Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: Asus Transformer Pad TF103 en Transformer Book Flip

Geschreven door
Geplaatst op18 juni 2014, 15:41 CategorieAndroid

Vandaag heeft Asus tijdens een kleine bijeenkomst in Amsterdam de nieuwe producten die deze zomer op de markt gebracht worden gepresenteerd. Hoewel we verre van alles dat tijdens Computex 2014 gepresenteerd werd terugzagen kwamen er toch een aantal interessante producten voorbij. De twee producten die voor ons interessant zijn, zijn de Transformer Pad TF103C en de Transformer Book Flip. Tijdens de bijeenkomst hebben we kort met deze twee modellen mogen spelen en in dit artikel delen we onze eerste indruk.

Asus Transformer Pad TF103C

De Asus Transformer Pad TF103C is wellicht het meest interessante product voor diegenen die geïnteresseerd zijn in tablets. Dit model is al diverse malen in geruchten opgedoken en werd begin deze maand door Asus officieel gepresenteerd. De TF103C is de volgende generatie Transformer Pad, de bekende hybride van een laptop en een tablet. De Transformer Pad TF103C is het goedkoopste nieuwe model, met een prijs van 279 euro. De hybride krijgt na de zomer gezelschap van een model met betere specificaties, de Transformer Pad TF303CL. Asus Benelux kon helaas nog niks melden over de exacte prijs en beschikbaarheid van dit model.

Asus-Transformer-Book-TF103C

De TF103C is echter een interessante hybride, mede door de aantrekkelijke prijs. Voor 279 euro krijg je onder meer een 10.1-inch ips lcd-display met een 1.280 bij 800 pixels resolutie, een Intel Z2745 Bay Trail-processor met een kloksnelheid van 1.33GHz, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, twee camera’s, een microUSB-poort en een microSD-kaartlezer. Het dock is daarbij voorzien van een USB 2.0-poort, maar komt in tegenstelling tot eerdere generaties niet met een eigen accu. Volgens Asus moet de accu van de tablet ervoor zorgen dat je 9.5 uur vooruit kunt op een volle lading. Het geheel draait op Android 4.4.2 KitKat met daar overheen de ZenUI, een schil van Asus.

Onze eerste indruk van de Transformer Pad TF103C was prima. Asus heeft ten opzichte van de vorige generatie het design een make-over gegeven, wat resulteert in een zeer strak vormgegeven tablet met een even zo fraai keyboard dock. Het mechanisme waarmee de tablet in het dock gezet wordt is verbeterd waardoor de tablet steviger staat en ook eenvoudiger los te halen is.

Asus-Transformer-Book-TF103C-hinge

De tablet beschikt over een boven gemiddeld goed display met prima kijkhoeken en een redelijk hoge helderheid, de resolutie van 1.280 bij 800 pixels is niet indrukwekkend maar kijkend naar de prijs niks waar we over mogen klagen. Over de prestaties valt na een half uurtje spelen nog niet heel veel te zeggen maar ook op dit gebied lijkt de tablet niet veel te wensen over te laten. De navigatie binnen de inteface verloopt vloeiend, apps starten snel op en ook media wordt soepel afgespeeld.

Asus-Transformer-Book-TF103C-display

Asus legt dit jaar de eigen ZenUI interface over Android heen en hoewel we verwacht hadden dat de fabrikant de richting van Samsung op zou gaan valt dit reuze mee. De aanpassingen zijn vooral te zien aan de vormgeving van de instellingenmenu’s en notificatieschermen. Deze zien er echter strak uit, zonder aan gebruiksgemak in te leveren. Ook levert Asus een aantal nieuwe en zelf ontwikkelde ZenUI-apps mee. Met What’s Next worden al je agenda’s gecombineerd zodat je nooit meer een afspraak mist, Do it later zorgt ervoor dat je handelingen kunt pauzeren om bijvoorbeeld later verder te gaan met een e-mail, en met Bestandsbeheer kun je al je bestanden uit verschillende clouddiensten (en op je tablet of SD-kaart) in één overzichtelijke weergave tonen.

