Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia One 7

Geschreven door
Geplaatst op16 juni 2014, 14:07 CategorieReviews

De Acer Iconia One 7 is een paar maanden geleden door Acer gepresenteerd en begint nu langzaam zijn weg naar de Nederlandse winkels te vinden. Met de Iconia One 7 introduceert Acer een tablet die moet gaan concurreren met andere budget 7-inch tablets. Of de Acer Iconia One 7 daar ook toe in staat is lees je in deze review.

Acer Iconia One 7 – Specificaties

Acer Iconia One 7
Scherm 7 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z2560 1.6GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen 8 of 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p Webcam en 2MP camera
Accu 3000 mAh Lithium Polymer

Bovenstaande hardware zit in een pakketje verwerkt van 330 gram en afmetingen van 197,5 x 120 x 8,9 mm. Niet de dunste of lichtste tablet op de markt maar heel veel scheelt het nu ook weer niet, en in de hand voelt deze tablet als een mooi dunne en lichte tablet.

De Acer Iconia One 7 heeft een adviesprijs 149 euro, en komt in verschillende kleuren: rood, zwart, geel en wit. Acer Benelux heeft laten weten dat in eerste instantie helaas alleen de zwarte versie naar Nederland komt, en pas later een beslissing te nemen over andere kleuren.

Acer Iconia One 7 – Hardware en design

De Acer Iconia One 7 is een vrij standaard 7-inch tablet maar juist door voort te borduren op het bestaande design hebben we het hier over een degelijke en fijn ogende tablet. De Iconia One 7 is grotendeels gemaakt van plastic met een glazen voorkant die het ips-paneel beschermt. Acer heeft gekozen voor zachte hoeken (afronding) en een bobbeltjes-structuur aan de achterkant. De lange bezels (randen) zijn smaller dan de korte randen, zoals bij de meeste moderne tablets. De tablet ligt hierdoor lekker in de hand.

Acer-Iconia-One-7-review-design-2

Ondanks dat we het hier over een budget tablet van plastic hebben voelt de Acer Iconia One 7 vrij solide aan in de hand. Een tablet als de Google Nexus 7 2013 voelt iets chiquer maar in vergelijking met directere concurrentie als de Asus MeMO Pad HD 7 en Samsung Galaxay Tab 3 7.0 voelt de Acer Iconia One 7 wat mij betreft beter aan.

Acer-Iconia-One-7-review-design

Display

Vaak kom ik er mee weg om hier lekker makkelijk een paar open deuren in te trappen over het display. In 95% van de gevallen dat er een ips-paneel in een tablet verwerkt zit kan je namelijk niet zo heel veel te klagen hebben over kijkhoeken, contrast en kleurweergave. Deze Acer Iconia One 7 heeft een ips-paneel en de resolutie van 1280 x 800 pixels op het 7-inch schermpje zorgt voor een lekker scherp beeld. Helaas valt het scherm van de Acer Iconia One 7 in de 5% van de ips-panelen waar nog wel wat over te mekkeren valt. De kijkhoeken zijn goed maar vooral contrast en kleurweergave vallen nogal tegen.

Acer-Iconia-One-7-review-display

Door het gebrek aan contrast komt alles dat op scherm ziet wat minder mooi over. Ook qua kleurweergave scoort de Acer Iconia One 7 een stuk minder dan gebruikelijk voor voor een moderne tablet, en mist vooral nauwkeurigheid in groen- en blauwtinten. Natuurlijk heeft deze tablet net zoals zoveel tablets uit deze prijscategorie ook wat problemen met reflecties (doordat het paneel relatief ver onder het glas ligt) en vingerafdrukken (geen speciale coating aanwezig). Natuurlijk vallen deze issuesvooral op in een directe vergelijking met een beter scherm, en is het scherm waarschijnlijk voor lang niet iedere potentiële koper slecht genoeg om een echte dealbreker te zijn.

Connectiviteit

De Acer Iconia One 7 komt alleen in een WiFi-versie en de WiFi-chip in deze tablet is helaas een van de punten waar Acer een paar muntjes heeft bespaard. De Acer Iconia One 7 ondersteunt single-band b/g/n signalen uit de 2.4Ghz band. Geen dualband of 5Ghz ondersteuning dus, jammer. Eenmaal verbinding met Wifi is er natuurlijk niet gek veel mis mee dus ook dit is weer niet zomaar als dealbreker aan te wijzen.

Verdere connectiviteit is er in de vorm van Bluetooth 4.0, een MicroUSB-poort voor verbinding met computer en de oplader en een MicroSD slot om het interne geheugen van 8GB of 16 GB relatief goedkoop uit te breiden.

Speakers

De speakers zitten aan de achterkant van de Acer Iconia One 7 verwerkt en krijgen de ruimte via een lange gril die de breedte overspant onderaan de tablet. Ondanks de grote gril is het geluid dat de tablet weet voort te brengen niet erg indrukwekkend. Net als zoveel tablet-speakers hebben we het hier over tinnerig geluid met weinig lage tonen en detail in de hogere range van het spectrum. Zoals altijd zijn de 3.5mm koptelefoon en de Bluetooth-verbindingsmogelijkheid de betere optie voor goed geluid.

