Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android straks ook de grootste op het mobiele web

Geschreven door
Geplaatst op2 juli 2014, 12:20 CategorieOnderzoek

Eens in de zoveel tijd publiceren we informatie die misbruikt gebruikt kan worden in de flameware tussen Android en iOS om de markt te duiden. Zo weten we bijvoorbeeld al lang dat in brede zin van Android vs iOS het Android is die de meeste apparaten verkoopt (tablets plus smartphones), maar tot nu toe kon daar altijd tegenin gebracht worden dat iOS-apparaten meer gebruikt worden door de kopers. Wie is er dan meer succesvol?

Mobiel internetverkeer als graadmeter

Het aandeel in mobiel internetverkeer is en blijft nog een reden om te zeggen dat iOS-apparaten meer gebruikt worden dan hun Android tegenhangers, hoe kin je anders verklaren dat er voor elke iPhone/iPad zo’n 7 Android smartphones/tablets worden verkocht? Binnen de besturingssystemen is het verschil op gebied van tablets overigens het kleinste, maar voor deze oefening hebben we het over gemiddelde op OS niveau.

NetApplications is een partij die internetgebruik vanaf mobiele apparaten meet. En waar in afgelopen jaren iOS nog ver voor lag op Android lijkt dat gat nu rap gedicht te gaan worden. In april was de ‘voorsprong’ van iOS nog zo’n 13 procentpunten op Android, maar in de laatste cijfers is het verschil in marktaandeel mobiel-internetgebruik nog maar heel klein; iOS 45,6 procent en Android 43,75 procent. 13 procent inleveren in een paar maanden is natuurlijk enorm veel, en vergeleken met vorig jaar heeft Apple het verschil met Android met ruim 30%(!) zien teruglopen. Toch hoeven we nog geen medelijden te hebben met Apple, of hun voorvechters. Ook met deze getallen kunnen fanboys nog steeds met overtuiging de fandroids meedelen dat iOS gebruikers veel meer gebruik maken van hun apparaat. Ondanks dat beide partijen straks voor zo’n 45 procent van het aandeel verantwoordelijk zijn heeft Android daar een factor 7 meer apparaten/gebruikers voor nodig.

Toch is het interessant om dit soort getallen in de gaten te houden, het mobiel internet is namelijk zo’n succes op iOS omdat het Apple was die weigerde bepaalde concessies te doen, bijvoorbeeld het gebrek aan Flash-ondersteuning. Omdat de producten van Apple enorm succesvol bleken is het web zichzelf dus gaan aanpassen/optimaliseren voor gebruik op Apple-producten. Nu Android ook een enorm serieuze speler is hopen we hetzelfde te gaan zien voor Android, want nog lang niet iedere website werkt even soepel op ’s wereld meest populaire en verkochte mobiele besturingssysteem.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.