Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP Pavilion x360

Geschreven door
Geplaatst op4 juni 2014, 20:45 CategorieReviews

Windows 8 hybrides zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een bij ons populaire invulling van de wens om zowel tablet als laptop te zijn is het 360 graden draaibare scherm. Een laptop met zo’n flexibel scharnier dat je het scherm helemaal naar achter kan draaien om op deze manier een ‘tablet te creëren. Lenovo was met zijn Lenovo Yoga lijn de eerste fabrikant die een serieus product op de markt bracht, maar ondertussen heeft ook een speler als Dell met zijn XPS 11 een interessante optie op de markt. Hybrides in deze categorie kosten al gauw duizend euro (of meer). HP heeft echter met de HP Pavilion x360 een goedkopere troef in handen, een 11.6 inch hybride een hartenrood design en met een prijskaartje van rond de 450 euro.

HP Pavilion 360 – specificaties

HP Pavilion x360
Scherm 11.6 inch 1366 X 768
Digitizer Nee
Processor Intel Pentium N3520 2.4GHz
RAM 4GB
Opslaggeheugen 500 GB HDD
SD Ja
HDMI Ja, standaard HDMI
USB Ja, 1 USB 3.0 en 2 x USB 2.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p Webcam
Accu 4450 mAh Lithium Polymer

Ondanks dat het hier om een relatief klein scherm gaat voor een laptop is het totaalpakket nog best fors te noemen, in ieder geval in vergelijking met de al eerder genoemde concurrentie. De HP Pavilion x360 is ruim 2 centimeter dik en weegt bijna anderhalve kilo. Prima voor een laptop, ‘enorm’ voor een tablet.

De HP Pavilion x360 is in Nederland verkrijgbaar bij verschillende aanbieders voor een prijs rond de 450 euro. Overigens is er deze week een grotere versie van deze hybride aangekondigd.

HP Pavilion x360 – hardware en design

Het nadeel van het schrijven over tablets is dat je eigenlijk altijd hetzelfde kan tikken onder dit kopje; zwart, rechthoekig en een glazen voorkant. De HP Pavilion x360 zorgt ervoor dat ik wat harder na moet denken want dit apparaat wijkt qua design nogal af van de norm. Voor de behuizing is gekozen voor een een hard rode kleur. De rode kleur is echter niet helemaal egaal want er zitten heel fijntjes glitters in verwerkt…

HP-Pavilion-x360-design-2

De binnenkant van de HP Pavilion x360 bestaat natuurlijk uit een toetsenbord- en schermgedeelte. De zwarte island-style toetsen van het toetsenbord worden omringt door een geborsteld aluminium plaat en het harde rood van de behuizing aan de randen is redelijk aanwezig. Het rood is vooral goed te zien in het vrij grote (maar speciale) scharnier dat de twee delen bij elkaar brengt en in balans houdt. Hier is ook de grote reclame voor BeatsAudio te zien (aan de samenwerking tussen Beats en HP zal wel een eind gekomen zijn ondertussen). Het scherm zelf wordt omringd door grote zwarte randen (bezels), als je van onder naar boven de HP Pavilion x360 bekijkt moet je eerst voorbij een hoop plastic in verschillende zwarttinten voordat je eindelijk scherm ziet. Het 11.6-inch scherm en zijn plastic randen wordt grotendeels beschermd door een glasplaat.

HP-Pavilion-x360-design

De kleurkeuzes in combinatie met materialen en vooral de afronding van de hoeken geven de de HP Pavilion x360 een redelijk vriendelijk en vrouwelijk gezicht. Tegelijkertijd heb ik een nogal stevig “my first Sony walkman / fisherprice” gevoel dat ik maar niet los kan laten…

Display

Het scherm op de HP Pavilion x360 is een 11.6-inch TN-paneel met een resolutie van 1.366 x 768 pixels. Een weinig indrukwekkende resolutie dus. Maar dit nadeel verbleekt bij een ander nadeel van deze HP Pavilion x360. De keuze om niet voor een IPS paneel te gaan lijkt HP te gaan bijten, want het scherm is zonder meer het grootste nadeel van deze machine. Kijkhoeken zijn erg beroerd en kleurweergave en contrast zijn alleen in een optimale hoek redelijk te noemen. In de buurt van goed komt het scherm echter nooit, in welke hoe je het ook bekijkt. Dat het scherm ook niet super scoort op het gebied van schermhelderheid is jammer maar is wederom een nadeel dat in het niets valt bij de kijkhoeken en contrast van dit scherm.

