Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Nokia Lumia 2520

Geschreven door
Geplaatst op26 juni 2014, 15:06 CategorieReviews

Als je in de markt bent voor een tablet met Windows RT zijn je keuzes nogal beperkt, en de twee keuzes die er zijn vallen beiden onder het bewind Microsoft. Je kan kiezen voor de Microsoft Surface 2 of de Nokia Lumia 2520. Aangezien Nokia nu onderdeel is van Microsoft kan je dus zeggen dat beide keuzes aangeboden worden door Microsoft. Vandaag bekijken we de Nokia optie, en vergelijken we her en der natuurlijk even met die andere Windows RT tablet die we reeds uitgebreid getest hebben.

Nokia Lumia 2520 – specificaties

Nokia Lumia 2520 Microsoft Surface 2
Scherm 10.1 inch 1920 x 1080 10.6 inch 1920 x 1080
Digitizer Nee Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 800 2.2GHZ Nvidia Tegra 4
RAM 2GB 2GB
Opslaggeheugen 32GB 32-64GB
MicroSD Ja Ja
HDMI nee Ja
USB Ja, microUSB 3.0 Ja, volledig
GPS Ja Nee
3G/4G Ja Ja
Bluetooth Ja, 4.0 Ja, 4.0
NFC Ja Nee
Camera’s 2.0 MP Webcam en 6.7 Camera 3.5MP webcam en 5MP Camera
Accu 8000 mAh Lithium Polymer 11666 mAh Lithium Polymer

Bovenstaande Nokia hardware zit verwerkt in een pakketje met afmetingen van 267 x 168 x 8.9 mm en maakt een totaalgewicht van 615 gram. Dat is wat kleiner en lichter dan de Surface 2. De Nokia Lumia 2520 is alleen verkrijgbaar met de mobiele internet optie (3G en 4G LTE) en kost in Nederland op dit moment 499 euro. BCC is de enige winkelketen die op dit moment de Nokia Lumia 2520 mag verkopen, en verkoopt deze Lumia tablet (voor ons om onverklaarbare rederen) alleen in de mat zwarte uitvoering.

Nokia Lumia 2520 – hardware en design

Waar de Surface 2 een redelijk hoekig design kent is de Nokia wat ‘vriendelijker’. De tablet heeft een hoop afrondingen en is vervaardigd uit plastic met een soft-touch finish. Het is verder wel een vrij standaard tablet-design, met symmetrische randen (bezels) rondom het scherm en knoppen en aansluitingen vind je op plekken waar je ze ook bij andere tablets terugvindt. Kleinere bijzonderheden zijn er wel, want Nokia heeft de speaker-openingen aan de voorkant van de tablet geplaatst, zowel links als rechts onderaan de voorkant is dus een dunne opening zichtbaar.

Nokia-Lumia-2520-review-design-2

Hoewel het een heel standaard tabletdesign is dat door materiaalkeuze en rondingen lekker vriendelijk aanvoelt verdient Nokia wel een extra pluim voor de bouwkwaliteit. De Nokia Lumia 2520 voelt enorm stevig en solide aan, en doet wat dat betreft maar heel weinig onder voor de (indrukwekkende) magnesium behuizing van de Microsoft Surface 2.

Nokia-Lumia-2520-review-design

Display

De Nokia Lumia 2520 is voorzien van een 10.1-inch ips lcd display met een helderheid van 600 nits. In combinatie met een speciaal filter dat reflecties tegengaat moet dit zorgen voor een optimale leesbaarheid in feller verlichte omgevingen zoals buitenshuis. De kleurweergave is boven gemiddeld goed te noemen en het contrast ligt op hoog niveau, maar het is inderdaad de schermhelderheid die indrukt wekt, en ook buitenshuis is de tablet redelijk comfortabel te gebruiken zonder dat de leesbaarheid ver achteruit gaat. Het filter dat Nokia noemt valt mij persoonlijk wat minder op.

Nokia-Lumia-2520-review-display

Het display heeft met 1920 x 1080 pixels een heel respectable resolutie. Elementen worden scherp en strak weergegeven, met name ook in de browser en in digitale boeken. Los van de marketingtermen die Nokia oplepelt op het moment dat het over het scherm kan je zeggen dat het scherm van de Nokia Lumia 2520 gewoon meer dan prima is. Het is een tikje kleiner dan het scherm op de Surface Pro 2 maar qua kwaliteit doen ze niets voor elkaar onder.

