Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Intel lanceert ‘fanless’ Broadwell Core M-processors

Geschreven door
Geplaatst op3 juni 2014, 13:12 CategorieHardware

Als we het over high-end Windows tablets, vaak in de vorm van een hybride of convertible, hebben dan hebben we het ook vaak over een Intel Core i3-, Core i5- of Core i7-processor. Deze processors, waarvan de huidige generatie de naam Haswell draagt, krijgen binnenkort gezelschap van de Core M-processor.

Intel heeft tijdens Computex 2014 de M-processor, met de naam Broadwell, aangekondigd. Deze chip wordt gefabriceerd volgens de 14 nanometer-technologie en is daardoor een stuk kleiner dan de Haswell-chip. Niet alleen houden fabrikanten van apparatuur hierdoor meer ruimte over voor bijvoorbeeld een grotere accu, ook is de chip hierdoor efficiënter en energiezuiniger.

Intel-Core-M-broadwell

Volgens Intel verbruikt de Broadwell-chip minder dat 10 Watt waardoor het verbruik op nagenoeg hetzelfde niveau ligt als de Atom-chips van Intel. Deze chips, die de naam Bay Trail dragen, bieden echter minder rekenkracht en zijn daarom een stuk goedkoper. De Bay Trail-chips zien we steeds vaker terug in betaalbare Android tablets en Windows 8 tablets.

Wellicht het meest interessante aan de Broadwell Core M-processor is dat er geen actieve koeling meer gebruikt hoeft te worden. De chip maakt namelijk gebruik van technologie die de oriëntatie en het gebruik van de tablet (of een ander apparaat) analyseert en aan de hand hiervan de prestaties aanpast en vervolgens de temperatuur laag houdt. Intel noemt dit ‘adaptive performance’. Ook zijn het moederbord en zusterbord in tegengestelde richting geplaatst om de warmte naar beide kanten weg te stralen.

Asus-T300-chi

Niet alleen werd de Core M-processor aangekondigd, ook toonde de eerste fabrikanten hardware waarin de chip verwerkt zit. Zo presenteerde Asus de Transformer Book T300 Chi. Deze hybride Windows 8 laptop heeft volgens de Taiwanese fabrikant het ‘fanless’ design als unieke feature en kan mede daardoor zeer slank gehouden worden. De tablet (het display) heeft een formaat van 12.5-inch en is maar 7 millimeter dik. De T300 Chi moet voor het einde van dit jaar in de winkels liggen. Daarnaast toonde Intel zelf een seer slanke referentietablet met Core M-processor. De chipfabrikant heeft deze tablet ontwikkeld om fabrikanten de mogelijkheden van de nieuwe chip te tonen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.