Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Intel gelooft in een toekomst zonder kabels

Geschreven door
Geplaatst op8 juni 2014, 8:14 CategorieHardware

Innovatie zit hem niet alleen in het dunner en lichter maken van computers en tablets. Natuurlijk zit niemand op dat vlak stil en heeft ook Intel sinds deze week weer een nieuwe stap laten zien in de vorm van hun Llama Mountain referentietablet. Maar als het aan Intel ligt komt de innovatie de komende jaren uit een andere hoek, de chipfabrikant wilt namelijk naar een toekomst zonder kabels en aansluitpoorten!

Dat is in ieder geval de boodschap die Kirk Skaugen had van Intel had tijdens Computex afgelopen week. Hij heeft daar een tablet getoond die naast draadloos opladen ook draadloos met een dock verbinding kon maken, met doorvoersnelheden van zo’n 7Gbps. Deze referentie “Skylake” tablet is natuurlijk alleen nog maar een begin, maar Intel gelooft erin dat juist op dit gebied nog een hoop winst te behalen valt. Voor computers maar ook tablets natuurlijk. Via verschillen technieken moet het uiteindeljk mogelijk zijn alle poorten en aansluitingen op een computer overbodig te maken.

Alliance for Wireless Power (A4WP)

Intel is al lid van een samenwerkingsverband en ondersteunt de standaardisering van die A4WP, een standaard die moet gaan werken op laptops en tablets. Dell, Fujitsu en Lenovo zijn ook onderdeel van dit consortium en hoe meer fabrikanten zich verbinding des te groter de kans dat er ook echt wat gaat komen van dit soort mooie draadloze plannen.

Concurrentie is er natuurlijk ook, er zijn zoals altijd bij standaarden al meer dan een paar ‘smaken’ op de markt. Wie er uiteindelijk gaan winnen is natuurlijk nog niet bekend. Concurrerende chipfabrikant Broadcom speelt hier handig op in en heeft vorige week een chip aangekondigd die ondersteuning heeft voor 3 van die standaarden.

Toekomstmuziek

Hoewel er nu al een aardig aanbod aan tablets op de markt is die draadloos geladen kunnen worden  (zoals de Nexus 7) is de toekomstvisie die Intel voor ogen heeft nog wel iets verder weg. Het is niet ondenkbaar dat we binnen een jaar of twee apparaten met draadloos dockingstation, beeldscherm en natuurlijk laadtechniek zien, vooral interessant voor de Windows 8 hybrides die op de markt gaan komen. Maar een computer zonder ook maar één enkele poort of aansluiting lijkt nog wat verder weg te zijn, maar het is fijn dat Intel een toekomstvisie heeft waar ze naar toe wilt werken natuurlijk.

  • Delen:
Nieuwe Google Nexus 7 (2013)
Android KitKat (4.4)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.