Connectiviteit

De Nokia Lumia 2520 neemt wat afstand van de Surface 2 op het moment dat we het over connectiviteit gaan hebben. Het enige waar de Surface het wint is bij de HDMI- en USB 3.0-poort, op de Nokia vind je alleen een MicroUSB-aansluiting en geen poort van volledig formaat. Maar het gebrek aan de aansluitingen heeft Nokia opgelost door een MicroUSB 3.0 poort te verwerken in de behuizing.

Nokia-Lumia-2520-review-aansluitingen

De Nokia Lumia 2520 wordt daarbij alleen verkocht in een 4G-versie, en dus is een mobiele internetverbinding mogelijk via simkaart/abonnement, iets wat met de Surface 2 niet mogelijk is. De tablet beschikt verder over een GPS, Bluetooth 4.0, een MicroSD kaart lezer (tot 32GB), Dual-Band a/b/g/n WiFi en Bluetooth 4.0. NFC is er dan als kers op de taart en dat betekent dat deze Nokia Lumia 2520 niets te wensen overlaat qua connectiviteit.

Speakers

Zoals gezegd zitten de speakers voorop de Nokia Lumia 2520 verwerkt en hoewel het geluid beter hoorbaar is omdat het zonder omweg richting gebruiker gaat wil het niet zeggen dat je met de Nokia een stereo-vervanger in huis haalt. Net zoals andere tabletspeakers is vooral het middensegment in het geluidsspectrum goed vertegenwoordigd en missen zowel de lage tonen en detail in de hoge tonen. Het is dan ook aan te raden een extern speakersetje aan te sluiten of de audio streamen naar een serieuze luidspreker wanneer je muziek luistert of een film kijkt.

Nokia-Lumia-2520-review-totaal-2

Camera’s

De camera in de Nokia Lumia 2520 is een van de betere camera’s die we tot op heden op tablets gezien hebben. De Carl Zeiss lens is snel en lichtgevoelig, maar toch is het aan het eind van de rit nog steeds een tabletcamera en mag je er niet al te veel van verwachten. De 6.7 megapixel camera maakt bruikbare foto’s maar wordt vooral beperkt door de software – Nokia’s eigen camera-app is maar marginaal beter dan de standaard Windows camera app – en het feit dat het cameraatje verwerkt zit in een 10.1-inch tablet. Dat houdt toch niet gek lekker vast tijdens het fotograferen.

Nokia-Lumia-2520-review-camera

Accuduur

De Nokia Lumia 2520 gaat ruim 10 uur mee op een enkele lading, en voldoet daarmee prima aan de voorwaarden die we aan een moderne tablet stellen. Tegelijkertijd is het ook niet bijzonder meer te noemen omdat iedere tablet in deze prijsklasse aan dit getal komt, 10 uur is wel een standaard te noemen ondertussen. Het is jammer dat je de tablet via een speciale connector moet opladen. juist MicroUSB 3.0 had het mogelijk moeten maken om dit via een meer standaard oplossing te kunnen aanbieden.

Nokia Lumia 2520 – software

De Nokia Lumia 2520 draait op Windows 8.1 RT, en dat betekent dat je als gebruiker alleen maar zaken kan toevoegen aan de moderne omgeving van Windows. In die tegeltjes interface vind je natuurlijk in eerste instantie alle standaard Windows-apps, maar als je verder kijkt zie je ook dat het Office pakket met Word, Excel, Outlook en Powerpoint aanwezig is op de Nokia Lumia 2520. Het zijn juist die apps die nog in de desktopomgeving opgestart worden, net als de verkenner. Maar zelf toevoegen van (traditionele .exe) software is er niet bij op de Nokia Lumia 2520 en de Windows RT installatie.

Nokia-Lumia-2520-review-software

Het aanbod van apps in de de Windows Store is meer dan aardig te noemen maar voor het nieuwste en laatste moet je nog steeds bij een ander platform zijn. Toch zijn er meer dan genoeg leuke apps te vinden in de Windows Store, waaronder een hoop Nederlandse apps zoals Uitzending gemist, kranten-apps en de app van de NOS. Het aantal apps dat Nokia zelf ‘extra’ meelevert is erg beperkt gebleven. Ze hebben een eigen camera-app waarbij je iets meer controle hebt over het scherp stellen (yay!) en natuurlijk is hun eigen kaarten (maps) oplossing HERE Maps aanwezig. Verder is er een soort scrapbook-app aanwezig en MixRadio, een heel aardige gratis radio/Spotify mix-oplossing van Nokia, met een goed aanbod qua muziek.