Acer-Iconia-One-7-review-speakers

Camera’s

Net zoals speakers zijn camera’s op tablets ook maar zelden goed bruikbaar. De Acer Iconia One 7 heeft typische tablet camera’s, en ze komen niet eens in de buurt van indrukwekkend. De webcam is zelfs in optimale belichting niet in staat veel detail vast te leggen en mist dynamic range om zowel lichte als donkere delen uit het beeld goed vast te leggen. Ondanks een flinke verhoging van het aantal pixels (2MP) is de camera aan de achterkant niet veel beter, en heeft ook die camera te kampen met dezelfde problemen als de webcam.

Acer-Iconia-One-7-review-camera

Accuduur

De 3000 mAh accu in de Acer Iconia One 7 is wederom geen indrukwekkend onderdeel van de tablet. Bij normaal gebruik kan de tablet zo’n 6 tot 7 uur gebruikt worden, en dat is toch fors minder dan de 10 uur dat zo’n beetje de standaard is. Bij 10 uur noemen we een tablet goed genoeg om maar om de dag opgeladen te worden, deze Acer Iconia One 7 moet hoogstwaarschijnlijk iedere dag aan het netstroom gekoppeld worden.

Acer Iconia One 7 – Software

Acer levert de Acer Iconia One 7 met Android 4.2.2 Jelly Bean en dat is dus niet de meest recente versie van Android. Een update naar Android KitKat lijkt wel in de planning te liggen maar details over een eventueel schema ontbreken nog.

Toch is de Android-versie die je al wel op de Acer Iconia One 7 vindt meer dan modern genoeg om alle Google diensten en apps te kunnen gebruiken. Want zoals je mag verachten van een a-merk tablet draagt ook deze Acer de goedkeuring van Google. Als gebruiker heb je dus direct toegang tot apps als Gmail, Maps en Chrome. En natuurlijk geldt hetzelfde voor de winkels als de Play Store, Play books, Play Newsstand en diensten als Google Now, Drive en Hangouts.

Acer-Iconia-One-7-review-software

Acer heeft gelukkig niet heel veel gedaan aan het aanpassen van de Android, de moderne versies van Android hebben dat ook helemaal niet meer nodig. Wat Acer wel heeft gedaan is het meeleveren van heel veel apps, ik tel er zo snel een stuk of 20! Onder die apps vind je onder andere een installatie van McAfee antivirus, twee versies van de MobiSystems Office suite, Acer Cloud en niet één maar twee verschillende game verzamel/aanrader apps. Eigenlijk zit er niets tussen dat ik per se het verschil zie maken in een aankoopbeslissing, positief of negatief. Gelukkig kan je bijna alles ook weer van de tablet verwijderen en het echt standaard pakket aanvullen met de apps die je in de Play Store kan downloaden.

Acer Iconia One 7 – In gebruik

De Acer Iconia One 7 is een heel aardige budget tablet. Het scherm is niet top maar ik heb regelmatig substantieel slechtere schermen in handen gehad. Het scherm op deze tablet is dan ook geen dealbreaker wat mij betreft. Ook bij andere onderdelen blinkt de Acer Iconia One 7 niet uit, er is maar weinig bijzonders aan deze tablet. Toch zijn alle onderdelen op deze tablet goed genoeg om niet te storen, en in combinatie met elkaar vormen ze een prima tablet die goed bruikbaar is voor vooral de standaardtaken zoals social media, internetten, e-mailen en casual gaming. De tablet ligt goed in hand, kan lang genoeg mee om de hele dag (met tussenpauzes natuurlijk) gebruikt te worden en heeft met Bluetooth 4.0 en MicroSD ook het basispakket uitbreiding- en verbindingsmogelijkheden aan boord.

Acer-Iconia-One-7-review-prestaties

Prestaties

Intel Atom Z2560-processor met een kloksnelheid van 1.6GHz in combinatie met 1GB aan werkgeheugen is wederom zo’n onderdeel die vooral in de basisbehoefte voorziet. De Acer Iconia One 7 is geen snelheidswonder maar ook weer niet zo storend langzaam dat hij zichzelf buiten spel zet. Over spellen gesproken, je moet wat langer wachten bij het opstarten maar als het eenmaal draait werken de games ook vrij soepel, vooral casual games. Echte 3D shooters en racegames voelen zich iets minder thuis op de Acer Iconia One 7.

Acer Iconia One 7 – Conclusie

De Acer Iconia One 7 ligt al bij een paar winkels in de schappen voor zo’n 150 euro. Daarmee is het gewoon een van de goedkopere tablets op de markt. In diezelfde categorie zitten echter ook de Asus MeMO Pad HD 7 en Samsung Galaxay Tab 3 7.0, vooral van de Asus tablet waren we fan. De vergelijking tussen deze twee tablets wordt wat mij betreft nog wel gewonnen door de Asus (beter scherm!), zeker omdat die nu voor zo’n 120 euro te koop is. De Acer zal echter naar verwachting ook wel redelijk snel in prijs gaan kelderen, en dan zijn wat mij betreft beide tablets een prima optie. Neem dan de goedkoopste die je kan vinden.

Minpunten

 • Scherm valt tegen
 • Blinkt nergens in uit
 • (Te)veel vooraf geïnstalleerde apps

Pluspunten

 • Goedkope tablet
 • Goede bouwkwaliteit
 • Standaard Android
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Iconia One 7 (B1-730HD)
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Aad Dekker
  01 augustus, 2015 om 8:08

  Ikheb geen video Intel r smart op tablet staan ikonia one 7.graag oplossen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.