HP-Pavilion-x360-display

Natuurlijk is er te werken op dit scherm en dus kan ik het niet onbruikbaar noemen, zeker als we kijken naar de prijs die je voor dit apparaat betaalt. Maar vooral op een laptop waar het scharnier de mogelijkheid biedt om in ‘alle’ hoeken gebruikt te te worden heeft dit scherm niets te zoeken.

Connectiviteit

Het voordeel van een vrij grote behuizing is natuurlijk de mogelijkheid dit het biedt om allerlei poorten en aansluitingen te huisvesten. In de HP Pavilion x360 vind je drie USB-aansluitingen, waarvan eentje zelfs van het sneller USB 3.0-type is. Ook is er een HDMI-aansluiting van volledig formaat (c-type) en kan je een SD-kaart in de HP Pavilion x360 steken, wederom van volledig formaat. Als klap op de 1999 vuurpijl is er zelfs een Ethernetpoort te vinden op deze machine!

HP-Pavilion-x360-aansluitingen

Draadloze verbindingen zijn er natuurlijk ook, al is het daar wat minder indrukwekkend dan het aanbod fysieke poorten. De Wifi chip is een vrij oude b/g/n-chip die helaas geen ondersteuning biedt voor de 5GHz netwerken. Bluetooth is dan wel weer prima en de Bluetooth 4.0 chip heeft dus ondersteuning voor energiezuinige verbindingen.

Speakers

De speakers in de HP Pavilion x360 zijn van aardige kwaliteit. Vergeleken met een tablet is het sowieso erg indrukwekkend en voor een budgetlaptop ook wel bovengemiddeld. Of dit te maken heeft met de toevoeging van Beats-techniek is maar de vraag. Beats optimalisatie klinkt mij altijd als een extra sterke aanwezigheid van de bass (lage tonen), en laat dat nu juist de plek zijn waar de speakers in de HP Pavilion x360 detail missen. Maar het volume kan lekker hard en je kan je muziek dan nog steeds luisteren zonder storende vervormingen, dat je het met minder bass moet doen is gewoon inherent aan de kleine speakers.

HP-Pavilion-x360-speakers

Camera

De 720p webcam is de enige camera die je zult vinden op deze HP Pavilion x360. Voor een webcam is het een heel aardig cameraatje maar zoals altijd werkt een dergelijk digitaal oog alleen maar fatsoenlijk bij een goede verlichting. Prima voor het voeren van een Skype-gesprek maar daar houdt het dan ook op.

Accuduur

De accuduur van deze HP Pavilion x360 is helaas ook niet indrukwekkend te noemen. Met zo’n 4 tot 5 uur mag het zelfs wel gewoon een tegenvaller genoemd worden. Het is vrij gemakkelijk om in minder dan 4 uur de hele accu leeg te krijgen en alleen maar met moeite en extreem voorzichtig gebruik is de 5 uur haalbaar. Wat ons betreft betekent dit dus dat je eigenlijk nooit met alleen de HP Pavilion x360 op stap kan, je moet altijd de oplader bij je dragen. Gelukkig is het powerblok dat je bij deze HP Pavilion x360 krijgt niet heel erg groot, om nog iets van een positief puntje te zoeken voor dit kopje.

HP Pavilion x360 – Software

De HP Pavilion x360 draait natuurlijk op Windows 8.1 en het mag ook geen verassing zijn dat we het hier over de volledige versie van Windows 8.1 hebben, niet de Windows RT versie (geen verassing omdat eigenlijk alleen Microsoft nog geloof heeft in deze versie). De moderne tegeltjes omgeving is de plek waar je 95 procent van de standaard toepassingen zult draaien, en Windows 8 is heel compleet uitgerust met een basispakket aan apps. Andere apps installeer je via de Windows Store, waar het aanbod redelijk gestaag door lijkt te groeien.

HP-Pavilion-x360-tablet

In de desktopomgeving kan je alle software die je gewend ben installeren, zonder dat de Windows Store daar per se tussen moet zitten. Dit is de plek waar softwarepakketten als Photoshop en dergelijke draaien, maar ook waar je de wat traditionelere toepassingen als het configuratieschema en de verkenner terugvindt.

HP-Pavilion-x360-software

HP levert deze HP Pavilion x360 op het gebied van software vrij kaal, er is maar weinig geïnstalleerd qua extraatjes. Natuurlijk zijn er de nodige (HP) cloud oplossingen (connected music en connected phone) en Box, waar je meteen 25GB opslagruimte als promotie krijgt. Dan zijn er natuurlijk nog de registratie en handleiding ‘apps’, en door reclame te maken voor eBay en McAfee heeft HP ongetwijfeld nog een tientje weten te besparen. Al met al niet veel interessants, en als je eenmaal McAfee hebt weten te verwijderen van je systeem kan je aan de gang met een mooi schone computer.