Nokia-Lumia-2520-review-software-2

Het moet nog maar een keertje extra gezegd worden; juist de standaard apps die je op Windows 8 (RT of niet) vind zijn heel erg prima, en in combinatie met het Office-pakket en de opvallend goede Internet Explorer browser heb je alles wat je als standaard gebruiker nodig hebt op een tablet, misschien zelfs wel nodig hebt op een computer. En dat is een compliment waard. Aanvullen kan je dus zoals gezegd zoeken in het groeiende aanbod in de Windows Store.

Nokia-Lumia-2520-review-apps

Lees meer over het verschil tussen Windows 8 en Windows RT.

Nokia Lumia 2520 – in gebruik

De Nokia Lumia 2520 voelt erg goed in de hand, heeft een goed scherm en is snel zat om alle dagelijkse taken uit te voeren. Dat doet het apparaat allemaal op een scherm dat zelfs met de zomerzon die door de grote ramen hier schijnt heel aardig presteert. De Nokia Lumia 2520 heeft de ongrijpbare kwaliteit die we hier vaak omschrijven als “het apparaat nodigt uit om gebruikt te worden”.

Nokia-Lumia-2520-review-gebruik

Toch merk je dat Windows 8 het meeste serieuze OS is op de tablet markt. Er zijn (zat) spelletjes te krijgen in de Windows Store maar op een of andere manier kiezen collega’s in mijn kantoor ervoor om de Nokia op te pakken om even Office te bekijken op een tablet, en pakken ze de iPad of een Android apparaat om even snel een spelletje te spelen. In het verlengde daarvan is het dus heel erg jammer dat Nokia geen keyboard-dock/hoes mee kon sturen. Ik had graag deze accessoire getest en gezien in hoeverre het toetsenbord zich kan meten qua type-ervaring en standposities met de Microsoft Surface 2. Beide apparaten zijn heel interessante tablets voor de studenten en road-warriors onder ons.

Prestaties

De prestaties van de Nokia Lumia 2520 zijn niets minder dan indrukwekkend. De tablet reageert minstens net zo snel of sneller dan iedere andere Windows 8 machine die ik heb gebruikt en de ARM- en moderne tegeltjes interface-combinatie lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Dit doet de Nokia Lumia 2520 zonder al te veel in te leveren op accuduur, want zoals gezegd kan je zo’n 10-11 uur voort op een enkele lading. Spelletjes zijn ook prima te doen, maar het zijn natuurlijk alleen maar de moderne spelletjes die je kan spelen op de Nokia Lumia 2520 want iets installeren in de desktopomgeving is er dus niet bij.

Nokia-Lumia-2520-review-prestaties

Nokia Lumia 2520 – conclusie

De Nokia Lumia 2520 is een van de twee mooiste Windows RT tablets op de markt, maar helaas zijn er maar twee opties op de markt en dus zegt het helemaal niets. In directe vergelijking met de andere optie, de Microsoft Surface 2, wint de Nokia het op gebied van verbindingsmogelijkheden (4G mobiel internet!). Ook is het pakketje iets compacter en voelt het systeem wat vriendelijker aan. De Surface 2 is echter het luxere apparaat, heeft een groter scherm, verschillende toetsenbord-oplossingen en een ingebouwde standaard. Het komt wat ons betreft neer op persoonlijke voorkeur welke van de twee Windows RT oplossingen je kiest, mocht je al Windows RT willen. De Nokia is met 499 euro een tikje goedkoper dan de Surface 2 (529 euro). Beide apparaten bieden een hoop waar voor het geld. Het blijft alleen een risico om Windows RT te kopen, want het gebrek van adoptie door fabrikanten maakt het risico dat Microsoft de ontwikkeling van deze versie van Windows stopt vrij groot.

Minpunten

 • Beperkingen van Windows RT
 • Alleen in het zwart te koop
 • Geen volledig formaat usb-poort

Pluspunten

 • Indrukwekkend scherm
 • Standaard 4G internet
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Nokia Lumia 2520
Windows RT

Reacties

 1. Gerrit Vorselman
  25 november, 2017 om 22:09

  resetten hoe gaat dat?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.