Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Niet goed, geld terug: Play Store aankopen ook na 2 uur retourneren

Geschreven door
Geplaatst op16 juni 2014, 12:00 CategorieTablet Tips

Hoewel de hardware van je tablet niet onbelangrijk is, zijn het uiteindelijk vooral de apps op je tablet die de ervaring maken of breken. Android komt met een groot en goed aanbod standaard applicaties die je meteen kan gebruiken, en voor de rest kan je terecht in het nog steeds enorm groeiende aanbod in de Google Play Store. Maar wat nu als je een app gekocht hebt die je uiteindelijk toch niet wilt hebben, of die bijvoorbeeld niet (goed) werkt op jouw Android apparaat?

Google Play Store: 2 uur retourregel

Iedere app die je koopt via de Google Play Store kan je 2 uur proberen en eventueel terugbrengen. Waar dit eerst nog gewoon kon door de app te verwijderen van je Android apparaat en je automatisch je geld terugkreeg is dat tegenwoordig iets anders geregeld. Om een app binnen de 2 uur periode terug te brengen (en direct je geld terug te krijgen) moet je tegenwoordig terug naar de Play Store en zoek je de app die je net gekocht hebt opnieuw op. Afhankelijk van de taal waarin je het Android systeem hebt staan heb je dan de mogelijkheid om op “refund” of op “teruggave starten” te drukken. Je krijgt dan de melding dat je de app ‘terug kan brengen’ en dat de app automatisch verwijderd zal worden van je Android tablet en eventuele andere apparaten.

 1. Open de app Google Play Store.
 2. Druk op Menu en raak ‘Mijn apps’ aan.
 3. Blader omlaag en selecteer de betreffende app.
 4. Raak ‘Verwijderen en teruggave’ aan, of raak ‘Teruggave starten’ aan als je de app nog niet heeft geïnstalleerd.
 5. Als het goed is, ontvangt je kort daarna een e-mail voor annulering waarin je teruggave wordt bevestigd.

Deze regel geldt overigens niet voor de boeken en muziek je aankoopt via de de Google Play Store.

Google-Play-Store-tablet

Ook na 2 uur nog je geld terug te krijgen

Sommige apps zijn natuurlijk niet zomaar in 2 uur goed te testen, of misschien had je na aankoop geen tijd om de app meteen te gebruiken. Voor deze situaties en meer (misschien kom je er pas na een dag achter dat GPS tracking helemaal niet werkt op jouw apparaat, is de app een erge batterijvreter, etc.) heeft Google ook een oplossing. Via het web kan je namelijk altijd je geld terugvragen. Het lijkt erop dat dit een geautomatiseerd systeem is en dat als je dit binnen 48 uur na aankoop doet het verzoek in principe altijd gehonoreerd wordt. Maar het is altijd mogelijk dat iemand van Google en/of de developer van de app een rol speelt in dit process, developers willen natuurlijk graag weten waarom een app geretourneerd wordt (het kost ze immers ook gewoon geld). Maar binnen de 48 uur lijkt hier dus geen sprake van te zijn, en voor verzoeken die buiten die termijn vallen is het een goed gevoel dat er een mogelijkheid is dat je het geld voor de app nog terugkrijgt.

Om een teruggave aan te vragen moet je de volgende stappen volgen:

 1. Ga op je computer naar play.google.com en log je in met je Google gegevens.
 2. klik rechtsboven (net on je avatar) op het settings icoon (tandwiel icoontje)
 3. Kies “Mijn bestellingen”
 4. Zoek de app in kwestie in de lijst die je daar ziet (hoogstwaarschijnlijk helemaal bovenaan)
 5. Ga met je muis naast de prijs van de app in kwestie staan/hoveren en klik op het verticale 3 punten icoontje. Kies “Een probleem melden”
 6. Kies “Ik wil een teruggave aanvragen”

Je krijgt dan nog een keer de uitleg over de 2 uur-regel. Maar aan het eind staat ook het volgende te lezen:

Als het langer dan 2 uur geleden is, kunnen we alleen uitzonderingen maken op ons teruggavebeleid wanneer er verzachtende omstandigheden zijn.

Via een tekstvak krijg je vervolgens de mogelijkheid tekst en uitleg te geven bij je verzoek. Zoals gezegd lijkt het er sterk op dat verzoeken binnen 48 uur automatisch goedgekeurd worden. Maar natuurlijk dien je altijd een goede reden te hebben, en kan je dit niet gebruiken om games die je na een dag uitgespeeld hebt of zat bent terug te brengen.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Vraag & Antwoord.

 • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.