Review en weggeefactie: Teufel BT Bamster bluetooth-speaker

09 juni 2014 9 Minuten 50 Reacties
Teufel-BT-Bamster-review

Zoals jullie weten proberen we ons niet alleen tot het reviewen van de nieuwste en mooiste tablets te beperken. In de loop van de tijd hebben we dan ook al een mooie verzameling tablet-accessoire reviews bij elkaar getikt. Vandaag is er weer een uitbreiding gekomen in die categorie want in dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Teufel BT Bamster mini soundbar, een Bluetooth-speaker van de Duitse audiospecialist Teufel.

Speaker reviews

Vandaag is niet de eerste keer dat we schrijven over Bluetooth-speakers. We schreven al eerder over onder andere de Logitech UE Boom 360, Logitech mini Boombox en verschillende speakers van Supertooth.

Teufel BT Bamster – Specicaties

De Teufel BT Bamster mini soundbar is ondanks zijn naam een vrij grote platte speaker met 10 watt speakers (gemiddelde belasting). Het frequentiebereik is 90 – 20000 Hertz. Er zitten twee woofers en twee breedband speakers verwerkt in de behuizing. De verbinding met een apparaat als een tablet of smartphone gaat natuurlijk via Bluetooth 4.0 (met aptX-codec) maar via meeleverde kabels kan je ook een analoge verbinding maken (3.5mm) met een geluidsbron. De Teufel BT Bamster mini soundbar beschikt verder over een ingebouwde versterker (3 Watt RMS) en een heeft een geïntegreerde lithium-polymer accu van 2000 mAh.

Teufel BT Bamster – Design

Met afmetingen van 30 x 4 x 5,2 centimeter is de Teufel BT Bamster mini soundbar een compacte soundbar, klein mag je deze soundbar eigenlijk niet noemen. Met 600 gram is ook allerminst een lichte jongen. Maar het gewicht heeft een duidelijke oorzaak, deze Teufel BT Bamster is namelijk gemaakt van een blok solide aluminium. Dit geeft niet alleen een premium look & feel maar wekt ook vertrouwen in het vermogen een stootje te kunnen verwerken. Belangrijker nog is dat het gewicht er ook voor zorgt dat de speaker op z’n plek blijft tijdens gebruik. Sommige speakers gaan door de trillingen ‘aan de wandel’ en hebben hierdoor ook nog eens een irritante extra resonantie in het geluid.

De Teufel BT Bamster mini soundbar is beschikbaar in een zwarte en witte afwerking, in beide versies is er een rood accent rondom de speakergrill verwerkt. De grill en speakers zitten in de schuin afgewerkte bovenkant en rode designelement daargelaten is er niets afwijkend of speciaals over de grill te melden, en wat ons betreft is dat prima. Achter op de speaker zit een schuifje om de soundbar aan te zetten en de bron (Blueooth of analoog) te kiezen. Qua besturing is er maar één grote knop beschikbaar, rechts bovenop de Teufel BT Bamster zit een grote draaiknop met Teufel-logo en blauwe LED-verlichting.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de keuzes die Teufel heeft gemaakt bij deze speaker. Het is een zeer goed ogende speaker die zijn rol niet vergeet, en het gewicht heeft een belangrijke rol in het veiligstellen van een goede audiokwaliteit. Ik heb de zwarte versie van Teufel ontvangen maar zoals gezegd is deze speaker dus ook verkrijgbaar in het wit.

Teufel BT Bamster – Audiokwaliteit

Specificaties en design zijn leuk maar uiteindelijk ondergeschikt aan het belangrijkste onderdeel van een speakerreview, of dat is in ieder geval iets dat een audiofiel zichzelf voorhoudt. Mijn oren zijn echter niet extreem getraind en we beschikken ook niet over de juiste apparatuur om jullie van wetenschappelijk te verdedigen resultaten te voorzien, maar wat we wel kunnen is het delen van persoonlijke ervaringen, die we natuurlijk ook getoetst hebben bij vrienden, familie en collega’s.

Met die informatie uit de weg durf ik het volgende over de Teufel BT Bamster mini soundbar te zeggen: De geluidskwaliteit is voor een Bluetooth-speaker erg goed! Ondanks de aanwezigheid van een dual-band bass systeem moet je niet al te veel verwachten van de lage tonen en in vergelijking met een systeem met een echte subwoofer verliest de Teufel BT Bamster het ongetwijfeld ook altijd. Maar in het algemeen komt er een heel gebalanceerd geluid uit deze speaker. Tot zo’n 80-90 procent volume weet de de Teufel BT Bamster vervorming van het geluid ook tot een minimum te beperken, wat resulteert in een soundbar die hard genoeg kan om je buren te storen. Niet dat dit nu een doel op zichzelf is maar een tuinfeestje moet te organiseren zijn met deze speaker. Als de politie al komt opdagen dan kunnen ze op basis van het formaat speaker lastig een boete uitschrijven… 😉 Een indrukwekkend volume uit een compacte speaker dus.

