Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iOS 8: Meer focus op bescherming van identiteit en hardware

Geschreven door
Geplaatst op7 juni 2014, 11:34 CategorieApple

iOS 8 brengt een groot aantal verbeteringen met zich meer, een overzicht met vernieuwingen in iOS 8 vind je natuurlijk al op de site. Een groot deel van de verbeteringen zijn echter de moeite waard om nog even nader te bekijken.

Beveiliging

Apple heeft een duidelijk lijn ingezet met diensten als Find my iPhone en hardware als de vingerafdrukscanner die in de iPhone 5s is verwerkt, en naar verwachting ook komende herfst zijn weg vindt naar de iPad-lijn. Ook maakt Apple het in iOS 8 straks mogelijk DuckDuckGo.com als standaard zoekmachine te kiezen, om zo gebruikers te beschermen tegen de verzamel- en personalisatiedrang van Google. Maar de belangrijkste verbeteringen in iOS 8 hebben betrekking op de al net genoemde onderdelen.

Touch ID API – open voor apps

Op dit moment is de vingerafdrukscanner vooral handig voor het unlocken van je iPhone en het doen van aankopen in de App Store. De technische implementatie van dit authenticatiemiddel heeft nog wat om handen omdat de vingerafdruk in een soort gecodeerde vorm alleen op een speciaal onderdeel van de de A7 chip ‘leeft’. Het uitlezen van die informatie en dus ook het vergelijken met de huidige scan (voor authenticatie) is straks ook voor developers beschikbaar. Hiermee kunnen dus apps gebruikt worden die veiliger zijn dan op dit moment. Voor een bank-app kan er bijvoorbeeld voor 2-factor authenticatie gekozen worden; een vingerafdruk en een code. Voor minder gevoelige apps kan alleen een vingerafdruk genoeg zijn. Denk aan mogelijkheden die een app als Whatsapp kan implementeren of een Twitter-app die DM’s niet zichtbaar maakt zonder extra authenticatie.

ipad-iphone-ios8

Find my iPhone (en iPad)

De mogelijkheden die de Find my iPhone-app in combinatie met iCloud biedt zijn al vrij uitgebreid. Zo kan je op dit moment al de locatie van al je eigen apparaten bepalen en via de app een of meer apparaten als vermist opgeven en zelfs op afstand wissen. Het is natuurlijk al vervelend zat als je apparaat gepikt is, maar als het tuig er ook nog met je data (en misschien wel identiteit) vandoor gaat heb je pas echt een groot probleem. Dezelfde mogelijkheden om een apparaat op afstand te wissen zijn er nog steeds maar om je iPhone/iPad/Mac ook daadwerkelijk terug te kunnen vinden heeft Apple een verbetering doorgevoerd; Net voordat de accu van een Apple apparaat leeg raakt wordt nog een keer de locatie naar de server gestuurd. Handig natuurlijk maar laten we niet vergeten dat dit vooral in Nederland een beetje een wassen neus betreft. Het is helaas namelijk zo dat je best de politie kan bellen en zeggen dat je gestolen iPad zich op Kerkstraat 23 bevindt, maar dat wilt nog niet zeggen dat dit voor de agenten genoeg houvast biedt om daadwerkelijk een inval te doen om het tuig te arresteren. Er zijn talloze voorbeelden waar slachtoffers de locatie aan de polite hebben doorgegeven en er niets meer gebeurde. Toch zijn er ook voorbeelden dat deze functie wel degelijk een rol gespeeld heeft in het terugkrijgen van gesloten apparatuur.

Lees meer over alle vernieuwingen binnen iOS 8.

  • Delen:
Apple iPad mini retina
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.