Low Energy-modus waarmee apparaat continu in verbinding kunnen staan maar nauwelijks energie verbruiken. Daarnaast verschijnen onder de recent geopende apps-knop voortaan ook recent geopende websites en locaties en dus niet meer alleen apps.

Wanneer komt Android L (5.0)?

Google heeft vandaag een preview van Android L, oftewel Android 5.0, getoond. Dit is een zeer vroege versie van de software en vooral bedoeld om ontwikkelaars op te hoogte te houden en aan te sporen hun apps te optimaliseren voor en aan te passen aan de nieuwe versie van Android. Ontwikkelaars kunnen nu (vanaf 26 juni) met deze previewversie aan de slag, dankzij images voor de Nexus 5 en Nexus 7. Consumenten moeten echter nog even geduld hebben. De verwachting is dat Android 5.0 L ergens na de zomer officieel uitgebracht wordt. De komende maanden worden de Android-apps van Google zelf, waaronder Chrome en Gmail, voorzien van een update waarmee het Material Design doorgevoerd wordt.

Google heeft overigens ook Android TV, een nieuw platform voor televisies, gelanceerd. Lees meer over Android TV.

 • Delen:

Reacties

 1. winfried
  25 juni, 2014 om 19:12

  Asus memo pad hd7, ME173X.
  Hoe kan ik het volume van touchscreen geluid veranderen?

  • tini
   24 februari, 2015 om 12:21

   halo winfried

   zover ik weet kun je de aanraak(Touchscreen)geluid alleen aar n of ui te schakelen

 2. kasuja
  25 juni, 2014 om 22:34

  wauw… ziet er strak uit.

 3. Adolf
  26 juni, 2014 om 10:10

  Hoi Winfried,

  Ik weet dat helaas ook niet.

  Gr

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.