HP Pavilion x360 – In gebruik

Bij het bespreken van het design heb ik al laten vallen dat ik een soort My first Sony Walkman-gevoel heb bij deze HP Pavilion x360. Ook tijdens intensiever en langer gebruik heb ik het niet los kunnen laten. De designkeuzes die gemaakt zijn geven het ding op z’n minst een vriendelijk gevoel mee, voor verwende handen en ogen als de mij zelfs een (goedkoop) speelgoed gevoel. Het slechte scherm helpt natuurlijk verder ook niet mee, en al helemaal niet als je de HP Pavilion x360 als tablet wilt gebruiken.

HP-Pavilion-x360-gebruik

Als tablet is dit model sowieso niet zo’n succes, de verschillende delen sluiten niet zo mooi aan op elkaar als je zou hopen. Dell en Lenovo hebben dit beiden een heel stuk beter voor elkaar. Ook hier heb je dus weer het gevoel dat je naar een soort speelgoedversie van de eerder genoemde systemen zit te kijken.

Prestaties

De uitvoering van de formfactor is in dit geval dus een minder groot succes dan ik had gehoopt. Qua prestaties is de HP Pavilion x360 geen hoogvlieger maar zeker ook zeker geen tegenvaller. De dualcore-chip in combinatie met de 4GB aan werkgeheugen houdt de boel redelijk draaiende. Het probleem is echter dat het eerst moet draaien, en dan bedoel ik niet alleen het opstarten van de computer en een daadwerkelijke app, maar ook de harde schijf.

HP-Pavilion-x360-gebruik-2

In deze HP Pavilion x360 zit namelijk nog een ‘ouderwetse’ draaiende harde schijf. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je meteen 500GB opslagruimte tot je beschikking heb en niet zit aan te kloten met de 16GB die je bij een tablet krijgt. Het nadeel is echter dat deze schijven erg langzaam zijn, zo langzaam dat ze de constante bottleneck zijn in het systeem. Het opstarten van de computer duurt langer, het opstarten van apps duurt langer, net als het openen en opslaan van bestanden. Volgens de specificaties is er een special 8GB express cache oplossing die dit probleem weg had moeten poetsen, in de praktijk heb ik echter niets van deze handigheid gemerkt. Ook een zoektocht door de instellingen kon mij niet eens overtuigen van het bestaan van die 8GB “SSD” buffer.

HP Pavilion x360 – Conclusie

Eigenlijk moet alles in verhouding met de prijs besproken worden. Maar ook voor 460 euro vind ik het scherm van de HP Pavilion x360 slecht. Er zijn zat 10.1-inch tablets die wel met een mooi scherm op de proppen komen, tablets die ruim goedkoper zijn dat deze hybride. De behuizing is speels en vriendelijk, voor 460 naar mijn smaak iets te speels en vriendelijk. De prestaties zijn redelijk maar eerlijk gezegd heb ik per definiete moeite een systeem aan te raden waar geen gebruikt wordt gemaakt van SSD opslaggeheugen. Ik zou eigenlijk willen zeggen dat SSD alles dubbel zo snel maakt (of doet aanvoelen in ieder geval). Helaas kan ik dus niet anders dan aan de negatieve kant van het spectrum vallen voor de HP Pavilion x360. 460 euro is in vergelijking met andere laptops met een soortgelijk scharnier niet duur, maar 460 euro is nog steeds een hoop geld voor een ‘slechte’ computer. Mijn advies is dus om dit apparaat links te laten liggen en op zoek te gaan naar een andere betaalbare Windows 8 hybride.

Minpunten

 • Matig scherm
 • Goedkope en slordige behuizing
 • Langzame harde schijf

Pluspunten

 • Redelijk goedkoop
 • Veel aansluitingsmogelijkheden
 • 360 graden draaibaar scharnier
Tablets Magazine
Beoordeling
5.010Sam Rijverproduct

 

 • Delen:
HP Pavilion x360
Windows 8

Reacties

 1. Karel
  18 juni, 2014 om 15:56

  De X360 klonk eerder nog interessant maar na het lezen van deze review is het alles behalve interessant. Het slechte scherm, accuduur en hoge gewicht doen me besluiten deze niet te kopen.

  Als deze tegenover de populaire T100 wordt gezet; waarom zou iemand de T100 dan NIET kopen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.