De geluidsweergave leent zich goed voor de meeste muziek, ik heb met veel plezier de oeuvres van Stromea en Muse geluisterd op de Teufel BT Bamster Soundbar. Ook een de wat harde hiphop en rap geluiden van Jack Parow deden het erg goed op deze speaker, al begin je bij artiesten als de Blue Scholars de lage bass tonen wel een beetje te missen. Het ‘radio eluid’ van deze speaker is ook heel aardig, met deze term bedoel ik de mogelijkheid om gesproken tekst weer te geven (podcast, radio, audioboeken). Juist hier is het gebrek van de lage tonen erg positief en lijkt er veel meer detail te liggen in de mid- en highrange van de audio. In het verlengde hiervan scoort de BT Bamster ook erg goed als speakerphone.

Deze Bluetooth-speaker is dus ook te gebruiken voor het voeren van gesprekken, er zit een microfoon ergens verstopt tussen de speakers in de grill. Een kritische lezer verwacht dus direct problemen met het “rondzingen” van geluid maar in praktijk ben ik dit probleem gelukkig niet tegengekomen. De audiokwaliteit is meer dan aardig en de microfoon vangt je stem op tot een meter of 3 van de speaker, prima dus!

Teufel BT Bamster – In gebruik en accuduur

Het koppelen van je apparaat is super standaard, iedereen die regelmatig van Bluetooth gebruik gemaakt heeft weet dat het de laatste jaren ook nog maar zelden een probleem blijkt te zijn. Zowel met Android (Nexus 7) en iOS (iPad) was de verbinding snel en makkelijk te stand gebracht. Met een afwijkende maar meegeleverde kabel is het aansluiten van een 3.5mm geluidsbron natuurlijk ook appeltje-eitje.

De bediening van de speaker gaat via een enkele knop. Draaien om het volume harder of zachter te zitten, indrukken voor de play/pauze-functie of het opnemen van een inkomend gesprek. Helaas geeft de Teufel BT Bamster mini soundbar je geen mogelijkheden nummers te skippen. Ik had graag een of andere dubbelklik implementatie gezien om ieder geval een nummer te kunnen overslaan, zo streng ben ik namelijk niet in mijn Spotify playlists. De grote knop is overigens ook voorzien van een groot Teufel-logo. De grote T draait mee bij het instellen van het volume, en blijft dus niet automatisch rechtop staan (zoals je soms bij die ‘stoere’ velgen ziet). Ik ben OCD genoeg om me daar toch een beetje aan te storen. Gelukkig kan je dit probleem, en het probleem van het skippen van songs goed oplossen door gewoon je iOS of Android apparatuur te gebruiken voor dit soort instellingen. Het Bluetooth-protocol ondersteunt ook het weergeven van de accucapaciteit, dus je weet altijd of je op zoek moet naar een oplader.

Over accuduur gesproken, de Teufel BT Bamster Soundbar gaat volgens Teufel zelf een indrukwekkende 12 uur mee op een enkele lading. Ik heb in mijn gebruik geen enkele reden gevonden om dit in twijfel te trekken, in een lang weekend zeer regelmatig gebruik ben ik niet een keer bang geweest dat Kaapverdische beats van Stromae het opeens met een iPad-speakertje moesten doen.

Teufel BT Bamster – Conclusie

Ik ben fan van de Teufel BT Bamster mini soundbar, het is een extreem solide aanvoelende en luxe ogende Bluetooth-speaker die net klein genoeg is om draagbaar genoemd te mogen worden. Het gewicht werkt dit een beetje tegen maar heeft een veel belangrijkere rol in de geluidskwaliteit dan in het totaalgewicht van mijn tas als ik naar het park ga om om te barbecuen. De prijs van deze soundbar zal de meeste van jullie ook nog eens goed meevallen, want de Teufel BT Bamster Soundbar is verkrijgbaar op de Teufel website voor maar 99 euro, en voor 99 euro weet ik op dit moment geen andere speaker te noemen die meer waar voor je geld biedt.

Teufel BT Bamster – Weggeefactie

In samenwerking met Teufel geven we de Teufel BT Bamster mini soundbar die gebruikt is voor deze review weg aan een van onze lezers. Meedoen is zoals altijd weer lekker makkelijk, je hoeft alleen maar via de reactiemogelijkheid te laten weten dat je wilt meedingen in de loting. Natuurlijk vinden we het altijd wel erg leuk om te lezen over de toepassingen die jullie zien voor de accessoire die we weggeven. Vergeet ook niet dat je moet reageren met een bestaand e-mailadres, want dat is de manier waarop de contact opnemen met de winnaar. Meedoen kan tot woensdag 23:59, donderdag 12 juni maken we de random gekozen winnaar dan blij met een (bijna) nieuwe Teufel BT Bamster mini soundbar!

UPDATE:  De winnaar van deze actie is Machiel de Boer! Van harte gefeliciteerd. We hebben via email contact gezocht voor de verdere afhandeling.  Iedereen weer bedankt voor de het meedoen! Hou de website in de gaten voor nieuwe leuke acties.

Reacties (50)