Asus-Transformer-Book-TF103C-software

Alles bij elkaar genomen is de Transformer Pad TF103C een prima middenklasse Android tablet waar vooralsnog weinig op aan te merken valt. Een heuse laptop kunnen we het door het kleine formaat niet noemen maar voor diegenen die zo nu en dan productief willen werken met een fysiek keyboard is het een leuke optie. De TF103C moet vanaf komende vrijdag in de Nederlandse winkels liggen voor een prijs van 279 euro.

Asus Transformer Book Flip

De Asus Transformer Book Flip verschilt in veel opzichten van de TF103C. Ten eerste is het een convertible, wat inhoudt dat het display niet los te halen is maar wel flexibel genoeg is om 360 graden om te klappen. Op deze manier is de laptop in verschillende modi, waaronder de tabletmodus, te gebruiken. Daarnaast draait de Flip op Windows 8.1-software en ligt de prijs ook wat hoger.

Asus-Transformer-Book-Flip

De Transformer Book Flip komt in drie versies naar Nederland; een 13.3-inch variant met Intel Core i5-processor, een 15.6-inch variant met Intel Core i5-processor en een 15.6-inch variant met Intel Core i7-processor. De 13.3-inch TP300 krijgt een prijs van 699 euro, terwijl de TP500 vanaf 799 euro te koop zal zijn. Alle drie de modellen verschijnen vanaf 1 augustus in de Nederlandse winkels.

De goedkoopste 13.3-inch variant krijgt een 1.366 bij 768 pixels resolutie, net als de 15.6-inch versie met Core i5-processor. De duurste 15.6-inch variant krijgt een full hd-display. Daarnaast beschikt de 13.3-inch variant over een 500GB harddisk, terwijl de 15.6-inch modellen ook een 24GB flashcache hebben. Alle drie de modellen worden uitgerust met 6GB aan werkgeheugen.

Asus-Transformer-Book-Flip-keyboard

Tijdens onze hands-on sessie was het eerste dat opviel natuurlijk het design. Asus had alleen de 15.6-inch variant liggen en het werd eigenlijk direct al duidelijk dat dit een wel erg groot formaat is voor een convertible. Het omklappen gaat door het grote formaat nogal lastig, maar de Taiwanese fabrikant geeft aan dat er toch echt een markt voor is. Overigens is de tabletmodus niet geschikt voor één hand, hiervoor is het apparaat toch echt te zwaar. Het toetsenbord is voorzien van kleine rubberen randjes waardoor het toetsenbord in tabletmodus niet beschadigt.

Asus-Transformer-Book-Flip-tablet

Iets anders dat direct opviel was het display, en helaas niet in positieve zin. Het lijkt erop dat Asus geen ips-paneel gebruikt heeft om de prijs laag te houden maar dit resulteert wel in matige kijkhoeken en ook een lage helderheid. Wanneer je schuin op het scherm kijkt gaat het contrast en de helderheid dramatisch achteruit. Asus heeft er daarbij gekozen om het touchpad links van het midden van het keyboard uit te lijnen, een keuze die we tijdens de volledige review hopen te verantwoorden.

Asus-Transformer-Book-Flip-modus

De bouwkwaliteit van het apparaat is redelijk maar het is duidelijk dat er met name voor plastic is gekozen. Qua prestaties is er helaas nog maar weinig te zeggen over de Transformer Book Flip, hier komen we dan ook in de volledige review op terug. Al met al valt goed te zien dat de Transformer Book Flip een apparaat is voor diegenen met een wat kleiner budget en 15.6-inch kan ons nog niet overtuigen als ideaal formaat voor een convertible.

  • Delen:
Asus Transformer Pad TF103C
Android KitKat (4.4)
Asus Transformer Book Flip TP300LA
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.